Mielőtt véget érne a szezon. RUMOS SZILVA:
Hamvas, kemény, magvaváló szilva szárát lecsípjük és óvatosan megmossuk úgy hogy a hamva rajta maradjon. Félliteres üvegbe tesszük és minden üvegbe 20dkg cukrot + 1dl rumot öntünk. Azonnal lezárjuk és be a spajzba. Ott majd levet ereszt magának. Eccerű + finom is.
Üdv: szydi
Nem véletlenül hagyományos népi gyógyszerei bizonyosfajta emésztési zavaroknak a szilvafélék ill. az abból készült lekvárok, ecetes szilvák meg ilyesmik:-)))))))
Sziasztok! Rég találkoztunk.
Egy finom, különleges fánkot ajánlok megsütni. Egyszerű, gyors vendégkínáló, de jó kiegészítője lehet egy tartalmasabb levesnek is.
Hozzávalók: 25dkg liszt, 1-1,5dl sör (vagy tej), 5dkg darált mandula, 1 tojás, 1 ek porcukor, 2 szem összetört szekfűszeg, csípetnyi só. 25 dkg szilva.
A sört és a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Simára kikeverjük. Míg pihen (15-20 perc) a megmosott szilvát kimagozzuk, apróra összevágjuk és tésztába tesszük. Jól összekeverjük, és kanállal forró olajba szaggatjuk. Szép pirosra sütjük, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat! Üdv: szydi
Ezt jó kis amarettólikőrrel locsolgatnám. Finom lehet ez a kis kaja hidegen és melegen egyformán.
Hasonló a "szirniki":
Túró 25 dkg, tojás 1-2 db, csipet só, citromhéj, 3-4 ek. liszt, jól kikever, kézzel kb. 5-10 cm átmérőjű lapokat formáz, olajban kisüt.
Mellé:
vaj, rá magozott szilva, sok fahéj, cukor, összerottyint, és kész is. Gyors és finom.
Ha szilva nélkül csinálom, teszek a tésztába mazsolát is, és fahéjas porcukorral bőven megszórom.
Kaptam egy fincsi receptet:
Szilva megmos, kimagoz. Szétnyit, fahéjjal halaványan megszór. Cukros, vaniliáscukros tehentúrót ráhalmoz. Kivajazott tűzállóba bele. Megszór durvára vágott dió, mogyoró, mandula keverékével + mazsolával. Zutty be a forró sütőbe-jól átsüt, de nem pirít. Állítólag likőrrel is meglocsolható! csak még azt nem tudo, hogy milyennel.
Egyetek jót,ha tudtok! üdv:szydi
Most mi van? Melegben senki sem álmodozik jobbnál-jobb kajákról? Avagy mindenki nyaral? (az se rossz!) Nagy-nagy pangás az egész asztalon, a piac meg tele van szilvával, meg mindenféle egyéb fínomságokkal.
Míg a recepteket gépeltem, lemaradtam a beszélgetésről.- Kissé lassú vagyok. Gondoljatok a lepényekre, vagy a szilvás-túrós finomságokra is. Netán a szilvából készült savanyúságokra.
SZILVALEVES:
Hozzávalók: 1-1,5 kg kimagozott szilva,fahéj, citromhéj, 1-2 szelet pirított kalács, tetszés szerint cukor, bor.
A szilvát 2-5 l vízben tesszük fel főnia fahájjal, citromhéjjal és a kaláccsal. Ha elkészült, szitán áttörjük, összekeverjük a cukorral és egy kevés borral, még egyszer felforraljuk. Kétszersülttel tálaljuk.
ASZALT SZILVÁS PECSENYE:
Hozzávalók: 8 szelet sovány sertéscomb, 10dkg aszalt szilva, 1dl vörösbor, 2 ek. olaj, só, késhegynyi őrölt fahéj és curry.
Az aszalt szilvát a fahéjjal és a curryvel ízesített vötösborba jó előre beáztatjuk. A kivert hússzeleteket megborsozzuk és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és a hússzeleteket belefektetjük. Ráöntjük a boros aszalt szilvát, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
RÁNTOTT SZILVA:
Hozzávalók: 60dkg szilva, 10dkg dió, 2 tojás, 1dl tej, 1dl száraz fehér bor, 25dkg rétesliszt, olaj.
A lisztet a tojásokkal, a tejjel, a borral és egy csípetnyi sóval simára keverjük, legalább egy fél óráig állni hagyjuk.
A megmosott szilváka óvatosan -hogy egyben maradjon - kimagozunk. Szétterítve szikkadni hagyjuk, majd a mag helyére 1-1 darabka diót teszünk, s a szilvákat eredeti alakjukra összerakjuk.
A szilvaszemeket a sűrű palacsintatésztába mártjuk és bő forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat! szydi
Nórabóra vagy nóra-bóra (nem tudom, hogyan az igazi), apróringlónak is hivják: félvad, díszfának is ültetett ringlóféle. Kb. cseresznyényi szemek (mag is kb. akkora, mint a cseresznyéé, csak persze szilvamag-forma), van sárga és piros (inkább lilás, mint afféle ringló) változata, és nagyon finom édes, ezenkívül gyümölcssalátába, vegyeskompótba, gyümölcstortára még mutatós is, nem csak a színével, hanem mert apróságából kifolyólagosan teljes gömbölydedségében mehet bele:-)
Sziasztok Mindenkinek!
Szerintem a szilva az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Talán megérdemel egy önálló oldalt.
Szeressétek a szilvát! Üdv: Szydi.