Köszi! Ha Kiss László, akkor valszeg Tiszacsege. A Tiszacsegéről induló utak 90 %-a Kiskörére irányul a Tisza-tavon, de a német csoportok imádják a tiszalöki zsilipelést, így néha felfelé is mennek. Délután felhívom Kiss Lászlót és pontosítom az infót.
:)
Sajnos (nem sajnos) ez nem úgy megy, hogy elvégzel egy tanfolyamot, és holnaptól "kapitány" vagy.
Hoszzú kivárásos, ranglétrát végigjárok típusú képzés ez, és csak, ha bizonyos időket eltöltöttél bizonyos hajós képzettségi szinteken, aktív (behajózott) munkával, csak akkor mehetsz egyáltalán suliba, ami legrövidebb min. 3 hónap, aztán elméleti, gyakorlati vizsgák, összesen több, mint 10. És ha mindez megvan, az biztos, hogy te nem hajóvezetőként fogod rögtön továbbfolytatni friss papírral.
Pl.
tanuló matróz
hajós szolgálati könyv elkészülte
matróz - gépkezelő (sport és kedvtelési célú kisgéphajó vez.)
fedélzetmester
kormányos - uszálykormányos
géphajókormányos
hivatásos kisgéphajó vezető
hajóvezető "B"
hajóvezető "A"
hajóskapitány
Itt is egy egy szint között bizonyos időnek kell eltelni, és legalább egy meghatározott útszámot kell leigazolni azon az útvonalon, ahová később a képesítés fog szólni ahhoz, hogy egy szinttel feljebb léphess. Természetesen a szintek között vizsgák vannak, illetve a hajóvezetői szint előtt kötelező képzés.
Hajóvezetői vizsgatárgyak: (szinte hihetetlen)
Hajózási Szabályzat
Hajóvezetéstan V. szint
ADN veszélyes áruszállítás
Kereskedelmi és Rakodástechnikai ismeretek
Hajózási és fuvarozási Jogtan
Hajószerkezet és építéselmélet
Géptan
Földrajz, vízrajz, meteorológia, medermorfológia
Radarelmélet, radarhajós ismeretek
Vonalismeret (a behajózni kívánt teljes szakaszra)
Képesítési rendeletek
URH rádió elmélet és kezelés
Idegen nyelv szakmai vizsga (német, vagy orosz választás szerint)
Környezetvédelem
Tűzvédelem, munkavédelem
Elsősegélynyújtás
Ezekből írásbeli-szóbeli.
És a gyakorlati vizsgák.
Ja és egy HV tanfolyam ára kb. 170-200e HUF. Képzés évente, vagy kétévente indul, olyan 15-20 fős létszámokkal.
Ister a Duna régi latin neve. Ha minden igaz.
Fejből, nem könyvből...
Bocs, hogy belepofázok itt, most jöttem haza a Balatonról, nagyon alacsony a víz, de nagy a hajóforgalom. Most éppen a Kékszalag megy...
Az ott is volt már majd egy hónapja, és kb. ebben a kibelezett állapotában ott is lesz egy darabig, viszont a Millenium II. üzembe állt, és elkészült a harmadik nemrég megérkezett moszkva, Ister névre hallgat, és a Jászain áll.
Ápropó: pirospont annak aki megmondja mit jelent az Ister szó!
(hallom a lexikonok lapjainak suhogását...)
Ja, ilyenek előfordulnak, még a 'nagyobbaknál' is. Egyszer a Kossuth tér környékén voltam, mikor az Amadeus szépen hasított felfelé, majd a Lánchídnál megállt, és tolatva visszacsorgott. Tíz perc után újra felfele...
Tavaly a Viking Starral is megtörtént majdnem hasonló, épp Pozsonyból indultunk volna felfele, mikor szóltak, hogy az Esmeralda utasai kolbászolnak odalenn, az alsó fedélzeten. Kabinjukat keresték, eltévesztvén a hajót. Mókás lett volna, mi felfelé indulunk, az Esmeralda lefelé, a túristák meg csak néznek...
a hullámmal én szombaton futottam össze, különjáratban vitt minket egom-bpest vonalon.
nagyon jó fej volt a kapitány, köszönet neki az útért! :))
ja, és volt egy aranyos jelenet is: elindulunk visegrádról, majd néhány perc múlva elhúz mellettünk valamelyik szárnyashajó (vagy a bíbic, vagy a vöcsök, már nem emléxem). épp eltűnne a kanyarban, amikor hirtelen lelassít, és egy diszkrét hátra arcot produkál, majd gőzerővel irány vissza visegrádra. aztán megint lehagyott minket.. :))
mi volt, lemaradtak az utasok? ;))))))
K.
A Matthias Rex moszkva tip. szem. hajó a Tiszán van. Járja a Tiszát elsősorban csoportoknak különjáratként. Kiss László hajóvezető került rá, ha ez valakinek mond valamit. (nekem semmit)
Szerveznek helyi természetjárást a hajóval, erre a jegyár 2.100.- Ft / fő. Azt olvastam, hogy ahová befér a moszkva oda be is megy. :)
Nagyon megnézném a jó öreg Mátyást azon a vidéken....
FOMA ha van infod ne tartsd vissza magad megosztani velünk! :)
Jó persze, nagy külömbségek nincsenek, egy család, azért nem teljesen egyformák. Tegnap lefirkantottam őket, nem hagyott nyugodni a dolog. http://www.ingyennet.hu/~vhajo Az első 'példány' a cég honlapján is megtalálható, más formában. Az adatok viszont nem pontosak.
Formailag is van eltérés. Más az orruk, a felső fedélzet első fele, és a faruk formája is eltér. Ezek már az újabb építésűek. Ellentétben a (Sissi)-Boheme-Symphonie dunai hármassal. A Monet,(Van Gogh) és a Modigliani közt csak az alsó fedélzet első körablakaival kapcsolatosan van külöbség. Amúgy a Princesse Sissi csak 105 méter hosszú, így hosszúságban még a saját sorozatában is eltér. Már amennyiben ezen két forma közti külömbségekre gondolsz...
Így van, de vasárnap reggel 'vonult be' Pestre, Te már a kalocsai érkezését láttad. A Monet-hoz hasonló a menetrendje, asszem egy idő után együtt fognak jönni-menni. Típustesója, de inkább a Monet-hez hasonlít, a Sissi-félék picit eltérőek.
Rénibe, Izmailbe már sosincsen fuvar? Ezek a kikötők és Sulina a magyar folyamhajózás szempontjából elveszítették teljesen jelentőségüket?? (Azt persze gondolom, hogy Ukrajnába nem sok gabonát szállítunk.)
Tegnap este megjött a Modigliani! Kb. 23 órakor találkoztam vele, akkor érkezett. Típustesója a Princess Sissi-Monet családnak.
Tüzijáték újra a Gellért-hegyről!!! :)))))
Néhány éve kicsit átcsoportosították flottájukat. Ennek során átkerült a Van Gogh /mondjuk nem is volt itt sokáig/ és a Princesse Sissi a Rajnára véglegesen. 2000 tavaszán már nem kezdett a Dunán. S jött helyükbe az újabb, kicsit modernebb sorozatból a Monet. Bár maga a Sissi nem 'néhai', azért mégiscsak az első csatornajárók között volt, mely a Dunára 'készült' 94 tavaszán.
Szia Trophy! bocs, elvoltam.
Lehet, nemtudom. Azt azonban bizton állítják a Staron, hogy a franciák a ’legszivatóbbak’. A Staron sokan vannak, akik onnan jöttek el. (Nem vág ide, de ha már a ’franciákról’ esik szó, úgy látom a júliusi rendezésben megint van egy idegen név: gyarapodik a flottájuk egy újabb hajóval. Gondolom a Modigliani-val a néhai P. Sissi által hagyott űrt akarják pótolni.) Mi lesz a kollégád a Staron? Nekem is vannak ott ismerőseim. Legalábbis tavaly voltak, mindig légkürttel üdvözöltek. Idén úgy eltűntek…
Örülök, hogy ismét dolgozik az Inota.
Kösz, cikkeket találtam, de nem az MTI-n. Fényképet sem találtam, de ha neked van, föl tudod tenni, vagy el tudnád küldeni e-mailen (enzo7@freemail.hu)? Ha igen, köszi!
Amúgy nem tudja valaki, hogy melyik hajó került át? Aljzat alatt hajótestet ért? Tetőszerkezet pedig felépítmény? Jól értem, hogy két nagyobb darabban vitték?
A képet természetesen az adott címen nem lehet megnézni.
TehátMTI kép a "Lelle típusú" hajó szállításáról itt:
http://www.ingyennet.hu/~jakyg/lelle_szallitas.jpg
Pedig közúton vitték.
Magyarország olyan közút centrikussá vált az elmúlt évtizedekben, hogy - persze megfelelő indokokkal - mindig, mindenhol, minden közúton történik.
MTI hír és fotó:
http://www.mti.hu/img/frame_landscape_middle.gif
Hajót szállítottak Dunaújvárosról Siófokra Folyamatos rendőri kísérettel egy hajó gurult Dunaújvárostól Siófokig az éjszaka. A Lelle típusú, 200 személyes utasszállítót azért hozták a balatoni városba, hogy teljes felújítást végezzenek rajta, majd a következő év májusában az utasok rendelkezésére álljon. A hajón teljes motorcserét kell végrehajtani, új irányváltókat, belső burkolatot kell felszerelni. A munkálatok körülbelül 30-35 ezer órát vesznek majd igénybe. A hajó Siófokig teljes útzár mellett jött, Simontornyán és Siófokon a vasúti átjárókat áramtalanítani kellett a biztonságos áthaladás érdekében. A hajó aljzata 67 és fél tonna, a tetőszerkezet pedig 6 tonna súlyú. A hajó aljzatát mintegy 5 órás munkával emelték vízre a szakemberek.