Egyébként elvonatkoztatva most az adott bolttól, én az ilyeneket a régi mondás alapján kezelem, mégpedig, hogy "amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten". Aki bunkózik, azzal én is, aki kedves azzal én is. Így aztán nem nagyon izgat, ha tapló egy eladó, vagy pincér. Persze rosszul esik azért.
Hát a magyar ember már csak ilyen ... boltos, pincér, tök mindegy. Valószínű én is, csak én legalább nem megyek emberek közé :DDD
Kártyával úgy tudom lehet fizetni, de én még soha nem próbálta, de rémlik a leolvasó. Esetleg egy telefont megér, a weblapjukon ott van, hadd ne keressem meg.
A d- ben van egy kb 30-40 közötti úr az Ő stílusára ismerek ebből a lekezelő, flegma viselkedésből. Nekem is többször sikerült vele ilyen kontaktusba kerülni és mindig rossz szájízzel jöttem el. Az idősebb hölgy néha a pénztárban üldögél neki is érdekes a vevőkhöz való viszonya.
A fiatalabb eladokkal nem volt bajom azok teljesen rendesek, normálisak voltak.
Sajnos tisztában vannak vele, hogy nem igazán vannak rászorulva a kis emberek pénzére, forgalmára ezért engedi őket ennyire szabadjára a vezetőség.
A rolanddiver1 álltal irt dolgot több boltban is tapasztaltam régebben és az is jelentösen érezhető volt, hogy minnél többet vásároltam annál kedvesebbek lettek az emberrel.
Szerintem ez magyar átok féle amikor azt hiszi az eladó, hogy érte vannak a vevők. Több külfölditől is hallotam már, a magyar eladok ill. étermekben a kiszolgálok furcsa hozzá állását.
Bunny! En szandekosan nem irtam nevet, nehogy sertodes legyen belole. De neked nem rokonod veletlenul Nostradamus????Ezekat a cuccokat, Fehervaron is meg tudom venni a Nautilus-ban, meg jobb aron, is, csak tegnap jartam Pesten, es gondoltam, akkor elintezem ezt is es akkor nincs ra gond.
Én úgy tudtam, hogy a kiskereskedelmi árak között semmi különbség nincs, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre nekem is voltak már ott rossz tapasztalataim a kiszolgálást illetően, az már más kérdés, hogy a körülményekből adódóan mégis oda járok leginkább. De mit tegyek, én sem veszek magamnak kéthetente új reduktort, ruhát, stb.
Leírásodból én a békásmegyeri D..x boltra tippelek. Hát náluk ki kell fogni, lekopogom velem eddig rendesek voltak mindig, lehet hogy csak rossz napjuk volt, ami persze nem mentség, az ember ha szolgáltató iparban dolgozik legyen mindig kedves a vevővel.
Ha nagyon nem szimpik, a cuccaikat máshol is árulják (búvárakadémia pl.) némi felárral.
Iborli!
Akkor nekem a múlt héten sikerült tisztességtelent hánynom. Csak egy szalámis zsömle volt benne, mert merülés előtt nem szoktam sokat enni. :)) Szóval a múlt héten Trogirban voltunk, de nagyon vacak, esős, viharos időt sikerült kifogni. Öszesen kettőt merültünk, abból is a második részemről totális tengeri betegséggel végződött. A szél meg nem volt hajlandó elállni, a part mentén teljesen felkavarodott a víz, úgyhogy onnan nem volt érdemes merülni, hajóról többet nem mertem, ennyi lett a tervezett 6-8 csobbanásból. :(( Az utat egyébként magunk szerveztük, egy helyi búvárcentrumból indultunk (www.tel.hr/trogir-dc/). Ez egy családi vállalkozás, viszonylag jól felszereltek, kölcsönözni is lehet, van két saját hajójuk (bár nem volt igazán megnyugtató, hogy a bérelhető - egyébként elég jó állapotú - cucchoz nem volt octopus). Angolul, németül jól lehetett mindenkivel kommunikálni. Nagyon szimpatikus volt, hogy a merülés előtti eligazításon egy füzetből előkeresték az adott hely vázlatát, és nem csak szóban, hanem a rajzon is elmagyarázták, mit lehet látni, mik a tájékozódási pontok, az útvonal, stb. Amennyire két merülésből látni lehetett, viszonylag gazdag az élővilág, a szokásos szivárványhalon, sügereken kívül szép gorgóniákat, nagy polipot többféle blennyt (magyarul talán géb?) és egy nagy, jó mázsás tonhalat láttunk. (Ja, az utóbbit a kikötőben egy talicskán, de ott sem lehet mindennapi látvány, mert az egész környék összeszaladt megnézni.)
Tisztelt Buvar Urak! Voltam az egyik buvarboltban vasarolni. Van nekik nagyon jokepu Aqualung kesztyujuk. Megprobaltam,azt ami ki volt rakva, de el is volt szakadva, meg kicsi is volt. A kirakott (3db) kesztyuk fole ki volt irva, hogy "Aqualung 5mm L" ebbol en naiv azt gondoltam, hogy mind a harom L-es meret. Odmentem a pul mogott ulo fiatal eladohoz, es megkerdeztem, hogy " Elnezest zavarhatom egy pillanatra?" erre or ramformedt, hogy"NEM"Odajott egy idosebb holgy, hogy megtudja, mi a banatom. Megkerdeztem tole, hogy "Csak ez az egy meret van a kesztyubol, ami ki van rakva" erre or halal flegman megkerdezte, hogy "ki mondta nekem azt, hogy mind a harom egy meret?"Es megmutatta, hogy BELE VAN IRVA A MERET A BELSEJEBE!!!!!!!Erre en megmutattam neki, hogy ki van irva a sor fole, hogy L-es meret. Ezekutan, megmertem kerdezni, hogy van-e atlatszo maszkpant, erre a valasz az volt, hogy nincs. En naiv megkerdeztem, hogy fekete maszkpant van-e? "NIIIINNNNNCSSSS volt a valasz(erdekes hangnemben).Fizeteskor, a penztarnal az ur megkerdezte hogy,"CSAK ENNYI????"Tudom, ok is azt szeretnek, hogy mindenki egy komplett felszerelessel tavozzon a boltbbol, de ha bunko modon megkerdezed a vevot, hogy CSAK ENNYI? attol meg nem fog tobbet vasarolni, csak maximum nem megy be oda tobbet.Ugy ereztem, hogy bocsanatot kellene kernem, amiert be mertem jonni vasarolni. Tobbet az eletben nem megyek hozzajuk. Hat csak ezt akartam megosztani veletek, es a hozzaszolasom celja(Isten latja lelkemet) nem antireklam volt, csak nagyon felhaboritott,ahogy hulyenek neztek es meg voltak sertodve, mert kerdeztem valamit. Es ez sajnos nem az elso eset volt, hogy ugy erezetem, semmi keresnivalom itt.
Ez sem KÖTELEZ, csak AJÁNL (ld: recommend, promote). Az pedig, hogy ki hogyan hal meg, nem teljesen "magán"ügy, - gondolj csak a jogi procedúrákra. Ha én bázisvezető lennék, én sem hagynám a szóló hobbimerülést, mint ahogy az uszodai úszómester sem hagyja a mélyvízben fuldoklót megfulladni. Ha elhagyott partról valaki egyedül merül - tegye! Viszonylag hamar befejeződik majd az eljárás, az ex-búvárt (ha megvan)azonosítják, a felszerelését csekkolják és majdnem mindenkit békén hagynak, míg ha bázisról teszi valaki ugyanezt - "előveszik" az egész bázist.
Szóval szerintem nem "normális megoldás", hogy a bázis hagy egyedül merülni.
Dehogynem, dehogynem! Ha jó leszel, kölcsönkaphatsz egy fésüt :-))
Szólómerülésről:
Nem teljesenértem, hogy miért kell beleavatkozni abba, hogy ki mikor és hogy akar meghalni, mert szerintem ez mindenkinek a tiszteletreméltó magánügye.
Különben pedig egész nygodtan úszhatsz (megfulladhatsz) palack nélkül egyedül, szörfözhetsz és megdögölhetsz egyedül, akár vitorlázhatsz és meghalhatsz egyedül, akkor miért pont búvárkodás közben ne adhatnád be a kulcsot egyedül?
Szerintem a normális megoldás az, hogy ajánlani a társrendszert, de hagyni bárkit egyedül merülni.
Felvetette Bunny a szóló hobbimerüléseket. Íme a NAUI legfrissebben deklarált álláspontja:
NAUI will continue to require that divers be taught to use the buddy system, and current published supervisory guidelines state, "Buddy-system - a diving companion is strongly recommended"
...
Diving alone is a personal choice for which an experenced diver should agree to take full responsibility, preferably in writing. But dive operators beware: "The standard of care in the diving industry requires buddy diving"
...
NAUI doesn't promote or recommend diving alone because we don't believe it to be superior or wise for the diver or the sport.
...
In some diving locations diving solo is prohibited by local ordinance, eg. Laguna Beach California, and deciding to dive solo can result in a fine or arrest."
El Che! Ez nekem szólt?
Nem most, hanem aztán. Jössz? Van 2 hely a kocsiban... Más is jöhet ám!
(Az András most fog vizsgázni, én meg jól elkísérem. Bocs, őt csak Che ismeri.)
Irigy-irigy! Helyes! :-))