Ja igen, azt nem vettem figyelembe, hogy az össze nem tört tojást újra fel lehet használni. Egyébként én egyszer ledobtam a 10.-ről egy tojást, és olyan szerencsésen esett (fűre), hogy nem tört el!!!
OK. akkor eloszor az epulet felenel kidobom, ha nem torik ossze, akkor megsporoltam az addigi emeleteket, ha osszetorik, akkor ugyis lentrol kell kezdeni, buktam 1 tojast. Ilyen szempontbol a tojasok szamanak novekedese csak a rohangaszast csokkenti.
Egyebkent meg huje a feladat, mert egy tojas mar az elsorol kidobva is osszetorik. :-))))
Igen, viszont elfáradsz, ha fel-le kell rohangásznod a tojásokért, ezért minimalizálni szeretnéd a próbák számát. Ilyenkor igen jól jön a második tojás.
A Logikai feladványok címü topicban találtam egy feladatot, de a helyes megoldást nem találták meg a hozzászólók vagy csak én nem találtam meg a sok hozzászólás között.
"Van 2 db. tojás, és egy 20 emeletes épület. Ha valamelyik emeleten kidobunk egy tojást, akkor az vagy összetörik vagy nem. Állapítsuk meg melyik a legmagasabb emelet ahol még nem törik össze egy tojás. Méghozzá a lehetö legkevesebb próbálkozással.
(ugye csak 2 db. tojcsit lehet tönkretenni)"
"Először határozzuk meg, mekkora utat tenne meg János, hogy elkapja a csirkét, ha ő is és a csirke is egyenes vonalon, egy irányba futnának. Adjuk ehhez azt a távolságot, amelyet János akkor tenne meg, ha ő is és a csirke is egyenesen egymás felé futnának. Az eredményt kettővel osztva kapjuk meg azt a távolságot, amelyet János megtesz."
Egy autóversenyző egy 8 km-es pályán 240 km/h sebességgel hajtott 4 km-en keresztül, utánna 270 km/h-val 2 km-en és 300 km/h-val a maradék 2 km-en.
Mennyi az átlagsebessége a teljes 8 km-en?
Először határozzuk meg, mekkora utat tenne meg János, hogy elkapja a csirkét, ha ő is és a csirke is egyenes vonalon, egy irányba futnának. Adjuk ehhez azt a távolságot, amelyet János akkor tenne meg, ha ő is és a csirke is egyenesen egymás felé futnának. Az eredményt kettővel osztva kapjuk meg azt a távolságot, amelyet János megtesz.
Ebben az esetben a csirke 250 m-re van Jánostól, Kettejük sebességének aránya 3 a 4-hez. Tehát ha mindketten egyenesen szaladnának, János 1000 métert futna, hogy utolérje a csirkét. Ha egymás felé mozognának, akkor János a 250 m 3/7 részét tenné meg a találkozásig, vagyis 142 6/7 métert. Ha a két távolságot összeadjuk és megfelezzük, akkor 571 3/7 m-t kapunk János megtett útjára. Mivel a csirke az ő sebességének a 3/4-ével fut, ezért jános útjának a 3/4-ét teszi meg, vagyis 428 4/7 métert.
Egy főkomornyiknak egyévi bérként 100 fontot és egy köpönyeget ígérnek. Héthavi szolgálat után elmegy, és megkapja a köpönyeget és 20 fontot, mint a járandóságát.
Mennyit ér a köpönyeg?
Tudom, hogy a mostani feladat erősebb, mint az eddigiek voltak, de volt hogy már becsúszott egy-egy könnyebb is. Majd jobban figyelek, hogy megtaláljam a középutat. Ha dolgozol rajta, akkor még nem írom be a megfejtést, csak ha már jutottál valamire, vagy feladod!