Keresés

Részletes keresés

Pumpui Creative Commons License 2003.12.09 0 0 44
A Fővám térnél a Váci utca legvégén a Só utcában van thai étterem ahol igazi thaiok főznek megközelítőleg eredeti anyagokból ennél fogva nem a legolcsóbban. Ezen kívűl Budán a Hűvösvölgyben van még egy (ha van még) de ott még nem jártam. A többi "thai" étterem kínai. Még a Nobu szendvics bárban ami a nyugatitól az Oktogon felé a jobb oldalon van is thaiok főznek de a szendvicseknek eleve nem sok köze van Thaiföldhöz.
GoldenEye Creative Commons License 2003.12.05 0 0 43

Sziasztok, biztos téma volt már. Tudtok igazán jó, autentikus thai éttermet budapesten?

Mert én nem. És nagyon szeretnék.

jedilovag Creative Commons License 2003.11.17 0 0 42
jól hangzik...
Előzmény: Joana (41)
Joana Creative Commons License 2003.11.13 0 0 41
Szombat este ez lesz a menü:

Kókusztejes csirke

A feldarabolt csirke- vagy pulykahúst egy fél napra bepácolom világos szójaszósz-halszósz-fokhagyma-gyömbér keverékbe. A rizst elvileg ropogósra kéne fözni, nagyon kis lángon, nagyon óvatosan, ez szerintem most (is) el fog maradni.

A kókusztejet egy lábasban 5 percig "elöforraljuk", vigyázunk, hogy ki ne fusson.

Ezután a húst kivesszük a pácból, kis olajon megsütjük és beleöntjük a kókusztejet és lassú tüzön tovább fözögetjük. A tejbe thai bazsalikomot, esetleg egy pici mentát teszünk. Citromfü darabkákat is lehet, de azt nem lehet megrágni.
Felaprítunk piros húsú paprikát, padlizsánt, zöldhagymát esetleg sárgarépát és a hússal megpároljuk. Ha wokban készül a kaja, a zöldséget a húst köré illetve fölé, a wok szélére rakosgatjuk és úgy pároljuk. A végén lime-levet, csipös sambal oelek-et teszünk bele, izlés szerint.

Maylee Creative Commons License 2003.08.21 0 0 40
A koriander cserépben és szabadföldben is jól érzi magát.Inkább a laza ,homokos jellegű talajt szereti.Magról könnyen termeszthető.
Maylee
Előzmény: Matsek (38)
jedilovag Creative Commons License 2003.08.13 0 0 39
friss koriander forráshelyek bp-en: Fővám téri Csarnok alagsorban az Ázsia bolt hűtőjében a pénztárral szemben, széna téri piac fszintjén van egy ezerfű(?) nevű bolt a smatch(?) bejátara mellett, ahol szintén beszerezhető hűtőből. előfordul még tesco és egyéb hypermarketekben kis cserepes változat, de ilyen kivitelben rég nem láttam és nekem nem volt sikerem a szaporítással.
sok sikert!
Előzmény: Matsek (38)
Matsek Creative Commons License 2003.08.12 0 0 38
Lehet, hogy very easy az elkészítése, de alapvető probléma a koriander hiánya városkánkban :)))))
Köszi azért , anélkül is megpróbálható szerintem :)
Ez a koriander-téma amúgy is izgatja a fantáziámat már egy ideje, mert eddig a boltokban max. koriander-magot láttam, az meg ugyebár mégse fog nekem kicsírázni otthon, ugye? :))))
Annyira tud dühíteni, amikor találok egy jó receptet, és ez sincs, az sincs a boltban... Külföldre meg nem recepteskönyvvel jártam eddig, de azt hiszem, lassan azt fogom tenni!
Előzmény: jedilovag (37)
jedilovag Creative Commons License 2003.08.07 0 0 37
az osztrigaszószt bátran használd pácolásokhoz, de levesekbe inkább halszósz megy, osztriga nem...

Matseknak egy eccerű: vegyél némi harcsát zúzz össze foghagymát és keverd bele osztrigaszószba, ezzel kend meg a halhúst (nem kell elaprózni, úgyis szépen rásül) és vágj rá friss koriander levelet. tekerd be alufóliába és dobd be 20 percre a sütőbe. 20 perc után nyisd li az alut, hogy kicsit megpiruljon a szósz rajta, fenséges. előállítható még csirkébő és más husokból sütőben és grillrácson egyaránt. very eazy ;-)

Előzmény: bogyó (33)
Matsek Creative Commons License 2003.05.07 0 0 36
Köszönöm szépet a tanácsokat mindenkitől
Ez a nuoc-mam jó ötlet, levizitálom otthon az üveget. Egyébként tegnap este kibontottam mindegyiket, a szezámolajon helyes kis söröskupak volt a csepegtetős műanyagkupak alatt :)
Az osztrigaszósz/halszószba :) meg belekóstoltam, jó sós :)))) Egyébként pirosas-barnás, grillolaj kinézetű.
Előzmény: gaBo (35)
gaBo Creative Commons License 2003.05.06 0 0 35
Ja, és a halszószon mindig fel van tüntetve valahol, hogy Nuoc-mam.
Előzmény: Matsek (31)
gaBo Creative Commons License 2003.05.06 0 0 34
Hali,

ami nekem otthon van osztrigaszósz, az sürü és nem áttetszô, míg a halszósz híg és áttetszô. En nem tennék osztrigaszószt a levesbe... :-) Viszont halszósz minden thai kajához kell. Epp most falatozom a tegnapi zöld csirkecurrymet, annyira kedvet kaptam a thaihoz :-)

gaBo

Előzmény: Matsek (31)
bogyó Creative Commons License 2003.05.06 0 0 33
Szezámolajat én szinte mindig csak salátához használom... Egyszer egy barátom egy buli alkalmával nekiállt hasábburgonyát sütni benne, pillanatok alatt kib. büdös lett a lakás, azóta én nem is kísérletezek vele.

Az osztrigaszószt pedig húspáchoz mindenképpen használják, és talán levesekhez is.

Előzmény: Matsek (29)
nicko Creative Commons License 2003.05.06 0 0 32
Üdv.
szezám olajból csak pár cseppet használj (kinaiaknál első sorban a fűszeres csirke és marha kajákhoz és nem az édes savanyúhoz)és mindig a végén csak különben odaég.
Az oyster szósz az osztriga szósz és mindig használom.
És általában minden szósz sós is. :)
Én csak a zöldség pirításnál használok egy csipet sót hogy a színük megmaradjon.
Matsek Creative Commons License 2003.05.06 0 0 31
Köszi a választ.
Az osztrigaszósszal kapcs. még mindig fenntartásaim vannak, ugyanis a cetlin nagy betűkkel az szerepel, hogy "Oyster Sauce", tehát osztrigaszósz. Baloldalt felül ugyanezen a cetlin viszont olvasható a "Fishsauce", azaz halszósz is. Meg kell próbálni, talán majd hétvégén. Főzök finom levest, a felébe teszek, a másik felébe nem :))))
Előzmény: gaBo (30)
gaBo Creative Commons License 2003.05.05 0 0 30
Hello Matsek,

az osztrigaszósz és a halszósz nem keverendö! A halszósz, amire gondolsz, egészen híg, világos színü, nagyon sós és ritka büdös :-) (ami nem véletlen a készítési mód ismeretében) De az ételeknek tényleg jó ízt ad! Az osztrigaszószt pedig nyugodtan megkóstolhatod, egyáltalán nem borzasztó az íze, bár én inkább kínai ételekhez szoktam használni. A szezámolajban pedig valóban nem lehet sütni mert nagyon hamar leég.

üdv
gaBo

Matsek Creative Commons License 2003.05.05 0 0 29
Thai konyha-tudorok, egy kis segítségre lenne szükségem!
Kaptam ajándékba két üveget: az egyik Oyster sauce (thaiföldi), a másik Sesam oil (szingapúri gyártmány) feliratú. Annyit tudok, hogy az egyik halszósz, a másik 100%-os szezámolaj.
Mire és hogyan használhatom ezeket? Thai receptekben a szezámolajat mindig a főzés végén adják hozzá az ételhez. Ebben ezek szerint nem sütnek, jól értem?
Mennyire sós a halszósz? Eddig nem mertem belekóstolni csak úgy magában :)
Előzmény: bogyó (28)
bogyó Creative Commons License 2003.04.17 0 0 28
Amit én szoktam csinálni, az így néz ki:

Bélszín 0,5 kg, csíkokra vágva, egy napig pácolva. A pácléhez kell 3-4 evőkanál olaj (én olivát használok), 4-5 evőkanál szójaszósz (a nem sós változat), 1-2 evőkanál osztrigaszósz, 1-2 teáskanál őrölt gyömbér, 0.5 tk őrölt kardamon, 4-6 gerezd fokhagyma, csili ízlés szerint (én a kevéssé csípőset szeretem, ebből lehet többet tenni), kevés citormlé, 1 evőkanál sürített paradicsom, 1 tk cukor, bors. Sózni nem szabad, fél napig kell a kulimászban áztatni. A mennyiséget lehet emelni, a lényeg, hogy jól bel lehessen forgatni a húst. Ha több ideig kell pácolni, akkor a fokhagymát ne tegyük bele az elején, mert megpunnyad.

Ehhez lehet válogatni különböző zöldeket, úgymint sárgarépa, káposzta, színes paprika :-), édeskömény (ezzel vigyázzunk, ha túladagoljuk, uralkodni fog az íze), hagyma, póréhagyma, gomba, szójacsíra, stb. Vágjuk fel egyforma csíkokra, és készítsünk marhahús-leveskockából, szójaszószból, kevés sürített paradicsomból, fokhagymából, mentából, korrianderzöldből, sóból és kevés (balzsam)ecetből "öntetet", ezzel locsolgatjuk majd a sülő zöldséget. Az a lényeg, hogy a hús:zöldség arány 1:3 (húsevőknek 1:2) legyen.

A húst sózzuk, wokban megsütjtük, majd visszatesszük a páclébe. A zöldeket nagy lángon kezdjük sütni, néha meglocsoljuk a fenti öntettel, egészen addi, amíg szemmel láthatóan kezd fonnyadni. Ekkor rádobjuk a húst és a megmaradt páclét, és még egy pár percig együtt sütjük a cuccot. Lehet hozzá főzött majd wokban megpirítot (rizs)tésztát vagy rizst felszolgálni, mentával megszórva.

Pattaya Garfi Creative Commons License 2003.04.10 0 0 27
Üdvözletem minden Thai konyha rajongónak. Túl azon, hogy a honlapomról tényleg sok thai recepthez lehet eljutni, nyitottam egy thai kaja topicot a "saját csettemben" amit szintén a honlapról lehet elérni:

http://pattaya.lap.hu

mandragora74 Creative Commons License 2003.04.04 0 0 26
Jol hangzik, de sajnos Magyarorszagon nem nagyon bukkantam meg hasonlokra sem. Egyelore a Stahl Judit fele 'fozotanfolyam' kelleti magat, de az meg nekem nem annyira kell :-(

Ha tud valaki mo-i jo kis tanfolyamot, hne hallgassa el :-)

Előzmény: Joana (24)
buonaparte Creative Commons License 2003.04.03 0 0 25
Én is nagy thai és konyha kedvelő vagyok, találtam a pattaya.lap.hu - n egy halom thai recept helyet. Elég jók.
Joana Creative Commons License 2003.04.02 0 0 24
Ez egy háromestés tanfolyamocska volt, ahol thai kajákat föztünk wokban. Egy burmai nö tartotta, ha valakit érdekel, leirom a recepteket. Németországban volt a tanfolyam de, lehet, hogy otthon is van.
OFF ÉRdekeseket mesélt a nö, pl. náluk 8 napból áll a hét, mert 2 szerda van. Vagy hogy a különbözö napokon született thai emberkék bizonyos más napokon születettekkel nem jönnek ki. Pl ö hétfön született a szombatiakkal nem jön ki (ez vagyok én :) ) És valóban; engem ugráltatott a legtöbbet :-)
ON
Tegnap kiszedtük a sajtlabdácska titkát az új pincérböl: valóban nem eredeti thai fogás, a módszer igen, mert többfajta zöldségböl, tofuból csinálnak ilyen panirozott labdácskát, de sajtból nem, a sajt a labdában teljesen hétköznapi európai sajt :)
Előzmény: mandragora74 (23)
mandragora74 Creative Commons License 2003.04.02 0 0 23
Joana, megkerdezhetem, hogy milyen fozotanfolyamon voltatok? Itt Magyarorszagon?

Mandragora

Előzmény: Joana (22)
Joana Creative Commons License 2003.04.01 0 0 22
Lehet, hogy nem lenne nehéz, de sok helyen nagyon zsirosan csinálják a kajákat. Mellesleg a thai-t is. Most voltam egy fözötanfolyamon és ott a thai szakácsnö nem engedte, hogy sok olajat használjunk. Persze igy sokkal nehezebb volt nem leégetni a cuccokat, úgyhogy világos, hogy az éttermekben vagy bódegákban miért nem foglalkoznak ilyesmivel.
Azért mentünk el erre a fözötanfoylamra a férjemmel, mert a thai étteremben a kedvencünk a panirozott sajtlabdácska, de persze ott a pincér nem árulta el a receptjét (nem olyan mint a rántott sajt) Most meg ez a thai szakácsnö azt állitja, hogy náluk nincs se tej, se egyéb tejtermék és nem ismerte a sajtlabdácska receptjét.
Előzmény: Mulan (9)
dalia Creative Commons License 2003.03.23 0 0 21
Budapesten? Két alap lelőhely:
1. a Fővám téri piac alagsorávban lévő ázsiai bolt
2. a Fény utcai piacon azon a szinten ahol oldalt jösz ki a Mammutból, a Match-nál, picike ázsiai bolt.

Kérdésem volna, ha már így feljött a topic:
Hogy készítübk jól piritott rízs/üveg tésztát?

Én saját kútfőból így csináltam:
Rízstészta leforráz, 10 percig állni hagy, addig kevés mogyoróolajon apró zöldségeket, mogyorót, stb. megpirit, fűszerez, majd rádobtam a lecsöpögtetett tésztát, és próbáltam együtt pirítani őket, de ahogy telt az idő úgy csomósodott össze egyre jobban, kezdett gombóccá összeállni... Végülis finom volt, de nem volt pirított tészta jellege :)
Hol rontottam el?

d.

Előzmény: Arnyeklovas (19)
fűnyíróember Creative Commons License 2003.03.21 0 0 20
Szerelmese vagyok a Thai konyhának. Bárcsak lenne több étterem Budapesten!
Arnyeklovas Creative Commons License 2003.03.21 0 0 19
Hol szerzhetőek be olcsón a thai konyhához valkók: kókusztej, thai citromfű, galanga, chili (na, ezt azért hoztunk), lime (levele is)?
jedilovag Creative Commons License 2001.07.25 0 0 18
Pad thai recept itt
jedilovag Creative Commons License 2001.07.20 0 0 17
jedilovag Creative Commons License 2001.07.20 0 0 16
IGEEEEN! Koriander levél amit a levesbe nyomnak, isteni...nekem mindig dupla adag levelet pakoltak bele á 15 Baht ;-)
Fried rice w. chicken ismerős + a pad thai.
Az igaziak a curry-k, pl. masaman curry az nagyon állat...
Előzmény: MaKKa (15)
MaKKa Creative Commons License 2001.07.19 0 0 15
Persze, szinte azon éltem. Csak Pattayán a beach roadon. Meg ahol lehetett kapni.
A legszebb az volt a dologban, amikor a strand "tulaja" kitalálta, hogy mire vágyom abból, hogy látta, hogy nézek a szomszéd asztalnál falatozókra. Nem telt bele 5 perc, már ehettem is a finom, gőzölgő levest, tele sült hússal, és rengeteg szójacsírával (imádom).
Ráadásul az ő fűszereikkel be is ízesített nekem egy kanálnyit, és akkor jöttem rá, hogy miért kevernek bele olyan sok löttyöt.
Mellesleg a másik finomság a nálunk sült rizsnek nevezett koh pa, tele friss zöldségekkel, meg valamilyen levelekkel. Azt hiszem citromfű és mentalevél van benne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!