Keresés

Részletes keresés

phantomII Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2621
Ez a mattito cucc ez erdekes. Fenyes az osszes gunze?

Természetesen nem. De van olyan szín, ami csak fényesben van nekik. Pl. van egy homokszín, azt csak ezzel tudtam mattá varázsolni, mert csak fényesben létezik.

Lakk nincs is?

Lakk mind a 3 van, fényes, selyem, matt.

A MM lakkjait hasznalhatom ra vagy annak a higitoja is megkapja?

Max. más akril lakkot tudsz használni, de maradj inkább a sajátjánál. Van olyan, hogy fél év múlva kezd leválni a festék egy más fajta lakk miatt....

szárazecsetelés

Mint ahogy lentebb írták, nagyon le kell húzni az ecsetról a festéket, tehát olajossal tudsz rá szárazecsetelni, de tényleg száraz legyen, mert ha oldószert is kap az akril, az megmarja.

Előzmény: neutron (2616)
McLarenFan Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2620
Mar regota keresek McLaren modellt, de nem talalok sehol.
Nem a forma 1-es McLaren-Mercedes autorol van szo, hanem a "McLaren"-rol
az utcai, GT (grand touring) turaautorol.
Kepek: http://moli.counter-strike.hu/mclaren/

Valaki tud segiteni?

neutron Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2619
Friki

Koszonom ;) Igazabol mivel 7 evvel ezelott modelleztem mielott most ujrakezdtem volna, en is elegge kiestem a korbol, en is szinte csak netrol ismerek makettezoket. Nomeg meg egy kollegam van aki HARCKOCSIBAN UTAZIK :) De csak modernekben. Egy Merkava MKI-et en is csinaltam anno, az III lett egy hely versenyen. Ez az ossze harckocsis multam :)

Akrilra szarazecsetelni olajjal az meg belefer? Abban nincs annyi oldoszer, hogy felkapja nem?

neu

Előzmény: Friki (2618)
Friki Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2618
NEUTRON!

Nem javaslom, hogy akrillal szárazecseteljél. Én csak egyszer próbáltam, le is tettem róla, mert egy életre megemlegetem. Tudniillik nagyon gyorsan szárad, ergo totál beleszárad az ecsetbe, márpedig szárazecsetelni, csak majdnem szárazra hkihúzott ecsettel lehet, ezzel be is zárult kör: dobhatod a pitlibe az ecsetet, ráadásul egy idő után a beleragadt darabkák már roppantul zavarják az embert szárazecsetelés közben, és elég durva eredményt okozhat a végére. Én mindenképp olajat javaslok szárazecsetelésre, ha szép végeredményt akarsz.

Ja, bódog szülinapot, Koma! Dícséretes látni, hogy korombéliek is foglalkoznak makettezéssel, mégpedig egész komoly szinten. :-) Körülöttem senki sincs, akit legalább kicsit érdekelne a téma, pusztán netes makettező-ismeretségeim vannak. Szóval egy ideig elég egyedül éreztem magam, elhihetitek. :-)

Friki Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2617
De egy rohadt köcsög ez az eBay! Mindenféle fee-ket le akar vonni az ember kártyájáról, ha valamit el akar adni, na és persze a kikiáltási ártól függ, mennyit kérnek a szolgáltatásért... :-(

Srácok, itt mindenki repülőzik? Én vagyok az egyetlen harckocsis??

neutron Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2616
phantomII

Termeszetesen nem a 32-es tomcatnek fogo vele azonnal nekiesni, mint mar regebben emlitettem sajnos van eleg roncsom...

Ez a mattito cucc ez erdekes. Fenyes az osszes gunze? Vagy miert van kulon mattito? Lakk nincs is? A MM lakkjait hasznalhatom ra vagy annak a higitoja is megkapja?

Termeszetesen nem lesz fenyes a tomcat, elegge le lesz strapalva, komolt figyelmet szentelek a lakkozasnak is, kulonbozo helyeken, kulonbozo lakkozas lesz, mint ahogy az igazin is latszik a kopasok es a sos levego marta festekretegek miatt. Igazabol erre fogom a legnagyobb figyelmet forditani, mar nagyon sok erferenciat osszegyujtottem rola.

neu

Előzmény: phantomII (2614)
gyuribá Creative Commons License 2002.12.30 0 0 2615
Bocs, ha már volt, de be kellett raknom...
Google keresgélés közben akadtam ide

http://www.ejectionsite.com/frame_sg.htm

Eszméletlen sok info/képek, legnagyobb meglepetésemre még az X-15 ülésérről is tuti képek vannak itt (most vettem egy 1/48-ast :) )

GY

phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2614
Viszont ez azt jeelnti, hogy az olajat ott is kivontak valamiert.

Számolj. Évente 15 millió autó, 25 kg festék autónként......

------------

hamarabb szarad mint az olaj?

Sokkal. Még a fényes is.

Akkor a Tomcat-et megprobalom akrillal megcsinalni.

Ha rám hallgatsz, úgy csinálod ahogy jól esik. De én előtte összeraknék - és a festést kipróbálnám rajta - egy kicsit, mondjuk a Heller 1:72-es Tomcat-jét.

1 nap alatt összepakolod a kis makettet és pár napig festegeted.
Szerintem ne az 1:32-esen gyakorolj be új technológiákat.....

Viszont a befolyatast hogy tudom megoldani?

Természetesen akrillal. De fényes felületre nem tudsz koszolni az akrilnál sem, mattítsd be. A Gunzénak van egy Flat Base nevű anyaga, azt hiszem a 40-es a száma, azt belekevered a fényes festékbe és perfekt matt lesz belőle. Na arra tudsz koszolni, a Tomcatek-nek meg az eredetileg fényes festéke úgyis megmattul a sós pára miatt.

Lakkozás detto. Sőt, miután vékonyan dolgozik az akril, tudsz vele kombinálni:
- Mattal festesz
- Koszolsz
- Fényes lakk: ERRE matricázol
- Még egy fényes a matricára fedni
- Matt lakk hogy matt legyen a cucc
- Még koszolás

De mondom, ezt előbb gyakorold egy kevésbé értékes és kevesebb munkabefektetést igénylő maketten.

Előzmény: neutron (2613)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2613
Az autokat akrillal festik? Errol lemaradtam :) Viszont ez azt jeelnti, hogy az olajat ott is kivontak valamiert. Nem tudom, megprobalok meg utananezni. Gunzet megnezem, kivancsi vagyok. Tenyleg hamarabb szarad mint az olaj? Kicsit tartok tole, de megprobalom. Akkor a Tomcat-et megprobalom akrillal megcsinalni. Viszont a befolyatast hogy tudom megoldani? Azt is akrillal? Lakkozas? Ugyanugy mint az olajat? Az a hozza valo higitoval nem kapja fel? (Testors)

neu

Előzmény: phantomII (2612)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2612
Az autókat már sok-sok éve vizes bázisú akrillal festik.:-)

Mar csak az erdekelne, hogy emnnyire aznosak a szinek mas gyartok mondjuk ugyanolyan olaj szineivel...

Nézd meg a Gunzét, és legfeljebb a polír metálokat fogod beszerezni a Testorstól meg a Humbroltól...

Előzmény: neutron (2611)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2611
Konkretan a makettfestekekrol hallottam ezt. Nyilvan nem leeht beszuntetni az osszes olajfesteket, mert sok helyen nem lehet massal megoldani. Pl az auto erdekes lenne akrillal.

Azt hiszem egy probat meger. Megnezem mekkora a szinkinalat. Mar csak az erdekelne, hogy emnnyire aznosak a szinek mas gyartok mondjuk ugyanolyan olaj szineivel...

neu

Előzmény: phantomII (2610)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2610
Ne keverd (mondjuk) az autóipart meg a pár litert felhasználó makettfestékgyártást....

Egymásra festeni gázos lehet. Az akrilt könnyen felkaphatja az olaj, fordítva működik, bár egy próbát mindig megér.

A szárazecsetelés az nem problematikus, de az olaj szerves hígitója felszedheti az akrilt, úgyhogy befolyatni fordítva szokás: az olajossal festett felületet akrillal befolyatva koszolni.

Előzmény: neutron (2609)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2609
phantomII

Mert az olajfestek kornyezetszennyezobb mint az akril. Nem tudom, hogy maga a festek, vagy az eloallitasa, de en ugy tdom tobb helyrol is, hogy nem, lesz EU-ban sokaig mar olajfestek. Nem tudom mi igaz belole.

Szarazecsetelni azert lehet vele? Mivel lehet alkkozni? Lehet vegyesen egymasra hasznalni olajat es akrilt?

neu

Előzmény: phantomII (2606)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2608
Nem b...szogatásból mondtam, csak ezt nagyon kevesen tudják. Olyan kevesen, hogy anno évfolyamtársaimat kellett figyelmeztetnem erre a koleszban, miután ismrvén pia iránti vonzalmukat a polcukon láttam egy üveg absz.alkoholt....

Igaz, hogy kvantumkémikusok lettek.:-)))))))

A parafilmes ötlet viszont kellemesen hangzik, ki fogom próbálni.

Előzmény: Brutalis Harmonia (2607)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2607
Kösz a tanácsokat, de nem kell attól félned, hogy egy biológus titokban hörpölné az aromából és abszalkoholból kevert vodkát (c:
Előzmény: phantomII (2602)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2606
Miért is ne lenne olaj az EU-ban??????

Hígitás.

Akrilt általában deszt vízzel. Alkohollal is szokták, de nem szerencsés, pl. a Humbrol akrilja túrósan kicsapódik tőle, a Gunze az esetenként kap egy fehéres kicsapódást, mintha deres lenne.

ALkohollal viszont kiválóan le lehet mosni az akrilt.

Az akril elsősorban pisztolyba való, ecsettel nagyon csíkoz. Viszont finomabb szemcsés mint az olaj, így sokkal szebb a felülete.

Előzmény: neutron (2605)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2605
Nem dolgoztam akrillal meg. Van valami amit tudnom kene rola? Szoropisztolyozni fogok meg szarazecsetelni vele (ha enkivagok). Mivel erdemes higitanio? Desztviz? Alkohol? Tenyleg erdekelne, mert EU csatlakozas utan ugysem lesz olaj...

neu

Előzmény: phantomII (2604)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2604
Ha komoly akrilt akarsz, akkor az a Gunze.

Pl. Sas militaria, Bp.V.Sas u.4.

Álomszépen lehet vele dolgozni.
A színválasztéka pedig.... talán 1 szó van rá: perfekt.:-)

Előzmény: neutron (2603)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2603
phantomII

Oke, koszi! Igazabol csak olajjal dlgoztam eddig, nem is tudom hol lehet akrilbol megfelelo szineket beszerezni...egyedul a Tamiya-t ismerem, de tul sok helyen nem lehet kapni, foleg megfelelo szinvalasztekban.

neu

Előzmény: phantomII (2601)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2602
Az absz.alkohollal tessen alaposan vigyázni. Ugyanis benzolos vízgőzdesztillációs technikával víztelenítik, aminek az a hátulütője, hogy benzol marad mérhető mennyiségben a cefrében. Meginni életveszélyes, de ha sokat lötykölsz vele csupasz kézzel, az is növeli az esélyeidet egy rákra. SZóval csak óvatosan a laborok környékén....

Az akril meg ugye eleve vizes bázisú, ahhoz télleg jó a parafilm.

Azért ha szerves hígitós festékkel fújsz, előtte tegyél komolyabb próbákat is!!!!

Előzmény: Brutalis Harmonia (2598)
phantomII Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2601
Januárban letekerek 1-2 métert, aztán valahol találkozunk, pl. Sas, Repülős Kör, stb.

Az olajat mint írtam vala, személyes tapasztalat szerint nehezen viseli, feloldódik, szakad, stb.

Előzmény: neutron (2599)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2600
Orvosi, biokém, biológiai, kémiai, ilyesmi. Szerintem elég ellenálló; mint említettem, kémcsöveket, eppendorfokat zárnak le vele. Meg kellene nézni egy orvosi szakboltban, kapható-e. Egy tekercs állatira sok ha csak maszkolsz vele, úgyhogy akár össze is lehet állni, hogy elosszák a költségeket.
Előzmény: neutron (2599)
neutron Creative Commons License 2002.12.29 0 0 2599
ManDark

Milyen laborban lehet ilyet szerezni? Igazabol nem ismerem ezt az anyagot, de jol hangzik. Olajat vajon birja?

neu

Előzmény: Brutalis Harmonia (2598)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2598
Főleg akrillal festek; könnyebben is javítható.
A használata viszonylag egyszerű: kinyújtod valamennyire (még ne kezdjen el szakadni), és így hagyod "pihenni" egy pár percre, majd ráfeszíted a felületre. Éles sniccerrel úgy lehet vágni, mint az álom, bármeddig fentmaradhat, és könnyen lejön (ha a festék a széleken egybesimította a kerettel, egy puha műanyagdarabbal fel lehet kaparni.
(Megjegyzem egy makettezőnek nagyon jól jön, ha laborban dolgozik: absz alkoholt is csak ott lehet szerezni...)
Előzmény: phantomII (2596)
neutron Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2597
Drukkoljatok...elkezdtem epiteni a Tomcat fekszarnyat...Lesz benne anyag :)

neu

phantomII Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2596
Tonnaszám van a laborokban.

Hogy maszkolsz vele? Teljesen kinyújtod?

Nekem az vele a tapasztalatom, hogy a vizet kitűnően bírja, de a szerves oldószerek gond nélkül bele tudnak marni.

Mivel festettél rá? Akril, olaj, más?

Előzmény: Brutalis Harmonia (2595)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2595
Ismeritek a Parafilm nevű találmányt? Laborokban használják, csövek, ilyesmik ideiglenes, légmentes lezárására. Olvastam egy cikket róla a Híperscale-n, és hoztam haza egy kicsit. Úgy lehet maszkolni vele, mint az álom. Ha tudtok szerezni, szerezzetek! Kabintetőt csak ezzel fogok ezután maszkolni...
neutron Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2594
Koszonom! 25.
Előzmény: mezga geza (2593)
mezga geza Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2593
neutron,
Boldog szulinapot!
Hanyadik ha nem titok? :-)
Előzmény: neutron (2591)
Enzo Creative Commons License 2002.12.28 0 0 2592
Köszi, próbálkozni fogok. Először a negatívot is műgyantából akartam csinálni, és döbbenten láttam milyen részletgazdagon adta vissza az ősmintában okozott károkat. Megmart felület, felhólyagzott festés. 2 hétig reparáltam az ősmintát, mire másodjára meg nem szilárdult meg a gyanta, csak szétfolyt, és helyenként rászáradt a darabra (de legalább akrill lakkozás után már nem marta szét). Mostmár nincs kedvem újabb 2 hétig tökölni a mintadarab javítgatásával.

Neutron! Boldog szülinapot!

Előzmény: phantomII (2585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!