Keresés

Részletes keresés

Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6818
amúgy meg "lapos" :))
Előzmény: Sveriges fana (6817)
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6817
amugymeg lakás
Előzmény: Sveriges fana (6816)
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6816
b= flat
#= sharp

in English

Előzmény: Cipó (6810)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6815
És most húztam zabálni :)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6814
Mármint a Dinkyvel futottam össze, és azért jött ide a Soloist, mert épp az ő bulijuk volt, és az akkori előzenekaré volt a dragondinky
Előzmény: Blindmouse (6813)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6813
Én eccer a Pecsa öltözőben futottam vele össze, amikor megvolt a Lajosnak a Kazánlemez festésű Soloist.. nem ez a randa sárga, amit 300$-ért árulnak az ebay-en :))

egy baja volt annak a Dinkynek hogy a fej elkezdte ledobni a feliratről a lakkot, elég csúnyán.. de amúgy gyönyörű..
Na egy olyat is elfogadnék, bár azt a hanxert nem hiszem hogy megkapnám kilóért ha eladó lenne..

Előzmény: Pyramyd (6811)
Zelézi Lala Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6812
Na ja. Nem kell sokág ragozni! :))
Előzmény: Sveriges fana (6808)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6811
De, még jácottam is rajta a Sasinál! :o)
A Menyhárt (V-Motorock) gitárja volt eredetileg, szép fehér, egy sokszínű "kínai" sárkánnyal...
Az hogy miként került hozzá ki keresztúrra azt nem t'om, de azt igen hogy Sasi össze-össze járogatott a Menyussal!
Előzmény: Blindmouse (6806)
Cipó Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6810
Mi az, hogy flat?
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6809
mag=meg
Sveriges fana Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6808
jaja, zsákfos, indeed. Mag Asterix is.
Én is csodálkoztam a szereposztáson, de amugy jól jáccik.

Pele:
Madzag a gitár, és erősítő közé? :)))
Lehet, h csak költözött, és össze akarta kötözni a gitárt, meg az erősítőt.

A B-s vitához:
Nemhixem el, h vki ezt még komolyan veszi...
Az ujaknak javaslom, keressék vissza, amikor erről volt szó. Tavalyiak közül a tavaszi hozzászólások között lehet keresgélni.
Leírva tökmindegy ez a bebézés, szóban meg mondja mindenki, h B flat oszt csá...

Naüdv:
GG

Előzmény: Blindmouse (6787)
Cipó Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6807
Hűű emberek én ebből a sok hablatyból egy kukkot sem értettem, de tök jól hangzott.

Nem mond, hogy bébé, mert nem értem. Ne mond, hogy H-Bé mert akkor most nem tudom: Mire is célzol? A H=B-re? Vagy a H=bB-re? vagy csak simán Hb-re, esetleg 2B, vagy HB+ ? :o))

Én nem vagyok olyan mindenben jártas mint az itteniek.
Van egy gitárom a sarokban amiről mindjárt leszedem a pókot, meg tudok kottát olvasni óránként egy hangjegy sebességgel. Szóval ilyen szinten magyarázd el nekem.

De egyszerübben fogalmazom a kérdést alulról a második húr most B vagy H??
Ha lefogom a G húrt a 3. bundnál akkor mondhatom-e azt, hogy Béééé?
És ha ezekután ránézek az újacskámra és látok az újbegyemen egy barázdát amit a húr okozott akkor mondhatom azt hogy jaj?

Ha lefogok egy Hm-t akkor azt így teszem:

2-2-4-4-3-2 (az most egy dolog, hogy ebből mit játszok ki.)

Akkor ez mi?:

1-1-3-3-2-1

Ez most akkor A#m vagy B#m vagy mi?

Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6806
Nekem tetszett még az a Multi Colored Dragon fényezésü Usa Dinky, ami valamerre el van veszve az országban.. asszem azt te sosem láttad, én is csak kétszer :)
Előzmény: Pyramyd (6793)
Blindmouse Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6805
Én ugyanezt Sodom poszterrel hallottam :)
Előzmény: Stms (6802)
Stms Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6804
Ámen. ;)
Előzmény: petyat (6803)
petyat Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6803
En is +nezem pontosan, ne dobalozzunk feligazsagokkal.

Ma lesz gitaroram, majd a tanarom is megpobalom felcsigazni a temakorben. Vegzos a zeneakademia Jazz tanszakan, csak tud valamit bofogni a temaban.... :)))

P

Stms Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6802
Húrcsere:

"De aki húrtcserél, és ragazkodik ahhoz, hogy az a hang nem lehet B, hanem csak nagy büdös H, az kizárólag orig H feliratos tasakból rakhat fel húrt! :o))) "

A smile-ből gondolom, ezt te sem gondoltad komolyan... :))
Aki így csinálja, meg is érdemli :)))))
Hallottam egy srácról, megnézte az IronMaiden posztert a szobája falán, oszt beállította a kulcsokat a'la Steve harris :)))

Előzmény: Pyramyd (6795)
Stms Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6801
petyat: nápolyi.
Bár utána kéne olvasnom, fejből nem megy, de az biztos, hogy a klasszikus összhangzattan (amely Haydn, Mozart, és Beethoven művein alapszik) nem a modális sorokból indul ki. Ahogy az említett Rosen könyvből emlékszem (amelyet ajánlok mindenkinek, bár ultrabrutál olvasmány), ő valami leszállított II. fokot emlegetett, és a kvintkörből vezette le annak érzelmi töltését. Ezzel a nápolyival az a baj, hogy egyszerű formájában annyi, hogy pl. felljebb pakolod a nótád utolsó refrénjét egy fél hanggal. Amint azt bármelyik nyálas fiúcsapat lemezén hallhatod. Ezzel a trükkel szépen el lehet tátogni a nóta refrénjét legalább 3x. ;)

Persze ha ki akarjuk használni, ennél kicsit többet kell tudni róla. De hétvégén utánaolvasok, és akkor meg tudom mondani a "tutit".

Valószínüleg egyébként ugyanarra a végeredményre jutunk, csak te skálából közelíted meg, én meg hármashangzatokból.

SzT

Előzmény: petyat (6798)
Csodaszarvas Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6800
Megy a 'megfejtés' ;)))
Előzmény: Mike McCready (6799)
Mike McCready Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6799
Allati izgi ez a tema...Imkabb a hethurosok, bar az sem kutya...
petyat Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6798
H vagy B

A kavarodas eredete a kozepkorra vezetheto vissza. A gregorian enekekben, vagy legalabbis akkortajt foleg olaszorszagban a frig hangnem volt inkabb hasznalatban, kesobb lett a moll es annak parhuzamosa a dur az alap hangsorok.

Az A frig hagsor igy nez ki a mai napig:
A B C D E F G A

Hogy miert nem jottek ra, hogy az A frig modusza a D moll es az F dur, minden varialas nelkul?Inkabb felemeltek a B hangot (elneveztek H-nak), hogy a C vezetohangja legyen, es ez lett a jol ismert C dur, melynek a moduszai A moll es E frig.

A kulombseg annyi, hogy az alaphangsor ma a C rol kezdodik, es az utolso hangja a H, ha nem kavartak volna, akkor ma az F dur lenne az alaphangsor, es egyel kevesebb keresztet (egyel tobb bet) hasznalnank az elojegyzesekben. Ennyi.

A klasszikus zeneben a mai napig hasznalnak egy akkordot, amit napolyi szeksztnek hivnak, ennek az az erdekesege, hogy a moll hangnemben megirt mube frig hangnemre harmonizalo szekszforditas kerul. Pontosabban nem tudom leirni, utana kellene nezni. Asszem IV foku szubdominans... de ez lehet, hogy hulyeseg.

Irodalom: Frank Oszkar Hangzo zeneelmelet - A tonalis-funkcios zene

Egy szubjektiv megyjegyzes: Reszemrol nem szeretem ezt az amerikai bB B parositast, valoszinuleg megszokas miatt. Az sem igaz, hogy a zeneszek 98%-a ezt hasznalja, tudtommal csak a jenkik. Itt europaban, ha valaki a Cesz enharmonikusat keresi, akkor H fog mondani, persze csak akkor, ha egyenletesen temperalt hangszeren jatszik. :)

Udv: Peter

Csodaszarvas Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6797
Mi ez a sok hülyeség? :)

"A kacsó" számít vagy nem? :)

Előzmény: Stms (6792)
Mirrmurr Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6796
6800
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6795
"...Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr..."

Erről a görögök tehetnek! Lásd Ógörög-hangsorok, ill. modális skálák...
Ők úgymondták a zene: a számok kifejezése az időben...

"Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)"

Én is erre a dologra jutottam! Talán eccerűsítés...
De hogy a fránya germók mért pont H nak híjják?
Talán mert ennyit megakartak tartani a rendszerből, hogy a G után a következő betű H...
Tudja a fene!

De aki húrtcserél, és ragazkodik ahhoz, hogy az a hang nem lehet B, hanem csak nagy büdös H, az kizárólag orig H feliratos tasakból rakhat fel húrt! :o)))
Legalább újra éled a KOZMOSZ húrgyártó manufaktúra!

Termékek:
MELÓDIA akusztikusgitárhúrkészlet (.10)
BOY elekromosgitárhúrkészlet (.10)

MÁS NINCS! EZT KAPOD! HUSH!!!

:o))))))))))))))))

Előzmény: Stms (6792)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6794
Ne tákolj! van gyári baráti áron!
Dobj mélt!
Előzmény: Patkó (6788)
Pyramyd Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6793
Attól azé kitsit több volt párral az az "eccer"!
Még tárgyaltunk is arról, hogy rendes havi fizetést fogok kapni, meg minden! Bezony... (de LEÓKÁÉK! brühühü!)
A korean made PS szériás időkről nem szívesen beszélek... :o(
A másik meg hogy a Péter yól tudod, hogy a San Dimasokba bukott bele, tehát volt belőle egypár! :o)

A jackók közül akkoris a Nagyfi gitárja jött be a legjobban, még az AmbrusZozóé se, pedig azis customshop, és szkrímin'dimon van benne!

A MusicExpo -s dologból legalább profitáltál...(nem valami sokat, de...).
Tényleg akkor Te csak 1 napot voltál kint a 3-ból? Má' nem emléxem, wazz!

Előzmény: Blindmouse (6783)
Stms Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6792
H, és az ő eredetje:
Az alapkiindulás az ABC-s hangok. ABCDEFG. Valami furcsa okból kifolyólag az alapskála a C-dúr (okot nem tudom, tökmindegy). Az olaszok és a franciák egyébként a szolmizációs hangokat használják (Arezzoi Guido nyomán - tehát C=do). Ha ebből a logikai szemszögből nézzük, akkor az angolszász 'B'-t használni a 3. vonalon levő módosítatlan hangnak, teljesen helyes (lefele módosított neve Bb - B flat).
Gyakorlati megfontolásból azonban egyszerűbb (legalábbis nekem - mivel így tanultam) a H - Bé párosítás használata - nem kell bebé-t mondani, egyébként a zenei nomenklatúra szerint ezt a magyarban Hesz-nek kéne mondani :)
Szóval mindkettő töknormális (legalábbis el lehet fogadni), nem árt egyeztetni a többiekkel, ki mit ért B-n. Egyébként az sem gond, ha nem, mivel annyi fülnek kell lennie egy zenésznek, hogy kihallja a kapufát; vagy annyi esze, hogy egy E-dúros blueskörbe ne húzzon be egy 'magyar' B7-et ötödik foknak ;)

A#: Mivel temperált hangrendszert használunk, így a B (Bb) megegyezik az A#-val. Az, hogy mikor melyiket használjuk, az a használt hangnemtől függ: pl. ezen hang H-dúrban A#, F-dúrban B (Bb) függetlenül attól, hogy ugyanaz a hangmagasság. Ahol nem ennyire egyértelmű az ügy (Charles Rosen - A klasszikus stílus c. könyvében említ egy jó példát Beethoventől), ott az aktuális moduláció irányát jelzi.

Remélem, kielégítő, ha valami kérdés van, bátran ;)

Szőke Tamás

Előzmény: Cipó (6791)
Cipó Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6791
Ez a H hang engem nagyon érdekel. Nem tudná valaki összefoglani mi is van ezzel. Most úgye a B meg a H ugyanaz. Mert a barátnőm folyton azzal jön, hogy a B az az A#.

Valaki elejtett valami olyasmit, hogy ez a H egy germán baromság. Tud valaki valamit az eredetéről? Mi magyarok mért használunk H-t B helyett?

pele_ Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6790
ma tortent velem:

Ugyfel bejon a boltba latszik, hogy zavarban van:
-Miben segithetek?
-Oooo....Szeretnek olyan madzagot a gitar es az erosito koze.
- Aaaaa, Gitarkabelt?!
- Igen, azt, azt!
- Itt vannak!
Ugyfel kezebe vesz egyet meregeti a minoseget, majd megkerdezni:
- Es mi van, ha a kabel csunya zajt ad, ha majd bedugom az erositobe!
- Nos...! Akkor megkene tanulni gitarozni! :)

Szerencsere vette a lapot. :)))
Egyebkent a garanciara ertette....

Mirrmurr Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6789
A február 21. az március 23. lesz. PeCsa.
Előzmény: Sveriges fana (6784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!