Ezt én úgy helyesbíteném, hogy minden elemi építőkő a vilgmindenségben hat egymásra ( a mai szemlélet szerint kvantumosan )egy elemi hatás alapegységével, ennél kisebb hatások nyílván nem léteznek, mert akkor nem lenne elemi hatás.Ez az elemi hatás, akár 10a-42.-en is lehet.
Nyilvan ez lenne a kivanatos. Mas kerdes, hogy mit hivsz preciznek? Szerintem ha Foldon levo testek mozgasanal az allocsillagok mozgasat is figyelembe szeretnenk venni, kvantummechanikai korlatokba utkoznenk (a szazmilliomodik tizedesjegyben befolyasolna a test mozgasat:).
En pedig ugy gondoltam, hogy az ikerparadoxon felfogasahoz ertelmetlen lenne belekeverni azt, hogy "huha, dehat a Fold nem is inerciarendszer".
Szerintem egy precíz elméleti leírásnak a mikro és makro szinteken is azonos törvények szerint kell működni.
A mai fizikai leírásmód törekszik erre, de jelenleg is minden teoriának elméleti alsó és felső korlátai vannak, ami nem azt jelenti,hogy a gyakorlat számára ( emberi léptékben ) nem megfelelő.
Egy átfogó elméletnek figyelembe kell majd vennie,hogy nincsenek erőmentes, gyorsulásmentes rendszerek, azaz minden mindennel összefüg, a nagy bumm óta.
Egyebkent mindig talalhatok jo inerciarendszerek, feladattol fuggoen. pl. en a repulok mozgasanal az allocsillagokat megfelelo inerciarendszereknek gondolnam :).
Stb=micsoda??? Mindenesetre az univerzum tagulasa nem egyenletes, ugyhogy tenyleg gyorsul minden benne. De ez engem abszolut nem zavar abban hogy elkepzeljek egy inerciarendszert, vagy akar kettot :). Csupan a vilagegyetem tobbi reszerol kell megfeledkezni
En tenyleg felreermeztettem egy kicsit, de azert azt nyilvan viccnek szantad, hogy "Az űrhajóból persze hogy nem látod, hogy hány éves az ember a Földön, hiszen messze vagy tőle és a fénysebesség véges."
Ez tok jo, mert akkor sehonnan nem latok semmit, mert a feny sebessege veges. Vagy milyen tavolrol latok meg valamit szerinted? Mert ha ez teged zavar, hogy "nem latom", akkor vegyuk a Fold koordinatarendszereben azt a pontot, ami eppen az urhajotol 1 meterre van, es nezzuk ott az orat (ami persze egyutt jar a Foldon levo oraval), azt mar csak latom az urhajobol (persze csak ha leengedem a redonyt).
Persze akkor tenyleg gaz lehet, ha fenysebesseggel megy az urhajo, de azert csak nem :).
Ha nem gyorsulna a rendszer, nem is lenne ikerparadoxon, mert a ket ember sosem talalkozna megint. A Fold korul repulo repulok is gyorsulnak folyamatosan a Foldhoz kepest.
A Doppleres magyarazatot sikerult felfognom, azt viszont meg nem, hogy a sajatidos felirasban hol van a bukfenc, ami miatt megis kijon a dolog (a gyorsulas miatt nyilvan).
Jánossy György :az inerciarendszereknek valamikor gyorsulniuk kellett és ekkor történnek meg a méter és órák torzulásai (Lorentz kontrakció, erőbehatásra). Csak úgy eredendően nem keletkezhetnek inerciarendszerek ( egymáshoz képest egyenesvonalú egyenletes mozgást végző rendszerek )
A repulogepen elhelyezett atomora eltereseben is pusztan a gyorsulas volt a donto?,Ugy tudom ha tobb ideig repul ,nagyobb az elteres ,a gyorsulas viszont ugyanakkora volt.
de, abszolut mindegy, hogy milyen tomegu, meg hogy mekkora munka kell, hogy visszaforditsuk, a lenyeg ott van, hogy gyorsul, es kozben nem tudjuk leirni a Fold sajatidejenek alakulasat.
Amikor az egyik visszafordul, gyosulnia kell,es ilyenkor szerintem nem mindegy a ket rendszer tomege.Ha az urhajot x energiaval forditjuk vissza ,azt felirva az urhajo inerciaredszerebe,ez az energia a foldnek kicsit keves,nem?Vagyis mar megtort a szimmetria...
How much Terence ages during the Turnaround is not something you can directly observe, according to SR.
Tehat amig az urhajo megfordul, nem tudom megmondani az urhajobol, hogy mennyit oregszik a Foldon levo ember a spec.rel. segitsegevel. Ezt mondtam eddig is.
Azt, hogy a Foldnek nagyobb a tomege, remelem csak poenbol irod. Mert akkor epitek egy olyan urhajot, ami nagyobb a Foldnel.:)
Dr. Lecter: Persze, hogy eszreveszem, ha gyorsulok. De itt most az ido diletaciorol van szo:
A Foldrol nezve egy v sebesseggel mozgo urhajon torteno esemenyek lassabban latszodnak megtortenni, mint az urhajorol.
( T2-T1=(t2-t1)/sqrt(1-v^2/c^2) ahol 't2' es 't1' a 'v' sebesseggel mozgo koordinatarendszerben azonos helyen megtorteno ket esemeny idopontja, mig 'T2' es 'T1' ugyanezen esemenyek idopontja a megfigyelo koordinatarendszereben. Tehat (T2-T1)>(t2-t1) azaz a megfigyelo szerint hosszabb ido telt el a ket esemeny kozott.)
De ez a jelenseg az urhajobol nezve ugyanugy igaz a Foldre (hiszen az is v sebesseggel mozog az urhajohoz kepest), azaz a az urhajobol a Foldon levo orak jarnak lassabban. Ha az osszefugges felirhato a gyorsulo szakaszra is (mert felbontjuk dt idoszakokra, ahol a sebesseg allando), akkor igaz lesz a teljes utra is (teljesen fuggetlenul attol, hogy hogy mozog az urhajo), es kozben az urhajo visszater a Foldre, es ott lesz egy ikerpar, aminek mindket tagja fiatalabb a masiknal:).
Ezek szerint megsem lehet olyan egyszeruen felirni ezt gyorsulo koordrendszerben, vagy csak en nem ertem, hogyan lehetek oregebb sajat magamanl.
Asszem az inerciarendszer mibenléte itt a kérdés. Ahogy a pletykás öregasszonyok mondják: inerciarendszer az, akire mondjuk... akarom mondani, aki a többi inerciarendszerhez képest egyenesvonalú, egyenletes mozgást végez. Arról ismerszik meg, hogy nem hatnak benne olyasféle 'ok nélküli' erők, mint a tehetlenségi és a centrifugális.