Aha. Ezt amegszekitósdit már bogar69 is mondta, akkor csak van benne valami! Majd szerelöbá megcsinálja, nekem kicsit magas volt. :)
Azér kzs mindent!
Ja! MINDENKI PLEASE! Ha van valakinek képe MATT FEKETE bogárrol, lécci jelezze má! Végigturtam a netet, de nem sikerült kielégitenem... a kiváncsiságomat. KZS!
Havonta utánállítás hejett talán egy mexakító csere?
Nekem ez rendberakta az alapjárást.
Lekapod a +szakítófedelet, leszeded az elosztópipát, majd addíg forgatod a motort, amíg a gyújtáselosztó tengelye legnagyobbra szétnyittya a megszakítót, ekkor 1 db csavarhúzó segítségével az alaplapról lecsavarozod a +szakítót, visszateszed az újat, és egy hézagmérő (vagy kártyanaptár) segíccségével beállítod a megszakító két fele (üllő és kalapács a becsületes neve) közötti távolságot, majd visszatekered a csavart, mint az állat. Figyelj, mert a csavarhúzózás közben szeret a hézag megváltozni!
Elsőre nekem ez kb 1 óra volt, de most már 10 perc a szintidőm :-))
Vagy ha ezt nem akarod végigjáccani, akkor elviszed egy szerelőhöz, aki kb 500 pénzért ezt eljátssza. (a megszakító meg 700 pénz körül van).
Remélem sikerül a műtét. :-))
Üdv: Pityubácsi
Lefulladós problémám szeretném multidöbe tenni, a ti segitségetekkel. Kérdés: van-e olyan, hogy az alapjárat elmászik, és havonta után kell állitani? Hideg-meleg motor, rövid-hosszu táv mindegy, ha nem tartom magasabban az alapjáratot, ugy 10-15 mp alatt lefullad. Ha belemerjek piszkálni, alapjáratot házilag hogy kel állitani? Máhogy mit meddig, mire figyeljek, mit hallgassak ilyesmi.
Jamégegy: olajszintet min-röl, max-ra kábé hány deci olaj?
Háj bogár69!
Én már kipucoltam a karbit, de nem segített :-(((
Most a gyújtás jön.
Örülök, hogy neked f@sza lett a bogid :-)))
Viszont csodálkozom: látszatra úgy 13-14 lityit ehet a bogim, de a zöldkártyán meg csípőből átment. És Q jó értékekkel.
Ha nem fárasztok senkit, akkor ideírom az adatokat. Ha fárasztok, akkor is:
Zárojelben a gyári adat
anno írogattam problémámat a váltakozó teljesitményről
végigjártam pár szerelőt (a mondtak is sok mindent le is gomboltak jó sokat de semmi változás) ) és az utolsó a következőt tette
karbi kivéve alaposan kitisztitva
és láss csodát azóta megy gond nélkül mind a 4 henger tartja az alapjáratot hidegben is nem fullad le lámpánál és lendületes a motor + nem zabálja a benzint
eddig kb 100km mentem vele eddig jó igy ha valakinek hasonló gondja volt van annak ajánlom ezt a megoldást
más:
ha ez beválik akkor megúszom a motor generált
kb 200-300Eft
de ha nem viszem el ehez a szerelőhöz és ez a megoldás jó (beválik)akkor a másik kettő kiveszi a mocit szétszedi és mivel látja rajtam hogy autószerelésből sík hülye vagyok azt mond rá amit akar és ami neki jó nem?? és neki az a jó ha generáloz gyönge negyedmillióért............
persze ez csak akkor áll ha a karbitisztitás megoldja véglegesen hosszútávon a gondomat......
eddig ugy látszik igen mert 100km városi használat után is gondtalan (hátmég én!)
kérdés ti mit tesztek hasonló esetben? sorajárom a szerelőket amig valaki nem a balekot látja bennem??
mert ok ha rossz a fék látom érzem én is csapágy zúg ok hallom de, hogy mitől nem megy a motor az nekem passz
és lényegében ez a legköltségesebb rész...
ja bocs a hosszú kifejtésért!!
de ez a dolog kicsit (nagyon) zavar mostanában
ui: németből hivatalosan behozott motor gondolom használt ugy 80E ért (persze az is lehet hengerfejes stb stb)garanciával :ha nem jó nem veszem meg
nem jobban megéri mint horrribilis vagy mi összegű motor generál??
Szerintem olyan 50 km alatt nem fog jelentkezni olajfolyás! Majd kb 2000 km után fog kicsit nedvesedni az alja. Ez persze függ attól is nagyon, hogy milyen olajat raktok a motorba! Az alacsonyabb viszkozitású olaj hamarabb folyósodik, mind a "sűrűbb". Így a hígabb olaj megtalálja a kis lyukakat is.:) És mikor is keletkezik hígabb olaj akár a sűrűbből is? Hát amikor jól meghajtuk a járgányt több 100 km-en át és nem városon belül használjuk csak.
A VW 1200-1300-1500 Tanácsadó könyv írja: A bogár motor blokkjának előállítái technológiájára jellemző, hogy a magnézium-öntvényben mikrojáratok, hajszálcsatornák képzödhetnek, melyen a nagyon híg olaj kifolyhat. Ezért a könyv valahol úgy említi meg a motorblokk alsó felének olajosságát mint konstrukciós hiba, a bogármotor velejárója és nem ad okot az aggodalomra. Akkor van gáz ha csepeg nagyon (de akkor pl. szimering)! Akinek nem folyik, vszinű, hogy mákja van és nincsenek az említett járatok az öntvényében.;)
Érdekességként:
Aztán volt olyan 1300-as mociszéria ami a blokkösszefogó csavarok mentén "okádta" az olajat. Talán elfelejtették belerakni a tömítőgyűrűket? Spóroltak?:) Természetesen akkoriban a gyár visszarendelte ezeket a kocsikat, és kijavíttatta a hibát.;)
U.I.: Az én motromban most van kb. 7500 km és kicsit olajos az alja. NÉHA még el is csöppen a garázsban állva.
Én válaszolok,mert én írtam :)
Természetesen nem nagy csoda,hogy száraz,de gondoltam,hogy kopott az a rész,és ha engedi az olajat az azonnal jelentkezik,legalább egy-két csepp formájában.Mivel ezelőtt ott olajos volt (sose mosták le előtte),de most nem az így alkatrészcsere nélkül "megjavult" :)
Neeeem. Én bal oldalt állok a két fiatal mögött(lány->PeTra és fiú->BoTie).:)) ("Fiatal mögött": Mintha milyen öreg lennék:). Az a magas szemüveges vigyorgós szakállas vagyok.:)))
Összerakás óta mentem vele kb 50 Km-t és csont száraz.) ___> ez most nagy dolognak számít ?? Csak azért kérdem mert az én bogim mocija mindig is csont száraz volt amiota megvettem ja és természetesen van benne olaj és megfelelő mennyiségű bár kb 200km után fullra szétszedtem a kocsit a kasztnijavítás miatt 3éve de a moci alatt azóta sincs egy csepp olaj se és mikor mozogtam vele pl festőhöz lakatoshoz stb mindig pöccre indult és nem töltöttem még akksit se.
Most rakom össze!!
Segítséget szeretnék kérni kibillenthető oldalablak "B" oszlopon lévő zsanérját borító vajszín borítás kéne. Meg olyan vajszínű U-profil ami a kibillnethető oldalblaknál a kasztni peremén van. Előre is köszönöm mindenkinek!
Végül ajánlom mindeniknek a www.netbugs.de oldalt
Ide fel lehet rakni képet a kocsitokról!!
Akkor jó :-))
Léci küldj egy telszámot mélben.
az itteni mélcímem nem kóser.
az igazi: npityu@freemail.hu
vagy én küldöm el neked. Hova mehet?
Üdv: Pityubácsi
Ajjajaj!
Kb vasárnapig nem érek rá egy kicsit sem :-(((
Ha legközelebb jársz erre, akkor írjál légyszi.
Akkor megejtehettyük a cserét.
Köszi: Pityubácsi
Csütörtök estig Pesten vagyok. Az óra 140-ig mér, krómkeretes, cserélném 160-asra. Ha ne tudok szerezni 160-ast, akkor ezt teszem be a kocsiba. Ha van 160-asod, találkozhatnánk, írj emilt.
Szal',összeraktam a motort,elmostam minden alkatrészt,ahol olaj megy,kicseréltem az összes tömítést,szimmeringet.Sajna a főtengely ékszíjtárcsa felőli végén is engedte az olajat,de itt nem szimmering van csak egy lemez,ami szétveri az olajat,és egy "menetes" rész a szíjtárcsán,ami visszatessékeli az odajutott partizánokat...
Nagyon kis hézaggal illeszkedik,szinte hozzáér a blokk furatához...Elképzelhető,hogy ezentúl itt nem fogja okádni az olajat ?
Összerakás óta mentem vele kb 50 Km-t és csont száraz.)A "menetes" rész el volt tömődve olajkoksszal gondolom ez is hozzájárult hogy itt elszökjön az olaj.
Mint mondottam,a hidrotőkék takarítás után jónak tüntek,bíztam benne,hogy beindítás után nem fognak csattogni.
Hát nem egészen így lett....
Kevésbé,de szerintem ugyanazok ujra megszólaltak és csattogtak.
Járattam egy-másfél órát,nem akart elmúlni.Levettema szelepdeknit és látszott is,hogy 3-4 hidro "rugózik".
Gondoltam állítok annyit utána,hogy ne hirdotőke rugózzon,hanem egy kicsit emelje is meg a szelepet.(Mintha negatív szelephézagot állítanék).Reméltem,hogy beállnak,és kipréselik megukból az olajat előbb utóbb.
Mikor beindítottam (átforgatás után) az történt,amire számítottam,alapjáraton nem ment 1-2 henger,de 1-2000-es fordulaton már jó volt.(nem döcögött).
A csattogás is megszűnt,de a szelep kitámaszt...
fél óra járatás után megszűnt a szelep kitámasztása,és a csattogás sem jött vissza.
Azóta többször is indítottam hidegen,1-2 napi állás után,és nem csattog,nem támaszt ki.
Szóval úgy néz ki jó lett.
Amin igazánmeglepődtem : Az emissziós értékei nagyon jók : alapjáraton CO :1.5 % HC 150ppm
fordulaton CO 0.5 % HC 100ppm.
A 100-150-es HC mellet biztos,hogy nem támaszt ki a szelep,szóval ez is megnyugtatott :)
Kösz a segítséget mindenkinek. :)
Kisa
U.i.: Azt a sok légterelőlemezt míg elmostam,meg visszatettem...na az nem semmi,azt hittem sosem fogy el :)
A Kipufogót összeette a 20 éves rozsda,azt összerakni sem egyszerű történet :)
Inkább a forgattyústengely lökethossza más. Nem? Az 1300-asnál 69mm az 1200-asnál 64mm. Vagy most nem ugrik be konkrétan...
Pl a Mexico Keferek blokkjai mind 1600-osak. Az olajjaratok is nagyobbak, csak "le vannak hengerileg meg dugóilag, meg főtengelyileg butítva".:)
Azt hallottam, hogy egyes 1200-es és 1300-as motorok nem örülnek az 1600-os hengereknek/dugóknak, mert túlmelegszenek, a kevesebb olajjarat és a szűkebb keresztmetszet miatt. Ezeknél rendszerint a 3-as henger körül sérül a blokk!:(((
Igen, a bogarasok között üdv :-))
Az 1200-es és az 1300-as bogi motorja között sincs oly nagy különbség.
Asszem csak a dugók meg a hengerek mások.
Osztán tavaszra szép legyen Fáni :))
Szia Pityubácsi!
Üdv a bogarasok között?:)
Azért nagy élmény volt, amikor először ültem be a kicsibe és már az első bogár köszönt nekünk.:)
Egyébként a Gabekkal már leveleztem a kocsival kapcsolatban, jó tanácsokat adott.
A kárpittal várni fogok a festésig, ami tavaszra van előirányozva, addig szegénykém kicsit kopottasan fog járni.
A bogárklubba asszem be fogok lépni, mert látok fantáziát ebben az olcsó kötelezőben, ráadásul a Fáni már túl is lépte a szükséges kort. (70)
Volna még egy kérdésem. Találtam egy 1200est, lejárt műszakival, kicsit megfáradt kasztnival. Érdemes megvenni? Alkatrész ami benne van szerintem lazán megvan 65, de az enyém 1300as, így a motor dolgai már gázosak a többi cuccot meg nem tudom, hogy mennyire lehet csereberélni.
Szia partizán, üdvözöllek a klubban! :-)))
Ha van valaki a családodban, aki jól tud varrni, akkor bele lehet vágni szerintem egy kárpitozásba (monnyuk én nem vállalnám be), de arra készülj fel, hogy nagy sz*pás lesz.
A kötelező miatt akkor érdemes belépni, ha már elmúlt a bogarad 30 éves, mert akkor óccsó.
Jövőre én is bogárklubos leszek :-)))
Ha még nincs Fáni 30 éves, akkor a mabisz oldalán tudsz kalkulációkat csinálni. www.mabisz.hu
Na üdv: Pityubácsi
u.i.: mielőtt belevágsz a festés stb-be azért nézesd meg egy kóser lakatossal
nemrég vettem egy bogarat. Talán ismeritek is, szokott járni találkozókra, barna és fáninak hívják.
A lényeg az, hogy motorikusan nagyon pöpec, viszont a festés, belső tér elég ramaty. Rendbe akarom hozni a gépet frankón, de azért arra nincs pénzem, hogy mindent "szakemberek" csináljanak meg. (Csak egy mezei tetőkárpitra mondtak nekem 30eft-t) Ami otthon, igényesen megcsinálható, azt én is szívesen bütykölöm. Kérnék gyakorlati példákat, tanácsokat.
Az üléskárpit is elég gázos. Elől szövet golf 1 ülés, hátul bogár fekete műbőr. Meg lehet oldani, hogy ezek egyformák legyenek huzatügyileg, vagy szarakodjak ocsmány üléshuzatokkal?
Érdemes belépni a Kötelező miatt a bogárklubba? Vagy hol a legolcsóbb a kötelező?
A mail kamu, ne írjatok oda, inkább ide: kalmarsz@wap.hu