Szia Dani!
A régi átlag valahol 10-15 m3/sec volt. Hogy ez m/s-ban mennyi, ne kérdezd, ezt is valahol olvastam, de a forrásra nem emlékszem. Úgy tudom, 400-as "Z"-hajók jártak le rajta a Dunára. Azt hallottam, hogy nem is a széle-hossza volt a korlát, hanem valamelyik híd volt igen alacsony. Olyan 25 decis merüléssel még lehetett rajta hajózni. A "Sopron" és a többi füredi is a Sión jött át a Dunára, igaz "sportkormánnyal" a híd miatt. Szerintem két uszály már elég húzósan fért el egymás mellett. ha elfértek egyáltalán. Géphajók valszeg nem tudták volna kikerülni egymást.
muggli
Indul a kérdésözön:
A Sión mekkora lehetett a vízsebesség? Nehéz volt-e felhajózni rajta? Mekkora lehetett a leghosszabb, legszélesebb, hajó ami átfért? Mekkora volt a vízmélység?
A MFTR-nek volt az említetteken kívül még kilenc kisebb csavargőzöse is. A Pajtás ezek közül volt a II. Csak az arányok érzékeltetésére: ezek 26-27 m hosszúak voltak. Pechünkre eddig csak az I. a III. és a IX. számúakról van képem. Meg egy olyan is, amelyiken nem tudom, hogy melyik van.
A képtárban, ha majd látszik újra, van egy kép abból az időből, amikor 1957 és 1959 között, motorhajónak átépítve, Siófok néven szeli a Balatont. Aztán 1959-ben átnevezték Dömsödnek. Gyanítom, hogy akkor visszakerült a Dunára. További sorsa előttem ismeretlen.
Néhány műszaki adatot is írok róluk. Az első oszlopban az eredeti római számos korukból való, a második oszlopban az átépítés utáni és a harmadik oszlopban pedig Tom által megadott adatokat írom.
hossz: 35,8 m 37,33 m 37,46 m
szélesség: 5,38 m 6,67 m 6,9 m
oldalmagasság: 2,2 m 2,17 m
merülés: 1,65 m 1,5 m
fixpont-magasság: 6,4 m 7 m
géptípus: gőzgép, Láng 6 KNCR 80 dízelmotor
gépteljesítmény: 260 LE, 400LE, 315 kW
férőhely: ? ? 400 fő
Tom oldala megadta a végső lökést annak, hogy összerakjam az egykorik MFTR csavargőzösök nagyobbik típusának történetét.
Hiányosságok vannak benne, egyes információk következtetésen alapulnak. Ha valaki többet, vagy jobban tud valamit róluk, kérem, hogy tudassa!
Tehát a kiindulás:
1921-ben a Ganz Danubius Hajógyárban készült 5 db hajó egy Stathatos nevű al-dunai vállalkozó részére. Az illető időközben tönkre ment, így a hajók a MFTR tulajdonába kerültek. Nevük, helyesebben számuk LI, LII, LIII, LIV és LV lett.
Innen kezdve egyenként:
LI. 1944-ben Ausztriába került, ott a SZU zsákmánya lett, TBILISZI néven. 1955-ben a MHRT tulajdona LI számon. 1964-ben átépítették motoroshajóvá és ERCSI nevet kapott. (Ercsi néven korábban volt egy kerekesgőzös, amely ekkor már selejt volt) Számomra ismeretlen időpontban átkerült a Balatonra és szintén ismeretlen időpontban a BAKONY nevet kapta.
LII. A történet rövid. 1944-ben Bajánál elsűlyedt. 1951-ben kiemelték és szétvágták.
LIII. 1944-ben Ausztriába vitték. 1955-ben MHRT LIII. 1962-ben átépítették motoroshajónak TAHI névre. (Tahi nevű kerekesgőzös is volt korábban)
Számomra ismeretlen időpontban kapta a HUNNIA nevet.
LIV. 1944-ben Óbudán elsűlyedt. 1945-ben kiemelték. 1955-ben MHRT LIV. 1965-ben átépítették motoroshajóvá és ZEBEGÉNY nevet kapta. Ismeretlen időpontban, gondolom, hogy gazdát cserélésekor kapta az ATTILA nevet.
LV. 1944-ben Óbudán elsűlyedt. 1945-ben kiemelték. 1955-ben MHRT LV. 1966-ban átépítve motoroshajónak SZENTENDRE néven. A Balatonra került és ismeretlen időpontban GULÁCS-nak nevezték át.
Ja és akár magáról a Tóról is lehetne néhány adat, mert ha így folytatják és ez sajnos kormányfüggetlennek kezd bizonyulni, akkor lehet, hogy 10-20 év múlva már csak a hajózóutak helyét látjuk a homokban!:-((((((
muggli
Tom!
A honlapod egész jó, néhol a kis képről nem jönnek a nagyok, de lehet, hogy nincs is mögöttük. Esetleg bővíthednéd egy kis hajózástörténettel, illetve, mivel gondolom arra laksz valahol, gyűjthetnél régi kép és tech. adatokat, még a gőzös időkből. Érdekes lenne néhány mai hajó, még pöfékelő kéménnyel!:-)))))
muggli
Kellemes Gyereknapot minden érdekeltnek! Ha minden igaz, a hétvégén nem leszek, de a gépet bekapcsolva hagyom, aki akar írni, a körlevelek kimennek. Aki a @hungary.net-es címemre ír, annak a levele kimegy a többieknek is. Pihenjetek jól, hétfőn, Veletek, ugyanitt.
muggli
Hello, Tom!
Tetszik a lapod, ha kellenek fotók, szóljál, van az összes hajóról a Balatonon. Digitális csak néhányról, melyeket 2 hete készítettem Füreden.
Pl a Jókairól!
Viszont tavaly a Csobáncot elkaptam Keszthelyen. Ha tudsz szkennelni, adok róla szívesen. Vannak régebbiek is.
A "mi" honlapunkhoz is többszáz fotóval tudok hozzájárulni, csak szóljatok, kiről, miről kell. Majdnem mindegyikről vannak fotóim.
A balatoni hajók kedvelőit szeretném értesíteni, hogy a
http://hajok.fw.hu
honlap frissült, felraktam még néhány friss képet. A Csobáncról sajnos nincsenek képek, mert Siófokon még nem láttam. Kb. másfél éve fényképezek digitális géppel, a honlapon lévő képek saját készítésűek, így régebbi képeim nincsenek.
Király az oldal,csak így tovább!
Nagyon tetszett azért is,mert még nem láttam a Hévíz motorost.Nekem azért fontos mert most kezdem majd megépíteni a Keszthely személysz-t.RC-s,elektromotoros motorokkal,műgyanta hajótest,és terveim szerint 105.cm körüli méretben.
A keszthelyről van jópár képem amit tavaly készítettem.(de sosem elég)
Tom!
Nagyon tetszik az oldal. Ragyogó képeket csináltál. A hajólistának is örülök.
Engem nagyon érdekelnek a hajók különböző átnevezései.
Tervezed-e azt is, hogy régebbi képeket is közzé teszel? Ha összehasonlítjuk egyik-másik hajót eredeti önnmagával, elég ocsmány átalakításoknak lehetünk tanui. Például a Csopak esetében.
Ez egy igazán jó ötlet! Sajnos az én pályafutásom, mint már írtam, nagyon rövid volt, hamar felállt a f...... és elment az eszem, aztán a tervezett házasságból sem lett semmi, meg a hajózásból sem! :-((((((( Mostani eszemmel inkább a hajózást sajnálom sokkal jobban!:-))) Azért én is kergetem a régi ismerősöket, csak sajnos 25 év távlatából nehéz összeszedni őket, de kettő már meg van.
muggli
Szia Muggli! Sajnos saját képem annyi van, amit feltettem a képtáramba. Megpróbálom azért felvenni a kapcsolatot a volt hajóstársakkal és tőlük is beszerezni néhány hajón készített képet.
Szia Folyamtenger!
Segíthetsz-e? Hát persze! Milyen anyagod van a régebbi időkből? Esetleg leírások. Írhatsz történeti dolgokat, anekdótákat. G yűjtsd össze *.doc-ban, aztán mindenki összeadja amilye van és megpróbáljuk elképzelni, milyen legyen a honlap. Hogy induljon, milyen rovatai legyenek, stb. Most ennyi. Gyűjtögetni kell, mint az ősembernek!:-))))))))))
muggli
Tom! Gratulálok a honlapodhoz, remek munka. Remélem, a Csobáncról is lesznek majd képek, kedvenc hajóm volt gyerekkoromban, mindig azzal akartam utazni. Ha jól tudom a Szigliget volt a testvérhajója, ami később Mohácsra majd Pestre került és ma mint Pannónia üzemel. Ha esetleg vannak régebbi képeid is, és akadna egy a néhai SZOT Galyatető vitorlásról, nagyon megköszönném, ha kaphatnék másolatot. Egy szép régi nyáron diákmunkán egy fantasztikus hónapot töltöttem el rajta, képet viszont képtelen vagyok találni róla. Üdv: r
Képanyag biztos lenne bőven!!
Nekem még van egy színes '93-mas képem a Sopronról, még azt beszkennelem, meg néhány másikat, és akkor én is tudnék még hozzátenni.
Sőt, most ahogy így sokan csináltak képtárat, szebbnél szebb fotók kerültek fel, és bizony mindenki nagy örömére nem kis mennyiségben. Ha létrejönne ez a honlap, azt is lehetne, hogy a fotóalbumának az egyik részét alkotó képek kicsinyített változataira rákattintva a link mindenkinek a saját képeihez/rajzaihoz hivatkozzon vissza, így nem kell áttölteni az anyagokat. Persze lesznek biztos új anyagok, ezek már az új oldalra kerülnének. Beszállnék én is a készítésbe, de csak egyszerűbb oldalakat tudok csinálni, és egy ilyen oldalnak tényleg jónak kell lenni ami bizony a köszön ha rálépünk, meg vibrál, meg hullámzik a kép, meg villog, meg forognak a gombok, meg nyávog a kép ha ráklikkelünk :)))), meg ilyen és hasonló animációk bizony elkellnek hozzá
ezzel is nyomatékosítva, hogy mi tényleg nem viccelünk :)
Állítólag mutatták a tv-ben is az Adagio-t, én sajnos lemaradtam, ha valaki talál róla képet, vagy még infot a haváriáról, érdekelne, hogy hogysmint történt mégis a dolog...
Akiket érdekelenek a balatoni hajók, azoknak javaslom a következő honlapomat:
http://hajok.fw.hu
A személyszállító hajók majdnem teljes gyűjteménye már fenn van, de folyamatosan töltök fel még anyagokat. Véleményeket, javaslatot, kritikát szívesen veszek.
Az általam felajánlott hely ilyen (és persze ingyenes). A webcím is stabilnak ígérkezik, hacsak valami oktatási reform viharában el nem söpörnek minket - ez azért szerencsére nem túl valószínű :-)).
Honlap:
Most beszéltem egy barátommal, ő szivesen segít a honlap létrehozásában. Olyan szervert kellene találni, amit külföldről is látnak. A tár.hu sajnos nem ilyen. Szerintem egy 10-15 Mb elég lenne, főleg indulásnak.
muggli
Egy kirándulóhajó összeütközött egy uszállyal Romániában
május 22. 20:22
[MTI]
Három amerikai turista és egy román idegenvezető megsérült csütörtökön, amikor egy dunai kirándulóhajó összeütközött egy uszállyal. A 134 utast szállító, svájci tulajdonban lévő kirándulóhajón három idős amerikai turista zúzódásokat illetve agyrázkódást szenvedett; a bukaresti baleseti kórházba szállították őket. Mindhárman nők; ketten 84 évesek, a harmadik 72 éves. A baleset a Bukaresttől mintegy 125 kilométerre keletre fekvő Calarasi közelében történt, az első jelentések szerint a kirándulóhajó vezetőinek hibájából - jelentette az AP hírügynökség.
Most láttam a híradóban mi történt Romániában a River Adagioval. Csúnyán nekiment 1 hajó és az utasok is megsérültek. Pont a kabinoknál ment neki. Végre megindulni látszik az al-dunai személyhajózás és erre mi történik...
Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy nem véletlen baleset volt... Persze jó lenne, ha nem. Mindenesetre szomorú.
A honlap jó ötlet. Ha jól látom, segedelem is lenne. Most már csak egy olyan ember kellene, aki a weblap készítésben van otthon. Valami szép megjelenésre lenne szükség, hogy hatásos legyen. Azt hiszem, képanyag még lenne, talán elég is. Szerintem inkább a vizuális, mint a verbális oldalra kellee a hangsúlyt fektetni.
muggli
vegso soron akar en is tudo tarolni, de eleg megbizhatalan az internet-kapcsolatom.
Inkabb mutasson vki egy peldat/tablazatot, hogy miket is kellene a hajokrol nyilvantartani.
Inkabb tobb tolajdonsag legyen roluk nyilvantartva mint kevesebb :)
Honlap ügyben egyetértek.
Gépidőt, netidőt (szintén ADSL kapcs.), munkaidőt én is tudok felajánlani.
Nem tudom, hol állnak a hajómentési ügyek, de szóljatok, ha előtervezési, vagy üzleti terv készítési szakaszba jut a dolog.
Talán tudok olcsó, vagy ingyenes tárhelyet is. Szóljatok, ha kell.