Keresés

Részletes keresés

TT12 Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6182
kinai csirke... ok biztos "fokozottan" szeretik :)
Előzmény: joy (6180)
moes Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6181
meg egy kis fokhagyma
Előzmény: joy (6180)
joy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6180
A csirkéhez való fűszer a só-bors-paprika-hagyma...
:o)
Előzmény: TT12 (6177)
TT12 Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6179
én meg aszittem vmi egzotikus fűszer. :)

Kösz szépen.

Előzmény: GPF (6178)
GPF Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6178
Ne tegyél bele!
Ha jól tudom, azt hívják úgy, hogy ízfokozó.
Van akinek allergiát okoz. (Pl. nekem, pedig nem vagyok egy kényes típus.) Az ízt inkább máshogy fokozd!
Előzmény: TT12 (6177)
TT12 Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6177
Sziasztok!

Új vagyok itt, és a főzésben is, így lenne egy amatőr kérdésem: mi az a glutamát, és hol lehet beszerezni? Egy csirkés recepthez kellene.

Kösz.

moes Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6176
volt egy masni-recept.

a leveles tésztát kell kiengedés után kinyújtani, az egyik felét fűszervajjal megkenni (margarin, vegeta, petrezselyem, bors, fokhagyma, szerecsendió), félbehajtani, belül legyen a szottyos rész, majd kívül némi tojásozás után mákkal megszórni, majd felvágni csíkokra, masnit formálni belőle vagy megcsavarni és megsütni.

na, ez szerintem némi módosítással működhet a kaporral is.

Előzmény: GPF (6175)
GPF Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6175
Köszi, jó ötletek (a tököt kivéve.)

Valami pogi, vagy sós süti?

moes Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6174
az csak jó lehet :-)
Előzmény: Lappantyú (6173)
Lappantyú Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6173
Valamint most találtam egy érdekeset:

Tökös palacsinta
Csinálsz egy sima palacsintatésztát, lehet kicsit sűrűbb. Egy kisebb, zsenge tököt meghámozol, legyalulod. Nem kell kinyomni a levét! Belekevered a palacsintatésztába és megsütöd a palacsintákat. Kapros tejföllel töltöd.

Ki fogom próbálni, bár még elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet.

Lappa

Előzmény: Lappantyú (6172)
Lappantyú Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6172
hát kovászos uborka.
Előzmény: GPF (6165)
moes Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6171
natúrhusi kaporszósszal, főtt burgonyával vagy rizsel.
zöldbabgulyás.
zöldbabfőzelék.
saláta kaporöntettel.

vagy add oda nekem :-)

joy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6170
LYUPPIÍÍÍ!

Hát, igen!

Előfordult már ilyen malőr, ebben a topicban is, nem előszö...
No, nem baj!
:o)))

Előzmény: Hy (6169)
Hy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6169
Vagy ~ rétes:
Réteslap, 1/4 kg túró, pohár !sűrű! tejföl (Savót kiönteni alóla!), csokor kapor, só, tojás. A túrót villával összetörjük, bele hajigáljuk a többi alkotót is -a kaprot (szára nélkül) apróra sarabolva,, tojást héja nálkül-, alaposan eldolgozzuk. 2-3 eka morzsával besűrítjük, hogy ne follyon, a rétegenként olajjal megspriccelt 2-3 réteslapra tesszük, melyre először vékonyan morzsa-ágyat teszünk, fölgöngyöljük, tojással megkenjük a tetejéj, 30-40' alatt piriropogósra sütjük!

Végül sajnálkozunk, hogy mennyi munka, és már nincs nyoma sem...

Előzmény: Sajtlee (6167)
Hy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6168
40cm.

"Ezt régen férfiak csinálták kinnt az udvaron, ha jól emlékszem."

Most is csak:
"Api! ki ne merd nyitni a konyhaajtót, míg ki nem szellőzik a büdös!"

Egyébként én így csináltam:
Alaposan mosószeres csutakkal kívül-belül ledörzsöltem a gépzsírt róla csap alatt, két liternyi vizet alaposan megfőzetm benne, kiöntöttem, és a gázlángra tettem először rendesen, majd szélei felé is forgatva, míg az egyész csillogó acélkékké lett, szinte átízzott...
(Némileg itt-ott füstölt, nem is lett olyan szörnyű büdös.)
Utánna forróvíz !!!Nagyon VIGYÁZZva a robbanó gőzre!!!
Törölgetés-olajjal bekenés!
Most olyan mint valami horrorfilm-bogár, a falon.

Előzmény: bd (6164)
Sajtlee Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6167
Kapros-túrós lepény... csak nem tudom hogyan kell csinálni. :o)
Sajtlee Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6166
No, egy újabb kérdés:
Már Szilveszter napján sem bírtam megbírkózni a vöröslencse elkészítésével! A barna színűből minden további nélkül issteni salátát csinálok, a vörös főzése gondot okoz. Meddig kell főzni, áztatni? (most speciel rövid ideig (3-4 perc) áztattam, s rövid ideig főztem, nyers is maradt...) Ha meg tovább főzöm, akkor szétfől:o(.

Ja és ugye nem lesz bajom, ha nyersen eszem meg:o)))

S.Lee

GPF Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6165
A mek-en van fenn egy "szakácskönyv":

Kun Ákos: Egészségkímélő ételek ínyenceknek.

Azért tettem idézőjelbe a szakácskönyvet, mert sokkal inkább tanácsadó könyvnek kellene hívmi.

Az egészségkímélő többek közt a húsmentest jelenti. (Úgyhogy ebből a szempontból nem ez a kedvencem.)
Ilyen alapos könyvet én még nem láttam ebben a témában.
Többek közt részletesen leírja, hogy hogyan kell beavatni a serpenyőt. (Meg még rengeteg mindent.)

Más:

Kaptunk egy csomó kaprot. A tökfőzeléket utáljuk, de a kaprot szeretjük. Krémleves volt, kapros tejfülös hús volt, most valami süti lenne jó, de bármilyen kapros ötletet szívesen vennénk.

Előzmény: bd (6164)
bd Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6164
Joy, asszem csak veszek eggyet.
A tied 20 cm átmérőjű?

Ki tudja, hogy kell "kiégetni" az uj vasserpenyőket?
Ezt régen férfiak csinálták kinnt az udvaron, ha jól emlékszem.
bd

Előzmény: joy (6161)
joy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6163
Yully!
Maradok a kukoricánál...
Előzmény: toccata (6160)
joy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6162
:o)
Szegény balek!

Én legalább elértem, hogy valaki lettem!

(Valaki vigye le..., valaki menjen le..., valaki hozzon föl...)

Előzmény: aquila (6157)
joy Creative Commons License 2002.06.06 0 0 6161
Valóban a sütés a lényeg!

A laposfenekű legföljebb a villanyra való.

Nem. Vékony kell, mint a palacsintasütő!

Saját fenekén megáll, csak úgy kell fordítani, hogy a nyele le ne rántsa! Nekem tökhagyományos van - még- 25 éves!
Nekem nincs, én is kerestem, azután rájöttem, fölösleges, mert úgy viselkedne, mint a láng-elosztó műxik, és hőveszteséget is okoz!

A tűzhely mellett a fali kampósoron a palacsintasütő, vakaró-kaparó-szűrű-szedő kanalak mellett.
Nem is olyan túl nagy, 40/20 centis+ nyél és a fül-akasztó.

Előzmény: bd (6145)
toccata Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6160
Kb. 2500 Ft/liter. De megéri. Olyan, mint az orvosság, csak eszméletlen finom. :)
Előzmény: joy (6142)
aquila Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6159
köszönöm szépen:))
Előzmény: Mulan (6158)
Mulan Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6158
aquila, kedves, valahol már leírtam nagyon ezt a kínai ropogós tésztát, talán valamelyik kínais topicban...

Tojásos tésztából: a tésztát negyedórára beáztatod hideg vízbe, leszűröd, leöblíted, lecsöpögteted, egy órára a hűtőbe teszed. Nagyonnagyonforró bő olajban kell aranysárgára sütni (elvileg merítőhálóval). Azután tálalhatod akármikajához köretnek, pl. minden kéznéllevő hozzávalót felaprítva gyömbérrel, szójaszósszal, ötfűszerrel, borral, mézzel bepácolod, és azután hirtelenkisütöd.

Másik verzió: a tésztát kifőzöd azon magyarosan sós vízben, leszűröd, öblíted, kevés olajat keversz hozzá. Az "adalékokat" elkészíted, ahogy szeretitek (pl. mint fent, vagy mint bokor írta, amikor minden jó, összekeversz mindent (tésztát, zöldséget, húst...), és jól összepirítod.

Ehhez már érdemes esetleg fűszerolajat (szezám, tökmag) használni a tésztára, illetve házilag is csinálhatsz hozzá ízesített olajat: kicsi olajon szezámmagot, vagy gyömbért és/vagy fokhagymát (a gyömbér-fokhagyma igen jó kombináció) pirongatva.

Előzmény: aquila (6151)
aquila Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6157
bocsánat, azt kifelejtetted, hogy elengedett egy hónapra Amerikába, és nevelte itthon a két gyereket és a macskákat addig is:)))))
Előzmény: Sajtlee (6156)
Sajtlee Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6156
Off

Ejj Nektek ily csodás uratok van?:o)
1. Kiganézza, polcozza a spájzot.
2. Ha összeszidjátok nem neki áll feljebb, hanem megy és jóváteszi bűnét.

Ez igen, gratulálok:o)

On

aquila Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6155
Van egy spéci íze, amit én szeretek, alighanem valami olajtól lehet. Azt mondta a nagycsarnokban a bácsi, hogy szezámolajat használjak, de az ára elriasztott.
Előzmény: bokor (6154)
bokor Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6154
Kukapozititv, ez jó :-) Tényleg úgy néz ki szegény, de én is csúnyán orditanék azzal, aki kidobja!
A piritott tészta különben csakis fantázia kérdése. Nekem mindig egy kicsit más, de mindig ugynazzal a lelkesedéssel faljuk fel... :-)
Előzmény: aquila (6153)
aquila Creative Commons License 2002.06.05 0 0 6153
Viccelsz? Háztartás nem lehet meg Hoi Szin szósz nélkül!:))) Nálam is mindig van otthon. Kicsit off, de elmondom. A nyáron messze-messze utaztam, és az uram távollétemben meglepiként kiselejtezte a spájzot, szétszedte, kifestette, újrapolcozta, szóval minden olyan munkát megcsinált, amire ember lánya rá nem vetemedik. Hazajöttem, volt nagy öröm, hálálkodás, mifene. Majd egy-két nap múlva kerestem a Hoi Szin szószt, nem találtam. Kerestem erősebben. Még erősebben nem találtam. Aztán kiderült, hogy a párom kidobta, mert úgy ítélte meg, hogy az kukapozitív. Na, azt a világvégét ne tudd meg, amiben szegénynek része volt!:)))))))) Úgyhogy volt egy futása szombaton délelőtt a nagycsarnokba, ahonnan halálra vált arccal tért meg, hogy teúristen, ez ilyen drága dolog? Mondok neki: hát szerinted miért ordétoltam ennyire, hogy kidobtad?:)))
Receptet köszönöm, ki fogom próbálni.
Előzmény: bokor (6152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!