Szenvedélyes kaktuszgyüjtő vagyok, először járok itt jó lenne levelezni hasonló emberekkel.
Vannak nagyon durva 2-3 méteres kaktuszaim (főleg Tunéziából, király volt átcsempészni a reptéren több bőröndnyi kaktuszt:)))),
A gáz az, hogy lassan kinövik az erkélyt. Az a baj, hogy nincs szivem kidobni egy sarjat sem amiben még van élet igy aztán ugy néz ki az erkély mint egy őserdő:)
Viszont egyre aggodok a jövö miatt, mert elöbb utobb nem lesz hely, mi lesz akkor, ezek a növények olyanok mint ha a gyerekeim lennének...
Felesleges növényem az nekem is szokott lenni. Bár nem szaporítom őket, mégis néha elburjánzik egyik-másik. Ilyenkor a környezetemben mindenkinek osztogatok egy-két felesleges példányt..
Persze néha én se bírom megállni, hogy ne vegyek egy-két extra növényt, pedig helyem az már nem sok van...
Tehát akkor még hó sem érheti? Akkor asszem a teraszon fogom teleltetni. Az kint van, és nem éri a hó. A biztonság kedvéért befogom fedni újságpapírral. Köszi a választ, majd akkor megírom, hogy túlélte-é.
Üdv. Ensingmsing
Igen pontosan úgy néz ki ahogyan leírtad.
A lényeg, hogy télen se érje csapadék. Kint lehet a -15 C-ban is, csak teljesen szárazon legyen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor -10 C alatti hőmérséklet volt, azalatt újságpapírba csomagoltam őket (úgy voltak 1 hónapot), de az egész telet a szabadban töltötték.
Olyanom nekem is van. Egyről beszélünk, ugye? Olyan vékony egy centis hajtásai vannak, melyeket sűrűn, szőnyeget képezve hozza. Virága piros tölcsér alakú kb. 5 centi átmérőjű. Azt én is olvastam, valahol, hogy télálló, de nem kísérleteztem. Teljesen szabad vagy védett álláson volt? Hó takarta? Szeles volt a helye? Egyébként kinti teleltetés nélkül is virágzik. Nekem is most virágzik, folyamatosan növeszti a virágait, pedig nekem télen csak a duplaablak között volt. De azért örülök neki, hogy neked sikerült. Lehet, hogy idén én is kipróbálom.Majd meglátjuk.
Na helló!
Ensingmosing
A 3 cserép Chameaecereus silvestri-met kint hagytam télen (direkt), mert úgy tudam hogy télálló. És tényleg az.
Sőt még meg is hálálták a dolgot, annyi virág van rajtuk, hogy a zöldből alig látszik vmi (minden tiszta piros a sok virágtól).
Akkor ez remélhetőleg napégés. Azért figyeld, nehogy továbbterjedjen, mert akkor lehet, hogy gomba.
Gomba esetén gombaölővel permetezz és a növény lehetőleg világos (napos) és levegős helyen legyen és ekkor ne adj neki vizet egy pár hétig.
Tyűha,klasszak!Esetleg iskolába,stb helyre,ahol értékelnék?Mi a pálmánkat felajánlottuk a fiam új iskolájába,igaz az igazgatónő is nagyon szereti a növényeket.
Nekem is van ilyenem, de azok jóval kisebbek és csúnyábbak. Minden télen benn van a szoba egy sötét helyén, és mikor tavasszal kikerül a napra, bármennyire is óvom mindíg megég. Szobában hogy fejlődik neked? Mennyit nő évente?
AVEIK
Üdv. Ensimgosing
Szerintem túlgondozod a növényeidet. Nyugodtan ragd ki őket a napra (nekem már 1 hónapja kint vannak). Csak mértékkel locsolom őket, max. 1 héten egyszer, de van hogy elfelejtkezem róluk és csak 3 héten egyszer (még nyáron is a +35C-ban).
A sarjakkal/dugványokkal sem szoktam sokat bajlódni, homokba v. homokos földbe rakom (előzetes szárítás után) és úgy kezelem mint a többi növényt. A lényeg: ne álljon vízben a dugvány, max. enyhén legyen nedves a földje, és hagyd kiszáradni is...
Akkor megnyugodtam, azt hittem, hogy már megint elszúrtam valamit, azért hervadt el szerda körül a vasárnap kinyílt bimbó. A nagy örömem az, hogy a tövében lévő másik bimbó is megindult, és tegnap kinyílt! (Közben egy furcsa krátert találtam az egyik tüske tövében, úgyhogy a bizti kedvéért kapott egy kis gombaölőlocsolást és ecsetelést.)
A kis dugvány meg jól bepenészedett, úgyhogy kénytelen voltam búcsút venni tőle.
A legújabb szerzemény egy (talán) Enchinopsis, olyan kis aranyos kicsinyeket nevel, amiknek gyökerei is vannak.