Akkoriban talán azért nem volt érdeke, mert lett volna jelentkező a versenyre. Jelenleg nincsen, éppen az imént általad vázolt okok miatt. Tehát manapság semmi kockázata nem volt a MATÁV részéről a piacnyitásnak.
egy már kiépített rendszert Na, azért a lepukkant TPV-ket nem nevezném hálózatnak. ;-)
Szóval azt mondod, hogyha neked lenne néhányszázmilliárd dolcsid, akkor szaladnál, és lecsapnál egy ilyen jó lehetőségre? Hmmm... Könnyelműen bánsz a tőkével. ;-)
Itt normális helyzet akkor lett volna, ha a MATÁV-ot eladják, és 1 év múlva egy, vagy több másik szolgáltató meg mondjuk ártámogtást kap a fejlesztesék miatt.
"Tudtommal a helyi előfizetői hurkokra évtizedekre (Talán 20 vagy 30 év!) szól a szerződés, tehát így internetet sem vehetsz igénybe más telefontársaságtól."
És itt jelentene megoldást, ha az állam kötelezné a tulajt, hogy átalánydíjért adja bérbe a csomópontokat más társaságoknak. Vagy nem?
Az ember töke körül a gatyát az anyacég szorítja, ha jól értem. Mégpedig egyrészt az iszonyatos felhalmozott tartozásai miatt, másrészt mert a tartozások miatt leminősítették. Mondjuk úgy, hogy megbízhatatlan vállalat lett. Ezzel együtt rántotta magával a MATÁV-ot is a BBB kategóriába (vagy hova).
Ezen gondolatmenet szerint az anyacég érdeke leginkább a minél kevesebb kiadás-minél több bevétel.
Ha nem neteznek a vonalon, kevésbé kell karbantartani, kevesebb költség.
Viszont a minél több bevétel nemes célját nem látom, hogyan érhetné el.
Akkoriban nem tudom, de mostmár igencsak érdeke a lehet a Matávnak a szabadverseny, a következők miatt szvsz:
Ha megnyílik az ország egész területe, akkor a Matáv nagyon gyorsan meg tudja nyerni magának a nagy üzleti ügyfeleket, és ez sokkal jobban kárpótolja, mintha elveszíti mondjuk az egyéni előfizetőinek tizedét.
És mondhat bárki bármit, az üzleti szférában igencsak jó hírneve van a Matávnak!
Egy fontos dolog: Tudtommal a helyi előfizetői hurkokra évtizedekre (Talán 20 vagy 30 év!) szól a szerződés, tehát így internetet sem vehetsz igénybe más telefontársaságtól.
Ha valódi liberalizáció lenne, akkor úgy működik, ahogy te mondod, de akkor tutira maradt volna az általány!
A két éve bevezetéskor a legnagyobb részt társadalmi szerepvállalás volt az ok, most a piaci viszonyok változása miatt lett kivezetve. Igen, ha szorítják az ember töke körül a gatyát, akkor kevésbbé jótékonykodik...
most nem cél újabb előfizetők Tényleg nem. Mert gyakorlatilag telített a piac. Most a meglévőkkel kell "gazdálkodni", és igen, egy középtávú koncepcióba igenis belefér néhány ezrelékes előfizető szám vesztés.
Az nem műödik így teljesen, hogy egy koncessziós szerződést gyakorlatilag ingyen megkapnak.
meg hát ott vannak a mobilcégek. Koncesszió ott is volt, még díj is, de velük senki nem balhézik, mert van verseny. Noha a Vodának még mindig tart a koncesszója az 1900 MHz-re.
Egyébként az egy süket duma, hogy nem lett volna befektető. Ugyanis aki a MATÁV-ot megvette, egy már kiépített rendszert is megvett. Bárki más, aki jött volna, annak kellett volna befektetnie.
Itt normális helyzet akkor lett volna, ha a MATÁV-ot eladják, és 1 év múlva egy, vagy több másik szolgáltató meg mondjuk ártámogtást kap a fejlesztesék miatt.
Teljesen igazad van! Én is sokallottam a 8 évet, szvsz 5 doszt' elég lett volna, de gondolom ehhez vannak, akik jobban értenek. ;-)))
És még valami: Olyan szerencsétlen világgazdasági helyzetben történt a piacnyitás - USA recesszió, + egy globális telekom-bessz immár két és fél éve. Így nem csoda, hogy nincs valódi verseny. Tényleg, ha 3 éve, a technológiai boom kellős közepén felszabadultak volna a piacok, szvsz már közel EU színvonalú (ár/minőség) távközlésünk lenne.
Naja.
Csakhogy ha valóban szabad lenne a verseny, mint ahogy azt a MATÁV állítja jelenleg, akkor sokan választhatnánk a MonorTel-t, mint alternatívát, akár az ország igen különböző részeiből is. Az pedig egyrészt bevétel lenne a MonorTel-nek, másrészt jóhír, ami szintén új bevételeket hozhatna neki. Így nem sok esélyt látok pl. arra hogy terjeszkedni tudjon. ha pedig telíti a territóriumát, akkor hova tovább?
Egyébként nekem a legjobban az tetszett, hogy 2 éve a Mindenkinek-et úgy reklámozták, hogy habár tudják, hogy az átalánydíj a szabadversenyes piacokon bevált eszköz az előfizetők megnyerésére, és most nem az van, ők mégis bevezetik, mert szeretnék támogatni a net minél szélesebb körű elterjedését.
Most pedig mi az egyik érv a kivezetésre? Hogy szabadverseny van.
Érdekes ellentmondást vélek felfedezni. Ebből nekem az következne az előzőek fényében, hogy most nem cél újabb előfizetők megnyerése. Jól látom vajon?
Nem teljesen így működik. A kapitalizmus elválaszthatatlan része az ilyen és ehhez hasonló koncessziós szerződések, főleg a feltörekvő piacok telekomszektorára nézve! Ugyanis egy vezetékes hálózat kiépítése akkora beruházási költséggel jár, hogy nincs az az épeszű szakmai befektető, aki pénzt hozna anélkül, hogy ne legyen biztosítva 5-8-10 évre a profitja.
Az más kérdés, hogy milyen hülyeségek is belekerülnek egy ilyen szerződésbe.;-))
Nem a kezdet kezdetétől. De azért nem kellett volna 3 évet tökörészni a felszabadítással. Szerintem.
3 évvel ezelőtt talán még lett volna pár öngyilkosjelölt cég, aki piacot látott volna errefelé.
Ámbár, a fene se tudja!
"És még valami: A mobilcégek sokkal nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, ezt miért nem kéri senki számon? ;-)"
- Mert ez a topic nem a mobilcégekről szól :-)
Igen, én is erre gondoltam, csak nem voltam biztos benne, hogy te is erre gondoltál-e.
Úgy tudom, hogy a mostani tárgyalásokba a Vivendit is bevonta a minisztérium.
Éppen azért, mert a Vivendi fogyasztóinak nem tetszett, hogy az ő percdíjaik ellen sosem küzdött senki, míg mi itt élvezkedtünk az átalánnyal.
Mondjuk az azért igen rejtélyes, hogy miért a MATÁV-osoknak kellett volna a leginkább hallatniuk a hangjukat az ő kedvezményeikért.
Ezt hogy érted? Az ISP-k fogják kiépíteni pl. az ADSL-t, mikrót, kábelt, egyebet? Minden bizonnyal. Az ISP-k fognak felelni a kiépítésért. Ők kötnek majd szerződést alvállakozókkal, kezdve a Kismiska Bt-től akár a Matávig. (ADSL)
Te az ISP-vel kötsz szerződést, ha hiba van, akkor nekik jelented.
"És még valami: A mobilcégek sokkal nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, ezt miért nem kéri senki számon? ;-)"
Mert 0-ról indultak és mert kifizették a koncessziós díjat. Valódi verseny van a piacon. És nem utolsó sorban, mert nem olyan gusztustalan a kommunikációjuk.
Csak azt nem tudom, hogy mire is kellett (és mostanában is kell a "friss vonalasoknak") befizetnem a jópárezer forintot bekötési díjként?! A drótra és az azt kihúzó munkásokra? Azért nem 30000-et fizetsz most, hanem mondjuk (mennyitis? :-)) Tudod mennyibe kerül egy Ericsson központ, vagy egy méter légkábel kihúzása, mennyibe kerül az az áram, amivel azokat a berendezéseket működtetik, amelyek lehetővé teszik Neked, hogyha felveszed a telefont abban vonal van, mennyibe kerül a működtető munkások, az üzemeltetést támogató számítógépes rendszerek, a callcenterek fenntartása a 143-nál, vagy a 1212-n.
A mobil és a vezetékes távközlés ilyetén összehasonlítása nem teljesen helytálló, mert egészen más technológiát igényel, egészen más infrastruktúrát.
És még valami: A mobilcégek sokkal nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, ezt miért nem kéri senki számon? ;-)