Keresés

Részletes keresés

DLala Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1549
kalyiba
Előzmény: trophy (1548)
trophy Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1548
Nagyobb volt a füstje, mint a lángja...
Először öngyulladásra gyanakodtak, de aztán valszeg dohányzó horgász kezéből kihullott csikk okozhatta.Lakórésznek azt a felépítményt-kajibát kis jóindulattal sem nevezném. :)
Sokan bejárnak a telelő területére és a bárkák elejéről, széléről horgásznak.
Előzmény: DLala (1547)
DLala Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1547
Tűz az uszályon

október 1. 23:47
[Havaria]

Tűz ütött ki kedden este fél nyolckor Újpesten a hajógyár kikötőjében egy uszályon. A HavariaPress úgy tudja, a hatvan méter hosszú hajó lakórészében és a hajófenéken lobbantak fel a lángok. Az uszály belsejében főleg az összegyűlt szemét éget, a tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A tűzesetben senki nem sérült meg, mivel az elhagyott hajón nem tartózkodtak emberek. A tűz okát egyelőre vizsgálják.

freeport Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1546
muggli!
Jelenleg rendszerezett archívum nincs, de még lehet! Tervezzük, hogy létrehozzuk a "Magyar Hajózás Virtuális Múzeuma" című weboldalt, amelyen szándékaink szerint az I. világháborút követően magyar lobogót viselt valamennyi hajót bemutatnánk. Ehhez már "csak" némi pénzre és természetesen sok-sok, hozzátok hasonló hajózás rajongó segítségére lenne szükség.
Előzmény: muggli (1540)
freeport Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1545
Bócman!
Ez a Paks már nem az a Paks, amelyen én is kezdtem annak idején, 1972-ben a pályafutásomat.
Az "új" Paksot megnézheted itt: http://www.mahart.hu/index.phtml?c_id=5000
Az Altmühl-t pedig itt: http://www.mahart.hu/index.phtml?c_id=5420
Üdv!
Előzmény: Bócman (1541)
muggli Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1544
Lehet ám, hogy csak a nosztalgia és vágy emlékeztet arra a hajóra. Sajnos nem volt olyan túl hosszú az a pályafutás, hogy minden megragadjon bennem. Lehet, hogy tévedek, ezért bocs mindenkitől! Kérlek benneteket, ha tévedek, JAVÍTSATOK KI bátran! :-)))
Gyula
Előzmény: Bócman (1542)
muggli Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1543
Régen! :-)))
olyan 25 éve.
Előzmény: Bócman (1542)
Bócman Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1542
Hát, Komáromban (ott laktam) emlékezetem óta volt ugye a dangobázó ponton, aztán a három ponton a vizsgálatnak, meg ugye a tankuszály.

Hajóra nem emlékszem.

Mikor volt az, amikor Te arra hajóztál?

Előzmény: muggli (1539)
Bócman Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1541
Ha már szó esett a MAHART hajókról, bekukkantottam a MAHART weblapjára, és mit találok:

MAHART hajók pozíciói. 2002.10.01.
Paks Isar
Altmühl Neuss
Csongrád Újpest
Kőrös Staubing
Duna Újpest
Vértes Rburg
Baross R.808
Eger Wien le
Baja Straubing fel
Szombathely 1903 fel
Érsekcsanád 2018 fel
Buda Rotterdam
Vác Windorf fel
Tisza R.660
Bodrog 1600 le
Miskolc Dornoch fel
Csepel Pozsony
Kalocsa Dújv.
Maros Csepel
Rábca Csepel
Ipoly Baja
Mohács Csernavoda
Harta Komárnó
Dunaföldvár 2018 fel

Ha jól értelmezem, a lista csak a felszerelt hajókat tartalmazza.

Örömmel látom a Paksot, már ha ez még a régi Paks, illetve ha meg nem az, akkor örülök az új teknőnek!

Az Altmühlről viszont még nem is hallottam!
Hogy került a céghez, tudtok róla valamit?

muggli Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1540
Freeport!
A MAHART-nak nincs archívuma ezekről az általam firtatott hajókról? Nem akar a cég egy emlékoldalt csinálni ennek az igazán hősinek nevezhető korszaknak? Igaz a későbbi korok is megérdemelnének egy oldalt, amikor radar nélkül hajóztunk fölfelé, olyan ködben, hogy a horgonycsörlőt sem láttuk, csak "tapogattuk" a vizet! :-)) Ilyenkor áldottuk a rutinos , öreg kormányosokat, akik még így is tudták, hol vagyunk! ( Vagy csak malacuk volt? :-)))) ) Pl Csütörtöki úr, aki, ha valami nem úgy ment, ahogy kellett volna, mindig szóba állt magával: Töki, töki, Csütörtöki, ... !
Gyula
Előzmény: freeport (1535)
muggli Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1539
Hali Jakyg!
A Lágymányosi-öbölben a "MAGYAR" volt, azt tavaly kiszivattyúzták, átvontatták a túloldalra, a bontóba és ... :-((((. Pedig szép formájú test volt. Amikor én láttam az öbölben, már ki volt rabolva, csak azok a berendezései voltak meg, amit csak hegesztőpisztollyal kellett volna leszedni. A többit széthordták! De mi van a gőzöseinkkel? Anno, amikor én hajóztam, még megvolt a "Dunaföldvár", a "Felszabadulás", a "Visegrád" (ez volt a SZOT-hajó a Margitsziget oldalában), a "Petőfi" és a "Kossuth" még úszott, Csepelen még megvolt a "BAKONY" vontató teste és még a kazánja is működött, mert ez volt a gőzölő a pakurás uszályok tisztításához. Volt még egy állóhajó Mohácson is és Komáromban is, ami még gőzösből állt meg. Ezekben jórészt még a gépek is megvoltak! Vajon mi lett velük?
Gyula
Előzmény: jakyg (1536)
jakyg Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1538
Köszönöm a választ.
Ha jól értem, akkor ezek az orosz államadósság terhére épülnek és az ÁPV RT. apportálja őket a MAHART-ba.
Előzmény: guberavera (1537)
guberavera Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1537
De igen, kivéve az utolsó kettőt, mert a kiszemelt tulajdonos nem vette át az oroszok meg baromi lassan készültek el. Az előző hajókkal az volt a probléma (többek között), hogy a
1. a piaci árnál drágábban számolták el őket
2. a mahart-nak hitelből kellet finanszírozni a szerződéskötés pillanatától tehát amikor a hajó még csak a sóján létezett.
3. a jövedelmezőségét túl, a törlesztéseket + kamatokat + kezelési költségeket pedig alul számolták.
A mahart nem tehetett egyebet mint értékesítette a hajókat és visszafizette a hitelt.
Az utolsó két hajóra más konstrukciót dolgoztak ki, ami hitelmentes (tőkeemelés van helyette) azaz a mahartnak a hajók valódi költségeit kell kitermelni azaz bér amortizáció allás jutalékok díjak stb. Ennyi fuvart reméljük tudnak szerezni.
Előzmény: jakyg (1531)
jakyg Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1536
Üdv közöttünk!
Az Etele hotel volt a Várkert és a Batthyány-tér között. Gyanús ukrán, majd korei emberkék kezébe került, állítólag csak fedőtevékenység volt. majd elvontatták talán Pozsonyba. Én legalább egy éve nem hallottam róla.
A Magyart 1986-ban szerelték le. A Lágymányosi-öbölbe került. Afféle lakó-rendezvényhajónak szánták a tulajdonosai, de (nyilván pénzügyi okokból) nem történt semmi. Elsüllyedt. A Felépítmény és az orra kiáll a vízből Lágymányoson.
A Hunorról nem tudok, talán azt vágták szét.
Előzmény: muggli (1534)
freeport Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1535
Sziasztok! Úgy tűnik valóban ismét lehet 2 tengeri hajónk, magyar lobogó alatt. Itt megtalálhatjátok a hiteles forrást és még egy képet is a hajóról: http://www.mahart.hu/index.phtml?c_id=5844
Természetesen minden újabb hírt közzéteszünk a témáról.
Előzmény: Locator (1532)
muggli Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1534
Ha már szó van a flottiláról. Mi van a 275-001 és a 275-002-vel? Ezek a néhai "BUDA" tesvérhajói voltak, "ETELE" és "HUNOR" néven valamikor. A "MAGYAR"-t sajnos hosszas agónia után kiemelték, átvontatták a Duna túloldalára és elbontották! :-((
Gyula
muggli Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1533
Üdv a topiclakóknak!
Engedjétek meg, hogy mint egykori MAHART-os (rövid pályafutás volt, de szép!) és mint vízi és légi mániás én is csatlakozzak a társaságotokhoz. Magamról annyit, hogy elmúltam 40, szeretem a vizet, pecázok és vérzik a szívem, ha a pusztuló fehér és kereskedelmi flotta maradékára nézek. A szárnyasbázisnál mindig nosztalgiával gondolok vissza a tanulóidőkre, amikor a "BUDA" még ment és vontatott és ... . A "KOSSUTH" mellett jártamban mindig az első hajóm a két évvel öregebb "PETŐFI" jut az eszembe, a cég legendás bootsmanjával, Bayer Frici bácsival, a híresen jó torkú (itt a borra gondolok:-)) ) parancsnokkal, K.Gyulával és azokkal a fiúkkal, akik egy-egy hajós dinasztia akkor legifjabb tagjaival, stb. A Batthyáni térnél a régi m/s "Győr" jut az eszembe, aminek a jobb csigatengelyét egy rosszul kivitelezett tolatás törte el, pedig jó kis Deutz gépei voltak! Vagy visszatérve a "PETŐFI" gőzöshöz, amikor egy rossz kihajózás a dömösi kikötőből és máris a túloldali zöld villanón álltunk, amit a baloldali lapátkerék beszorított, így se előre, se hátra! És jöttek a jugoszlávok! Bele a hajó jobb oldalába, szerencsére a galéria felfogta az ütközést és a jugó pk is időben dobta a sleppszárat. Sajnos ott voltam a "PETŐFI" utolsó útján is, amikor stéget kötöttünk és a Lupa szigetnél a pk farrundót akart csinálni, de nem volt elég víz a kiságban, így a királytengely elgörbült! :-(((( Ezután a hajó már csak gőzölő volt a Telelőben, Újpesten, aztán valami marha miatt kiégett! Ennyit most.
Viszont, amiről kevés szó esett itt, az a szinte legendásan szép egykori dunai gőzhajó flottánk. Úgy a kereskedelmi, mint a személyszállító hajók. Tud-e valaki olyan website-okat, vagy van-e valakinek fotója erről az időről? Biztos van köztünk web-mágus, ha összegyűjtjük az anyagot, lehetne egy lapot készíten ennek is és a topicgazda dreadnougthjai is beleférnének, hisz egy korról van szó! :-))
Üdv mindenkinek: Gyula
Ui: Manapság már csak egy julával "hasítom" a vizet, egy Tomos segedelmével.
Gyula
Locator Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1532
Nem Novorossisk-ből?
Előzmény: guberavera (1528)
jakyg Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1531
HIP-HIP-HURRÁ!!

Nem arról volt szó, hogy ezeket a hajókat a MAHART, vagy az ÁPV Rt. szinte még a sólyán eladta??

Előzmény: guberavera (1526)
trophy Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1530
Üdv köztünk Noked Lee! Írogass minél többet.

Ez igazán jó hír guberavera, de ha így van, miért nincs ez jobban felfuttatva a sajtóban médiában szerintetek?

Előzmény: Noked Lee (1524)
FOMA Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1529
Köszi! Most akkor mi a bánat van? Nem lett volna egyszerűbb megtartani a flottát?
Előzmény: guberavera (1528)
guberavera Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1528
MAHART és Asztrahany, ha jól tudom.
Előzmény: FOMA (1527)
FOMA Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1527
MAHART vagy valami más? Melyik kikötőből fut ki?
Előzmény: guberavera (1526)
guberavera Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1526
Ismét magyar lobogó a tengereken!

E hónap végén (szeptember) 4500 DWT-ás PANNON STAR Budapest lajstromozással, HAAA rádió hívójellel, 12 fő magyar tengerésszel, magyar lobogó alatt fut ki a világtengerekre. Műkö-dési területe: korlátlan. A PANNON STAR-t decemberben pedig követi testvér-hajója: a PANNON SUN.

jakyg Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1525
OFF - bocs
Én is 1986-ban kopogtattam először - azt hiszem szintén - Végh úrnál.
Talán ismerjük is egymást?
ON
Ez a River Cloud kb. mikor épült? Mert a rajnai hajók között kivételesen nekem is tetszik.
Előzmény: Bócman (1511)
Noked Lee Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1524
Sziasztok !
Engedjétek meg ,hogy én is csatlakozzam a hajósok táborához
Noked Lee Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1523
Szia Bócman én 1980 ban találkoztam elöször Végh úrral
Előzmény: Bócman (1511)
Locator Creative Commons License 2002.09.29 0 0 1522
Sziasztok!

Van valaki olyan (rajtam kívül), aki esetleg
mindennap lementi a MAHART pozíció listát???
Ugyanis nyáron elég sokat voltam külföldön és nem tudtam mindent lementeni.
Szeretném pótolni a hiányosságokat.

Locator

FOMA Creative Commons License 2002.09.28 0 0 1521
"...Szombathely vontatott 2 terhest, és gyönyörűen újonnan le van festve. Teljes pompájában ragyogott. Öröm volt látni, hogy van fuvarja a Mahart-nak. "

Mi még a Petőfi-hídnál láttuk Uhival és névtelennel a kemencei kisvasútról hazafelé. Tényleg szép! Pont azt mondtam a többieknek, hogy kész csoda, hogy van fuvarja.:-)))

Előzmény: trophy (1519)
trophy Creative Commons License 2002.09.28 0 0 1520
Általában északázáshoz használják ezeket a lekötőket, ha nem A üzemmódban közlekednek, ami azt jelenti, hogy nem mehetnek 24 órán át folyamatosan. Másik esetben viszont a "cúgolás" idejére hagyják itt a bárkáikat, ha sok van nekik, és Bp területén nem tudnak egyszerre velük völgymenetben ("lenek" -copyright by FOKA hajóvezető:))) végigmenni. Akkor viszik le az első részét, és jönnek vissza a maradékért.
Előzmény: Locator (1517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!