A hajó későn érkezett
hogy megmentse a süllyedő boszorkányt
Aki a randira tempózott
hogy le ne késse a
– mint mondta – igen gazdag
tengerészkapitányt
de mindez mit számít már
az óceán alján
ahol a víz sötétzöld, nem kék
tiszta mocsok a tengerfenék
és most vizikígyókat
és rozsdás roncsokat
lát csak maga körül
és halványul a fény
és ő tempózni kezd megint
megússza-e vajon?...
(nagyon remélem, fiúk…)
Még egy boszorkányt sem könnyű megtalálni
Amerika hányadék-borította tengereinek fenekén, hej-hej… majd még sugárfertőzést kap és
őrült mutációba kezd
őrült mutációba kezd (bizony) és négyméteresre nő és az autópályákon bukkan fel
és mivel nagyon-nagyon ijesztő
autók rohannak majd egymásba
mert a hawai-inges emberek látni szeretnék
az arcát
a szardíniákat a szemöldökén
a homárokat a homlokán
amelyek mindegyike ŐRÜLETESEN MEGNŐTT A SUGÁRZÁSTÓL
és mind naggyon büdös
és VESZÉLYES
Egy tengeralattjáró talán megmenthetné
és hazavinné a haditengerészethez
rituális áldozat gyanánt
Na az előző szöveget nem ktorálja le valaki? Nem mondhatnám,hogy értelmileg teljesen abszolváltam... Mindenesetre a Sárga Hó ciklus stúdióverziójának utolsó darabja (kedves Ungava, íme a ciklus) - ami konceptuálisan még toább van görgetve koncertváltozatokban, amelyből kiderül, hogy Szent Alfozó szereti, ha dörzsölgetik neki. Ha valakinek van ötlete az Értelmezési Tartomány tisztázásához, ne fogja vissza magát. És engesztelésül egy érthetőbb, kedves, állatbarát dal-verzió, szeretettel (fent).
(Pakolás? Ejj, csak a tegnapi nap elszáll, és ezerrel kéne dolgozni... nem is tudom..)
talpra mindenki és nyomjuk az Alfonzó-funky-t! L. Feledy Vivien atya
a ragyogó csuhában
dagasztja a tésztát
a nyáj palacsintájához
Még zavaros a tekintete
az órára sem figyelt
mert az ajtó mögött
tegnap éjjel
egy manó verte
mert az ajtó mögött
tegnap éjjel
egy manó verte
mert az ajtó mögött
tegnap éjjel
egy manó verte a köpenyét
Dühösen elzavarta
és énekelte azt és mindennek teteje volt
és mindennek teteje volt
és mindennek teteje volt
mikor meglátta a (____)
boldog volt, ahogy merevedett,
és átdöfte a harisnyát
„Ó, Szent Alfonzó büszke lenne rám”
kiáltotta világgá.
Dominus vobiscum et cum Spiritu tuo
csak szent Alfonzó kedvéért
eszel a vékony palacsintámból?
Könnyű mind és habos fehér
ez nekünk mindent megér
Könnyű mind és habos fehér
ez nekünk mindent megér
Könnyű mind és habos barna
ez ma a legjobb a városba’
Könnyű mind és habos barna
ez ma a legjobb a városba’
Urak! Segítsünk Frenknek! Szerintem örülne a család is, ha össznépileg megjelennénk Zappa CD-ket rámolni. Este kis sörözés, bográcsolás a kertben, közben szól a Little House I Used To Live In ... Mikor mennyünk Frenk?
Igen nekem megvan a Palygrund stb. stb. cím? dupla CD és, hogy mennyire megnyer?en kifinomult hangzásvilág van rajta, az szinte elképeszt?. Mindjárt ha hazamegyek el? is kotrom valahonnan ezt a fantasztikus lemezet, ami nem lesz könny? mutatvány, mert már be van dobozolva, készülvén a költözködésre. Nem akar senki sem jönni segíteni Zappa CD-ket áttelepíteni, új telephelyemre?
csak egy érdekes adat: volt egy év, mikor a Metallica Grammy várományos volt, de a Jethro Tull happolta el előlük Heavy kategóriában (!). Azt hiszem a következő évben vagy mikor aztán mégis kaptak valamit, és ekkor mondta Lars Ulrich, a Metallica dobosa: "Kicsit izgultunk, hogy idén ne adjon ki lemezt a Jethro Tull..."
Skaczok! A szpojjal megbeszéltük, hogy ma 1/2 7-kor összeülünk a Trafoval szembeni kis sörözőbe, mert szomjasak leszünk. Más nem az? (persze az előttünk álló időszak is megbeszélésre kerül, csak hogy valami komolyabb apropót is adjunk az eseménynek)
Kedden nem jó a foca? Itt már volna négy jelentkező. Az óraátigazítás miatt később sötétedik, és később lesz hideg.
Ezt meg bálint kedvéért. Ma kaptam e-mailben.
A Mercury Records UK, a Universal Music Group tagja, szerződést kötött a Metallicával
A Mercury Records UK újra leszerződtette minden idők egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb rock zenekarát, a Metallicát.
Az új szerződés, amely a zenekarral való 15 éves együttműködést hosszabbítja meg, Észak-Amerikát és Japánt kivéve a világ összes országára érvényes és magába foglalja a zenekar többszörös Grammy-díjas eddigi repertoárját, valamint a június 9-én megjelenő St. Anger című új albumot.
Greg Castell a kiadó egyik igazgatója hozzáfűzte: " Nagy örömünkre szolgál, hogy továbbra is együtt dolgozhatunk a Metallicával, egy generáció legátütőbb rockzenekarával. Azon kevesek közé tartoznak, akiket valóban úttörőknek nevezhetünk a zenei életben."
A Metallica új stúdióalbuma az 1997-es Re-Load után St. Anger címmel jelenik meg június 9-én.
A Re-Load 12 országban első helyen debütált és több mint 9 millió példányt kelt el belőle világszerte. Azóta, hogy az 1983-as Kill Em All bemutatkozó albumukkal a thrash metál felkerült a zenei térképre, sikerük töretlen. 20 éves pályafutásuk alatt több mint 40 országban arany- és platinalamezes előadók lettek, több mint 80-szor voltak listavezetők. Kaliforniából indulva globális jelenséggé nőtték ki magukat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy összesen 85 millió albumot adtak el világszerte.
Az új album megjelenését világkörüli turné kíséri, melynek első állomása Németország, június 6-án, aminek külön érdekessége, hogy a zenekar új basszusgitárosa Robert Trujillo itt mutatkozik be először.
Május 12-én az mtvICON, az MTV éves zenei tribüt eseménye a Metallica 20 éves karrierjét tűzte műsorra.
Nem, ezeket piszkálni kell még - hamarost küldöm wördben, ha nem javítgattok bele. Megrészegültem attól, hogy néhol kijött a ritmus, úgyhogy még gyúrom. Meg kell még a Feledés Atya (Father O'Blivion) vagy ki.
A sötétben
minden lázban ég
a víz alatt
bugyog a cápabuborék
minden reggel
a rádión
a falak megfojtanak
barátok sehol
és mindenki utál
ez az élet mehet így tovább?
na mondok egy helyet
ami rád vár
Fel a cipőt és zoknit, emberek
mert csak itt van a sarkon
Mondj búcsút a sötétnek
és a suttogó szélnek
várnak téged
a képzelt betegségek
Ez kell hogy legyen a te betegséged
A tudósok ezt a betegséget
Bromodrosis-nak nevezik
De mi, mint egyszerű
edzőcipőt vagy akár alkalmi
kigyóbőr-cipőt viselő átlagemberek
ezt a remekbe szabott kis kellemetlenséget
csak igy nevezzük:
LÁBSZAG
tudod úgy szorít a bőrcipőm
levenni már nincs erőm
egy hét elmúlt már
itt van rég a nyár
aztán lehúztam végre
és a csajom felkiált:
„Ez LÁBSZAG!
Mi ez a lábszag, édes?
A lábad szagától
megfájdul az orr!
Lábszag, lábszag
nem viccelek
nem tudnád lemosni
mit gondolsz?…”
gyere, gyere Fido
Gyere kiskutyám
Hozd ide a papucsom
Vau-vau-vau
És ekkor
Fido felkelt a földről
megfordult és belenézett
egyenest a szemembe
és tudod mit mondott?
Egyszer réges régen
Valaki megkérdezte
(mindezt egy kutya mondja) Mi is ez az egész koncepciófolytonosság?
És ekkor azt mondtam neki
mondta Fido A megoldás csak egy szó
a dolog veleje: az Aposztróf
És tudod
a fickó, aki a kutyával beszélt,
a kutyára nézett és
egyfajta hitetlenséggel hangjában szólt:
Nem mondod komolyan…
azt mondta
De nem
de hogyan
de miért
és: ugyan
ne már
ez nem
ez nem lehet
nem hiszem
meg nem eszem
Azt mondta:
nem nem nem
Én azt mondtam:
igen, igen, igen
ez az amit csinálok én
ez a bugi nagyon kretén
a pudli harap
a pudli rág
a pudli harap
a pudli rág
a pudli harap
a pudli rág
alábbiakban az Everything is Healing Nicely borítószövegének újabb részlete, visszafelé haladva. ha minden igaz, Todd Yvega megjegyzései a közös munkáról. van még egy megelőző rész is, Ali N. Askintól (aki a Yellow Shark nagy részét hangszerelte), az majd legközelebb jön.
Ha csiszolt zenére vágysz, ez a CD nem neked való. A legtalálóbb jellemzés róla a „hangzó dokumentum” lehetne. Olyan felvételek, melyek Frank Zappának az Ensemble Modern-nel tartott próbáin születtek, mikor a „Yellow Shark”-ra készültek. Emlékezetesek és érdekfeszítőek annak dacára, hogy végeredményben csak próbák. Mindössze azért teszem ezt a megkülönböztetést, mivel méltánytalan lenne az Ensemble Modern-nel szemben, ha a próbákon készült felvételeket mint kész produkciót tálalnánk, nem pedig azért, mintha bármi elfogadhatatlan lenne a zenében. Éppen ellenkezőleg, az ihletett zene és az ihletett zenészek közössége rendelkezik egyfajta ragyogással, mely a távolról sem ideális felvételi körülmények ellenére is biztosítja a produkció fennmaradását. (Mint ahogy elmondható ennek ellenkezője is, a legeslegjobb felvételi minőség sem segíti a lélektelen zene fennmaradását hosszú távon.) Röviden, ez egy olyasfajta lemez, ami majd egyre jobban hatalmába kerít.
Részem volt abban a megvilágosító erejű élményben, hogy résztvegyek a próbákon, melyek végül ezt a lemezt eredményezték. Jó lenne, ha elmondhatnám, hogy mással is hozzájárultam a munkához, de alapjában véve én csak a „Felvétel” gombot nyomogattam, valamint megittam a sört, amit Zappáék a zenészek számára készítettek elő. Úgy tűnik, ez tett alkalmassá megírni a borítószöveget. Mielőtt azonban belemerülnék a részletekbe, szeretnék néhány előzetes megjegyzést tenni.
Az Ensemble Modern-ről: először is, nem kellek én ahhoz, hogy elmagyarázzam, milyen felkészült ez a zenekar. Szakértelmük és tudásuk világszerte elismert. Szeretném viszont közhírré tenni, micsoda öröm volt olyan emberekkel dolgozni, akik a munkamorálnak és az elhivatottságnak ennyire magas szintjét képviselik. (Voltak köztük olyanok, akik saját pénzüket áldozták arra, hogy Frank próbáira repülhessenek. Akadtak olyanok, akik elhalasztották visszaútjukat, saját költségükre, csak hogy még néhány napot maradhassanak.) Mindennapos feladataim közé tartozott, hogy próba előtt már néhány órával a Joe’s Garage-ba menjek, és beállítsam a berendezést (amit az előző nap le kellett vinni). Mély benyomást tett rám, hogy minden egyes nap, mikor megérkeztem, a zenészek legtöbbje – ha épp nem mindegyikük – már szorgalmasan gyakorolt. A következő négy órában még ott sem kellett volna lenniük. Elmehettek volna hollywoodot fényképezni. Csakhogy ők személyes késztetést éreztek arra, hogy törekedjenek a további javulásra. A legjobbat akarták kihozni magukból Frank számára, és felül akarták múlni előző napi produkciójukat. Ez nem az a fajta hozzáállás, amihez a szakszervezetbe tömörült hollywoodi zenészekkel való találkozások hozzászoktattak.
Most, hogy mindezt a dícséretet elszavaltam, megjegyzem, hogy ez a lemez nem az Ensemble Modern-ről szól, és nem is Frank Zappáról vagy a szerzeményeiről. Sokkal inkább annak dokumentumát látom benne, hogy mi volt annyira különleges Frank és a zenészek együttműködésében. Ha egy nagyszerű zeneszerző olyan csodás zenekarhoz jut, mint az Ensemble Modern, akkor nyugodtan írhatna remek zenét, odarakhatná eléjük, és hagyhatná, hogy csinálják, amihez olyan jól értenek. Bizonyára semmi rossz nincs is ebben. Frank-nek azonban az volt az elképzelése, hogy többet érjen el velük annál, amit már amúgy is olyan jól csinálnak, rávegye őket új, ismeretlen munkamódszerekre. Így olyan eredményeket értek el, amit senki nem várt volna, s ami egészen másfajta szórakozást nyújtott, mint mikor egy remek zenekar egy nagyszerű zeneszerző szerzeményeit játssza. És azt gondolom, hogy a zenészeknek is egy egészen különleges élményt jelentett ez az együttműködés. Úgyhogy további szócséplés helyett…
Eszkimó voltam álmomban
jeges szél süvített át rajtam
a talpam alatt és a nadrágomban
szétfagyott a föld is és azt gondoltam
„szerintem vagy mínusz SZÁZ fok van”
És sírt a mamám
(brü-hü)
És sírt a mamám
Észak Nanukja
(Nanuk, ó-ó)
Észak Nanukja
(Nanuk, ó-ó)
Ne legyél csúnya rossz eszkimó
A koncertre ne menj, a pénz nem arra való
De megfordulam és azt mondtam:
hohó!
hohó!
hohó!
És megjelent az északi fény
És a mamám meg így szólt szegény:
a kutyák után a sárga hó
jegyezd meg: nem ennivaló
a kutyák után a sárga hó
jegyezd meg: nem ennivaló
Nanuk dörzsölgeti
Na, pont ekkoriban, emberek
egy prémvadász – kiköpött reklámfigura
legteljesebb pofátlansággal
ugrott elő az iglum mögül
(kukucs!)
és a kedvenc fóka-bébimet
egy ólmos hócipővel püfölte
és azt mondta: kukucs!
és azt mondta: kukucs!
És verte a fejét
a kedvenc fóka-bébimnek
és PÜFF!
az ólmos hócipővel
és az orrát ütötte
és az uszonyát ütötte
ettől annyira ideges lettem
amennyire csak egy eszkimó srác ideges lehet
és lehajoltam
és megfogtam
és kotortam
és markoltam
egy kiadós kesztyűnyi halálos
sárga havat
Ez a sárga hó maga a halál
(amerre a kutyafalka jár)
Minekutána elindítiottan
a kiadós kesztyűre való sárga hókristályokat
és beledörzsöltem kis gombszemeibe
a helyi emberek számára oly ismeretlen
de az Iszapcápa helyét
az Önök házi mitológiájában
hamarosan felváltó
erőteljes körkörös mozdulatokkal…
induljon hát!
a körkörös mozdulat!
DÖRZSÖLD!
(gyerünk, Fido!)
És akkor dührohamot kaptam, és… lecsaptam
és lecsaptam megint
Nagy Gugli Mugli!
a mellkasán ugráltam
A prémvadász komoly sérüléseket szenvedett
és nagyon feldühödött – ami azt hiszem, érthető
és így aztán, mivel
a halálos hó-kristályok
megfosztották a látásától
felállt
körülnézett
és így szólt…
NEM LÁTOK
nem látok
ó jaj nekem
nem látok
ó, nem
nem látok
Fogott egy kutyanedvesítette hókupacot
és a jobb szemembe nyomta
Fogott egy kutyanedvesített hókupacot
és a másik szemembe nyomta
és a Husky-pisivel
azaz a kutyapisivel
megvakított a dőre
és nem láttam
egy jó időre
Ott állt a prémvadász
széttárt karokkal
a fagyos fehér táj közepén
és azon törte a fejét
mit is tehetne a
sérült szemeivel
És ekkor történt hogy eszébe ötlött
a régi eszkimó legenda
amelyben írva vagyon…
(bármi legyen is az amire arrafelé írnak)
hogy ha a szemet bármi baj érné
bármiféle Nanuk nevű egyénnel való konfliktus során
az egyetlen mód, amivel orvosolható
hogy elmegyünk, hosszú mérföldeket vándorolva
végig a tundrán
egyenesen Szent Alfonz parókiájára
Szent Alfonz Palacsintázója
Igen, megérkeztünk
ahol a margarint loptam
kunyeráltam a tombolán
és a budit felrobbantottam
Ott volt egy helyes apáca
bevonult, mint egy királynő
teljesen megáll az ész
az embere meg tengerész
a húsos pogácsába vágott
és azt kérte: „Legyél kemény”
(gyerünk már, fel a buszra!)
ahol elloptam a margarint
Gondolom csak raktáron maradt készletek a 87-es kiadásból - biztos nem gyártották újra, nem volt ez akkora siker. (89-ben lemezboltban dolgoztam és ha jól emlékszem, Ł60.-ért adtunk egy-egy dobozt, de évente max egy példány kelt el...)
Maradjunk annyiban, hogy 'Vannak érdekes pillanatai'. ;-))
Kicsit bővebben: sok baromkodás közben néha egy kis zúzás... Szerintem a shopping list vége felé írd csak fel, de persze van rajta sok jó dolog is. Szólj, ha kell.
A zene: átküldheted, bár ez nem tudom, mit jelent, biztos nem email, mi? Más teknikát meg nem ismerek. De referálhatsz is belőle, mert érdekel, hogy szar-e vagy béna - vagy ellenben jó.
(eh, izé, a Perfect Strangerst nem fordítgatja valaki a családban?...)