Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2002.10.30 0 0 927
vaclav!
a kzwb91-re küldtem egy emilt, csomagold ki, és láss csodát!
Sch.
Előzmény: vaclav (925)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.30 0 0 926
Nekem szépen átjött a freemail-on 1500 kByte. Kösz!
Előzmény: schlumberger (922)
vaclav Creative Commons License 2002.10.29 0 0 925
OK, beszamolok.
Ugy emlekszem az egyik regi RT ÉK-ben volt egy cikk az airband sav kiosztsarol, de lehet, hogy az ma mar nem aktualis. Tudtok esetleg valami jo linket ahol megtalalhatok a kulonbozo ferkvenciak? Esetleg a errol a bizonyos NATO repsavrol is talalhato valahol nemi informacio?
Udv, Vaclav
Előzmény: schlumberger (924)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.29 0 0 924
Egészségedre! Azért majd számolj be róla, ha sikerül megszólaltatni a készüléket! Én r809m2-t használok az airband sávra, ez 100-150 MHz között hangolható, megbízható, régi jó elvtárs. A tiéd jobb, mert a nato-repsávot is veszi.
Sch.
Előzmény: vaclav (923)
vaclav Creative Commons License 2002.10.29 0 0 923
Schlumberger!
Megkaptam, tokeletes a doksi, koszi a segitseget!
Udv, vaclav
Előzmény: schlumberger (921)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.29 0 0 922
Ernő, ment neked is, de nem tudom, átengedi-e a freemail. Vaclavnak azért nem érkezett meg a freemailra, mert nem küldtem el oda. Valami miatt elszólítottak a helyemről, és mire visszajöttem, elfelejtettem...
Eddig nem dobta vissza, remélem sikeres az akció.
Egyébként hadd reklámozzam újra, ha valaki nem ismerné:

http://hamradio.online.ru/sch.htm

itt RENGETEG készülékleírás, kapcsrajz, stb szerepel. Van ugyan automatikus forítja angolra, de nem tökéletes, jobb, ha az ember bírja a cirill betűket.
Érdemes megnézni!
Sch.

Előzmény: Törölt nick (919)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.29 0 0 921
Dorogoj Vaclav!
Most, negyed egykor ment a datanetre!
Sok sikert a javításhoz!
Sch.
Előzmény: vaclav (920)
vaclav Creative Commons License 2002.10.28 0 0 920
schlumberger!

Sajnos nem jott at freemailen, legysz kuldd el ismet a filet a kzwb91@mail.datanet.hu cimre. Ez garantaltan birja a nagy dolgokat. (Korilag hatareset vagyok, de azert Cirill betuk menni fognak valahogy)

Koszi a segitseget, udv,
vaclav

Előzmény: schlumberger (918)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.28 0 0 919
Kérhetek én is egy leírást? Gyüjtöm :-)))
Előzmény: schlumberger (918)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.28 0 0 918
Kedves Vaclav!

Íme- itt a rajz, hová küldhetem? Csaknem 1 Megabájt összezipelve, tekercsadatok, tápegység, készülék részletes rajza, blokksémarajz, az összes alkatrész adata, azaz a teljes "dokumentacija", műszaki leírás. Nem tudom, mennyi idős vagy, mert a cirill betűket azért kéne ismerni hozzá.
Megpróbálom a freemail-re elküldeni, de lehet, hogy nem enged be ekkora fájlt. No, megy. Pontosabb altípust nem írtál, ez az R313M2 verzió doksija, biztos tudod használni.
Sch.

Előzmény: vaclav (914)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.27 0 0 917
Latya!
Ma már csak olyan jelzőt építenek, ami a lézert is jelzi - nekem is ilyen van. A mikrohullámú jelző rész is több sávban (3) működik, és a visszavert hullámokat is jelzi, tehát lesből "hátba lőni" sem tudnak. De a visszaverődés sokszor csak 10-50 méterről jelez. Sajnos lehetséges úgy elhelyezni a mérőt, hogy nincs miről visszaverődnie a hullámnak, és belekerülve kész a baj. A lézeres mérést viszont sokszor km-es távolságból végzik, a jelző ezt nagyon szépen jelzi, de azonnal fékbe kell taposni. (minden mérőrendszernek van egy kis beállási ideje, és a szabálysértési tv is a sebesség "tartós" túllépését szaankcionálja.)
Engem egyszer csúnyán levideóztak hátulról (80 helyett 137 km/h), mert a jelzőm csak előlről jelez. Vannak olyan jelzők is, melyek köröskörüli (360 fokos) érzékelést nyujtanak. Míg az egyszerűbb jelzők 100-200$ -ba kerülnek, a különlegesebbek ennek akár a tízszeresébe is. Én már jó ideje alig használok jelzőt, inkább betartom a sebességhatárokat - főleg lakott területen.
Azt viszont sajnálatosnak tartom, hogy sokszor olyan helyen mérnek, ahol a gyorshajtás nem igazán veszélyes senkire, és ott ahol tényleg kellene (pl mifelénk az iskola tájékán a 30-as táblánál) sosem láttam mérő autót. Mintha kicsit a tervteljesítésre mennének.
Előzmény: Latya (K.L.) (915)
DJ Szegecs Creative Commons License 2002.10.26 0 0 916
Jól mondod, mostanság a lézer kütyük élik világukat. Egyelőre viszont nem sok van még belőlük. Pl. itt Szolnok megyében összesen 2 db. Ezek kilométeres távolságban képesek bemérni, tehát a régi "aranyszabályok" (rendszám,fehér autó,stb.) már nem tuti védelmek...
Előzmény: Latya (K.L.) (915)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2002.10.26 0 0 915
Ha már a sebmérőkről esett szó.....A rádióhullámmal mérők ideje nem lejárt? Ma már valamilyen lézeresről mesélnek, ami nyilván a lézerfényt használja, tehát a rádióhullám detektálása mit sem ér... És pl a rádióhullámot mérő előrejelző az már nem későn jelez? Én úgy tudom elképzelni, hogy a mérő folyamatosan ad, és nézi a visszavert hullámokat. Ha a mérőjelet már veszi az előrejelző készülék, akkor már mérve vagyok, és már késő bánat nem? Vagy annyira érzékeny a készülék vevője, hogy már távolról is érzékel valami nem a kocsira irányuló frekvenciát, és jelez? Szemben még elhiszem, de ha a menetiránnyal megegyezően ál be a mérő, akkor nem annyira kicsi a hátrafelé sugárzás, hogy semmit sem ér az előjelző? Valaki megtesztelte már? Engem mindezek műszaki szempontból érdekelnek, mert bár gőzöm sincs mennyi egy ilyen kütyü, de eddig 5000 Ft-t költöttem gyorshajtásra kb 600 e km megtétele után, tehát nem hiszem, hogy valaha is bejönne az ára.
vaclav Creative Commons License 2002.10.25 0 0 914
Sziasztok!
Elegge elbizonytalanodtam a sok jogszabaly lattan, de hatha nem vetek nagyot a torveny ellen. Szoval airband savon szeretnek hallgatozni,
nagyon erdekel a repules es a rep.iranyitas. Van egy regi orosz vevom: R-313M (60-300 MHz mindenfele adasmdokban) Van sajnos valami hibaja, de sehogy sem tudtam hozza kapcsrajzot szerezni. Tudtok esetleg segiteni ebben? Vagy ismertek olyan mestert vagy szerelot akinel erdemes lenne probalkozni?
Elore is koszi,
Vaclav
schlumberger Creative Commons License 2002.10.25 0 0 913
"a saját engedélyed alapján te is építhetsz sebességmérőt pl a 10GHz-es sávban, és mérheted a rendőrségi gépkocsik sebességét - ebbe senki sem köthet bele."

Olyannyira, hogy az UKW-Berichte/VHF communications közölt is ilyet - ha jól emlékszem, YU3MV tollából. Ha érdekel, előbányászom.

Attiska, elő előszedtem, csak behozni felejtettem el, egy másik, airband-nek szánt papírral együtt.
Viszont én most el - Tatabányára, és csak kedden tudom beírni ide. De megvan!!!
Sch.

Előzmény: Törölt nick (912)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.24 0 0 912
Valami kimaradt...
Nem hiszem, hogy a rádióengedélyen túlmenően a rendőrségnek kellene valamilyen törvény ahhoz, hogy mérjen a berendezésével. Végül is közterületen vagyunk, bármikor bárki lefényképezhet, megfigyelhet. Úgy fogalmaznék, hogy jogszabály NEM TILTJA az alkalmazásukat. Más kérdés lehet, hogy ennek van-e bizonyító ereje. Azt egészen biztosan tudom, hogy ezeket a sebességmérő berendezéseket rendszeresen hitelesíttetik a Mérésügyi Hivatallal.
Szerintem a saját engedélyed alapján te is építhetsz sebességmérőt pl a 10GHz-es sávban, és mérheted a rendőrségi gépkocsik sebességét - ebbe senki sem köthet bele.

Előzmény: Törölt nick (910)
Attiska Creative Commons License 2002.10.24 0 0 911
Sch!

Megnézted a Zsaru Magazint? Kíváncsi vagyok, hogy mit írtak benne.

Előzmény: schlumberger (905)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.24 0 0 910
Kedves 4I !
Részlet az index-nek írt levelemből:
" A hírközlésről szóló 2001 évi XL. törvény
11.paragrafusa értelmében rádióhullámokat kibocsátó berendezést (és itt a törvény tovább nem taglalja!), un "rádióberendezést", csak un "rádióengedény" alapján lehet üzemben tartani. Ennek híján az üzemeltetés szabálysértés, és ennek megfelelően szankcionálható.

Ha a törvény finomságaiba belemerülünk, akkor a törvényből az is kiviláglik, hogy a passzív vevőkészülék is "rádióberendezés", ha nem a műsorvevő kategóriába esik (110.paragr 68.pont)- tehát egy pusztán vételi célokat szolgáló rádió is "rádióberendezés", ha azzal pl a rendőrségi csatorna hallgatható. Nincs ez másképen a radar
frekvenciájánál sem. Ez nem műsor, ráadásul a rádióhullámok hordozta információt nem a gépkocsivezetőnek szánták, ezért ennek felefedése a távközlési titkot is sérti - bármilyen abszurdumnak is tűnik."

Eddig a részlet, és hozzátenném, hogy a törvény elég általánosan fogalmaz. Nem különbözteti meg a berendezéseket az alkalmazás szerint, és rádióhullámokról, információról és jelzésről beszél - a törvény végén fogalom meghatározásokkal.
A általad írt tényállásban lehet helyes, hogy egy radarnak más a vámtarifa száma, de ez nem űberel egy felsőszintűbb törvényt és a "vagyis rájuk nézve nem alkalmazhatóak..." következtetést már nem látom be, nem következik az előzményekből. Ha tudnál jogszabályi helyet megjelölni (törvényt és paragrafust) hiszékenyebb lennék :-)

Mellesleg a citált törvényhely ebben a tekintetben nem használja az általad említett "rádióállomás" kifejezést. Valami vagy rádióberendezés, vagy nem, közbülső kategóriák nincsenek. És ha rádióberendezés, akkor egyértelműen engedélyköteles - az egy más kérdés lehet, hogy meghatározott feltételeknek megfelelő un "harmonizált frekvenciájú" berendezésekhez nem szükséges EGYEDI rádióengedély. Fogalmam sincs, hogy a sebességmérő radar ebbe a kategóriába esik e vagy sem, de a törvény szövege alapján biztosnak látom, hogy rádióberendezés, mivel rádióhullámokat bocsát ki. Adott esetben a rendőrségnek is kötelező engedélyt beszereznie a használatához.

Mivel komolyan érdeklődöm a jogszabályi háttér iránt, érdekel, hogy van-e és milyen újabb jogszabály, ami felmentést ad az említett törvény alól. Alacsonyabb szintű jogszabályok (pl rendeletek) finomíthatják a fogalmakat, de nem mondhatnak ellent a törvénynek.

73! hg9mck

Előzmény: HG4I (909)
HG4I Creative Commons License 2002.10.24 0 0 909
Szia cmk!

Van abban igazság, amit írtál.
A különbség ott van, hogy a "radar" - helyesebben a doppler elven működő sebesség és távmérő eszköz nem rádióállomás, hanem a navigációs és távmérő eszközök közé sorolandó. Erre nagyszerű bizonyíték az is, hogy más a vámtarifaszáma az ilyen készülékeknek. Vagyis rájuk nézve nem alkalmazhatóak a rádiállomásokra kiadott jogszabályok. Ezekre nézve más jogszabályok az irányadók.
Nekem egy másik kérdésem lenne inkább: mely jogszabály alapján használhat a magyar rendőrség ilyen eszközöket? Biztosan van erre engedély....
73! HG4I

Előzmény: Törölt nick (906)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.23 0 0 908
Szia Szegecs!

Más országokban is van ilyen kavarás. Rádiókat is kétféle változatban gyártanak - van a belföldi, és az "only for export" verzió, melyet kivive az országból a saját felelőségedre úgy használod, ahogyan akarod. Az én Taiwanban gyártott radarjelzőm prospektusában is ott van a figyelmeztetés, hogy egyes államok törvényei tiltják a használatát. A német nyelvű rádió-prospektusok tele vannak hasonló figyelmeztetéssel. Ha szó szerint vesszük, akkor a néhány darab csöves katonai rádióm (pl R-4, melyet szobadísznek tartok) is megsérti a szabályokat, mert nem csak műsorszóró sávok vételére alkalmas. Ami nem műsorvevő, az rádióberendezés, márpedig olyat csak engedély alapján tarthatnék. Nekem nincs engedélyem rövidhullámra - hallgathatom akkor a 80 méteres sávot? Az engedélyokiratom kifejezetten kihangsúlyozza, hogy csak az engedélyben rögzített frekvenciasávokra alkalmas berendezést üzemeltethetek. Jó, hogy ebbe senki nem köt bele, mert a rendőrség...stb URH-n van, meg hát egy R-4 essel nem is nagyon villogok az utcán, de ha az autóm ülésén meglátnának egy ilyet, lehet hogy érdeklődnének iránta.

73 hg9mck

Előzmény: DJ Szegecs (907)
DJ Szegecs Creative Commons License 2002.10.22 0 0 907
Amióta hallottam egy-két ilyen "elkobzós" történetet, azóta én sem nagyon villantok az utcán az URH-val... (Pedig hogy tudnak lesni az emberek,amikor meglátják) :))
Jellemző, hogy a rendőrség is ilyennel szívózik, a bűnözők meg szabadon mászkálnak.
Tudja valaki, hogy miért gyártanak scannert, ha tulajdonképpen nem is használható?
(Rádióamatőr pl. nem hallgathat(na) bele a taxis sávba, stb.)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.22 0 0 906
Haliho!
Tőlem is kérdezték már, hogy mi az a rádió az ülésen? Mondtam, hogy URH adóvevő, és azonnal mosolyogva a kezébe nyomtam az amatőr igazolványt. Semmi többet nem kérdezett (pedig kérdezhetett volna, mert a rádió nem amatőrsávú volt - javítani adták ide). Azt tudomásul kell venni, hogy a mindig az erősebb kutya...
A szabálysértés eszközét pedig le lehet foglalni, ill "tényállás fennforgása esetén"(HI) el lehet kobozni, van jogszabályi alapja.

Itt az indexen a hírek között jelent meg egy cikk nyáron, hogy már nem tilos a "radar-zavaró és előrejelző" (így!) készülékek használata, mert megváltozott a szabálysértési tv erre vonatkozó kitétele (ezt jogász ember írta!). Igen ám, de a távközlési titok erre vonatkozó része - melyet HG4I idézett, az nem változott. Az végleg ökörség, hogy zavarni szabad lenne bármit, de a radar mint rádióadás (más számára sugárzott jelzés) létezésének felfedése is beleütközik ebbe a törvénybe ha szigorúan vesszük (de legalábbis vitatható ingoványos terület - határeset)
Úgyhogy én még mindig eldugom a jelzőmet, ha rendőr van a láthatáron :-)))

Fülesbagoly - peched van!

Előzmény: schlumberger (905)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.22 0 0 905
Hm,hm,hm. Nemi erőszak elkövetésére alkalmas eszközt is magamnál tartok mindig :-), akkor azért is lecsuk a rendőr?
Nem akarok vitázni tárgyi (jogi) tudás híján, magam is kíváncsi vagyok, nekem is van scannerem, úgyhogy megköszönöm a pontos tájéköztatást.
Én úgy jártam, hogy megállított a szerv, és megkérdezte, mi ez a sok antenna a kocsimon (2darab 5/8lambdás, meg egy műsorvevő ant.).
Erre én elővettem a szép címeres adóengedélyemet, és a kezébe adtam. Nagyon meg volt elégedve vele, és utamra bocsátott.
Most még fel fogok szerelni egy 450 megás BRG antennát is... meg egy 5/8lambdás 900 megásat.
Sch.

P.s. Gondosan őrzök otthon egy zsaru-újságot, amiben le van írva, hogy szabad őket hallgatni.
Most nem tudom idézni (mert idézni csak pontosan, szépen...), de ünnep után behozom (tudom, egy újság nem törvényhely)

Előzmény: HG4I (904)
HG4I Creative Commons License 2002.10.22 0 0 904
Sziasztok!
Szia Schlumika!

Rosszul tudod!
A nem a számodra sugárzott adásokat jogszerűen nem hallgathatod (a mai érvényes szabályozás szerint, egyébként az EU országokban is így van).
Lásd: 2/2001 (I.31) MeHVM (MK2001/11. szám)rendelet, 29.§./1/ bekezdés b/ pontja (607. oldal).
Idézem:
"... Tilos a rádióállomással...
b/ olyan közleményt szándékosan venni, rögzíteni, továbbítani, bármely módon felhasználni, létezését felfedni, amelyet nem ennek az állomásnak a részére sugároztak."
Magyarul: külön engedély nélkül a közcélú adások foghatóak jogszerűen.
A rendőrnek egyébként igaza volt (az alapeset tekintetében), mert akinél olyan eszköz van (birtokol, üzemben tart), amely a fenti közcélú adásokon kívül más adások vételére, vagy adás-vételre alkalmas, azoknak minden készülékhez rádióengedély, vagy úgynevezett üzembentartói igazolás szükséges, méghozzá a készülékkel egy helyen (személynél) tárolva és a hatóság felszólítására bemutatva. Ennek hiányában (200. április 1-től) a rendőr köteles az eszközt minden további vizsgálat nélkül (nem is tudná mivel és hogyan vizsgálni) a helyszínen lefoglalni.
A csak vételre alkalmas scannerek esetében a helyzet kissé bonyolultabb. Ugyanis ennek birtoklásához valóban nem kell engedély. Tehát szabadon megvásárolható. Viszont a nem közcélú adásokon kívül ezeket sem szabad használni. Viszont a hatóságnak bizonyítania kell, hogy jogszerűtlenül tartották üzemben a készüléket. Ez a gyakorlatban azt szokta jelenteni, hogy a HIF megvizsgálja a készüléket és ha mondjuk a memóriájában találnak olyan frekit+üzemmódot, amely nem közcélú, illetve a tulajdonosnak, használónak nincs rá engedélye, akkor bizonyítottnak tekintik a jogsértést. Alapesetben ez szabálysértés.

A rendőrnek abban is igaza volt, hogy a viszonylag legegyszerűbb scannerrekkel is lehet hallgatni a mobil telefonok egy részét (450 MHZ, NMT analóg)....

üdv: HG4I

Előzmény: schlumberger (903)
schlumberger Creative Commons License 2002.10.22 0 0 903
Tomi, én úgy tudom, hallgatni nem tiltja törvény, csak azt, ha beszélsz is engedély nélkül azon a frekin, amire nincs engedélyed.
Meg kéne kérdezni Regály Gyuszit a HIF-nél. Most éppen percek óta foglalt a telefonja, de később próbálom még.
Sch.
Előzmény: TamiBT (902)
TamiBT Creative Commons License 2002.10.21 0 0 902
Hi fulesbagoly!

- Nem irtad le, hogy mit mondtak a rendorok, stb. stb. valami-re csak hivatkoztak...

- Masik dolog azthiszem ez "cumi" szamodra, bocsi a szohasznalatert, ebbol nemigazan fogsz egyszeruen kijonni, avagy visszakapni a radiot.

- Amugy azt tudod, hogy torvenyileg nem szabad belekukkolni a pl. rendorsegi freki-csatornaba??

Tami

Előzmény: fulesbagoly (901)
fulesbagoly Creative Commons License 2002.10.20 0 0 901
s.o.s - s.o.s. - s.o.s.

Sziasztok!

Bocs, hogy ilyennel terhellek benneteket, de segítségre lenne szükségem.

Egy rendőri ellenőrzés során rádióscannert találtak az autómban, amit arra használtam, hogy PMR446-os frekvenciákat pörgettem rajta, mivel egy népes baráti csapat minden tagjának van ilyen kütyüje, a scannerrel pedig mindenhol megtaláltam őket.

A rendőr teljesen fellelkesült a talált scannertől és öt percen belül 6 (!!!) villogó rendőrautó és rengeteg zsaru vett körül a belvárosban(még a traffipax-os autó is odajött)

A rendőr tudálékosan megkérdezte, tudom-e a rendőrség frekvenciáját, amire mondtam, hogy természetesen. Na ugye!-mondta sejtelmesen.

Kb. 30 perc alatt sikerült eljutnunk odáig, hogy ez nem adó-vevő (nem találta az oldalán az adó gombot, ekkor esett le neki, pedig előtte ötször is elmondtam)

Végül elkobozták a scannert (kaptam róla egy átvételit) és a rendőr barátságosan közölte, hogy még kegyet is gyakoroltak velem, mert akár bilincsbe verve előállíthattak volna...

Az ezt követő kissé ingerült társalgást nem akarom részletezni, de kérlek adjatok tanácsot, mit tegyek? A scannert a Conrad electronic üzletében vettem kb. 3-4 éve és ott azt mondták, hogy nem kell hozzá engedély.

A rendőr ráadásul még azt is a fejemhez vágta, hogy ezzel mobiltelefonokat is lehallgatok :(((

Kérlek segítsetek!!!

Kösz!

schlumberger Creative Commons License 2002.10.11 0 0 900
Megismétlem 877. és 878. sz. levelemet.
Még most se ismeri senki?
Sch.
gyrosman Creative Commons License 2002.10.04 0 0 899
Jo reklambol johet dogivel! :)
Na, felre a trefat: Koszi, akkor hozzatok fordulok!
Előzmény: HG4I (898)
HG4I Creative Commons License 2002.10.03 0 0 898
Szia Krisz/gyrosman!

A megszólítottság okán válaszolok - mert ez itt nem a reklám helye!
Fordulj hozzánk bizalommal, ezzel foglalkozunk.

ANICO Kft.
329-4089

üdv: HG4I

Előzmény: gyrosman (896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!