Már mérne szóltál volna hozzá? Én csak hozzáfűztem, hogy míg egy akusztukus koncert CD-jéről eldönthető sokféleképpen hogy az mennyire hasonlít az eredeti hangzásra, addig egy elektromos hangszernek nincs eredeti hangzása, illetve ha valaki úgy dönt hogy "az" a hangzás az ő "eredetije" ami kijön a drótókból, akkor neije van olyanja, örülhet. Mégis megértem Gorilla aggodalmát és véleményét. Mert tegyél be egymás után egy itthon készült CD-t meg egy Német vagy USA felvételt (elektromos gitárokkal, rock vagy blues műfajban). Ha a magyar felvétel szól jobban akkor mondd melyik az. Mert egyébként nem rosszak a hazai felvételek, csak be ne tegyél utána egy amerikai-t hasonló műfajban :)))
ez az utolso, amit ebben a temaban irok, "sorry" az ediigiekert is...megyek kapirgalni, vagy a mantra koncertre?
GORILLA: ezt irtad a 7049-es hozzaszolasodban: "Az ocsem azt mondja, hogy azert, mert van izlesuk, es mashogy gondolkodnak zeneileg."
a mashogy az rendben van, de a "mert van izlesuk"-rol nekem az jut eszembe, hogyha nekik van, akkor a tobbieknek nincs?
Egyebkent miert kell hasonlitgatni? Mindenki jatsza azt, amit szeret, meg ugy, ahogy tudja. (Az persze idegesito, amikor x-rol azt mondjak, hogy o milyen kiralya az y stilusnak, aztan amikor meghall az ember egy autentikus eloadot, akkor kiderul, hogy...)
En sem mondtam azt, hogy egyik mufaj jobb a masiknal es nem is gondoltam azt, hogy te minositesz ezugyben. A flamenco-t, mint egy masik stilust/mufajt hoztam fel peldanak.
Ha a jo az, amit a tomeg egy adott korban/kornyezetben elfogad, akkor igazad van. De en ebben hinni nem tudok es nem is akarok. Az esztetika-t meg hagyjuk. A zene tortenetebol is eleg sok peldat felhozhatnank, hogy egy adott korban eloadott darab vagy maga az eloado mekkorat bukott stb., (mai) korunkban meg jonak tartjuk azt amit csinalt. Szval en ezert sem tudom elfogadni a jo/rossz kategorizalast. Szval, nem erdekel az esztetikai minosites. Csinalom azt amit szeretek es nekem ez oromet okoz. A tobbi meg mellekes. Na, akko' meg minek szolok hozza?
"What Need Have I For This-What Need Have I For That-I Am Dancing At The Feet Of My Lord-All is Bliss-All Is Bliss" /* John McLaughlin-Shakti */
StratoFan:lehet, hogy nem kellet volna beleszolnom, mert ezek szerint kicsit felreertheto voltam. Az egyertelmu, hogy a hangzast az osszes resztvevo befolyasolja, es en is hajlamos vagyok elhinni, hogy nem lehet(?) mindent merni, azaz Gorilla eszrevetele, hogy a halozati feszultsegtol/frekitol igenis fugghet a dolog, az nem csak erzelmi kerdes. Ha jol emlekszem,akkor regebben talan a pele_-nek volt egy hasonloan misztikusnak tuno hozzaszolasa, hogy nem mindegy, hogy mit jatszik az ember eveken at egy hangszeren, azaz, hogy egy regi hangszer hangjat befolyasolja, hogy milyen hangnemekben/stb. jatszottak rajta elsodlegesen. Ezt szinten hajlando vagyok elfogadni. Csak a "hozzaallasa"/hasznalt szavak (=jobb zenei izles, stb.) idegesitett. Azert sem akartam nagyon szemelyeskedni, mivel velhetoleg hallottam mar ot/oket regebben zenelni (3arc, rockabilly(?), a gitaros/enekes egy Gretsch-csel a nyakaban, talan nem tul gyakori kishazankban, mintha regebben egy fenykepet is kuldott volna magarol ide a listara) es szerintem (az adott stilusban) igen jo volt, amit nyomtak.
Arra is szerettem volna felhivni a figyelmet, hogy magad is valtozol, es ez sem feltetlenul a technikai valtozas, azaz nem csak gyakorlasfuggo.
Szval, nem akarok megint akusztikusan keverni, de nem hiszem, hogy magamat peldaul veve, csak azert szol mashogy a kezem alatt a hangszer, mert tobbet gyakorlok, oregebbek/ujabbak a hurok, mas a paratartalom a szobaban stb.
Egyebkent nem hiszek az egysegesen elfogadott "eredeti" hangzasban. Az altalanosan elfogadottban igen, de az sem a "feltetlenul kovetendo". Lasd pld. a(z egyik) legismertebb flamenco gitarost, Paco de Lucia-t, aki igazabol (teljesen) mashogy jatszik, mint az elodei/mesterei (Sabicas, ...) Tovabba ennek megitelese, hogy te mit tartasz jonak/elfogadottnak is valtozik/valtozhat eleted soran.
Meg atleptunk azon is, hogy mi szamit "ugyanannak" a hangnak (pld. a kornyezet akusztikai viszonyait teljesen melloztuk). Pld. IMHO egy elektromos cuccot is befolyasol a paratartalom, egy akusztikust meg foleg.
Az egy jo kerdes (fuggetlenul attol, hogy elektromos/akusztikus) mi az eredeti hangzas: az amit a CD-n hallok, vagy az eloben visszaadott? IMHO, ha vkit csak CD-n tudok, meghallgatni, akkor jobban orulok, ha hasonlit a CD-n levo hangzas/keveres a bennem levo "ideahoz" (amit persze igencsak befolyasol az elozoleg hallott elmenyanyag), de (en is) jobban szeretem az elo zenet. Pld. engem nem zavart az, hogy sokak szerint rosszul szolt a King Crimson a pecsaban,
jo volt vegre latni/hallani oket eloben. Nyilvan befolyasolt az, hogy xx ev utan vegre eloben lathattam/hallhattam oket.
elnezest a hosszu levelert....
"GORILLA: nem akarok szemelyeskedni, de az "amerika majmolasod" mar kisse kezd zavaro lenni."
Ez nem amerika majmolas, hanem arrol van szo, hogy vannak zenei stilusok, amik valahonnan erednek, es amik valahonnan kialakultak, es ahol kialakultak, ott nagyob kulturajuk van, mint ott, ahol utanozzak oket. Az izlest lehet formalni, es az olyan kornyezetben felnovo zeneszek izlese formalodik, az adott stilusra. Es sajnos az izlest zenei szeleslatokor forlamja, es ahol sokkal ingergazdagabb a kornyezet, ott tobbet tudnak bizonyos dolgokrol.
"En peldaul igencsak kedvelem a flamenco-t, megsem mondanam azt, hogy az araboknak/spanyoloknak jobb a zenei izlesuk.Nem jobb, hanem MAS."
En az izlest a hangzasra mondtam, es nem arra, hogy egyik mufaj jobb a masiknal, es egyik nepnek jobb az izlese a masiknal. Arrol van szo, hogy bizonyos mufalyokhoz tartozo hangzasok kialakitasanal az adott mufaj szulohazajaban job izlessel rendelkeznek a mufajt tekintve, hiszen az oveke. En az izles szot blues gfitarhanggal kapcsolatban hiztam elo, es nem stilusok minositesekor. Nyilvan az ilelto olyan sokszor hallott ilyet, hogy kialakult benne egy ertekrend, ami a jot es a rosszat megkulonbozteti. Ezert hamar erzi mi a jo, es mi a rossz. Mert a vilagon sajnos nem csak az van, hogy valami MAS, hanem igen is van jo es rossz is. Erre talaltak ki az esztetika nevi szot. A gitarhangzasnak is megvan a maga esztetikaja, legyen az flamenco, blues, rock, vagy rockabilly, vagy akarmi.
Nem igazan mentalitasrol van szo, hanem arrol, hogy a zenei hozzaallas mas, mert teljesen masok a hatasok, es a zenevel kapcsolatos izleskultura mashol gyokeredzik, mint a mienk. A magyar zeneszek 99 szazaleka, belertve engem is, utanoz, es egesz eleteben utanozni is fog. Mindig elkezd valakit utanozni, es az utanzas az eletenek a reszeve valik, es az egesz zenei hozzaallast ez hatarozza meg. Nem kell felreerteni, en is ilyen vagyok, de szinte mindenki ilyen, meg akkor is, ha nehez elfogadni. A magyar gitarosok joresze mindig valaki masnak a hangzasat keresi. Hol ennek, hol annak.
Amerikaban - ahogy en megfigyeltem, es ahogy szerintem van - sokkal kevesebb az ilyen utanzasi torekves, ugyanis egy hatvanyozottabban intenziv zenei kornyezetben nonek fel, kozvetlen kozelrol latnak, hallanak dolgokat, azok az emberek, akik felnevelik oket zeneileg, azok is ugyan azt a sokretu zenei gondolkodast tapasztaltak. Itt, amikor a kisgyerek eloszor beteved a hangszerboltba, akkor a hangszerboltos szemelyeben mar olyan szakemberrel talalkozik, aki az osszes nagy markat ismeri, lehetoleg van is neki, tudja, mi mire valo, mihez mi illik, mert 30 eve zeneszeket szolgal ki olyan kornyezetben, ahol ezek a lehetosegek adottak.
Ezert a fiatal zenesz, aki elkezd gondolkodni, mart onmagaban ilyen eselyekkel indul, figyeli a tobbieket, a nagyobbakat, es tudat alatt kialakul egy sokkal gazdagabb hangzasvilag es izlesvilag Magyarorszagon viszont az van, hogy 30 even keresztul Budapesten volt 3 hangszerbolt, ahol volt harom cucc, senki nem ertett semmihez, maximum egy dolgohoz, amire specializalta magat, es ha netan a hangszerboltos zenesz volt, mert ugy kesobb az lett a dvat, akkro csak ahhoz az egy dologhoz ertett, amit o csinal, es ezert a fiatal zeneszeknek nem volt eleg ingergazgad kornyezet, csak az, amit a kulfoldi zeneszektol hallanak lemezen. A valosagban nem lattak, es nem tudtak megerinteni. En emlekszem, mikor eletemben eloszor lattam telecastert egy bizomanyiban, kb 87 ben, de a hangjat akkor sem hallottam. Honnan fenebol kellene vertbol tudnom, milyen a jo telecaster hangzas. Ezzel ellentetben amerikaban egy 16eves kezdo tini bemegy a hangszerboltba, es kiprobal 5 telecastert, vagy akarmit, es az elado elmeseli neki, hogy mihez mi illik, es igy probalgatja vegig, es eleve olyan cuccot vesz.
De a kucskerdes az a kornyezetben van szerintem, ami hatvanyozottabban gazdag zeneileg.
En egy 100 ezres kisvaroban lakom, de itt is van legalabb 10 olyan hely, ahol minden este elo zene van, a rocktol, a bluestol a countryig, es profin szolo tapasztalt zeneszekkel, es a kezdo zeneszek ilyen kornyezetben nonek fel itt is. Reggeltol estig ezt latjak. Mig magyarorszagon egy zenesz, (foleg regebben), ha egyszer kulfoldon latott ilyet, akkro evekig abbol taplalkozik, es azt meseli mindenhol.
Sajnos ez van.
szbzs: nem ugyan arról beszéltek. Lehet, hogy egy szál akusztukus hangszer azonos körülmények között ugyan olyan jól szól itt mint máshol. De amiről Gorilla beszél, az elektromos hangszer erősítővel és az összes hozzávalóval a pu-tól hangszóróig. Ha valami eltér, másképp szólal meg. Nálad a flamencoban lehet hogy van egy egységesen elfogadott "eredeti" hangzás ami kijön az acc. gitárokból bárhol. De az elektromos gitárnak mi az "eredeti" hangzása amit CD-n vagy élőben vissza kell adni? SF
GORILLA: nem akarok szemelyeskedni, de az "amerika majmolasod" mar kisse kezd zavaro lenni. En peldaul igencsak kedvelem a flamenco-t, megsem mondanam azt, hogy az araboknak/spanyoloknak jobb a zenei izlesuk. Nem jobb, hanem MAS. Szerintem, ha tetszik, ha nem, a zenei izles/jatekmod is egyfajta masolas. Vmlyen szinten ragaszkodsz a hallot dolgokhoz, azokbol epitkezel. Ilyenforman egy njuorlinszban felnott ember maskent fog zenelni, mint egy piripocsi arc. Teljesen masok az oket ert zenei behatasok, az elmenyanyaguk stb. Persze kivetelek akad(hat)nak. A masik meg , hogy te magad is valtozol. Gondolom az XX ev alatt amiota zenelsz, van olyasmi, amit a kezdetektol kezdve jatszol. Vegyuk a legegyszerubbet egy ures hur megpenditeset. Ugye te is hallod a kulonbseget. Most nem a technikai(?) fejlodesedre gondolok. Lehet, hogy bennem van a baj es meg mindig nincs kialakult stilusom, de meg most is eszreveszem, hogy bizonyos dolgok mashogy szolalnak meg bennem, pedig ugyanazon a hangszeren "kapirgalok", stb.
Valoszinuleg azert, mert az utolso kabelig a sajat cuccukat hasznaljak. A nagy bandak sajat erositoket hasznalnak, amiket amerikabol hoznak, es biztositjak szamukra a megfelelo atalakitokat, amik a 110 voltot, es az amerikai korulmenyeket megteremtik az erositoknek, es az egesz hangzorendszernek.
A masik meg az emberi tenyezo, amit az ocsem mondodtt, hogy valoszinuleg jobb a zenei izlesuk mint a mienk. AMit en lattam par napja (es itt meseltem), hogy a szamitogep szerelo 5 masodperc alatt eletem legjobb blueshangjat hozta ki a gitarjabol meg egy erositobol, kb 3 poticsavaras utan, az sem csak a technikai hatterrel magyarazhato, hanem valoszinuleg zenei izlesses, erzekkel, valamai megmagyarazhatatlan hozzaallassal fugghet ossze.
Sőt ott van az, aki összerakja a cuccot meg keverőzik. A legutóbbi Iron Maiden mindenhol az EU-ban jól tudott szólni, csak itthon volt tiszta szar. Gondolom a hangmérnök akkor is ugyan annyit kap ha szarul szól mintha jól szólna. A bandát fogják szidni nem őt... a Kiss Stadionban volt, gondolom nem a saját cuccal játszottak. Ha igen akkor majd meglepődök.
Elvileg így kéne lennie. De olvastam egy történetet Van Halenről. Az első lemez hangzása ugye, ami a mai napig etalon, és ő maga sem tudja ma már megcsinálni ugyan azt a hangzást. Mert az erősítőjében a tápegység ment tönkre, és bárhogyan cserélték vagy javították többé már nem úgy szólt mint előtte. Pedig az egyenirányítás után a feszültség az fix egyenfesz és kész. Ja, és ezt egy 80$-os összerakható gitárral csinálta kezdetben utána meg hiába szarakodott a márkás gityókkal. Legalábbis én így tudom a story-t. Szóval a hangzás nem olyan triviális hogy jön az áram - megy az áram kész. Messze nem lehet minden paramétert műszerrel mérni. Hallani viszont lehet. SF
Oké, és mi van akkor amikor jön az amerikai banda, hozza a motyóját ide a kis kommunista országunkba, és itt is úgy szól a cucc hogy húbazmeg! ;)
na ezt fejtse meg valaki..
Ez nem igaz. Azt a hangot, amit a rockabillyhez hasznalok, evek ota keresem, es hidd el, sokat gorcsoltem. En csinaltam par lemezt, es studioban sem siekrult hosszu evek alatt egyszer sem elernem azt a hangot, amit itt sikerult. Itt nem arrol van szo, hogy jobbnak hallom, hanem arrol, hogy jobb. Jatszottam sokat Nemetorszagban, es altalaban ottani alapcuccon, amik a legkulonbozobbek voltak, es ott sem sikerult egyetlen egyszer ezt megcsinalni. En ezt a kulonbseget egeszen addig a pontig nem hittem el, amig a sajat fulemmel nem hallottam szobakorulmenyek kozott. A studioalbumok masok, de amikor az ember kis sorozoben, vagy probateremben hall gitarokat megszolalni, akkor valoban erzodik a kulonbseg. En igazan senki sem vagyok a zenei eletben, de azert ahhoz tulzottan regota csinalom, hogy a pszichologiai felrehallast meg tudjam kulonboztetni a valos hangzaskulonbsegtol. Egyebkent ha mar elotte elvartam volna a jobb hangzast Eszak-amerikaban, es amikor meghallom akkor igazolva latom az mas, mert akkor az ember elvarja, es kepes belehallani. De nekem fogalmam sem volt errol a jelensegrol, hanem egyszeruen csak vettem egy kis erositot, hazahoztam, kiprobaltam, es egybol megallapitottam, hogy valami miatt olyan hangja van, amit 14 eves korabbi palyafutasom alatt nem tudtam egyszer sem produkalni, akarmilyen profi cuccon volt lehetosegem jatszani.
Szoval van kulonbseg, meg ha nehez is elhinni. A magyarazatban persze nem vagyok biztos, de a jelenseg az teny.
A gitároknak semmi közük a 60hz-hez, mert nem megy beléjük semmilyen 60Hz-es váltófesz. (kivéve, ha feedback). Az erősítőkben meg egyenfeszültségről mennek a dolgok.
Tehát valahogy így, 110v/60Hz>Dióda egyenirányító>előerősítő>hangszín>effektút>végerősítő>hangszóró.
A gitár galvanikusan leválasztottan meg az előfokba. egyen és váltófesz nem mehet kifelé, csak befelé.
egyenirányító után meg nincsen és nem is szabad lennie 60Hz-nek se 50-nek mert az BRUMM-ként jelentkezik a hangszórókon.
Még valami ?
(Ui: ez a 60Hz-es téma szerintem kb. olyan misztifikáció, mint a Hi-Fi-sták körében, hogy hogyan dugjam a hálózati aljzatba a dugó, mert ha megfordítom akkor máshogy szól, stb....)
Hogy mennyivel szol maskeppen azt nem tudom, mert Magyarorszagon mas erositoim voltak. Ahogy korabban irtam, van techikai magyarazata is a kulonbsegnek, ami az erositok es gitarok 110 voltra valo tervezeset jelenti, de ugyanakkor nem tudom elkepzelni, hogy csak ez a kulonbseg. Mert valoban nagyon szembetuno a kulonbseg.
En sokat jatszottam nemetorszagban, es azert van ott gazdag gyerek rendesen. Ott a fesztivalokon elokerultek am a komoly Gibsonok, fenderek, Gretschek, es a cifrabbnal cifrabb erositok, es szerintem az amerikaiaknak sincs tobb ideje probalni, megsem hallottam ugy a nemeteket sem szolni. Amit azok a profi cuccaikbol elohoztak, az is igen harmatos volt
Hátha nálad is másképp szól az ugyan úgy beállított ugyan olyan cucc, akkor vagy te játszol rajta másképp, vagy akkor itt mindenkinek úgy szól, ott meg másképp. Nem?
A hobbyzenesz talan rossz kifejezes, mert nyilvan penzert csinaljak, es jatszanak minden masodik este, de az latszott, hogy nem ez a fo foglalkozasuk.
"Hát ez az! + van idejük próbálni mert nem kell állanóan zenélés helyett pénztkeresni, + van lé cuccra. SF"
En a magyarok kozul olyan neveket hoztam fel, akiknek van ideje probalni, van penze cuccra, megis szar. A Tatrai, Torok Adam es csapata, meg Ferenczy Gyorgy, Takats Tamas stb. Nekik van idejuk probalni, es errol szol az eletuk. De ennek ellenere sem tudnak ugy megszolalni mint az ameriaki amatorok, akik munka mellett jatszogatnak. Lehet hogy sok magyarnak kulonb cucca es tobb ideje van, megsem szol ugy
"múgy ha ugyan úgy beállítasz egy cuccot mint akikről itt regélsz, az másképp szól nálad?"
Az otthoni zenei elet egyik ismert oregje eleg jo baratom, es nemreg New Yorkban es Torontoban lepett fel az itteni magyar kozosseg tagjainak. De a ket koncert kozott volt ket hete, es lement Nashvillebe. Ott bement valami kis pubba, ahol jatszott egy country-blues banda. A gitaros olyan volt, hogy latszott rajta, hogy napkozben az autoszerelonen o csinalja az olajcsereket, es egesz nap a szarba turkal. Viszont ugy gitarozott, es az egesz zenekar annyira profi volt, hogy az ismerosom lelegzete elallt. A dobos egy 25 ev koruli csaj volt,de ugy dobolt, hogy az olyat magyarorszagon nem latni. Annyira egyutt volt a zenekar hangzasban, zenei tudasban, eloadasmodban, hogy az pelda erteku. Es ezek csak valami hobby alkalmi zeneszek voltak.
Úgy értem, idén Norah Jones az egyik esélyes a Grammyre (még nem kapta meg, de remélem, neki ítélik).
Egyébként az oktatás környékén is lehet valami. Múltkorában elszédültem a László Attila Band koncertjére (ha jól tévedek, ő a jazzkonziban a gitártanszék vezetője), hát olyan igénytelen sz@r volt, hogy alig győztünk elfutni, valahányan csak voltunk (leginkább csak a nyakkendős helyi elit tagjai maradtak, mert ugye ők azért mentek, hogy felszívják maguk magaskulturával, nem pedig azért, mert zenét akartak hallani). És nem csak a gitározás/ gitárhangzás volt csapnivaló, hanem az egész. Rémálom.
Odakint pedig beszédülsz egy rendes bárba, sarokban a zongorista jazz-sztenderdeket meg swinget merg Gershwint játszik, vagy találomra bemész egy blues-pubba, és jó eséllyel kifogsz egy olyan zenekart, ami százszor jobb, mint az itthoni "elit". Vagy lemész New Orleansba, és akkor......
Talán azért, mert kicsit frankóbb hangzáskulturával bírnak, nem olyan silány minőségű zenei hatások érték/érik őket, mint itthon. Te magad említetted a TAkáts Tamás/Tátrai stb. kört. Na, aki Piramis meg Mini meg Edda koncerteken szerezte be a hozzávalókat (márpedig az öreg hangmérnökök meg zenészek többsége ezt az iskolát járta, erre esküszik), az az ember mindenből ezt a hangot akarja viszonthallani, és ennek érdekében munkál. Sajnos. A vintage cuccok minődégi világa (mert azért az általad használt hangzás is erősen vintage) felénk ilyen úri huncutság volt, és sajnos az is maradt. Azért amerikában a populáris zene/ rockzene kicsit magasabb szinten áll, mint itt. Ráadásul ott könnyen beleütközöl valami jazzbe meg rockabillybe meg delta-bluesba meg southern-rockba stb., itthon pedig finoman szólva sincsenek jelen ezek a műfajok a mainstreamben. Pl. ki is kapott ott Grammy-t az elmúlt években (ami nem kevés hírveréssel jár)? Kapott Tony Bennett, ha jól emlékszem ugyanebben az évben kapott Diana Krall, majd Casandra Wilson, idén talán Norah Jones. Itthon meg Cserháti Zsuzsára mondják azt, hogy jazz. Takáts Tamásra meg azt, hogy blues. Hát így megy ez. Elég siralmas. Kábé ilyesmi van gitárügyben is, szerintem. Az amatőr zenekarok többsége itthon a Tankcsapdát majmolja, ami aztán nem a hangzáskultura magasfoka, ha pedig nagyon meg akar felelni a vélt közönségízlésnek, akkor az Omegától nyomja azt a kib@szott petróleumlámpát.
Bocs, kicsit elkalandoztam.
De azt magyarazzatok meg, hogy miert van az, hogy amerikaban az egyszeru emberek is olyan hangokat hoznak elo szimpla hangszerekbol, hogy a hideg futkos a hatamon. Az ocsem azt mondja, hogy azert, mert van izlesuk, es mashogy gondolkodnak zeneileg.
...USA-ból hozatsz áramfejlesztő generátort (120V/60Hz) meg erősítőfejet és meg van oldva, csak benzin kell hozzá :))) még az utcára is kiálhattok és hullik a lóvé a gitártokba :))) Londonban ennek kultusza van...
z@kk (c)
A Made In Japannal nincs bajom, de azért az india/korea/pápuaújguineai gyártású dolgokat kihagyom az életemből ha tehetem..
az usa modellek meg akkoris egy kategóriával feljebb.. jap modellen elég ritka a grafika.. bár a DK2-re már van 2 féle opcionálisan... azért akarok azt szerezni...