Keresés

Részletes keresés

agnescsillag Creative Commons License 2002.11.05 0 0 86
köszi gurg :))
Előzmény: Gurg (85)
Gurg Creative Commons License 2002.11.05 0 0 85
Asszem valaki már próbálkozott W.A. fényképének megmutatásával, de azért beteszem:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.05 0 0 84
Azt hiszem, nem tudnám így megfogalmazni, de a szerző szívemből szólt.

"A második rész már nem egy évezredet ölel át, hanem egyetlen generáció megpróbáltatásait vetíti elénk, a főhős életútját állítva a középpontba. A huszadik század olyan nehézségek elé állította az erdélyi magyarságot, amelybe az egyes ember beleroppanhat. A néhol már naturalisztikusan bemutatott kegyetlenség, amelyet Miklós és sortársai élnek át, még az olvasás során is roppant lelkierőt igényelnek. Amikor úgy érezzük, hogy nincs tovább, megkapjuk a lelki feloldást, ami nem más, mint a remény. A főhős legyőzhetetlen. Amikor pálinkáért eladják a megvakított, agyonkínzott Miklóst egy durva pokrócba csomagolva, nem tudjuk elképzelni, hogy létezhet feloldás. De az ősei nevén koldusként újból megjelenő volt arisztokrata valóban nem lehet más, mint Isten igaz szavának hirdetője, Szent ember, olyan szent, aki a szeretet szavát hirdeti ellenségei közt is, testvéreinek hű segítője. Szenvedései árán megtisztult, benne már nincs sem harag, sem gyűlölet, mindenét elvették: nevét, címét, családját, anyagi javait, szeme világát, tehát a semmi által lett az övé a minden. Fantasztikus ez az írói útrabocsátás. Wass Albert most sem engedi, hogy úgy tegyük le a művet a kezünkből, hogy indulatok feszítsék szét mellünket, hanem megpróbál isteni békét teremteni ott, ahol emberi érzelmek dúlnak, a szeretet és valami emberfölötti megbocsátás szavával."

Forrás itt

Előzmény: agnescsillag (83)
agnescsillag Creative Commons License 2002.11.05 0 0 83
Hello Olvasók!
Volt két hét szabadidőm, és elolvastam a Kard és Kasza regényt. Nem semmi a vége! Mit szóltok hozzá?
Üdv.
csillag.
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.22 0 0 82
Ezt igazából nem tudom. Idáig a Krátertől csak a "Hagyaték"-ot olvastam, amit ugye most adott ki a Mentor. Érdekes lesz összehasonlítani a két kiadást. A Mentor könyvek egységes megjelenésük miatt is jobban mutatnak a polcon. ;)

OFF
Most jelent meg egy CD (Sillye Jenő és a Testvérek együttes közösen), ahol megzenésített versek hallhatók, köztük Wass Albert két verse ("Véren vett ország" és az "Őszi dal")
ON

Előzmény: gringo (81)
gringo Creative Commons License 2002.10.21 0 0 81
Az a baj most már elkezdtem gyűjteni a Kráter félét, van olyan ami az egyikben szerepel, a másikban nem?
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 80
Sziasztok!

Gondoltam, az alábbi hátha valakinek segítséget jelent.

A Mentor kiadó által idáig megjelentetett Wass Albert életmű-sorozat könyvei:

1. Mire a fák megnőnek (regény)
2. A kastély árnyékában (regény az 1. folytatása)
3. Tizenhárom almafa (regény)
4. Elvásik a verescsillag (regény a 3. folytatása)
5. Funtineli boszorkány I-II-III (regény 3 kötet)
6. Az Antikrisztus és a pásztorok (regény)
7. Jönnek; Emberek az országút szélén (2 regény)
8. Elvész a nyom (regény)
9. Csaba (regény)
10. Egyedül a világ ellen; Magukrahagyottak (2 regény)
11. Kard és kasza I-II (regény 2 kötet)
12. Adjátok vissza a hegyeimet (regény)
13. Átoksori kísértetek (regény)
14. Hűség bilincsében 1. (elbeszélések, novellák, karcolatok)
15. Hűség bilincsében 2. (elbeszélések, novellák, karcolatok)
16. Farkasverem (regény)
17. Rézkígyó; Te és a világ (1 regény; + kötelező életviteli szabályok!)
18. Vérben és viharban; Hagyaték (2 regény)

Jó olvasgatást!

Üdv.: boraka

nightwish Creative Commons License 2002.10.21 0 0 79
A Halálos köd nekem nagyon bejött, egy bűnügyi történetbe szövi bele Erdély sorsát, szerintem neked is tetszeni fog.

boraka: tisztelettel beszéltem mind a szerzôrôl, mind a műrôl. Elmondtam, mi tetszett, és azt is, mi nem. Te mit találtál sérônek benne?

Előzmény: gringo (78)
gringo Creative Commons License 2002.10.21 0 0 78
Na, hétvégén én is túljutottam rajta, nem ez a regény kötött le a legjobban, de alapvetően ez is tetszett, eddig amúgy a rézkígyóba tört bele majdnem a bicskám, ez azért lehet, mert alapvetően nincsen időm egyhuzamban elolvasni könyveket, max. ha szabira megyek.

Most nekiestem a Halálos Köd Holtember Partján című regényecskének. Ha így megy tovább végigolvasom az összes regényét, pedig a polcomról már kacsintgat pár egyéb új szerzemény is.........

Előzmény: nightwish (75)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.18 0 0 77
Talán egy kicsit más stílusban is elmondhattad volna a véleményed.
Szerintem Wass Albert megérdemli a tiszteletet.
Gurg Creative Commons License 2002.10.18 0 0 76
A zászlós jelenetet SZVSZ nem mai szemmel kell nézni, hanem az akkorival. Ma mást jelent amerika és hollywood, mint 1960-ban.
nightwish Creative Commons License 2002.10.18 0 0 75
Elolvastam a Magukrahagyottakat. Nagyon tetszik, hogy idôben és térben különálló mozzanatokon át vezeti a cselekményt egy adott vezérfonal mentén. Helyükön voltak a vissza-vissaztérô (újjászületô?) karakterek is. A csatajelenetek leírása és a levél, hát az nagyon-nagyon eltalált. Sajnos ellaposodik a III. és IV. részre a dolog.

Ami nem tetszik, hogy felváltva nyal Amerikának, illetve ostorozza, amiért cserben hagyta Magyarországot. Nem tudja elfogadni a tényt, hogy Amerikának nem volt kötelessége megmenteni Magyarországot, mert magasról tett rá, mi lesz vele. Kicsit idealista képet fest az öreg, a regény vége pedig a zászló átadásával egyenesen a legrosszabb hollywoodi filmek giccses jeleneteit idézi, nagyon propaganda ízű volt.

Előzmény: gringo (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.17 0 0 73
Javaslom, olvasd el a "Rézkígyó" regényt vagy a "Te és a világ" kötelező életviteli szabályok írásait.
Előzmény: nightwish (61)
Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 72
:) így van! :)
Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.17 0 0 71
Szerintem hasznos tudni, hogy vannak összetartozó könyvek. Erre még hajdanán Gurg kolléga hívta fel a figyelmemet. ;)
A "Mire a fák menőnek" folytatása "A kastély árnyékában".
A "Tizenhárom almafa" folytatása az "Elvásik a verescsillag".
Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 70
Az Adjátok vissza a hegyeimet olvasása közben (asszem a 2-ik kötet volt) párszor kinyílott a bicska a zsebemben!
Előzmény: gringo (68)
Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 69
És nem csak KÖzép-európáról, hanem 6 különböző nemzetiségű ember életútjáról a Kárpát-medencében.
Előzmény: agnescsillag (64)
gringo Creative Commons License 2002.10.17 0 0 68
Én is éppen a Magukrahagyottakat olvasom!

Kezdtem az Átoksori kísértetekkel
aztán:

- Az antikrisztus és a pásztorok
- Jönnek!/Adjátok vissza a hegyeimet
- Elvész a nyom
- Tizenhárom almafa (egyik kedvencem)
- Rézkígyó/Hagyaték

A funtinelli tervben van....

Erdély szerintem jó téma, de persze van más is, pl. pont az a könyv amit most olvasunk, vagy az Átoksori kísértetek nagy része, vagy tényleg az Elvész a nyom. Hihetelen mennyiségű bepótolni valóm van Erdély témakörben, ezért ugyanazzal a lelkesedéssel olvasom a könyveit. Sok dologban modosította, árnyaltabbá tette a sztereotípiáimat ebben a témakörben.

CsFeco Creative Commons License 2002.10.17 0 0 67
Bocs, valóban helytelenül írtam.
Előzmény: nightwish (66)
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 66
Persze, olvastam már, de valahogy kimaradt. Tetszett, de a második kötet közepétôl kissé csapongóvá vált. Valamivel feszesebb szerkezet nem ártott volna; a rám gyakorolt hatása persze így is óriási volt. Az a könyv gyôzött meg arról, hogy WA nagyon tud írni.

[Zárójelben: Amúgy A funtineli boszorkány. :) ]

Előzmény: CsFeco (65)
CsFeco Creative Commons License 2002.10.17 0 0 65
A Funtinelli boszorkány-t mindenképp olvassd el!
Egyik legjobb regénye szerintem és ebbe a történetbe alig szüremlik be a politika, egyszerűen csak örök erkölcsi kérdéseket fogalmaz meg gyönyörű módon.
agnescsillag Creative Commons License 2002.10.17 0 0 64
Ajánlom az Elvész a nyom c. művét. Itt tulajdonképpen Közép-Európáról ir, és nemcsak Erdélyről...
Ha elolvastad, szólj. :)
Üdv.
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 63
URL:

www.geocities.com/ateesoft/magyar/wass/wass.html

Előzmény: nightwish (62)
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 62
Wass Albert érett férfi korában:

nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 61
Ami eddig megvolt:

Jönnek!/Adjátok vissza hegyeimet
Halálos köd a Holtember partján
Mire a fák megnônek
A kastély árnyékában
Testamentum
Összegyűjtött versek
Magukrahagyottak (jelenleg ezt olvasom).

Ami tetszik: Wass nagyon jól bánik a nyelvvel, nagyon erôsek a tájleírásai; ami nem mindig tetszik, hogy egyetlen témája van, Erdély, vagyis az erdélyi magyarok, és ez tematikusan kissé egysíkúvá teszi a regényeit. (Teszem hozzá: sajnos.)

Az életútja amúgy jobban érdekel, mint a regényei, "fantasztikus" lehetett, Jack London-i, abban a tekintetben, hogy mennyi mindent tapasztalt a saját bôrén, és ezeket milyen elszántsággal és eredménnel tudta irodalommá tenni. A Kráter Kiadó által indított életműsorozatban van egy olyan kötet, hogy Erkölcs és hagyomány (vagy hasonló) címmel, abban egy rész az író levelezését, interjúit, önéletrajzi írásait tartalmazza, mindenkinek ajánlom, tanulságos.

Szvsz egy játékfilmet, vagy legalábbis egy életrajzi regényt minden trovábbi nélkül megérdemelne, van az életútjában benne annyi.

Zete Creative Commons License 2002.10.17 0 0 60
Tegnap olvastam, hogy Wasst többször meg akarta öletni a Secu, az emigráció alatt. Nagyon durva. Bár sajnos nem teljesen meglepő. Tudtok esetleg bővebben ezekről a dolgokról?
agnescsillag Creative Commons License 2002.10.17 0 0 59
még semmi ide nem illőt nem mondott szegény. ha máshol igen, az az ő baja...
meséljetek :))
Előzmény: Törölt nick (55)
miskinh Creative Commons License 2002.10.17 0 0 58
Hogy a kérdésedre válaszoljak: sajnos kevesebbet mint szeretném. Wass Alberttől még a "Jönnek!" és az "Adjátok vissza a hegyeimet" "Egyedül a világ ellen"-t olvastam el, verseit pedig egyáltalán nem.
Előzmény: Törölt nick (55)
Gurg Creative Commons License 2002.10.16 0 0 57
bocs, hogy közbeszólok, de nem kéne szétoffolni személyeskedéssel ezt a többre érdemes topicot....
Előzmény: Törölt nick (56)
Gurg Creative Commons License 2002.10.15 0 0 54
"Egy ismerősöm ajánlása után olvastam el a Funtinelli boszorkányt egyszuszra. :) "

Érdekes, valamiért a föld másik oldalára kellett utaznom pár évvel ezelőtt. 15-16 óra repülés oda s ugyanannyi vissza. A Funtinelli 3 kötetes. Odaútan az elsőt, a hotelben a másodikat a visszaúton a harmadikat olvastam el. Letehetetlen, ha belekezdesz. W.A. regényeiben egy olyan mély tudás, hit és erő rejtezik, hogy regényeinek összességét nem kis túlzással "magyar Bibliá"-nak lehetne nevezni.

W.A. minden népnek szól a földön, de gyökerei a Kárpát-medencében kapnak bele az anyaföldbe és bolygónk közepéig hatolnak, lombozatának legfelsőbb ágai az Úristen trónusának lábazatát cirógatják. Ennek gyümölcseit mi magyarok első kézből élvezhetjük, ránkpottyan. Éljünk is vele, s ha teleettük magunkat, próbáljuk meg ezt a fát megmászni, s ne kopjafát faragni a törzséből...

Előzmény: CsFeco (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!