Keresés

Részletes keresés

subber2 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18
Kattints a linkre kettővel lejjebb.
De a négy évest csak lakáscélra lehet felhasználni.
Előzmény: sher00 (17)
sher00 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 17
Sziasztok!
Ha nem lakásvásárlásra használom fel a 4 éve betett pénzem akkor mennyi a kamatja?
Köszönöm.
subber2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 16
http://www.fundamenta.hu/hu/hozam/
Előzmény: Totamas (14)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 15
Sziasztok!

Olyan emberek segítségét várom, akiknek már lejárt a lakáskasszájuk(fundamenta).
A kérdéseim: A számlával való bizonyítást mennyire veszik komolyan? Járt már valaki úgy, hogy nem adták meg az állami támogatást?

A segítséget előre is köszönöm!
Totamas Creative Commons License 2008.10.06 0 0 14

subber

Kicsit rosszul látod a dolgot. A megtakarított pénzed után valóban 30%-ot kapsz az államtól, ami max 72 EFt/fő/év, de a pénzintézettől kapott 1% vagy 3% napi kamatozású kamatos kamat, tahát pénzt kapsz a saját befizetésidért és az állami támogatásért is. Az így kapott hozam mindenképp több lesz 30%-nál.

tjhooker Creative Commons License 2008.09.09 0 0 13
Hello! Most voltam a KáendHá banknál, ahol 6 hó lekötés esetén adnának 10%-ot, de a nyereségből 20% elvisz a kamat adó, így a 10 valójában 8%, illetve vannak egyéb dijak is, amit most nem részleteznék, utána kellen járni pontosabban. De végül is igazad van, mert ez tényleg több mint a lakáskassza nyolc évre.
Előzmény: subber2 (12)
subber2 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 12
A befizetett összegre megkap az ember 30% állami támogatást, de maximum 72000 Ft.-ot, ami ez után a futamidő végéig évi 1%-kal kamatozik tovább. Ez ismétlődik 8 éven át. Így az éves kamat 8 éves szerződés esetén 6,03%. Ennél még a lekötés is jobb.
Előzmény: tjhooker (11)
tjhooker Creative Commons License 2008.09.08 0 0 11

Hello! Én idén áprilisban kötöttem 5 db otp lakáskassza szerződést 4 évre. De úgy néz ki, hogy rövid lesz az idő, mert négy év múlva nem nagyon tudunk mit kezdeni a megkapott pénzzel, csak telekre lenne elég, ezért valószinűleg módosítok 8 évre. Azt írod, hogy nem jó a négy évnél hosszabb lejáratú, ezt magyarázd már el légyszíves, mert mi úgy számoltunk, hogy kb. ugyan annyira jön ki. Persze nem vagyok szakértő. Nem rendelkezünk megtakarítással és ez a havi 100ezer három gyerek mellett elég húzos, de úgy okoskodtunk, hogy belevágunk, így legalább rá vagyunk kényszerítve a takarékoskodásra, és mégsem kamatot fizetünk egy banknak, hanem a házra tesszük félre és nyolc év múlva  pedig annyival kevesebb hitelt kell mellé felvenni.

Válaszodat előre is köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 10
Csak a 4 éves szerződésnek jó a hozama, a többi egyre rosszabb, ahogy nő az időtáv.
Előzmény: Tetem2 (8)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 9
Ahhoz legalább 5 szerződés kell.
Előzmény: Tetem2 (8)
Tetem2 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 8

HAli.

Uj vagyok, gondolkodom a lakaskasszan.

2 kerdes.

Mi van, ha en 100.000-t akarok havonta felrerakni(50-50)?

Ez a 10,54% garantált hozam ez igaz?

Tehat 4 ev alatt a berakott ~5m-ra rajon a +42% ?

Koszi.

HA-SLN Creative Commons License 2003.04.23 0 0 7
Lakáskassza befektető szemmel:

Szerintem ismét nem annak a rétegnek tud az állam segíteni az állami támogatással, akinek szeretett volna. Igazából összespórolni egy lakásra valót, 20-vagy 30 ezer forintonként teljesen lehetetlen.
Pl.: ha egy 5 millió forintos telket szeretnél megvenni, és ha az csak az infláció mértékével drágul, akkor is havonta 22 ezer forintot kellene az áremelkedésére félrerakni. Azaz ez nem is lehet cél. Megéri viszont azoknak ez a befektetési forma, akik már endelkeznek lakással, és mondjuk a tatarozásokra szeretnéánek megtakarításokat félretenni, valamit azok is profitálhatnak ezen lehetőségből, akiknek annyi a pénzük, mint állat.

Ha a hozamokat számoljuk, nincs is annyira egyszerű dolgunk, mint azt gondolnánk! elsőször is a már említett 3% nem túl nagy, annyira nem, hogy az infláció felével elegendő. Nem is ez a nagy dolog ebben az gészben, hanem az állami támogatás. Nem tudom ez mennyi, de ti itt 30%-ot írtatok, ami azt jelenti, (három éves futamidő esetén)hogy átlag éves közel 10%-nak felel meg. ez ár így összeadva jóval magasabb mint az állami kincstárjegy 8%-a! nem szabad még azt sem kifelejteni, hogy ezt az összeget nem egyszerre fektetjük be. Az első havi részletnek ténylegesen kb évi 13%-ra jön ki a kamata, és az infláció fügvényében 6-7%-ra a hozama. De ha azt figyleembe vesszük, hogy az utolsó havi részletet egy hónapra fektetjük be, és ezt is megtoldja az állam 30%-al, akkor az már elég fényesnek látszik! Tehát ha mondjuk egy 3 éves futamidővel számolunk, elérhető a 23%/éves átlak kamat, és a 18% éves hozam, ami messzemenően lekőröz bármely banki konstrukciót.

Sajnos futamidőket, kamatot, támogatást illetően nem vagyok naprakész, de valószínű több konstrukcióból is lehet választani. (A fenti számítások fejben történtek, elbézést, ha pontatlanságot találtok benne!)

Laci

Előzmény: loggol (6)
loggol Creative Commons License 2002.11.16 0 0 6
"Arra lehet számítani, az EU-belépés után lesz még egy 3x-os áremelkedés a lakáspiacon." Ugyan miért? Ennek semmi alapja. Az EU belépés elég valószínű, így a hatása is már beépülhetett az árba. Másrészt a piacot azért alapvetően a hazai vásárlók határozzák majd meg akkor is. Az ő elkölthető pénzük pedig nem fog hirtelen megduplázódni.

Nagy kamat kis kamat kérdéskör:

A tényleges hozamnál persze hogy figyelembe kell venni a támogatást. A támogatásnak azonban ára is van. Korlátozott felhasználási lehetőség, meg a maximális hozam érdekében pont egy adott időben kell elkölteni a pénzt, pedig majd akár az is lehet, hogy jobban járnál, ha fél évvel később tennéd. Extrém esetben persze még nagyobb lehet a - százalékban kifejezett - hozam. Ha az elején csak kis öszeggel indítasz, majd pl. az utolsó évben növeled meg a befizetést, akkor magasabb ahozam. Igaz, ez csak egy kis összegre vonatkozik, ergo ettől még nem gazdagszol meg.

Alex11 Creative Commons License 2002.11.16 0 0 5
Igazad van. Egyenlőre nincs jobb befektetés. Ráadásul itt nem kell nagy összeggel indítanod, havi részletekben kell csak becsorgatni a pénzt. Kíváncsi lennék hogy lehet ettől jobb befektetést eszközölni, úgy, hogy csak havi 20e a befektetés.
Előzmény: Törölt nick (4)
RoyBatty Creative Commons License 2002.11.13 0 0 3
Így van, én is kötöttem, de aztán gyorsan fel is bontottam. Elég alacsony az állami támogatás mértéke, a hozam meg diszkont kincstárjegyen elérhetőnek kevesebb, mint a fele. Hitelkamatok azóta eléggé leestek, szerintem inkább vegyél fel olyan lakáshitelt, amit lehet előtörleszteni, jobban jársz.
Előzmény: Adenauer (2)
Adenauer Creative Commons License 2002.11.13 0 0 2
Ha jól sejtem, ez kb összesen 2,9 M Ft szerződési érték.
Nem túl sok. Az az igazság, hogy mikor a lakástakarékpénztárak megalakultak (1996 vége) és működni kezdtek (1997 közepe) jó befektetésnek tűnt. Csak közben a lakásárak 2,5- 3x-ára mentek föl.
Akkor én is kötöttm Lakáskasszát, ma nem tenném !
Sajna az árdrágulást nem követi. Arra lehet számítani, az EU-belépés után lesz még egy 3x-os áremelkedés a lakáspiacon.
Te döntessz, de én nem tenném.
Továbbit személyesen. Küldj mailt !!

Adenauer

Előzmény: Canis (1)
Canis Creative Commons License 2002.11.05 0 0 1
Most már késő, de azért leírom: van erre 20,000-em havonta és vidéki kisvárosban akarok igen király házat venni, vagy kevésbé király házat venni és királlyá tenni :-)
Előzmény: 798081 (0)
798081 Creative Commons License 2002.11.01 0 0 0
Célok, lehetőségek érdekelnének. Mennyi pénzed van, mit szeretnél venni, milyen időtávon belül stb. ?
Előzmény: Canis (-)
Canis Creative Commons License 2002.10.27 0 0 topiknyitó
Most próbálnak befűzni. Minimum 4 év futamidő, 30% állami támogatás, 3% kamat (vagy hozam?). Mi a véleményetek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!