Szerintem a kasztni azért ilyen oldskool mert már tíz évvel ezelőtt készek voltak a prototipusok (emlékezzetek vissza az akkori übergömbölyű dizájnra) és a gyártás előtt egy évvel már nem maradt lóvé az újratervezésre. Egyébként olyan rusnya is lehet mint a seggem szüretkor ilyen áron, és ilyen alacsony fenntartási költségek mellett. Majd legfeljebb szerelsz az antennára kindertojást, meg beugrik hátra a reluxa meg a bólintósblöki. :-) A gyártó 75 erócent (0,75 Euró) / 100 km üzemeltetési költséget ír, ami túlnyomó részt a villanyfeltöltés költsége francia villanyáron, tehát nem fizeted rá a gatyád. Ami pedig a sűrített lavegős töltés vs. benzin környezetszennyező hatását illeti, össze sem lehet hasonlítani. A hardcore környezetvédők megnyugtatására: a motor kenését szójaolaj biztosítja, olajcsere ciklus: 50 000 km. Szevasz. Itt borítékolom, hogy 10 éven belül bukta a hagyományos autógyárásnak tömegméretekben.
Nem a méret a számít, kétkamrás kompresszorral meg lehet csinálni. A motor teljesítménye a lényeg tehát : mennyi villanyt eszik? Az energiamegmaradás törvénye itt is él, tehát azt az energiát amit a motorból kinyersz a sürítésnél valahogy a levegöbe bele kell zsúfolnod. Plusz a sürítésnél is fellépö höveszteség. Szerintem 3.5 óra alatt a tankolás felzabálja félhavi normál villanyszámládat.
" az autóba ugyanis beépítettek egy kis kompresszort, amely 220 voltos hálózatra kötve mintegy 3,5 óra alatt tölti fel a tartályt."
Azért én kiváncsi lennék arra a kis kompresszorra ami 300 bar-ra nyomja össze a levegőt.
A franciáknak van egy nagy rakás mikroautójuk (Axiam, Ligier, stb) egyik-másik biztosan meg fog jelenni ilyen hajtással is. Azok pedig nem olyan csúnya kasznik, csak picikék. Ha tényleg lehetne hathengeres, vajon milyen menetteljesítményeket produkálna? :) Azt írják a honlapjukon, hogy 300 literes a tartály és 90 m3 levegő van benne 300 bar-on. (Hmmm, ha így átgondolom, hova fér 300 literes tartály egy Axiamba? :))
Erröl a motorról nekem az a véleményem, hogy valójában egy expanzió-motoros autó. Ha nem 2 hengerrel hanem mondjuk 6-al képzelem el akkor teljesen normális teljesítményt lehetne belöle kicsikarni. Egy szép karosszériával pl nekem is tetszene, támogatni meg már most is támogatom. A francúzok is megbolondultak, hogy ilyen dobozba tették, szerintem egyelöre szép kasztnival lehetne eladni városi kisautónak.
Ez igaz, de ha többen is fognak gyártani sűrített levegős autót, akkor választhatsz neked tetsző karosszériát. SZVSZ hamarosan lesz több francia gyártónál is. Amúgy nem értem, miért divat csúnya autót tervezni... :(
Hát nem tudom...
Mekkora tartály va a kocsiban? A 300bar szép nagy szám, de hogy 200km-t elmegy a benne lévő levegővel?
És az ütközésvédelem? 300 bar
Hát nem tudom...
Én már nagyon vártam ezt a hírt. Több mint egy évvel ezelőtt publikálták már a technológiát, és azt is tudtam, hogy a franciák megvették a licenszet a dél-afrikai fejlesztőktől. Drukkolok, hogy a gyártás mielőbb beinduljon, én tuti vennék egy ilyet második autónak városi használatra. Remélem hogy nem folytják meg őket, a nagy autógyártók, ha van eszük, szintén foglalkoznak a dologgal. Az olajipari lobbi meg csússzon le a hátamon, így is el tudnak adni eleget a vegyiparnak, a konzervatív autósoknak. Sőt mint mondtam, nagyobb távolságra egyelőre én is hagyományos autót használok inkább, veszem a hülye benzinjüket... :)
Megdöbbentő cikk a Totalcar-ban:
http://totalcar.hu/rhirek/?main:2002.09.06&102101#
Mit gondoltok, lesz belőle valami? Egy Suzuki áráért olyan autó ami 100 kilométert kb 200 orintból tesz meg - elég jól hangzik, nem?
Ja és közben nem szennyezi a környezetet, házilag feltölthető, és városi-elővárosi autózáshoz teljesen megfelelő.
A motor ötlete óriási, kérdés hogy az olajipar és az autógyártók nem fojtják-e meg hathatós lobbitevékenységgel. A francia oldalon (angolul és németül is olvasható) az üzleti koncepcióról is írnak, mégpedig úgy képzelik el, hogy a komplett gyárat franchise szerű konstrukcióban megrendelheti a befektető zöldmezős beruházásként, évi 4000 autó kapacitással, 60-70 főt foglalkoztató üzemben. A megtérülésre 2-3 évet írtak. A poén az, hogy már felvesznek megrendelést is a kocsikra.
Egyedüli kétely amiatt6 merül fel bennem, hogy nem találtam a neten érdemi információt a cuccról két-három komolytalan honlapon kívül (a gyártóén kívül). Írjátok meg ha találtok valamit róla!