Gondolom mostanában itt inkább az Audigy tulajok fordulnak elő, de nekem még mindig egy Live-om van, és szeretnék vele digizni, és nem akarja az igazságot.
Azaz hogy tudok vele felvenni, de nem tudom a felvétel ballance-át szabályozni. Egyszerűen ki van szürkítve! Már mindent kipróbűáltam. Van valakinek ötlete? W98 van a gépen.
Ha DVD-ből akarsz kiszedni zenéket, hangokat, ahhoz kár újradigitalizálással roncsolni az anyagot, miért nem grabbeled le csak a hangot (észrevehető minőségvesztés nélkül)?
Pl. a FlaskMpeg ezt meg tudja csinálni közvetlenül (be tudod azt is állítani, hogy melyik részt, hány frame-et, csak az audiot stb).
Itt van: http://www.flaskmpeg.net/
Andzsin, a line in-t vedd fel, ha külső jelforrásról digiznél. Ha belső DVD lejátszód van, akkor pedig a what you hear jó, de ha jobbat akarsz, akkor a line out-ot befűzöd a line in-be, majd a line in-t és a wav-on kívül mindegyik csatit letiltod a mixer lejátszó oldalán és beállítod a line in-t maxra a felvevőn. Ez így jobb minőség, mint a belső what you hear. Igazából nem tudom miért van ez, de így tényleg jobb.
A SF a mixer record konzolon kijelölt csatornát rögzíti.
Na szóval újabban azzal szórakozok, hogy DVD-filmekből ollózok ki zenéket, meg end crediteket meg stb, a lényeg a lényeg, hogy a felvevő ugye egy SB Live, ami helyből 16 bit és 44,1. De nem is ez a lényeg, mert az embör felírja CD-re és szól az Dolby Digital 5.1. mintha audio CD lenne. A kérdésem az, hogy milyen technikával érhető el a legjobb felvételi eredmény? értsd: a "What you hear"-rel való felvétel az pocsék. "Wave"-vel már sokkal jobb lesz, de lehet e még a felvételen javítani, a felvétel folyamán és nem utólagosan? A Creative saját recorderét használtam, a Sound Forge a "Wave"-t nem is érzékeli csak a "What you hear"-t. Thanx...
Gondom van a soundfontok kezelésével. Nevezetesen, ha az AudioHQ soundfont managerével egy két hangszert lecserélek az alap betöltött bankban ("rástack-elem"), akkor Sonarban az adott hangszer használata egy-két MIDI billentyű leütés után kékhalálhoz vezet. A képernyő tetején ez a hibaüzenet látszik: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. A képernyő alján pedig az SFMAN.SYS-t jelöli meg "bűnösnek". Ugyanez a helyzet, ha Viennába töltök be valamilyen soundfontot, és MIDI billentyűzeten keresztül próbálgatom. Ha csak egy alap soundfont van betöltve, akkor müxik rendesen. Az oprencer XP eng. prof, SP1, a kártya SBLive! Találkozott már ezzel valaki? Esetleg valami ötlet?
Mandrake 9.0-t (2.4.19) hasznalok 600-as Athlon,
Alsa 0.9-el, es egy Yamaha P80 keyboarddal.
Minden nagyon klafan müxik, kiveve, hogy a midi-in befuccsol, ha a /dev/sequencerröl olvasok, megpedig nagyon furcsan, ugy, hogy ha (kb) egy percig jatszom, akkor a midi kapcsolat lefagy. Es mar kiküldeni sem birok rajta semmit.
Küldeni egyebkent tetszölegesen sokaig lehet, ez nem problema.
Ha ellenben a a /dev/midi-t olvasom, akkor nincs semmi gaz. A problema csak az, hogy nem tudom, hogy hogy kell ertelmezni, ami a /dev/midi-n bejön. Annyira nem is erdekel, cak egy programot szeretnek, ami felveszi es midi file-kent tarolja, ami a billentyüzetröl bejön.
Van valami ötletetek, hogy mi okozhatja a problemat, mit tehetek az elkerülesere?
Egyebkent szerintetek mi a legegyszerübb program, ami a midi-inputot teszteli, es az inputot tarolja? Nem akarok valami komplikalt nagy culat, mint a MusE vagy hasonlo. Valami egyszerü trivialis programot keresek.
Kérdésem lenne mégpedig a következö:
Mivel van egy Live! kártyám, ami tuti a Soundfontokra (külön köszönet újra TARP-nak!) de még a fórum hozzászólói is leszólták a hangfelvétel minöségét arra gondoltam, hogy talán mégis veszek egy második kártyát kizárólag Wav-okra.
Kérdéseim:
- mit érdemes megvenni (ami azért költségtakarékos)?
- nem fog összeveszi a két kártya?
- a Cakewalk 8-ban is fog működni a két kártya (pölö a MIDI részt a Live! Soundfont kimentén használnám, a felvett gitársávokat meg a második kártya Wav csatornáin)
Gondolom, hogy lerágott csont, de nem szeretnék visszakeresgélni a régi hozzászólások között.
Nem tudom. Én azzal a programmal megnéztem a vibrát (nekem is van, semmi pénzért nem vagyok hajlandó megválni tőle :)) ) és az AWE-t (ez is van 1...:)) ), meg a lájvot (1024, 4 out) és a lájv jött ki legjobbnak. Persze megfelelő műszerek hiányában, egy (szerintem még viszonylag normális) programra támaszkodva elég nehéz igazságot tenni.
Én ehelyett letöltöttem a progit a linkről, amit megadtál, és kipróbáltam. Az Awe64-em jel/zaj viszonya 94,5 dB, a noise floor pedig 500 Hz fölött -124 dB körüli, 500 Hz alatt szépen megy fölfelé, 50 Hz-en -101 dB-es csúcsot ér el.
Ha anyám bekapcsolja a turmixgépet a konyhában, akkor 82 dB körülire csökken a S/N. A noise floort elfelejtettem megnézni.
Az SB16 Vibra-mat még Soundforge-dzsal nézegettem, a S/N 86 dB körüli volt, pedig az aztán nem a legmodernebb technika!
"ezeknek a kártyáknak az analóg része és az AD/DA-ja nem 1 nagy szám, de otthonra megteszi."
Nem is akarok én 10000 Ft-os kártyát stúdiócélra használni! De ami 16 bitbe belefér, azt majdnem mindet ki tudják adni.
"Egyébként a Pioneer erősítőm Line-outja is valahol itt zajong. Most akkor dobjam ki? :-D"
Ha a noise floor 70-80 dB körüli, akkor most rögtön dobd ki!
Ezt a dolgot úgy határozzák meg, hogy a zajt (tipikusan 1024 pontos) FFT-vel komponensekre bontják, és a komponensek átlagos szintjét adják meg. Ez azért jellemző adat, mert ez az a szint, ami alatt a fül már egyáltalán nem tudja különválasztani a (szinuszos) jelet a zajtól. A jel-zaj viszonyt ebből úgy kapjuk, hogy a komponensek együtthatóit négyzetesen összegezzük, majd gyököt vonunk. Ha pl. minden frekvencián ugyanakkora (mondjuk 1-ségnyi) a zaj (un. fehérzaj), akkor az eredmény sqrt(1024*1^2)=32 tehát 32-szer akkora az effektív zajfeszültség, mint a noise floor. dB-ben kifejezve ez 20*lg(32)=30,1dB. (sqrt: négyzetgyök.)
Szóval ha az erősítőd noise-floorja 1024 pontos FFT-vel mérve -80 dB, akkor a jel-zaj viszonya 50 dB, ami katasztrofálisan sz@r. Ha a jel/zaj 80 dB, az még elmegy, de én a helyedben építenék egy előerősítőt, mondjuk a 150 Ft-os NE5532-vel, aminek 6 nV/sqrt(Hz) a bemeneti zajsűrűsége, tehát 20-20kHz-ig kb. 6*10^-9*sqrt(20000)=0,85uV zajt generál, ami 200 mV-os jelfeszültség mellett 107 dB-es jel-zaj viszonyt jelent (ha más eredetű zaj le nem rontja).
Persze könnyen lehet, hogy nem akkora a zaj, mint gondolod, vagy lehet, hogy csak rossz beállítás miatt ennyi, úgyhogy ne dobd ki (még)! :-)
Hogy mérted ezt a zajt?
Hello MidiTom!
Így már érted a 30 dB-t?
Hogy egy kicsit összezavarjalak: előfordulhat az is, hogy -130 dB alatti noise floor jön ki, de ez már mérési hiba, ami abból adódik, hogy a zaj nem éri el a kvantálási küszöböt. Pl. ha 8 bites beállításban méred a hangkártyát, akkor a kérdéses progi -600 dB-es jel-zaj viszonyt mér, ami nyilván butaság.
"de ha a noise-floor ennyi, akkor sírok"
Már kezdj el ríni... ezeknek a kártyáknak az analóg része és az AD/DA-ja nem 1 nagy szám, de otthonra megteszi. Egyébként a Pioneer erősítőm Line-outja is valahol itt zajong. Most akkor dobjam ki? :-D
"70-80dB körüli zajszint home studio kategóriában szerintem teljesen vállalható"
Jel/zaj viszonyban még elmegy a 70-80 dB, de ha a noise-floor ennyi, akkor sírok!
"...a frekvenciamenet.
Ha ez nem lineáris, hanem girbegurba (márpedig a SB kártyáinál az), akkor..."
Nekem Awe64-em van, valóban girbegurbának tűnik, de:
- Én inkább elviselem ezt az 1,8 dB-t, mint az aliasingot. (Ugyanis a girbegurbaságot a sokadfokú anti-aliasing okozza.)
- Kinek van olyan hangfala+szobája, amelyik nem szinezi el a hangot tízszer annyira, mint egy átlagos hangkártya?
"hogyan van az a 120 dB?
Szerintem 16 X 6 az 96. Maximum."
A 120 dB nem a teljes jel/zaj, hanem csak egy adott frekvenciasávra vonatkozik. Mivel itt a zajnak csak egy része van, sokkal jobb értéket mutat. 1024 pontos FFT-vel mérve akár 30 dB is lehet a különbség.
A What U Hearnál vannak sokkal jobb megoldások. Ez az üzemmód SB live-nál az analóg kimenetet digizi vissza, ami ugye némi minőségromlással jár.
Használjátok a Total recordert vagy a Virtual audio cable programot. Mind kettő egy olyan program, ami berakja magát a windowsodba, mint egy hangkártya. Bármit Wincsire methetsz vele, amit ezen a "hangkártyán" keresztül hallgatsz.
Sala
Ui: kX driverrel megoldható egyébként minőségromlás nélkül is a dolog. A Wave kimenetet rároutolhatod valamely VST bemenetre és kész. Persze itt meg a 44,1 48 Khz játszik be.
Sziasztok!
A What You Hear-t nem ajánlom, mert nagyon pocsék minőséget eredményez. Inkább válaszd ki a Record poti fölött a MIDI-t.
Ezek a beállítások 95, 98/SE-ME esetén működnek a LiveWare mixerrel.
(audio HQ ikon a systray-ben->mixer)
A live control paneljében a felvételt what u hear-re kell állítani (fülecske ikon), ilyenkor ami hangot hallat a gép, fel tudod venni. (azt nem tudom hogy emulatorral működik-e).
Ezek a kártya memóriájába töltögetett hangminták .... szerintem már akkor sem volt túl használható amikor kitalálták...
Például Gigasamplert kell használni,
aztán mehet bele a 70mb-os zongora ami kezdetnek megteszi, aztán később az 1CD-s the grand Vsti:)