Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Manu Chao Creative Commons License 2002.09.08 0 0 14
Szerintem a kasztni azért ilyen oldskool mert már tíz évvel ezelőtt készek voltak a prototipusok (emlékezzetek vissza az akkori übergömbölyű dizájnra) és a gyártás előtt egy évvel már nem maradt lóvé az újratervezésre. Egyébként olyan rusnya is lehet mint a seggem szüretkor ilyen áron, és ilyen alacsony fenntartási költségek mellett. Majd legfeljebb szerelsz az antennára kindertojást, meg beugrik hátra a reluxa meg a bólintósblöki. :-) A gyártó 75 erócent (0,75 Euró) / 100 km üzemeltetési költséget ír, ami túlnyomó részt a villanyfeltöltés költsége francia villanyáron, tehát nem fizeted rá a gatyád. Ami pedig a sűrített lavegős töltés vs. benzin környezetszennyező hatását illeti, össze sem lehet hasonlítani. A hardcore környezetvédők megnyugtatására: a motor kenését szójaolaj biztosítja, olajcsere ciklus: 50 000 km. Szevasz. Itt borítékolom, hogy 10 éven belül bukta a hagyományos autógyárásnak tömegméretekben.
AstraF16v Creative Commons License 2002.09.08 0 0 13
"Ja és közben nem szennyezi a környezetet, házilag feltölthető, és városi-elővárosi autózáshoz teljesen megfelelő. "

Ja. És a sűrített levegő előállítása milyen környezetszennyezéssel jár a gyakorlatban? :))

A jövő a hidrogén.

antique Creative Commons License 2002.09.08 0 0 12
Plussz a folyékony nitrogén amivel a kompresszort hűtöd. :)
Baliszoft Creative Commons License 2002.09.07 0 0 11
Nekunk a felhavi villanyszamlank kb 5000 forint. Egyhavi benzinszamla 40000. En szivesen vennek ilyen autot, az tuti!
Paco155 Creative Commons License 2002.09.07 0 0 10
Nem a méret a számít, kétkamrás kompresszorral meg lehet csinálni. A motor teljesítménye a lényeg tehát : mennyi villanyt eszik? Az energiamegmaradás törvénye itt is él, tehát azt az energiát amit a motorból kinyersz a sürítésnél valahogy a levegöbe bele kell zsúfolnod. Plusz a sürítésnél is fellépö höveszteség. Szerintem 3.5 óra alatt a tankolás felzabálja félhavi normál villanyszámládat.
Előzmény: antique (9)
antique Creative Commons License 2002.09.07 0 0 9
" az autóba ugyanis beépítettek egy kis kompresszort, amely 220 voltos hálózatra kötve mintegy 3,5 óra alatt tölti fel a tartályt."
Azért én kiváncsi lennék arra a kis kompresszorra ami 300 bar-ra nyomja össze a levegőt.

antique

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.07 0 0 8
A franciáknak van egy nagy rakás mikroautójuk (Axiam, Ligier, stb) egyik-másik biztosan meg fog jelenni ilyen hajtással is. Azok pedig nem olyan csúnya kasznik, csak picikék. Ha tényleg lehetne hathengeres, vajon milyen menetteljesítményeket produkálna? :) Azt írják a honlapjukon, hogy 300 literes a tartály és 90 m3 levegő van benne 300 bar-on. (Hmmm, ha így átgondolom, hova fér 300 literes tartály egy Axiamba? :))
Paco155 Creative Commons License 2002.09.06 0 0 7
Szia Corolla, elöbb utóbb mégis találkoztunk. :)

Erröl a motorról nekem az a véleményem, hogy valójában egy expanzió-motoros autó. Ha nem 2 hengerrel hanem mondjuk 6-al képzelem el akkor teljesen normális teljesítményt lehetne belöle kicsikarni. Egy szép karosszériával pl nekem is tetszene, támogatni meg már most is támogatom. A francúzok is megbolondultak, hogy ilyen dobozba tették, szerintem egyelöre szép kasztnival lehetne eladni városi kisautónak.

Előzmény: Corolla IX (6)
Corolla IX Creative Commons License 2002.09.06 0 0 6
Ez igaz, de ha többen is fognak gyártani sűrített levegős autót, akkor választhatsz neked tetsző karosszériát. SZVSZ hamarosan lesz több francia gyártónál is. Amúgy nem értem, miért divat csúnya autót tervezni... :(
Előzmény: Dannert (5)
Dannert Creative Commons License 2002.09.06 0 0 5
Hú vazze, de gusztustalan az autó!
Előzmény: Manu Chao (-)
Szkátó Creative Commons License 2002.09.06 0 0 4
Hát nem tudom...
Mekkora tartály va a kocsiban? A 300bar szép nagy szám, de hogy 200km-t elmegy a benne lévő levegővel?
És az ütközésvédelem? 300 bar
Hát nem tudom...
Fefe_2108 Creative Commons License 2002.09.06 0 0 3
Nagyon jól hangzik, kíváncsi leszek rá...
Corolla IX Creative Commons License 2002.09.06 0 0 2
Én már nagyon vártam ezt a hírt. Több mint egy évvel ezelőtt publikálták már a technológiát, és azt is tudtam, hogy a franciák megvették a licenszet a dél-afrikai fejlesztőktől. Drukkolok, hogy a gyártás mielőbb beinduljon, én tuti vennék egy ilyet második autónak városi használatra. Remélem hogy nem folytják meg őket, a nagy autógyártók, ha van eszük, szintén foglalkoznak a dologgal. Az olajipari lobbi meg csússzon le a hátamon, így is el tudnak adni eleget a vegyiparnak, a konzervatív autósoknak. Sőt mint mondtam, nagyobb távolságra egyelőre én is hagyományos autót használok inkább, veszem a hülye benzinjüket... :)
Manu Chao Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1
Megtaláltam a rendes honlapjuk linkjét is: www.theaircar.com
Koltai Péter Creative Commons License 2002.09.06 0 0 0
Csak akkor jó, ha 0 alakú csövön megy a levegő... :)
Előzmény: Manu Chao (-)
Manu Chao Creative Commons License 2002.09.06 0 0 topiknyitó
Megdöbbentő cikk a Totalcar-ban:
http://totalcar.hu/rhirek/?main:2002.09.06&102101#
Mit gondoltok, lesz belőle valami? Egy Suzuki áráért olyan autó ami 100 kilométert kb 200 orintból tesz meg - elég jól hangzik, nem?
Ja és közben nem szennyezi a környezetet, házilag feltölthető, és városi-elővárosi autózáshoz teljesen megfelelő.
A motor ötlete óriási, kérdés hogy az olajipar és az autógyártók nem fojtják-e meg hathatós lobbitevékenységgel. A francia oldalon (angolul és németül is olvasható) az üzleti koncepcióról is írnak, mégpedig úgy képzelik el, hogy a komplett gyárat franchise szerű konstrukcióban megrendelheti a befektető zöldmezős beruházásként, évi 4000 autó kapacitással, 60-70 főt foglalkoztató üzemben. A megtérülésre 2-3 évet írtak. A poén az, hogy már felvesznek megrendelést is a kocsikra.

Egyedüli kétely amiatt6 merül fel bennem, hogy nem találtam a neten érdemi információt a cuccról két-három komolytalan honlapon kívül (a gyártóén kívül). Írjátok meg ha találtok valamit róla!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!