én sem mennék (sokkal) a gyárilag ajánlott 10W-40 fölé. A 10W-50 vagy a 10W-60 magasabb viszkuzitása, jobb tömítőképessége miatt alternatíva lehet, ha nagyon meg akarod zavarni a gépet és/vagy csipegeti a motor az olajat.
Az a - 10W-50 és ásványi - elég nehéz ügy. De, 10 vagy 15 - 40ben pl. Valvoline Turbo V http://www.valvolineeurope.com/english/products/lubricants/pcmo/index.html
Rendes Béla !
Szeretném véleményedet kérni.
Léghűtéses (kéthengeres) boxermotornál van-e értelme egy 10W60-as - és itt most a 60-ason van a hangsúly - olaj használatának. Ezeknek a léghűtéses boxermotoroknak nem tenne jót (jobbat) egy ilyen viszkozitású olaj ? Gyári ajánlás megelégszik a 10W40-essel.
iMre !
Pont ezzel a Pennzoil-lal nincs tapasztalatom (másikkal igen), de az 5W-s viszkozitás és a fullszintetikusság nekem vonzóvá teszi.
Viszont a 15 ekm helyett a 8 ekm-s cserét túlzásnak érzem. Szerintem 10 ekm-t nyugodtan mehetnél.
Mafe !
Egymás mellé tudnád tenni a két olaj adatait, az Aralé gondolom hivatalból megvan...
Kicsit off, vagy mégsem??? :-)))
Ha valakit érdekel jó minőségű 10W40-es félszintetikus, vagy 5W40-es fullszintetikus (gyári Opel) motorolaj 5l-es kiszerelésben jó áron akkor dobjon egy emilt.
On
Laci
Sziasztok.
Van egy uj Renault Thaliam (K7J motor 1.4, 8 szelep).
A servizkonyvben azt irja, hogy 15.000 kilometerenkent kell olajat, szurot cserelni. Mivel en sokat jarok varosban - gyakori es rovid utazasok - ezt nem fogom betartani es gyakrabban cserelek majd olajat (mondjuk 8.000km).
Ez nem egy tul igenyes motor, de azert szeretnem egy kicsit kenyeztetni. 5W-40 valamint 10W-40-es olajakat vettem szamitasba (SJ, SL kategoriak).
Egy ismerosom reven kedvezo aron kaphatnek Pennzoil Performax 5W-40-es olajat, valamaint a boltbol kereskedelmi aron Aral Basic Tronic 10W-40 jon meg szoba. Ebben a helyzetben a ketto ara kb. egyforma.
A Pennzoilrol nem sokat hallani, az Aral-t pedig mindenki dicseri.
Segitsetek eldonteni melyiket valasszam foleg, hogy utana nem fogom cserelgetni, ugyanazt kapja a jargany amig el nem adom.
A Getragot már többször ostromoltam én is műszaki (kenéstechnikai) információkért, mindannyiszor csak kellemesen semmitmondó válaszokat kaptam tőlük. Ami a Te váltódat illeti: a motorolajokra történő utalás az API GL-3 szintre hajaz, így a legjobb megoldásnak a SAE 75W-85 viszkozitásosztályú Castrol SMX-S tűnik, ami API GL-3/4 szintet tud, így betakarja az elsőként javasolt API GL-4-es SAE 80-as kategóriát is.
"...a zajszint is csökken a kisebb súrlódás következtében.
"
Ez vicc.....
A getrag 240-es váltóba 1 alkalommal raktam 75w-90 gl5-öt.Nagyságrendekkel hangosabb volt a váltóm főleg miután felmelegedett.Sőt amikor kiengedtem az olajat a mágnescsavaron meglepő fémmorzsalékok voltak.
Azt el kell mondanom hogy azért próbálkoztam szintetikus olajjal mert télen meguntam hogy nagy hidegekben be kellet robbantani 2.be a vasat.
Ezek után írtam GETRAG-éknak GERMANY-ba.
Válasz:Rakjak bele ATF-et oszt jó lesz.
De arra felhívják a figyelmet hogy hosszab utakon és nagy melegben felhangosodhat a váltóm üzemi zaja.Egyéb mellékhatásra nem hívták fel a figyelmemet.
Na most tisztában vagyok a getrag váltók osztályozásával (bizonyos típusokba kimondottan ATF az előírás zöld cimke,kék cimke,narancssárga cimke stb....) Az én váltóm cimke nélküli kéziváltó 86 előtti E30-ban.
A gyári előírása:viscosity SAE 80 to API GL-4,or single-grade mineral based engine oil,viscosity SAE 20,30 or 40 to API-SG
Béla
tőled az lenne a kérdésem hogy az ominózus váltóba milyen megoldást tudnál javasolni egéyz éves használatra.Ha jól emlékszem Szkátó kollegának ajánlottál valamit korábban.
Témával kapcsolatban kérdezősködtem én is egy kicsit, olajos szakemberektől.
ezt kérdeztem tőlük: "Mivel a hajtóművek olajának teljesítményszintje nem olyan egyértelmű mint a motorolajoké -legalábbis számomra- , ezért a kérdésem a következő:
Az előírt api gl-4-es teljesítményszintű olaj helyett használhatok-e api gl-5-öst?
Kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb lesz-e a sebváltó működésére a magasabb teljesítményszint?"
1.válasz mol-os mérnök:
"Az API GL-4 valóban alacsonyabb teljesítményszint, mit a GL-5, ennek ellenére nagyon gyakori előírás kifejezetten nagy teljesítményű, korszerű járművek váltóiban (pl.: BMW, Ford, Lancia, Mistsubishi, Nissan, Opel, VW típusok). Ez alapvetően tervezési kérdés. Az API GL-5 a legtöbb esetben használható, a GL-4 helyett.A gyakorlatban nem lesz érezhető különbség a két típusú olaj alkalmazása között."
2. válasz omv-s mérnök:
"Az API GL-4-es szint speciális esetektől eltekintve elég a kézi kapcsolású sebességváltóhoz. Széria gyártású gépkocsiknál nincsen szükség a GL-5-ös teljesítmény szintre. Egy adott márkán belül a GL-5-ös olaj alapvetően az adalék mennyiségében tér el a GL-4-es szinttől. A hipoid fogazású kerekeknél, ami szinte csak a hátsó differenciálművekben található, lép fel olyan nagy igénybevétel, ami szükségessé teszi a nagyobb adaléktartalmat.
A mai korszerű olajoknál általában megengedett, hogy a sebességváltókba is, ahová egyébként nem kellene ez a minőség, GL-5 szintű olaj kerüljön. A korábban alkalmazott GL-5 olajok adaléka esetleg megtámadhatta a váltó (szinkronszerkezet) színesfém alkatrészeit, korróziót okozhatott. A mai olajoknál már olyan az adalékösszetétel, hogy nem léphet fel korrózió. Az OMV olajok vonatkozásában biztosan állíthatom, hogy a GL-5-ös olajat bele lehet tölteni a kézi kapcsolású váltóba."
3. válasz quaker state-es ember:
"A hajtómű olajok esetében is gyakorlatilag a magasabb minősítésű kenőanyag mindig betölthető az alacsonyabb minőségigény esetén ( GL-4 helyett GL-5), fordítva nem ajánlott. Ilyen esetben teljesítmény növekedést lehet érzékelni, a zajszint is csökken a kisebb súrlódás következtében.
A csereperiódus változatlan marad, mert az csak részben függ a teljesítrmény szinttől, inkább szerkezet-föggő tényező."
Köszönöm Rendes Béla!
Egyébként árat ismersz az RS 0W-40-re? 5 l-s kiszerelés! Én mindkettőt külföldről szerzem be, ezért is vagyok kiváncsi. Itthon még nem láttam egyiket sem!
Nagy általánosságban más 10W-40-es motorolajat is betölthetsz, figyelve persze arra, hogy a másik olaj legalább olyan minősítésekkel (API, ACEA, esetleg az adott autó gyártóművi jóváhagyása) rendelkezzen mint a Shell Helix.
A GTX 7 Dynatec-kel valószínűleg nem Magyarországon találkoztál, ettől függetlenül a minősítései szerintem (majdnem) mindent elárulnak róla. A Formula RS 0W-40 Magyarországon is forgalomban van, én nem használom, így tapasztalat dogában Te minden bizonnyal többet tudsz róla.
Vannak olyan "kétéltű" sebességváltók, ahol a gyártó megengedi a GL-4-es és a GL-5-ös hajtóműolajok használatát is. A Trabant hajtóműolaj (amelyet a MOL tudomásom szerint Carrier Trabant néven a mai nap is forgalmaz) egy újabb kitűnő példa arra, hogy ezek a hajtóműolaj előírások milyen sokfélék lehetnek. Ez az olaj API GL-2 besorolású, viszkozitásosztálya ISO VG 46, tehát megjelenésében már inkább hidraulika olaj, mégis használhatjuk hajtóműben (is).
Ismeri e valaki ill.vannak e tapasztalatok a következő Castrol olajokkal:
1/ GTX 7 Dynatec 5W-40 API SJ/SH/CF/EC (Azt írják róla a dobozán,hightec könnyűolaj elsősorban a erősen terhelt motorokra autópályára és rövid távokra.
2/ Formula RS Race 0W-40 szintetikus, API SL/CF versenyolaj.
Én ezeket használom és kíváncsi vagyok, hogy van e vkinek tapasztalata v. más hozzászólása!!!
Üdv!