PrInCe!
(((Még januárban te javasoltad, hogy regisztráljam magam. Mindegy.)))
Én menő-manóval tartok. Elég Tarjánból a 16.00.kor induló bp.-i busszal menni. Így 20.55-re v. 21.15-re Ladánybenén vagyunk.
Gerecs-48 ( ma már többen azt irták, hohy ennyi, akkor legyen ennyi :-) )
Kivételesen sikerült viszonylag időben elaludnom a túra elötti éjszakán.. Reggel 4.50kor kelés, majd 5.30 kor találkozó, Csanya+Fat+H-alga.. és már indulunk is.. Gyorsan leértünk a rajt helyszinére, ahol már nyüzsgött a tömeg... a hangosbeszélő szerint fél 7-ig 600-an már elindultak.. Neveztünk, aztán nekivágtunk mi is.. Hamarosan Miki34 futott el mellettünk egy hölgykoszorúban.. A városban Csanya jelérintő mozgalmát követtük végig.. Az első ep után nem kis galibát okoztunk ezzel, amikor Csanya határozott léptekkel elindult azon a kis szerpentinen felfelé, majd be a bokrok közé... A tömeg meg ment volna arra, amerre eddig is mentek az elöttünk lévők.. végül gyözött a csorda szellem, és talán egy srác jött csak mögöttünk a hivatalos uton.. Az a kis völgy itt az elején nekem nagyon bejött, a túra egyik legszebb része volt.. Sajnos itt nem igazán tudtam lépést tartani a többiekkel, nem birok akkorákat lépni, pláne nem emelkedőn felfelé...Néha belekocogtam, amikor 15-20 méterre lemaradtam már..A Baji vadászháznál sem kellett várakozni a pecsétért, ez tetszett.. Itt a következő emelkedőn kipróbáltam Csanya túrabotjait, kellemes volt vele felfelé menni.. Végre jött egy kis lejtős szakasz amit most nem hagytam ki, és elkezdtem kocogni..Nemsokára utolértem három csillagász barátomat, velük mentem egy kis ideig.. A kocogás ment a Tardos előtti aszfalt uton is végig.. A faluban szerelvényigazitás.. Sajnos cipeltem magammal az esőkabátomat, amit nem kellett volna..meg kaját is kicsit túlméreteztem.. majd legközelebb nem viszek ennyi mindent.. Pusztamarót felé menet egy csomó rész beugrott, hogy mikor mi fog következni, nagyon örültem neki.. Héregre lekocogtam, egy kis frissités a kék-kúti vizből a temetőnél..az nagyon jólesett.. Bányahegy elött ittam egy Isostart, meg egy kis csoki doppingnak, aztán felsétáltam rá, 2 lihegő megállással.. Fent pihenőt terveztem, de épp akkor indult egy futó lány tovább, igy mentem mögötte amig birtam.. Az irtás, majd a keritésmászás után tudtam, hogy jön a frissitőpont.. Csak egy kenyeret ettem, de a két pohár hideg szóda jólesett.. Kolduszállás felé haladva már alig láttam embereket, vagy egy egy embert értem utol, vagy kettesével sétálgató emberek voltak csak.. A ponton is azt mondta a hölgy, hogy még nem mentek át túl sokan, csak szállingóznak az emberek..A 8-as ponton nagyon jólesett egy kis Meggymárka.. Kocogás az autopálya hídig.. Itt már kezdett igen meleg lenni.. Fent nem álltam meg pihenni, gondoltam a vége már menni fog egy lendülettel.. A lépcsőn lefelé elég gyorsan mentem, és nálam bejött az, amiről Miki irt.. a combjaim eléggé lemerevedtek..olyan érzés volt, hogy minden egyes lépésnél be akarná rántani a görcs... nem nagyon örültem neki.. a lépcsők alatt volt egy kút, kellemes frissitő élmény volt.. Majd a városban a hátralévő kis szakasz..
Ez volt a harmadik teljesitésem..Az eddigi legjobb időm 10.47 volt, most sikerült 7.16 alatt.. A célban jólesett a leves..
Köszönet a két futó sporinak, akik átvittek a buszvégre..Sajnos buszom csak másfélóra múlva indult..Stoppal mentem Tatáig, majd ott megvártam a járgányt, és azzal mentem haza..Kellemes nap volt..
A Jókai téren van márkabolt, de bármelyik Overland-ben nagyobb a választék. A Katona József utcában árulnak mérethiányos, meg kicsit béna színű darabokat, lehet, hogy pont ott akadsz 46-osra. Olcsóbb mint máshol, de nincs garancia.
Ezért jöttél, hogy mindjárt szidjál valakit?
Milyen alapon írod hogy gyenge v.kinek a túraterve és hogy többet néztél ki belőle?
Egyébként 2x50-re szerintem vonattal csak akkor érsz át, ha Tarjánból eljössz a 14.20-as vonattal.
Ugyanis Kecskeméten így éred el az uccsó buszt Ladánybenére.
Másodszor teljesítettem. Tavaly voltam először, nem is tetszett igazán, valahogy mégis idekeveredtem idén is. De nem bántam meg, sokkal jobban bejött, ezért jövőre is tervezem.
Két offtopic veszprémi társsammal vágtunk neki a távnak.7.30-kor rajtoltunk, és röpke 10 óra múlva célba is értünk. Nem siettünk, majd másfél órát pihiztünk a pontokon. Élveztük a jó időt:) Topicosokkal nem találkoztam sajna.
A túra alatt semmi említésre méltó nem történt, 2 dolgon kívül.
1. láttam egy srácot, aki bőrnadrágban nyomult.
hát nem tudom... rossz volt ránézni.
2. túratársammal éppen Kornél KB beszámolójával poénkodtunk:
se Géza bát nem láttuk, se Kis Petit, meg amúgy is a rajt óta futunk hogy utolérjük és ki vagyunk már merülve, és még szőlőcukrunk sincsen. Ebben a pillanatban az előttünk gyalogló hölgy a zsebébe nyúl, hátrafordul és szőlőcukorral kínál minket, hogy legalább ezzel segítsen rajtunk.
Túratársammal összenéztünk, és nagy röhögés lett a dologból, de a hölgy szegény nem értett belőle semmit. Legalább mi jól szórakoztunk.:))
1 kek
2 piros
3 s.zold
4 feher
5 nemzeti
6 v. barna
7 lila
8 citrom
9 v. kek
10 szurke
a tobbit nemtom most voltam 11x de nem ertem celba :)
KovacsUr aki g26 on volt es a heregi temetonel hivta cimborajat es megtanulta egy eletre, 3 napos bakancsban akkor se menny turazni ha kenyelmesnek tunik.
Ne búsulj, én nyolcadikra kaptam sárgát, kilencedikre világoskéket. Szombaton belepislogtam a rendezők papírjába, aszerint tizedik a szürke, tizenegyedik a narancssárga. És a fekete tényleg a tizennyolcadik, és gyönyörű!
Szerintem gyenge májusi túraterveed (budai-)H.G.
Én többet néztem ki belőled. Én a következőt csinálom:
1. Andezit 30
2. Karancs-Medves 50
3. 2X50
Bár még nem tudom,hogy hogyan megyek át a 2X50-re de majd vmit kitalálok.
Gyerekek, egy sürgős kérdés!
A medvehagymát spenót vagy sóska módjára kell főzni?
Mind a kettőt hallottam már, és most derült ki, hogy nagyon nem uyganaz a kettő.
Ez érdekes. Turbolya is volt? Sajnálom, hogy nem ismertem fel, egyszer mutatták, de én ilyesmiben gyenge vagyok. :-( Még jó, hogy a medvehagymát megismerem.
A barlangba benéztem, de a cseppkövet nem vettem észre. :-( Az a barlang tényleg csak akkora, amekkorának látszik? Vagy van még mögötte valami? Bivakolásra alkalmas helynek tűnik.
Öregem, azok után, amiken átküzdöttem magam a Mecsekben meg Somogyban a nyáron, egy szúnyogos völgy nem nagy akadály... :-)
Kissé megkésve, de néhány érdekesség a Burok-völgyről. A felső-triász dolomit alapkőzetű Burok-völgy kialakulása a mai napig nem tisztázott, van aki a folyóvizes eredetét tartja valószínűnek, van aki a hasadásos eredetét. Az általatok is megfigyelhetett kőzetréteg dőlések ez utóbbi feltevést látszanak igazolni. Hossza a mellékágakkal együtt 21 km, a főág 10 km. Átlagmélysége 50-90 m, szélessége a völgytalpon 20-30 m, a völgyperemen átlag 300 m. A Burok-völgyben több mint 40 barlang található, ha figyelmesen haladtatok, láthattátok a kitáblázott Rózsa Sándor barlangot, amelyben cseppkőképződmény is van. A barlangok többsége kifagyásos eredetű. A völgytalp jellegzetes növényei az általatok is látott és érzett medvehagyma és a havasi turbolya. Ezek egyike sem védett növény. A védett növények az oldalsó sziklafalon és a völgyperemen élnek. A kiugró sziklákon levő gyeptársulásokban él például a magyar gurgolya, a kövér daravirág, a sárga len és a leánykökörcsin. A völgyperemen élő növények közül említésre méltó a bíboros kosbor és a fokozottan védett magyar vadkörte. A fentiekből következik, hogy a túrázók vonulása nem okozott kárt védett növényekben. A völgy környékén védett madarak is költenek, így például a kerecsen és a kabasólyom, a parlagi sas és a kígyászölyv. Ezeknek a védett madaraknak költési ideje olyan időszakra esik, amikor már burjánzik a csalán, s szúnyog és kullancshad lepi el a völgyet, ekkor turista már nemigen járja a völgyet. Én úgy gondolom, hogy a Keleti-Bakony tt-n résztvevők egy különleges élménnyel gazdagodtak.
Túrabicajokra meg mountainbikákra nemcsak spd cipőt szoktak használni hanem egy kengyel-szerű dolgot -lábklipszet- is lehet rakni a pedálra amibe sima cipővel is bele lehet bújni. Ez az összes hátsó lábizmot megdolgozza, szvsz érdekesebb is így tekerni mert kicsit koncentrálni kell a mozgásra (hogy ne csak nyomd a pedált ahogy megszoktad hanem húzd is) és úgy gyorsul a bicó mint egy forma1-es autó.
Ha a nyeregben ülve tekersz, az hatékonyabb kerékpáros szempontból.
A nagy áttételen kiállva tekerés viszont rövid távon gyorsabb és sokkal túraspecifikusabb izmokat dolgoztat meg. Nekem a sok és meredek szintet tartalmazó túrákon a combizmaim szokták behatárolni a teljesítményemet, mert a meredeken, különösen lefelé, elmerevednek és utána már síkon sem tudok megfelelő lépéshosszal haladni. Így jártam pl. a tavalyi Kinizsin is.
Az állva tekerés, mint edzés próbája szerintem az, hogy ugyan úgy zsibbadjanak be a combjaid, mintha éppen gyalogolnál felfelé a bányahegyi meredeken vagy mennél lefelé a lépcsőn a Turultól. Mivel ez inkább erő, mint állóképességi edzés, nem kell túl sokáig csinálni, 5-10 km elég.
Érdekes, hogy minél nagyobb az áttétel, annál kevésbé fárasztó az állva tekerés, hasonlóan a konditermi taposógéphez, ahol a terhelést az ellenállás csökkentésével növeled.
Hegyre fel bicajozni még jobb lehet, ha már fokozni akarod az élvezetet :-). A végső csapást akkor mérheted a lábizmaidra, ha hegynek felfelé nem csak nyomod, hanem spd cipővel húzod is a pedált, így a testsúlyodnál nagyobb erővel tudsz taposni.
Miki, a biciklizés tényleg ennyire jó? Vagy csak direkt a kiállva tekerés? Tudsz erről többet is írni? Mert lehet, hogy végre a kezembe adtál egy olyan edzésmódszert, amit szívesen csinálnék.
Ha holnap este már nem jövök, akkor anyám agyonvágott! Ugyanis egy zacskó medvehagymával fogok beállítani hozzá, hogy főzzünk spenótot belőle. :-) De a lányok kedvéért nagyon vigyáztam, hogy le ne tapossam a medvehagymákat, inkább a tépkedést választottam.
Nekem egy fehér lett, ami gyönyörű, de igazából egy sárgára vágyom! Most látom, hogy az még egy darab... Jmte pedig egy feketére hajt, ami nincs is a listádban. Azt hiszem, 18.
Csak az a baj, hogy mire a sárga meglesz, nagyon öreg leszek. :-)
Az összes Gerecse-jelvény problémája, hogy mindig ferde lesz, mikor lerakom, nem lehet rendesen letámasztani vízszintes felületre, mert eldől a sarkára.
Négyen startoltunk el, a Győri Női Futóklub három büszkesége és én. Mindjárt a sikerélménnyel kezdtünk, mert olyan nagy túrázókat értünk utol, mint Csanya és Fat. Gondoltam is, hogy különdíjat adok át nekik a célban a túrabotok hősies végigcipeléséért és valamennyi jelzés megérintéséért. Zavarba is jöttem viszont, mert nem nagyon tudtam, hol vannak jelzések, a tömeget követni pedig nem igazán mertem az Érintsd meg a Jelzést mozgalom alapítójának szeme láttára.
Csapatunk még a városban kétfelé vált, Merci és Ági hátramaradt, Zsuzsával pedig haladtunk tovább. Idén jobban sikerült elkerülni a tömeget, mint tavaly, ha nem is zavartalanul, de felértünk a murvás útra, ahol felvettük az utazósebességet.
Idáig nem minden jelzést érintettünk meg, mert egy szakaszon a tömeget kerülgetve láttuk, hogy jelzés már nincs, nem vettük észre merre ment, így kb. egy kilométert valamiféle alternatív útvonalon tettünk meg, mire meglett végre a piros csík. A Baji vadászházat hamar elértük, itt már ritkult a mezőny, Tardoson pedig el is fogyott, néhányan voltak már csak előttünk. Megszagoltuk a medvehagymákat, megnéztük a Kis Gerecse oldalában az erdőnyíladékot, amiben a Kinizsin megy le a nap és elértük a pusztamaróti pontot. Héreg előtt Zsuzsától elköszönök, szúr valamije, jobb, ha beosztja az erejét. Ez be is jön neki, 5:30-on belül fog célbaérkezni.
A héregi temetőben feltöltöm a vízkészletemet, egy töltéssel bőven végigcsináltam a túrát és eleget ittam. Nagy biztonságot ad az 1,3 literes Camelbak flashflo, nem kell pénzeznem a frissítőpontokon vagy a következő vízvételi hely miatt aggódnom.
A Bányahegyre kényelmes pulzuskontrollal felsétálok. Kimondottan lusta vagyok ma, tudnék gyorsabban menni, de annyira élvezem a kényelmes tempót, a napsütést, a friss tavaszi természetet hogy inkább nem erőltetem.
Itt már tényleg megérintek minden jelzést, pl. ott is, ahol Csanya tanítványai ötven méteren belül kétszer másznak át a kerítésen, ahelyett, hogy ötven méterrel odébb bemenjenek a nyitott kapun :-).
Ellenőrzöm, amit a Kinizsi topikban beszéltünk a vértestolnai műúthoz levezető ösvényről, itt a végső okosság: a bal kéz felől húzódó kerítés mellett haladunk addig, amíg át nem bújunk a magasfeszültségű vezeték alatt. Kb. a vezeték nyomvonalán indul le a réten az az út, amin a túrázók többsége mind a Gerecsén, mind a Kinizsin halad. Csanya mester követői viszont a kerítéssel párhuzamosan az erdőbe bemennek és ott kanyarodnak le jobbra egy egynyomos ösvényen, majd kb. 50 méterre a kereszteződéstől érnek ki a műútra.
A frissítőponton ínyenc alapossággal megsózok egy dupla kenyeret és séta közben betermelem. Egy látásból ismerős srác és egy lány előttem hagyják el a pontot és úgy eltűznek, hogy legközelebb csak Koldusszálláson találkozunk. Őket leszámítva nem láttam túrázókat Héreg és Koldusszállás között, szóval nekem a Gerecse nem volt igazán tömegtúra.
Koldusszállás előtt már önkéntelenül gyorsabban haladok. Négy túrázó előttem hagyja el a pontot, de amikor a meredekebb részen belegyalogolnak, én futok tovább és elhagyom őket. Nem versenyzésből, de eddig eléggé lazsáltam és el akarok fáradni a végére. Elég lendületesen felfutok a Turulhoz és kissé csalódottan látom, hogy 4:53-nál vagyok, megint nem lesz meg a lélektani határt jelentő 5 óra.
Azért keményen nyomom a lépcsőn és a városban, 5:02 lett a vége. Megfigyeltem egy érdekes dolgot, a tavalyival ellentétben egyáltalán nem merevedtek be a combjaim a lépcsőn. Ezt nem tudom másnak tulajdonítani, mint hogy naponta 2 x 5 kilométert tekerek nagy áttételen nyeregből kiállva (munkábajárás). Ez nagyon hasonló izmokat dolgoztat meg, mint a meredek terepen való túrázás.
Kimegyünk még Merciék elé kocsival, ők is jól jöttek, 8 órán belül beértek. Összességében igazi örömfutás volt, javul a formám és nem is fáradtam el túlságosan.
Megfigyeltem a mezőny 7-8 órás részét, amint küzdöttek fel a Panoráma-úton, az utolsó emelkedőn. Nagyon lelkesítő volt látni, még a szemem is elkönnyesedett, ahogy sokan erejük végső megfeszítésével próbálták kihozni magukból a maximumot. Igazi hősök ezek, mondtam magamban. Biztosan sokan értitek, mire gondolok.
"Akinek némi köze van a ttúrázáshoz, az ott lesz G50-en! "
Inkább nem mondok Nagy Neveket, akik kifejezetten utálják a Gerecs 50-et ilyen-olyan okok miatt és meg sem fordul a fejükben, hogy elmenjenek teljesíteni, pedig néhány éve járogatnak tt-re. Köztük én sem, sőt kifejezetten az az elképzelésem, hogy ezen a tt- engem soha nem fognak látni. Persze ez nem az jelenti, hogy Nagy Névnek tartom magam!!!!!!!!!!!!!!!!
Egyébként aki megy túrázni vagy bárhova, Jó hétvégét kívánok és Boldog Húsvétot!
Sajnos elfelejtettem csokit enni indulás előtt. Le kell vonnom a konzekvenciákat. Nem baj, holnap megyek a Gerecsébe kocakirándulni, szemetelni és zajongani.
Egy kicsit túl van misztifikálva ez a Gerecse50-es túra szerintem is..
Nekem mondjuk ez volt az első tt az életemben, amire elmentem..ezért számomra ez szinte kötelező túra.. Először 99-ben, szakadó esőben mentünk Héregig, és ott akkor annyi elég is volt.. Jött egy jó nagy szünet, majd 2001-ben csak úgy poén szinten elmentünk rá ismét.. azóta járogatok úgy ttúrákra.. Nem mellékes az sem, hogy tetszik ez a jelvény..mondjuk egy 10 db jó lenne belőle :-))