A motortér kép is LOL néz ki. Eléggé gondozott állapotban van a moci. A mociháztetőn, ha jól láttam, akkor van vmilyen hőszigetelő polifoam. Télen tök jó szolgálatot tehet olyan autónál amelyik u.ilyen zárt mociházetős és utcán áll. Sztem nem deresedik, nem fagy le, stb.
A gázosabb dolog az, amikor pl 1303-ason nincs fent a mociháztető rácsán a műanyag terelő. Jó kis ónos eső ráesik a karbira este pl, aztán szeva...
Sziasztok! Régebben olvastam, hogy van egy bogaras CD, légyszi írjátok meg, hogy hogyan és mennyiért lehet hozzájutni. Másik gondom, hogy a bogaramba a sebességmérő nem mutat, meg a mutató is el van törve. Lehet ehhez külön mutatót kapni? Van egy komplett sebességmérőm, de régebbi (70körüli lehet, 140-ig mér), ha nincs más megoldás akkor azt elcserélném egy 160-ig kalibráltra, ami a mexikóiba való. Köszi!
Pityubá: Kösz! Jól látod, sajna az elözö tulaj lefujta "krómsprével", mert azthitte. Igy járt a VW embléma is, ami (nemtomér) hátrakerült. Plusz van egy "köralakumegtörés" a motorháztetön, a tipusjelzés alatt. Bibis. Persze az idö minden sebet begyógyit! :)
bogar69: Köszi, de nemhiszem, hogy a tied rosszabb állapotba lenne! Vagy talán elönyös szögböl fotóztam? :) Egyszer összefuthatnánk bogárvizitre! Van egy csomó olyan dolog a kocsin, aminek nemtom hogyis kéne lennie eredetileg. Ha gondolod. Majd egyszer.
Ha hideg a szívócső előmelegítője, akkor elképzelhető hogy eltömődött! Volt olyan
bogár amit szereltünk, hogy belefújva az
előmelegítő csőbe nem ment át a levegő rajta. Kicseréltük, ez volt a legjobb megoldás hiretelen! Vagy esetleg ki szokták égetni belőle a koxot.
Télen nagy hidegben okozhat gondot, ha nem melegít.. Hosszabb út után sem lesz meleg?
Amúgy hülyeséget írtam picit a múltkor is, mert a bogárhoz az olajos kompressziómérést nem lehet alkalmazni. Mert ugyebár horizontális a hengerelrendezése, kicsit segíthet de ez inkább vertikális hengerelrendezésű motornál működik... Boginál úgyis alul gyűlik össze az olaj, nem a dugó pereme körül, ami javítaná picit a kopott gyűrű (dugó) kompresszióját..
Akkor valszeg amatőr módon lett visszarakva a motor, agy megsérült vagy elöregedett a pumpa, attól benzinesedik. Más aligha lehet.
A deresedés simán okozhat lefagyást és leállást: Nincs rajta a melegítő vezeték a helyén. Mindkét végét ellenőrizd le. Ezek után minden csövet leellenőriznék, különösen a 2 hosszú bordás csövet, ami jelentős szerepet játszik a motor hűtésében.
köszönöm a tanácsokat!!
nemtudom lehet e köze az öszefolyáshoz a következö:
eddig nem volt ilyen bajom pedig kb havonta néztem az olajszintet és mindig ok volt
nemrég pár napja kivetük a motort s mint anno megirtam eközben a moci egy idöt eltöltött a jobb oldalára állitva (emelyik hez közelebb esik a nivópálca helye) mivel nem jött ki máskép az aknából + visszatétel tehát a motor meg lett forgatva...
utána vettem észre ezt az összefolyást
közben pár dologra felfigyeltem: a karburátor mintha deresedne??!!
az a cső ami a szívótorkot/csövet?? melegitené ?? hideg
a szívató szerintem rendesen működik mert csendesedik az alapjárat amikor bemelegszik ahogy elnézem ki is kapcsol
OK.
Ez kb 2 liter benzin lehet az olajban. Önmagában a motorjárással is iszonyat nyomás keletkezik, ami nyírja baromira a tömítéseket, nem számolva azzal a veszéllyel, mi lesz ha netán begyullad a benzingőz. Agyrém lenne. Ez biztos AC szakadás, bár ilyen fokú elhanyagolásról még hírből sem hallottam egy autónál sem. (meg hogy a fogyasztásnál sem tűnt fel?...)
Ezt a szivató beragadásos felvetést mellesleg nem értem . Mit számít ez esetben a szivató? Többlet-mennyiség, ami a gyűrű mellett leszivárog netán? Ez is elég abszurd, mert akkor már rég kuka a motor. Azért is abszurd, mert ha szarrá is lenne kopva, akkor is kimenne inkább a kipuff felé, a gyengébb ellenállás irányába! Tehát duplán lehetetlen, hogy a szivatótól bejusson benzin.
Jogos.:) Hülységet írtam, mert a túl sok benyával telefolyt motor tényleg kopik qvára... Elfelejtettem hogy mennyi olajról is volt szó. "Kb. 2cm a felső jelzés felett..:((("
Ha tényleg tápszivi, úszótűszelep, vagy szivató a gond, akkor javítsd meg és olajcsere...
"Az olalyszint csak a benzintől nőhetett meg.
Asszem ennek 2 oka lehet
- AC pumpa membrán szakadt
- szivató nem kapcsol ki
+1 - kopott dugattyúgyűrük "
++1 - ha a tűszelep nem zár tökéletesen és folyamatosan engedi bele a motorba a benyat.
(Nekem volt ilyen, kb 2deci/nap folyott bele álló motornál)
Bogar69,
ha így használod, rohamos sebességel öregíted a motort, mert elégtelen a kenése a felhígult olaj miatt! Ne tedd. szedd le az AC-t nézd meg szakadt-e és valszeg csere lesz. De ne kísérletezz 100km-es menetekkel, mert sokezer km-t öregíted ezalatt!
üdv,
pb
akinek nincs ugyan (már) bogara, de látott már autót.
Szóval Pityubácsi megelőzött, de mindent úgy írt le, mint én tettem volna...
DE! Eszembe jutott, hogy lehet emiatt gyengusz néha a motorod! Pl a dugógyűrűk tömítése nem jó, aztán néha úgy fordulnak, hogy jó lesz...
Hát az olajszaporodás oka elsősorban benyahozzáfolyás lehet. De így szerelés és oldalára állítás után nem csodálkoznék rajta ha telefolyt benyával pl. a karbuból, meg a tápsziviből. Szóval járj vele HOSSZABB távon egyet, hogy jól felmelegedjen az olaj, majd kipárolog belőle a sok benya... Ha olyan 100 km után sem csökken az olajszint, akkor engedj le belőle. Nézd meg az AC pumpád, meg a SZIVATÓDAT! Mondtam, hogy emiatt is hezitálhat, megfullad a sok benyától. Pl. nekem van amikor beszorul a szivató pill-szelep tengelye...:( Akkor aztán emelet igazán az alapjáratim.... igaz megy ettől még a kocsi, de zabál is rendesen.:(
Szóval lehet, hogy meglesz a hizitálásog a csökkent teljesítményed oka!
Üdv: JoPi
U.I.: Méress kompressziót a hengereidben! Ha gyűrűgond, akkor elárulja az eredmény! Ha szelep azt is, de akkor olajos tesztet kell csin. Öntesz kis olajat a hengerbe átforgatod a mocit. Ha akkor jobb eredmény mutatkozik, akkor gyűrűgond, ha ugyanakkora a kompresszió, akkor szelep, vagy törött gyűrű, vagy repedt hengerfej...
U.I. 2!: Kissé benzinszagú lehet az olaj! Ez mossa le a hengerfalakat, így természetes a KIS! benyaszag! Minden esetre ne pánikolj! Lehet, hogy csak egy kis gond!
Üdvw!
Az olalyszint csak a benzintől nőhetett meg.
Asszem ennek 2 oka lehet
- AC pumpa membrán szakadt
- szivató nem kapcsol ki
+1 - kopott dugattyúgyűrük
szaglászd meg a nívópálcát, ha nagyon benzinszagú, akkor gáz van.
mennyél vele egy nagyobb kört, és nézd meg, hogy csökken e az olajszint, mivel ilyenkor a jó meleg olyajból elpárolog az esetleg benne lévő benzin.
Ha rendszeresen rövid utakra használod, akkor sajnos ez a benzin/olaj összefolyás törvényszerű, :-(
Üdv: Pityubácsi
bocs hogy ujra én nyígok itt de megint bajom akadt:
az eddigi normális olajszint ugy hirtelen ?? felugrott és most a max jelzés felett van kb 2 centivel!!!
eddig normális volt ez vagy két napja hideg motornál tapasztaltam !
olyat hallottam hogy a benzin összefolyna az olajjal??????????????
lehetséges ez???
ok?????
megoldás???
JOPI !! még utoljára egy kis szakmai segitséget ha lehet
ui: jut eszembe erre a jelenségre az után figyeltem fel hogy kivettük a motort kuplung beállitás és vissza akkor a motor kb 2 percig féloldalára volt dölve csak így jött ki az aknából ez lehet az ok???
de lehet hogy már ez elött nőt meg a szint
ha nem a benzin akkor mi növelte meg???
thx előre is a helpért!!
Mán megint csak én pofázok, de segítségként annyit, hogy a gázbowdent nem nehéz befűzni. Elől kell betolni a vezetékbe, aztán LOOL belemegy, ha esetleg megakad, akkor a motor elülső lemnezénél kell beleigazítani a hűtőlevegő-házon átmenő csőbe és kész. Érdemes bekenni előtte a bevezetés közben zsírral vékonyan.
A nehezebb az a kb S-alakú fülecske "gázpedálba" akasztása. De ide-oda forgatva egyszer csak beleugrik jól.:)))
más:
>ma levettem a motort hogy a kuplung szerkezetet
>a 3 villásat beállitsa mivel eddig remegett 1-2
>nemtudja valaki ilyenkor a 3 darabb villa pontos
>beállitási adatait ?? hány mm-re legyen a
>kuplungbetéttől?? remélem jó nevet irtam :-))
Úgy emléxem, hogy 26,8-27,2 mm a megfelelő távolság, DE -mindig ez a de.:) - nem a tárcsától mérjük, hanem a "kinyomókarok" felszine és a lendkerék felülete között!
>kocsi aknára motort lecsavarozni alólról kivenni
>MARHA NEHÉZ!!!!!!!
>de csak addig amig vissza nem akarod tenni mert
>akkor QRVA NEHÉZ lesz és tovább is kell tartani
>még a helyére nem illeszted
>mindenesetre már tudom legközelebb nem így csinálom
>ja és legközelebb a gázbowdent is lekötöm előbb
>és nem tépem el:-)))
Naja...:) Amúgy: a legkönnyebb az a módszer, ha akna nélkül csinálod és van 2 db emelőd. Egyikkel jó magasra felemeled a kocsi farát - persze ha van bakod, akkor 1 emelő is elég lehet, ha többen vagytok - (kb 1-1,5 méterre legyen a faroklemez a talajtól). A kerekeket hátul érdemes előtte levenni. Onnan ki lehet oldani a felső csavarokat is. Könnyebb.
Minden elektronikus kábel le, GÁZBOWDEN is:) meg a fűtődobok bowdenjeit is, nomeg a benyacsövet! Aztán ha ezeket leoldottad, a kocsi felemelésére használt nagyobb emelőt leengeded annyira, hogy a kisebb emelőd a motor alá helyezhető legyen. Legjobb a hidraulikus kerekes emelő. Megemeled ezzel a motort majd hátrafelé leválasztod a sebváltóról. Mikor ez meg van a kocsit felemeled megint magasra, a motor marad a másik emelőn majd a kerekien kihúzod a kocsi alól, esetleg megdöntöd!
Visszafelé is ez a módszer a legjobb. Emelőre rakod a mocit. Felemeled a kasznit, ha nem maradt megemelve. Alátolod, majd leengeded kissé. Mocit megemeled a kisebb emelővel, majd összetolod. Aztán csavarozol! Ne feledd a gázbowdent befűzni, meg a benyacsövet összepászintani! Fűtésbowdeneket is!
Üdv: JoPi
U.I.: Amúgy ha valaki leszedi a motor, akkor érdemes a kinyomócsapágyat is megnézni, nem kopott-e. Ha kopott, megporgetve zörög - csere!
Nagyon vázlatosan ennyi! Tuti kimaradt valami, de azért sorry!!!
tettem rá új levegőszűrőt valami sport légszürő bogárhoz hátha
a gyujtás egyébb ok-nak kellene lenni mivel szakszerviz állitotta be
a karbi lehet a gond ki fogom tisztitani
amikor nehezen megy akkor melegszik a motor és a fogyasztás is mintha több lenne
amugy ha jó kedve van akkor a 100km/h-t nekem könnyedén veszi jól gyorsul de tartósan én nem engedem 90fölé azt úgy tünik szereti
kösz a sok ötletet végignézem
más:
ma levettem a motort hogy a kuplung szerkezetet a 3 villásat beállitsa mivel eddig remegett 1-2 fokozatban mostmár amióta a 3 villa egy szintben van ok minden megint :))))
nemtudja valaki ilyenkor a 3 darabb villa pontos beállitási adatait ?? hány mm-re legyen a kuplungbetéttől?? remélem jó nevet irtam :-))
más:
kocsi aknára motort lecsavarozni alólról kivenni MARHA NEHÉZ!!!!!!!
de csak addig amig vissza nem akarod tenni mert akkor QRVA NEHÉZ lesz és tovább is kell tartani még a helyére nem illeszted
mindenesetre már tudom legközelebb nem így csinálom
ja és legközelebb a gázbowdent is lekötöm előbb és nem tépem el:-)))
üdv
1300-as 40LE-s gyári F-es motorral a 95 a legkedvezőbb sebesség, de a 100 is ajánlott tartós sebességnek, csak a fogyi nem olyan jó már az utóbbi tempónál.
1300-as 44LE-s pl. AB-s motor, nála a 100 az ajánlott már. Amúgy nekem F-es van de vadi új hengerfejekkel így 44 lovas lett, de én 90-nél többel nem szoktam hajtani. Néha 100-110 autópályán olyan 10 km-ig max, de inkább nem jellemző.
Tanács! Ha nem akarod, hogy a motor szenvedjen, és nagy sebesség elérése a cél, akkor pumpálj többet a kerékbe 2,2 bár pl. és ilyenkor jobban fog gyorsulni, nem "hal" bele a nagyobb tempóba.