Jah, és közben most azt is megtudtam, melyik plébánián lett keresztelve. Azért nem is kell sokat menni, kb. 20 perc gyalog, merthogy a kerületben van :)
Ne, mélt ne írj, a freemailt hónapok óta nem tudom használni. Illetve írhatsz, a denalisue@excite.com címre.
Na, most felhívtam megint aput, azt mondta, hogy kb. a huszas évekből van valamiféle latin nyelvű irat az apjáról... majd megnézzük mi az, pontosan ő sem tudja, valami honosítási okiratnak gyanítja... ez az egyetlen, ami a családjáról fennmaradt nála.
Apád születési helyét és évét ha tudod akkor a helybéli plebanossal le is lehet levelezni a dolgot. Azután jöhet a következő állomás.
A MOL-nak is van erről anyaga.
(Túl hosszú mailban megy.)
Az a baj, hogy anyakönyvi kivonatom max. a sajátom van...
Namindegy, lehet, kutakodok apa dobozaiban... de nem hiszem, hogy maradt neki valami...
Azé' köszi :)
Ha legalább egy anyakönyvi kivonatod egy faluneved stb van akkor már el lehet indulni.
A nagy adatbázisokban ( nemzetközi telefonkönyvek, DAD , Nagy Iván... stb) is lehet itt a neten keresgélni, rengeteg adatot szedtem én magam is így össze.
Évek óta foglalkoztat a téma, de lövésem sem volt róla mit, hogyan...
Most felhívtam édesapám, s most tudtam meg, hogy az Ő édesapja Romániában született... neszeneked... így hogy álljak neki családfát kutatni? Ráadásul állítólag valami bajor ágú a családja...
Édesapám édesanyja viszont Vulcan községben született, ami akkor még hozzánk tartozott... szerintetek ezen az ágon elindulhatok?
Apa azért nem tud többet segíteni, mert 5 évesen megárvult, tehát már neki sem volt senki, aki a családról mesélhetett volna.
Semmi rokon, aki segíthetne...
Egyetlen (anyai) nagyapám van, de évek óta azt sem tudom hol lakik...
Mondjuk, neki legalább kb-ra tudom a szülőfaluját, meg a születési időpontját, de anyai nagymamámnak meg csak a születési dátumával rendelkezem... najó, a megyét is tudom, de a falut nem.... ezzel asszem nem megyek túl sokra.
Gondolván egy nagyot, a mai napon elindítottam egy, a magyar családtörténettel foglalkozó levelezési listát, ami a Csaladtortenet c. találó nevet kapta a keresztségben:
Köszönöm a részletes információt.
A RadixIndex magyar változatán említett előfizetésre gondoltam. Újra átnéztem az oldalakat és megtaláltam a jelentkezés módját.:-)
Köszi.
A Siebm. az ún. Siebmacher-féle címeres könyvre utal. Ez a nagy sorozat (több tucat kötet) a XIX. század végén jelent meg, és a német nyelvterületről (plusz pl. Magyarországról) rengeteg címer leírását, a család rövid történetét és a címerek rajzát tartalmazza. A teljes sorozat címe: Das grosses und allgemeines Wappenbuch. Az első címereskönyvet Johann Siebmacher 1605-ben adta ki.
Magyarország anyagát 5 kötet + 1 erdélyi kötet, valamint + 1 horvátországi kötet tartalmazza. A magyar kötetek Csergheö Géza munkái:
Wappenbuch des Adels von Ungarn. I-V. Bd. Nürnberg, 1885-1894.
Kempelen helytelenül hivatkozik az I. kötetre, mivel az R betűs családokat a III. kötet tartalmazza. A III. kötet 530. oldalán olvashatunk a Rajeczky családról egy rövid bejegyzést: a leírt címer Rajeczky Márton 1682-es pecsétjéről való, egy griffet ábrázol. A kötet 382. táblája tartalmazza magát a címert.
Már régóta nézegetem a bogardi.com-ot. Nagyon tetszik, csak még nem sikerült feliratkoznom
a tagok közé. Van erre vmi lehetőség? Nagyon érdekelne a dolog.
Üdvözlet!
Tudja valaki, hogy az idegen nevű vezetéknevek eredetéről, hol lehetne anyagot találni?
Földrajzi nevek etimológiájáról több könyvet is láttam már, de vezetéknevekről még nem.
Vagyis egyszeruen csak be kell menni a megyei leveltarakba? S ott pl lehet-e ezeket az anyakonyveket lapozgatni; kezbe venni? Mert ha tudom mondjuk egy szepszulom nevet de csak kb a szuletesi idejet, megis csak lapozgatni kell.
Ennel is nagyobb bibi, hogy az egesz bagazs allandoan maszkalhatott. Vandoroltak a dragak. En mar azon is kiakadtam, hogy - mint irtam, korabbi elkepzeleseimmel szemben - nem is budapestiek a dedszuleim. De mit csinaljak egy ukapaval, aki Balassagyarmaton halt meg (meg is szereztem a h.a.kivonatot), Recsken eldegelt elotte, egyik fia Erdotelken szuletett, de ott is csak atutazoban volt. Vagy egy masik dedapam, aki Egerben kapott allast, azert jott at oda a Felvidekrol valahonnan, ahol szinten csak allomasozott. Honnan lehet kideriteni szarmazasi helyuket, ha a halottiban nincs benne, hol szuletett. Hely nelkul elegge meg van love az ember.
Vegyek elo cenzust? Amig ritka-nevu az os, addig oke; de amikor atlag-neve van, ez sem megy.
Orulok, ha mas tapasztalt cs.kutatotol velemenyt hallok, koszonom.
Valóban sok anyakönyv pusztult el, de a helyzet nem reménytelen. Az egyházaknak az 1820-as évektől évente be kellett adniuk egy másolatot a vármegyei levéltáraknak. Nem minden egyház/hitközség adta le rendesen, de a többség igen. Ezeket a másolat köteteket ma is a megyei levéltárak őrzik.
Gondolom már sokan fordultak hozzátok ilyen problémával, bocs ha már unjátok, a segítségeteket szeretném kérni!
Nemrégiben arra ébredtem, hogy nem tudom pontosan, honnan származom, mi a családom története. A dédszüleim nevén és egy-két adatán kívül semmit sem tudok a családomról. Ezért családfakutatásba szeretnék kezdeni.
Teljesen amatőr vagyok ezen a téren, semmi ötletem, hogyan kell hozzáfogni a dologhoz. Két nagyszülőm még él, ők elmondták amit tudtak, adtak régi papírokat, de ezek elég hiányosak. Sokszor pedig a "régiekről" szóló legendák, történetek egymásnak teljesen ellentmondanak.
Arra kérnélek benneteket, hogy segítsetek abban, hogyan fogjak hozzá, milyen forrásból szerezhetek infókat, ill. ha vannak egyéb hasznos tanácsok, szívesen fogadnám őket.