Hát arra én is! De lehet, hogy egész ecccerűen csak a korlátolt ovó- és tanárnéniket kéne átnevelni, hogy kicsit kevésbé legyenek maradiak és korlátoltak.. Nemde?;-))
28 éves. pszichológia degree-je van, de nem ebben a szakmában dolgozik. erre még kéne 4 év hogy meglegyen a 8 év, hogy praktizálhasson, de nincs hozzá kedve. maradt a marketing, mert azt is tanult 3 évig.
az már a férjezett, új nevem. email cimnek már régóta azt a nevet használom.
most csak várom a személyimet meg az útlevelet, es az erkölcsit, meg a joint sponsor kitöltött Affidavit of Support dolgait. addig iratom át a többi dolgot, meg a lakás cuccokat. Szóval ha fenti iratok megvannak, akkor kell bemennem es kapok orvost meg stb, meg az interjú időpontját.
Ráadásul mivel az USA-ban fogok élni, jobb ha nem tartom meg a nevem, mert a fekete utcalányoknak szokott ez a beceneve vagy választott neve lenni. Többször hallottam a Jerry Springer es a Jenny Jones show-ban is.
A barátnőm megtartotta lánykori nevét, es gyereke is van. Mondta a férje, hogy "Ne legyél Horvát, a Te neved szebb, es a gyerek is nyugodtan lehet a Te neveden.". Ehhez szóljatok hozzá.
De azért a gyerek megkapta a Horvát nevet. A feleség akarta.
Ma voltam fent látogatóba, es a feleség a férj előtt mondta miután rákérdeztem hogy "Nem akartam Hovát lenni, az olyan semmilyen." Kérdeztem nem bántja a férjedet? Mondta hogy dehogyis.
Nekem hulye nevem van, a férjemnek nem. De nem ezért vettem fel a nevét. Szeretetből csak.
Amúgy szerintem tényleg sok lány csak azért veszi bármilyen formában a férje nevét, hogy később ne legyen gond a gyerekekkel..
Az lenne a jó, hogy olyanok is hozzászólnának a témához, akiknek már van gyerekük és mégis lyánynéven léteznek..
Mert ugye az anyakönyvvezetők is azt szokták mondani, hogy a legtöbben akik megtartják a lánynevüket, az később a gyereknél felveszik a férjük nevét... Hát kitudja?
Szerintem ez a nevvaltoztatas ma mar nem divat. Nalunk is csak a ferjem nagyapja volt, aki kicsit elcsodalkozott rajta, hogy megtartottam a nevem, de aztan kb fel perc morfondirozas utan elismerte, hogy legalabb van tartasom. Es hat o mar nem a mai korosztaly.
Első látásra annyira logikusnak látszana, ha a leánykori név megtartása esetén a gyermek fölvenné mind az anya, mind az apa nevét. Igen ám, de ez hosszú is lehet és ez kényelmetlen. Ha pedig fölnő a csemete és párt választ, az ő gyereke akkor még hosszabb nevet viselne...
Ertelmes felnottkent en is igy gondolom. De ha valakinek vegigcikizik a gyerekkorat, az akar meg is utalhatja a nevet. Annyira nem, hogy belugyminiszteri engedellyel valtson, de hogy a ferjeet felvegye...
Na jo, azt nem. De Fukker nevvel mar tobben is vannak a bp-i telefonkonyvben. Az sem lennek szivesen. Es meg szamtalan egyeb olyan vezeteknev van, amit nem lehet nagy orom viselni, foleg gyerekkent. (pl. Bunkoci - ebbol tobb is van.)
Nekem az eddig elhangzott lehetőségek közül az X-né Y Z és a leánykori név megtartása tetszik (ez utóbbi egy kicsit jobban). De mind a kettőnek van hátránya is.
Az első eset egy kicsit hosszú, nem praktikus és még így is fel kell adni valamit a saját névből, mint a független személyiség egyik kifejezéséből. De a gyermemkek névválasztásánál sokkal egyszerűbb a helyzet, és jobban kifejezi a családtagok összetertozását.
Ha viszont a feleség megtartja a leánykori nevét, akkor ezzel szerintem egyrészt hangsúlyozza, hogy egyenrangú fél (ezért tetszik ez a forma), mellesleg sokkal egyszerűbb is. Ez mindaddig teljesen jól működik amíg meg nem születik az első gyermek. Ekkor viszont komoly gondot okozhat, hogy a jövevény kinek a nevét viselje, mert szerintem a másik fél (függetlenül attól, hogy az anya vagy apa után történik a névadás) kicsit kirekesztve érezheti magát.
Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatban.
teljesen egyetértek. Ma márszerencsére nincs megbélyegzett "öreglány", nem probléma, ha valaki férj nélkül szül, és azt sem hiszem hogy probléma lehet, ha megtartja az édesapja vezetéknevét.
Úgy látszik mi tényleg emancipálódunk - a szó jó értelmében - de a férfiak kicsit le vannak maradva. Ezt úgy is hívják férfisovinizmus, úgy érzik így kell bemutatni, hogy ki az úr a háznál.
igazad van. Én úgy gondolom, hogy az emancipáció (jó értelmében)ez a függetlenség valahogy erre a névválasztásos dologra is kihatott. A nők nagy része szívük szerint megtartanák a nevüket, de a hagyomány/nem illik dolog miatt nem merik végül is megtenni.. Pedig ha már nem ugyanaz a nők szerepe, mint akár 20 évvel ezelőtt, akkor miért kéne ragaszkodni azokhoz a hagyományokhoz? Az lenne a jó, ha mindenki azt választaná, amit szeretne és a férfiak nem csinálnának ebből is presztízskérdést..de ez még arréb van..
Sziasztok!
A névválasztás manapság már teljesen szabad, nem úgy, mint régen, amikor még mindenki ragaszkodott a hagyományokhoz. No meg az olyan dolgok miatt is "férjes" neveket viseltek a nők, mert a régi világban, ha egy nőnek gyereke született és nem házasságban történt a dolog, és ha a férfi nem volt hajlandó a nevére venni - mert van ilyen is - elismerni sajátjaként, akkor azt mondták, hogy laza erkölcsű leányanya, a szegény kis lurko pedig zabigyerek. Ezek a beidegződések működnek ma is, ezért válassza nagyon sok nő a férje nevét.
A régmúltban egy nő abszolút függött a férjétől, hiszen nem igen volt szokás egy nőnek szakmát, hivatást választani, önállóan pénzt keresni. Kiszolgáltatott volt. Ez az egész dolognak az eredője.
Egyébként vannak tényleg fura nevek, egy ismerősöm vezetékneve Tolvaj volt. Nos sem őt sem a feleségét nem zavarta, de az ikerlányaikat állandóan csúfolták az iskolában, " na mi van tolvaj, tényleg lopós vagy?? stb. Kénytelenek voltak nevet változtatni! Kultúra kérdése, hogy ki mit tart jónak, vagy rossznak, valamilyen formában meg kell határozni egy megszületett gyermek hovatartozását, és a patriarchális - apajogú - rendszerben az apa vezetéknevét kapja, de persze volt már a történelem során un,. "matriarchális" anyajogú rendszer, amikor mindenki az édesanyja vezetéknevét viselte.
Nem lehetne úgy rendben tartani az ország népességét, ha az 1000 éves módon pl. Gyula fia Vajk szisztéma szerint menne a dolog. Én megtartva a sajátomat megtoldottam a férjemével, nem okozott nálam semmiféle lelki sérülést. Ebből mindenki tudhat mindent.
Gondolom, ha valakit Bathory Janosnak hivnak, az konnyebben veszi ra Fuck Arankat arra, hogy eskuvo utan viselje a nevet, mint ha Kukuruzsnyák Rémusnak hivnak. :-) (Az utobbira copyright by Rakosy Gergely)