Ha már a szentendrei úti makettbolt címére, és megközelítésére senki többet, lene még egy kérdésem, hátha...
Eddig egy tuningolt ruszki aerograph pisztolyt használtam, hütökompresszorral. De sajnos a pisztoly eléggé megfáradt, kéne helyete új. A kérdés, hogy melyiket tipust érdemes megvenni, és hogy használható e a hütökmpresszorral egy finomabb szerszám.
> bizonyos dolgaimra a PUR jobb, mint az epoxigyanta!
Néhány éve voltam a Lausanne-i modellkiállításon. Ott egy pacák uretán-öntvényeket árult. (meg ott helyben öntött fémet egy kis asztali centrifugál öntödével!) Megkérdeztem, hogy miért használ uretánt, és nem epoxit. Azt mondta, hogy az epoxi megtámadja az RTV formát, 5-10 öntvénynél többet nem lehet készíteni egy formában. Elôször a sarkokat eszi le, aztán a sík felületekbôl is harap. Uretánnal sokkal többet lehet készíteni egy formával.
protar verdákat revell dobozban találhatod meg újabban..
most jött ki rossi gépe 1:6 méretarányban és eszméletlen jól néz ki.
ára csekély 20k huf..
nekem is van még régebbről egy BMW R80/GS protar és csak jókat tudok róla mondani nagyon..
Na. Ma a tettek mezejere leptem. MEgvan a szilikon es a gyanta. RTV-515 + edzo (0.45kg) = 1816 + 686. Elmeletileg 300%-os nyulast bir, ugyhogy lehet cibalni. Polyurethan Biresin G26 1+1kg = 2x2440. Nincs zsugorodas, szep Bezs szinu, es kemeny, mint a gyari. Szerintem nem volt annyira horror igy, nem kertem szamlat :) A Cim: Novia kft, 14ker, Nagy Lajos Kiraly utja 108.
valaki meg tudná mondani, hogy hogy jutok el BKVval a Szentendrei úti Fabulus boltba?
A mügyanta öntésröl egy személyes tapasztalat: 1:35ös bayonettet, pisztolyokat, felszerelési tárgyakat öntöttem régebben gyantából úgy, hogy a gumit az ujjaim között összepréseltem, az öntöcsonkot megtöltöttem gyantával, és lassan elengedtem. Soha nem lett buborékos. A nagyob daraboknál is alkalmaztam ezt a módszert, de csak "lokálisan". tehát ha mondjuk egy 1:35ös figura egyik karját öntöttem, a kézfejnél préseltem össze a gumit, hogy az ujjakba is befollyon a gyanta.
Na igen vakum az kiraly, de ki tud ilyet hazilag csinalni? Par sracot hallottam amr hogy "hegesztett" otthon vakumozot McGyver modszerrel, de ennyi. Egyelore orulnek kezdeti sikernek, ha Mk82 Snakeye-okat tudnek masolni...a katapultules gondolom mar egy advencedebb szint hogy szep magyarsaggal eljek. Meglassuk...
novia-nal van amit tudnek...van gumijuk is, olyan ami 300%-os nyulast bir...kezdetnek jobb az erosebb amig tanulom.
Nekem van egy nagyon király anyagom (epoxigyanta), sajnos fogyóban és sajnos német, de megvan hozzá minden info, nem túl drága (1-1 kg. a két komponensből 50 DEM volt a nevezett valuta utolsó korszakában). Jól kúszik, kb. úgy folyik, mint egy híg tejszín, jól munkálható, szerintem nagyon faxa anyag...
Talán Biresin G 27 a neve, de otthon megnézem. Nem tudom, hogy küldenek-e ide, de ha valaki jár arra, akkor nem egy macerás dolog hozni, nekem is kellene :-))
A zsugorodása 1% körül van, de már teljesen szilárd, amikor elkezdi, nem lesz ráncos a formánál, én nagyon jó anyagnak tartom.
Mindent lassan csinálni. Egy picit akkor is bugyborékos lesz.
Ha erősen kevered, buborékos lesz.
Sokat segít a vákum, de ahhoz felszereltség kell.
Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell?
A pici mütyüröknél ehhez kell a vákum.
Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?
Nem így készül az öntőforma.
Ha már több részes formát csinálsz, akkor részletekben öntsd ki. A probléma itt az, hogy az új öntet hozzáheged az előzőhöz. Én ezt akrilfesták ráfújásával akadályoztam meg, bár elég macerás, mert a szilkózis gumi leperget magáról mindent. A megvezetést (a két vagy több öntőformadarab pontos illeszkedését) azt gyufaszálakkal abszolváltam.
Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)
Jellemzően toluolos higítója van a Palmatex ragasztónak. Az enamel makettfestékeknek inkább terpenolos jellegű a higítója, bár lehet benne xilol ill. toluol.
A xilol toluol enyhén rákkeltő, de közel sem nagy mértékben. A benzol, ami helyett ezeket bevezették, aaaaz igen.
A szerves oldószerek elősorban a májat károsítják, miután az bontja le ezeket a mérgeket.
De egy festőmaszk az jól jön, ha hosszasabban fújsz.
Új vagyok itt, de talán majd egyszer leszek régi is :o)
Segítségre lenne szükségem: nem tudjátok Bp-en melyik boltban lehet most épp "Subaru kék" Tamiya spray-t találni? A pontos neve asszem MICA BLUE.
Kb. két éve egyszer kellett, akkor hetekig jártam utána. Van ötletetek?
Előre is köszi...
Meg semmit nem vettem, csak egyetlen egy helyen talaltam eddig. Nemtom mi a neve, de ezt fogom venni. Nektek hogy sikerultek az elso ontesek? Buborekossagot hogy oldjatok meg? Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell? Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?
Köszönöm a részletes tájékoztatást. Természetesen laikusként nem vitatkozhatom szakemberekkel.
Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Jelenleg egy szakfolyóirat számára készítem a Mi-8 helikopter-típuscsalád (Mi-8T, Mi-8P, Mi-9, Mi-17, Mi-17PP) magyarországi változatainak részletes 1/72-es többnézeti ill. festési rajzát. A magyar gépek között szinte alig van két egyforma, ezért az lenne a tiszteletteljes kérésem, ha valamelyikőtöknek van használható fotója vagy bármilyen egyéb információja a magyar Minyókról, legyen szíves a rendelkezésemre bocsátani. Előre is köszönöm!
mezga geza: 1000+1 köszönet, hogy fáradoztál, de nem erre a tipusra gondoltam(mármint aknaforgató tipus) Van egy másik, ami szemböl leginkább két nagy tolólapátra emlékeztet. Régi Tamiya M 60asokkat ezzel is lehetett kapni, de nekem Academi M 60am van, Dragon aknaforgatóval, és nem nagyon jön össze a kettö:-)
Bár lehet, hogy ugyanazon az elven rögzítik méndkét változatot:-)
Ha valaki munkagépekkel keccsöl.... piszok jó képek vannak rajta. Egy free regisztráció után munkagépeket lehet nézegetni. Használt cuccok, gyönyörű "wearing" tanulmányok!
Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.
Nem a kész epoxiról van szó. A komponensei nagyon reakcióképes folyadékok. Teli aromásokkal, nitrogénekkel, kettős kötésekkel, meg szabad gyökökkel is.
Egy molekuláról ránézésre meg lehet mondani, hogy potenciálisan rákkeltő-e.
A kész, térhálósodott epoxi már nem reagál, a kötései lefogva, elreagáltak, továbbá a kis alkotó (monomer) molekulák már nincsenek szabadlábon.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.
A műgyantának nem oldószere van, hanem kompnensei, azaz mindkét anyag reagál, beleépül a végtermékbe. Az oldószer az elpárolog és ott marad a szárazanyag.
Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.
Itt nem a rákkeltésről van szó, hanem a belélegzett oldószert a májad tisztítja ki a szervezetből, s így a májadat terheled vele túl. Hosszú távon májkárosodás az eredménye.
De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.
Mini-Bhopal. Kismolekulájú szerves cianidok. Vakságot okozhat. Nagyobb mennyiségben halált, mert nem sokban különbözik a ciánként ismert ciángáztól.
Ha érdekel ennél jobban a kémiája, kiásom a Brucknert.:-))) (Nem az öreget, hanem a 6 kötetesét.)
Onnan veszem, mert tumorsejtbiologia eloadason tanultuk a mechanizmusat. Ha erdekel, leirom. Eros sejtmereg es rakkelto anyag.
A cianoakrilatot elvileg katonai felhasznalasra fejlesztettek ki, sebek gyors osszetapasztasara, esoerdei korulmenyek kozott.
Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.
Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.
A ciano-akrilát nem rákkeltô (kórházban is használják, nyílt sebeknél is). De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.