Séra László (Gossip) írt egy remek cikket, amit még csodálatosabb képekkel is illusztrált. Az iromány témája a Tamiya 1:12-es Suzuki GSX1300R Hayabusa motormakettje.
A hétvégén elugrottam a kerepesi úton lévő Obi-ba, hogy vizes csiszolópapírt vegyek de 600-as volt a legfinomabb. Várom a tippeket, hogy hol találhatók finomabbat? Előre is köszi.
figurák esetében javaslom ne használj fényes festéket a ruházat kifestéséhez, mert nem takar rendesen.
lakkot meg a végén kell haszálni, lehetőleg ellenkező bázisút, mint amivel kifestetted a figurát.:)
én speciel akrilt használok és a fényes akril lakkból állítom elő a félfényeset mattító segítségével. (erre azért van szükség mert a figuráim többi részét azt olajjal csinálom és ne oldja fel semennyire a festéket a lakk)
ha makettbltokban nem kapsz kielégítő minőségűt, akkor irány a művészellátó!
ott aztán van mindenféle ecset, biztosan találsz megfelelőt.
ha szabad javasolnom valamit, akkor a rothmarder 5/00 ecsetét válaszd (ha van persze), ennek a fogása sem hétköznapi (állatira kézbe áll) és a szőre is bírja a munkát.
én már vagy 6 éve vettem és még most is bírja, igaz a sterilizáláson kívül minden tisztítóeljárásnak alávetem használat után:)
Sas utca? (Sas Military v. mi a neve...)
Úgy egy éve ott voltak ilyenek, aztán onnan is, meg máshonnan is eltűntek :-(
Nem tudom, azóta frissítették-e a készletet.
Ujabb problema merult fel nalam.
A multkor figyelmetlensegbol fenyes feher festeket vettem, ami kicsit furcsan mutatott egy 12 szazadi norman harcos nadragjan :))
Kerdes, lehet-e mattitot kapni amitol nem lesz csillogo a felulet?
Ugyanez forditva? Olyan anyag amitol fenyes lett az amugy matt festek?
Masik kerdes, hogy nem tudjatok-e hogy hol lehet tortenelmi (kozepkori, vagy annal regebbi) figurakat kapni? (az uttoro aruhazban -akarhol is szekelnek most- leginkabb fembol vannak, es kicsik, meg nem is annyira kozepkoriak), a tobbi makettboltban, meg szinte csak vilaghaborus nemet meg amerikai figurakat latok?
Hol lehet kegyetlen vekony jo minosegu ecsetet kapni? Nem talalok sehol. Pontosabban 4/0-sat talaltam, de szerintem csak a szamozasa az, mert ez is eleg vastag. Olyan kene, amiben csak par szorszal van szinte...
Hi!
Köszi, bár a képek annyira nem jók, motor közeliek meg azért nincsenek, mert addigra kinyiffant a gép aksija (kölcsöngép volt), de megpróbálom felvenni a kapcsolatot a motorok tulajával (a'szem az összes egy srácé), hátha megoldható egy fotózás.
gyűrűvaku kilenc ropiért meg makró hétért?
milyen vázhoz lehet ilyet kapni és hol?
itt nálunk egy zenit is 7k-ba kerül minimun, hogy a komolyabb cuccosokról ne is beszéljek..
zenithez volt 1x egy 80-200 teleobjektívem (királyul ment), de az olyan volt mintha egy kézisúlyzót vittem volna magammal:)
ezzel a mostanival is frankón le tudom fényképezni a dolgaimat, azt hiszem luxus volna 2 fényképezőt tartanom a házban.
eszembe jutott korábban, hogy legyen egy hagyományos mauális gépem de megtanultam az újabb technikával is fotózni és meg vagyok a masinával elégedve. (kár hogy minden olyan drága hozzá)
a makroobjektívet dioptria előtétlencsével helyettesítettem, az eredmény maximális kielégíti az igényeimet.:)
rövidtávon napfényizzókat meg egy második fényforrást(asztali lámpa) tervezek beszerezni a makettfotózás érdekében.
Szerintem érdemes lenne beszerezned egy teljesen manuális, ósdi tükörreflexes gépet, és ahhoz való cuccokat. Én a makrómat 7-ért kaptam meg, a gyűrűvakut 9-ért (vettem volna, ha lett volna pénzem). Egy váz nem lehet több, mint 5-6 ezer. Ehhez jön egy állvány, és ennyi.
jól hangzana a kelléktáramban egy körvillantó meg egy makroobjektív, de mivel EOS gépem van ahhoz egészen horribilis összegekbe kerülnek a fenti kiegészítők, a kettő símán 100k feletti összegre rúg..:((
így marad a dioptria előtétlencse meg a napfényizzó(ezt még nem próbáltam, eddig néhány kivétellel a szabadban fényképeztem a maketteket).
én is tudom, hogy jobban lehetne vakuzni ha nem a gépen van a vaku, de egy ilyen zsinór kb. 20k-ba kerül kis hazánkban nagykerből is.., szerintem ez rablás.(legalábbis az én gépemhez)
vakumon van fénylágyító gyárilag, de maketteket nem szeretek levillantani vele még így sem.
mostanában makettszinten csak figurákat szoktam lekapni, azoknál meg a természetes fényben jobbak a képek.
ezt a belámpázást akarom most kipróbálni, csak előtte szereznem kell még egy asztali pilácsot meg napfényizzókat is.
amúgy ezt a kirándulós fotózást megnéztem volna én is:)))
Ha mégse így volna, akkor próbáld szétvágni az egybe öntött lánctalpat szemekre, de óvatosan, hogy ne legyen csúnya, és próbáld a már leírt módon szemenként összerakni és használni!
Ja, egyben van pár lánctalpszem az öntvényen. Értem. Te figyi, most rakok össze én is egy ilyet, amihez pár szem egybe van öntve. Viszont az én kitemben vannak külön szemek is. Külön szemek az íves részekhez, egybe öntött szemek az egyenes részekhez, pl. a kerekek alatti lánctalpszakaszhoz. Nézd meg, a Te kittedben nem így van-e! Mert így szokott lenni...
Koszi a tippet. Az igazsag szerint a lanctalp muanyagbol van es nem szemenkent hanem mondjuk ket-harom nagyobb darabban.
Feltetelezem ezt is valami melegitessel meg lehet oldani...
Majd probalkozom.
> Az osrson a bevasarlokozpontban
> mar nem uzemel a makettbolt.
Az Arkad uzlethaz legalso szintjen levo jatekoboltban (ha jol emlexem Jateksziget a neve) vannak makettek, Modell Master es Revell festekek ill. kiegeszitok. Draga bolt.
hirzel:
Nagyon jok a kepek. A nagy szivfajdalmam csak annyi, hogy a motorokrol nincs kozeli kep es raadasul csak 1 kozos van...
Az osrson a bevasarlokozpontban mar nem uzemel a makettbolt.
Part
Koszi, megnezem.
Na elkeszult az ules, igyekszem normalis fotot csinalni rola. Sajnos eddig nem sikerult, pedig most rogzitve volt a gep is (idozitessel), es az ules is. Azt hiszem keresek egy masik gepet, mert ennek mennie kene....
Gondolom, a makettfotózás megfelel a makrofotózásnak. (Na jó, ez csak egy hülye bevezető volt.)
A makróban lehet vakuzni, de vannak bizonyos szabályok:
először is, érdemes beszerezni egy gyűrűvakut. (Használtan a nagyon régi tükörreflexesekre egy 1:48 MiG-21+kiegészítők+magyar matrica+diorámakellékek értékében már kapható).
Ezzel egész élethű fényeffektusokat lehet létrehozni.
Ha az ember fotózik, és vannak reflektorai (NEM villanykörték! Profi reflektorok), akkor egész jó kis háttérvilágítás, súrolófény, stb játékokat lehet csinálni.
A másik lehetőség, hogy a vakut egy vezetékkel kötöd össze a géppel, és (ez nem vicc) egy fehér lufin keresztül villantod meg a makettet. Jó megoldás a nagy, fehér öblítősflaskát kivágni, abba belehelyezni a makettet, és kívülről rávillantani. (Egy gyakvezetőmmel voltunk kökörcsint fényképezni, és a kirándulók elmebetegnek néztek minket a flaskánkkal és lufinkkal...)
Amúgy ha űrhajót, hasonlót fényképezel, kifejezetten jó, ha erős fénnyel közvetlenül rávakuzol; pont olyan lesz, mintha légüres térben lenne.