"Szerintem azért, mert az általában alacsonyabb végzettségű emberek sokkal könnyebben mobilizálhatók bármilyen cél érdekében, pláne bármilyen cél ellenében. A baloldal történelmi szerencséje, hogy nagyon egyszerűen megfogalmazható, és fogyasztható szlogenek jutottak neki, amire szavazóbázisuk azonnal aktivizálódik. A hazaszeretet, a családok fontossága sokkal inkább elvont, és érzelmi (tehát nem anyagi) kategóriák, ezek a jobboldalnak jutottak, kommunikálni pedig sokkal nehezebb velük. Ebből következik hogy általában tanultabb, az elvontabb értékeket is megértő réteg érzi sajátjának őket."
Mar megbocsass, de ilyen hulyeseget mondani, hogy a Fideszre csak az ertelmiseg szavazott, az MSZP-re meg az osszes tobbi...:) Persze forditva is ugyanakkora hulyeseg.:) Az MSZP-re is es a Fideszre is szavaztak ertelmisegiek is es olyanok is, akiknek meg 8 altalanosuk sincs. Igazabol nem ertem, hogy ezzel mi a baj. Ezenkivul azt sem ertem, hogy miert lenne azert vki okosabb, mert videken/Budapesten lakik.
Szted volt olyan part, ami nem "nagyon egyszerűen megfogalmazható, és fogyasztható szlogenek"-et hasznalt? Ha volt ilyen part (sztem nem volt), akkor az vmit nagyon elrontott, ugyanis a szlogeneknek pont ez a lenyege.
1. Honnan tudod, hogy aki felfirkalta a "Parasztok, szopjátok le a cigányok faszát", illetve a "NARKÓ" feliratokat azok az mszp-re szavaztak?
2. Ha jol ertem, akkor te ugy ertelmezed, hogy abban a panelhazban, ahol ilyen feliratok vannak, ott minden ember ilyen szinvonalon van. Honnan tudod, hogy pl nem egy kis hulyegyerek firkalta fel ezeket? Sot honnan tudod, hogy egyaltalan vmelyik ott lako firkalta fel? Akar egy olyan is firkalhatott, aki "egy elkerülhetetlen nemszeretem program részeként" jart arra (gy.k. nem ott lako), nem? :)
3. Ha te nem ott laknal, ahol laksz, hanem egy panelhazban/lakotelepen, akkor csak azert, mert panelhazban/lakotelepen elsz attol "lumpen" lennel? Mert sztem nem ezen mulik...
AZ nem lehet, hogy a Fidesz valamit rosszul csinalt? Szitani a videk Budapest ellentetet? Szerintem le is tettek Budapestrol, mar az elejen. Na de csak azert szorakozni Pesttel, mert a partvezetes nem pesti? Hat nem baromi kisstilu ez a reszukrol?
Masreszt ott is szavaztak am sokan MSZP-re videken ahol a Fidesz vagy az MDF jelolt nyert. Vagy az semmi?Ugy mint negy eve? Nyert a Fidesz kis kulonbseggel azt azt hitte az egesz orszag ra szavazott. Ugy is kormanyzott, mintha a szocik meg a szadi egyutt 10 %ot ertek volna el. Ez pedig baromi ellenszenves.
Masreszt teljesen felesleges mindenfele jelzoket aggatni a szoci keruletek lakosaira, hogy a normalisabbja reg az agglomeracioban lakik, meg lumpenploretarok, meg kutyaszar, mert ez is baromi ellenszenves.
Ja, es meg valami. Azon gondolkozom, hogy anyagilag mely keruletek lakosai tudtak megengedni maguknak az gglomeracioba valo koltozest...
Mindenki a saját oldaláról magyarázza a választás eredményét, persze én is.
Van egy nagy réteg Pesten akiket nagyon könnyű "megvezetni" a kereskedelmi TV-knek ez sima ügy volt, nem kellett ehhez különösebb MSzP-s kampány sem.
A másik nagy trükköt a közv.kutatók követték el szerintem megrendelésre: az 1. forduló előtt egy héttel bedobták az ismert 10%-os Fideszes előnyt. Erre ők, hintaszék, Hawai stb. szóval beszopták.(a tíz + ötmillió majd később) A hátrányt már fizikai lehetetlenség volt behozni.
Nekem csak egy használható válaszom van:
Rég kiköltöztek az agglomerációba, otthagyva a kutyaszaros aszfaltot.
A Pest megyei eredmények is erre mutatnak.
Csak azt nem tudom, hogy mennyire igazságos, miközben legalább 200000 fővel csökkent BP. lélekszáma, ugyanannyi képviselőt küldhet a parlamentbe, mint amikor a választókerületeket kialakították.
Amíg meg nem tanul mindenki a saját fejével gondolkodni (:-)?!? (Anyám, optimisták közé kerültem!)
Szerintem nem kell túldimenzionálni ezt a dolgot. Szerencsére most megúsztuk, később meg egyre kevésbé lesz hatékony (vagy legalábbis ki lesz egyenlítve). Nem osztom azok aggodalmait, akik szerint baj, hogy az MSZP nem nyert sokkal nagyobb arányban. Ugyanis annak vagyok a híve, hogy a parlamentben lehetőleg csak olyan döntések szülessenek, amelyekben képesek voltak a kormánypártok és az ellenzékiek egyetérteni. (A többi kérdésről vitatkozzanak csak folyton-folyvást...)
Ez van! Nem törvénytelen, csak gusztustalan!
De a Viktor kiadta, mindenki vigyen egy embert:-))) Vittek!
Ebben csak az a szörnyű, hogy célravezetett, tehát mostantól minden választáson, ez lesz az etalon! Mármint amíg meg nem tanul mindenki a saját fejével gondolkodni.
ahogy mondod, cipelték, személygépkocsival! (Én is vidéken szavaztam.) Vitték a nagyit és a nagypapit, aki az első körben nem volt szavazni, de most az unokák jól megmondták nekik, hogy hova X-eljenek...
Debrecenben tanultam, és azok közé tartozom, akik nagyon megszerették a várost. De már akkor is (jóval a rendszerváltás előtt) világosan érezhető volt a debreceniek elitista ("cívis") gondolkodása. Ez transzformálódott tovább fideszes jobboldalisággá. A pénzt is ezért nyomatta a Fidesz a térségbe - aminek persze a jobboldal további erősödése lett.
Szerintem ez butasag igy. Azert nyert videken a Fidesz, mert ide jobban nyomtak a penzt. Itt van Kosa Lajos, o kapott annyit, amennyi belefert, persze, h fejlodott Debrecen, persze, hogy Fideszes lett a varos.
Nem azert, mert itten odaszavaztak a kisgazdak, meg ilyenek, hanem mert ide jott a penz.
Jo lenne egy olyan kormany, ahol mindenhova megy a penz, aszerint, hogy hova kell, nem aszerint, hogy ki kinek a kije. En orulok, hogy Debrecen fejlodott, csak fejlodjon tovabbra is.
Budapesten MINDEN jobbra szavazó elment szavazni. Számos példáját láttam, szavazóbiztosként, amint az anyuka együtt ment be a fülkébe a sustorgó ifjú gyermekével, és hát - hadd örüljön a gyerek - ő is a fideszre szavazott.
Ennyi van.
Helló4
Elmentünk szavazni. Volt ahol kissebségbe szorultunk (itt pozitív diszkriminációra számítunk), volt ahol mi alkotjuk a többséget (és elviseljük a diszkriminációt, mint 12 éve mindig).
"Mindennel csupán arra akartam célozni, hogy a fidesz mögött nem állt egy sok 10 (100)ezres nagyon könnyen (lumpen) mozgósítható réteg"
Ne b+, hát pár napja nem pont az folyt az M1-ből, hogy a Kossuth-térre mintegy 1.5-2 milliós tömeget mozgósított a Fidesz (:-)))?!? (Vidékről csak 70-80 ezren jöhettek fel!).
Szerintem Budapesten azért vesztett jó alaposan a Fidesz, mert itt ismerik a legközelebbről a tevékenységét, lásd nemzeti színház, M4, stb., beleértve a kéretlen erőfitogtatásait is.
Vidéken meg az a helyzet, hogy egyes területekre sokkalta többet költöttek, mint máshol:
- pl. Fejér-megyében "honfiúi" érzületből (no meg a köbányákat is támogatandó);
- vagy pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az árvízzel összefüggésben.
Az előbbieken kívül tulajdonképpen csak nyugat-Magyarországon, illetve Debrecen és Szeged környékén erős a jobboldal (de ez már vagy 100 éve mindig így van, szóval nem a Fidesz érdeme).
Hogy a Fidesz vidéken eredményesebb volt (különösen a 2. fordulóban), azt részben a példátlan M1-es mocskolódásnak, illetve a vidéki nagypapákat, nagymamákat és szomszédokat hatékonyan mozgósító személyes agitációnak, valamint a postán is kiküldött nagy mennyiségű (az MSZP-t és Medgyessy-t lejárató) nyomtatványoknak köszönhető.
Ámde egyszer volt Budán kutyavásár. A Fidesz aligha tudja hosszan ilyen erővel folytatni a propagandát.
Még valami. Egyesek (még baloldaliak is) attól tartanak, hogy a jobboldal egyre erősebb. Szerintem ez nem igaz. Ha a jobboldal összefogott volna, 94-ben is győzhettek volna. 98-ban össze is fogtak, és ezzel győztek, noha rosszabb pozícióban voltak, mint 94-ben. 2002-re a jobboldal még szorosabban tömörült a Fidesz köré, vaskézzel ment a propaganda, de már ez sem volt elég. A jobboldal, pontosabban a jobboldali hatalmi arroganciára vonatkozó tömegigény visszaszorulóban van. Csak egy viszonylag kicsi (pár százezres) tömeg óhajtja a felhajtást és a konfliktusokat. A többség békét és megegyezést akar.
De az arányok mások. Vidéken simán bemész olyan helyekre, amit Pesten nagy ívben kerülsz.
De egyébként én is azt mondom, hogy anyagi értelemben a vidéki szegény az szegényebb, mint a budapesti. A lelki szegénységet nem firtatom, mert rámzúdul a veres ármáda.
Abban nem vagyok biztos, hogy egy pesti lumpen ugyanannyi pénzhez jut-e mint egy vidéki. A lehetősége bizonyosan több.
Aztan nem tudom láttal-e mar felméréseket arról, hogy a "pesti élet drága" igazából egy mítosz.
Sok közszolgáltatás ára lényegesen nyomottabb mint vidéken, és bizony a pesti piacok is olcsóbbak sok vidékinél.
Ez amúgy egy teljesen normális definíció, de szociológiailag, politikailag nincs túl sok értelme. Szeged, Pécs, Miskolc, Székesfehérvár sokkal inkább hasonlít Budapestre, mint Farkasfára vagy Mogyoróskára.
"A III.kerületben két hatalmas lakótelep van, ahol, mint minden lakótelepen hagyományosan főleg mszp szavazók élnek."
Miért??? Valóban mutatnak ilyesmit a statisztikák, de az okát, pláne eredendőségét nem látom...
"A belváros speciális eset, ezért rakták húzónévnek Pethőt."
Tehát itt másért gyenge a Fidesz. Mi ez a másik ok?
"Igazad van e Fidesz Budapesten harmatgyenge. Az mszp pedig Schwarzenegger."
Maradnak az adatok: a listás eredmények alapján Budapesten az MSZP 2,1%-kal erősebb az országos átlagánál, míg a Fidesz+MDF 9,4%-kal gyengébb a saját országos eredményénél.
Szerintem a 2,1%-os ingadozás majdhogynem a statisztikai hiba kategóriája, de az a 9,4%-os minusz tényleg jelent valamit. Okainak sokoldalú feltárására nem vállalkoznék, szenvedjen vele a t. jobboldal! ;-)
Divat azt hangoztatni, hogy a "pesti lumpenproletárok" szavaztak az MSZP-re, de ez szerintem így ebben a formában nem igaz.
Mindenhol meg van az a réteg, amelyik hasonlóan iskolázott (iskolázatlan) és az anyagi lehetöségei sem korlátlanok - enyhén szólva. Ezek vidéken általában a Fideszre szavaztak, Pesten pedig az MSZP-re.
Az ok talán az lehet, hogy Pesten szinte minden szempontból nehezebb ennek a rétegnek az élete, ugyanannyi pénzböl nehezebben jönnek ki, a környezet - sokkal stresszesebb - így sokkal szarabbul érzik magukat. Könnyebb öket elégedetlenségre hangolni, hajlamosabbak a mindenkori hatalom ellen szavazni - minden bizonnyal ö tehet az összes bajukról -, míg falun ill. kisebb városokban, ha némi javulás áll be az életkörülményeikben, azt pozitívan értékelik. Mondjuk minél kisebb a hely annál tisztább az, hogy ki hol áll a hierarchiában, így egy Ovi jellegü karizmatikus vezetö sokkal hatékonyabb tud lenni, mint egy olyan, aki nem igazán tünik vezetö alkatnak.
Azt a szöveget meg hagyjátok már, hogy ki mit vesz be, mindkét oldal demagóg és csúsztat, annak hogy részletes elemzésekkel és hatástanulmányokkal bizonyítsák, hogy az adott programunk szerint miért lesz jobb mint a másik program szerint, annyi esélye van, mint az inteligens mosóport megtanítani sakkozni.
Hát Észak-Nyugat azért Komárom-Esztergom (konkrétabban Tatabánya-bányavidék) kivételével eléggé rendben van. Az egy két vörös körzet is általában egyéni kvalitásokkal, illetve azok hiányával magyarázható.
A Kelet-Mo.-i körzetekben a Fidesz inkább a kisgazda szavazók támogatásának köszönheti győzelmét. Ez egészen másfajta kötödést jelent, mint nyugaton.
Ez nagyon szép. Mintha a városokban polgárháború dúlna. Tájékoztatlak, hogy a konszolidált, nyugodt Budapesten simán elverték a legtöbb fideszest, köztük a meseügyi minisztert is.
Azért még Észak-Nyugat sem teljesen egyszínű. Másfelől meg igen elmaradott vidékek is narancsba borultak (Hajdu, Szabolcs, Bodrogköz). Emögött a trend mögött nehéz nem észrevenni az elmúlt négy év területpolitikai döntéseit. De a mezőgazdasági támogatások is komoly hatást gyakorolnak: Szabolcsban pl. nem a nyugdíjkiegészítés számít, hanem az alma felvásárlási ára.