Én ennyire nem értek a zenei finomságokhoz, majd Dotis úgy is válaszol erre.
Az hogy túl rock-os lenne a 424, ezt nem értem, vagy nem ugyanazt értjük rockzenén... A Tom Waits utánérzés az találó szerintem is, és úgy vélem ezzel az albummal sem nyerték meg a közönséget (mármint a széleskörűt), mi lett volna, ha még bátrabbak, a kutya nem hallgatta volna!
424:
tényleg nem akarom nyilvánosan abszolút ízekre szedni, mert ennél sokkal többre becsülöm azokat az embereket, akik sokat dolgoztak rajta - ezért mondtam, hogy inkább emailben, ha érdekel. Most csak NÉHÁNY PÉLDÁT had hozzak fel itt. Amikor anno meghallottam, hogy készül az album, és már előre szuperlatívuszokban beszéltek róla az érintettek, nagyon vártam és bíztam benne. Ezért az első meghallgatás után nem is adtam fel, igenis odafigyelve rágtam át magam rajta többször. De akárhányadik meghallgatás után sem dob fel túlságosan. (És akármennyire hihetetlen is: az 'Ellenfél nélkül' a megjelenés napján is NAGYON tetszett, úgyhogy lehet, hogy én voltam a tizenegyedik...)
Sok mindent készséggel elismerek a 424 érdemeiként, ahogy említettem is: nagyon igényes, profi; tényleg átjön a gondos és precíz munka, amit belefektettek. Nincsenek alapvető hibák sem (és ez nem kis szó ma Magyarországon, ahol a botfülű kiadókat még az agyonjátszott slágerekben sem zavarják a hamis hangok - ld. pl. 'Gyémánt' by Kimnowak...), nincs Antares Auto-tune, vagy ha netán mégis előfordult, akkor semmi esetre sem létszükségletként... Szóval valóban profi munka. És pont ez az egyik bajom is vele, csak persze más szempontok miatt:
Először is a hangszerelés: (sejtem, hogy a meglehetősen eklektikus zenei világom miatt csak kevesen fogtok egyetérteni, de akkor is:) nekem ez a hangszerelés túl egyértelmű, túl sok, túl rock... Minden ott és úgy van, ahogy lennie "kell". Égetően hiányolom az üres tereket a szólamokban. Profi zenészekkként mindenki "tudja hogy mi a dolga" és pontosan össze is illesztik a nagy puzzle-t. Nincsenek nagy meglepetések, nincsenek bátor, radikális megoldások, pedig hát miről is szólhatna másról az igazi ZENE mint a változásról. Hiányolom mindazokat az értékeket, amiket pedig (tudom, hogy) az LGT tagjai is oly nagyra tartanak akár Ray Charles, Tom Waits, vagy Prince zenéjében. Presser Pici például egyszer régen kicsit keserűen valami olyasmit nyilatkozott Prince-ről, hogy az a zene annyira összetett és annyira más síkon mozog, hogy "csak megzavarná a magyar közönséget" - márpedig én pont azt a fajta vakmerő művészi bátorságot és függetlenséget hiányolom ebből az LGT albumból. Ha Presser is pontosan tudja, hogy mire utalt ebben a nyilatkozatában, akkor ő maga miért nem merte meglépni a 424-gyel azt, hogy kilépjen a sekélyes közízlés elvárásai alól?...
Nem tehetek róla, de ezek a szinti-fúvósok egyszerűen bántják a fülemet. Nem azért, mert szintivel játszották, hanem azért, mert sablonos rock-riffek ezek. És talán ezt ők is érezték, ezért nem használtak valódi rezeket, mert "ettől talán modernebb".
A rengeteg díszítő elem is mind a maga helyén, pontosan úgy csilingel, ahogy az FM-rockon felnőtt közönség elvárja, mert ha mást hallana, az ugyebár megzavarná. Az egész le van öntve az obligát generál-zengetéssel, "mert az úgy jó"...
Ami a dalokat illeti, a szövegek engem sem fognak meg úgy, ahogy általában Dusán szokott. Igen, ahogy más is írta már, én is unom az Amerika-témát meg a vonatozást. Dusán világklasszis-szövegíró és hatalmas érdemei vannak az LGT nimbuszának kialakulásában is, ami Dr.Adamis.Dr.Anna.Doktor szövegeivel elképzelhetetlen lett volna...
Szomorúan veszem tudomásul azt is, hogy a BMG-nél se volt egyetlen ember sem, aki észrevette vagy szóvátette volna, hogy az 'Ígéret földje' című Presser-szerzeményt az EMI után egyszer már ők is kiadták, igaz, akkor David Bowie név alatt... (A gyengébbek kedvéért: David Bowie - Pat Metheny Group: 'This Is Not America', 1985.) Tényleg nem értem, hogy miért van szükség ilyen nyilvánvaló "tisztelgésekre" (hogy finom legyek)... Persze a világon mindenki másol időnként innen-onnan dolgokat, tudom, a legnagyobbak is. Még olyan példányszámú albumokon is, mint pl. Santana 'Supernatural'-je, amire "véletlenül" felkerült egy Larry Graham nóta is....
No de nem is sorolom tovább - őszinte bizakodással várom ezt az új lemezt, amin talán megint valami olyan elementáris zene szólal meg, mint anno a 'Mindenki' vagy akár az 'Ellenfél nélkül'. (Apropó: ezt az angol anyagot nagyon-nagyon szeretném egyszer valahogy meghallgatni.....!!!!)
"Slágerre, "kötelező" dalra persze nem lehet voksolni, azokat úgyis eljátsszák."
Hát ez az... :( Néha hasznos volna egy olyan szavazás is, hogy mit NE játszanak el. Én könyörögnék, hogy végre egyszer NE játsszák már el pl a 'Neked írom a dalt'... Ha meg úgyis csak kocsmába mentek, akkor ott nyugodtan játsszanak azt, amit ők akarnak, ne azt, amit a danubiuson felnőtt(?) VIP-jegyes sznob akar.
Hát, olyan nagyon nem kellett csalogatni... Tök át akarom csinálni az LGT-site-ot, gondoltam, majd nyomok rá egy fórumot is. Aztán Peppers és a Fonográf-topic példáján okulva, gondoltam, okosabb lenne az Indexen nyitni egyet. Eddig jutottam, de örülök, hogy végül nem én tettem meg. Az elején az a nagy sörözés meg igen tetszik. Ráadásul, hogy a fiúk is a kocsmába mentek... :-) (Csak szét ne verjék az ámokfutók a berendezést, mire az album kijön.)
Hogy megint nyugati példával éljek: a Toto szokta megszavaztatni a rajongóit a weben, hogy mit játsszanak a következő turnén. Az őszi turnéra épp most zárult le a szavazás. (Slágerre, "kötelező" dalra persze nem lehet voksolni, azokat úgyis eljátsszák.) Aztán összesítik, megrágják, hogy van-e kedvük ezt vagy azt eljátszani, és ha igen, szépen beemelik a programba. De van egy huszasom rá, hogy ez itt nem fog menni. Már csak azért sem, mert itt egyetlen koncertről van szó, a Toto meg kétévente túrázik egy nagyot...
Hat, nem egeszen igy tortent, ugyanis rakattint linkre, megjelenik az illeto ceg fooldala oszt kesz (mivel az automatikus ablaknyitast abuse-olni szoktak a reklamokra - neha alig lehet a sorban nyilo ablakokat lezarni - letiltottam), aztan meg bamul hogy most mi van, hol is van a fesztival... :O
Aztan elovesz karakteres bongeszo, ami egyaltalan nem tamogatja javascript, megnezi linkelt url forrasa, elolvas javascript, fejerecsap, elobb a sajatjara, aztan virtualisan az elkovetoere... ;)
Szoval igen, szep dolog a szponzoralas, orulok neki. De meg lehetett volna oldani hogy az info jojjon a foablakban (vegulis az a lenyeg, nemdebar? :)), es a reklam a kulon megnyitottban, nem? :)
Hogy megint nyugati példával éljek: a Toto szokta megszavaztatni a rajongóit a weben, hogy mit játsszanak a következő turnén. Az őszi turnéra épp most zárult le a szavazás. (Slágerre, "kötelező" dalra persze nem lehet voksolni, azokat úgyis eljátsszák.) Aztán összesítik, megrágják, hogy van-e kedvük ezt vagy azt eljátszani, és ha igen, szépen beemelik a programba. De van egy huszasom rá, hogy ez itt nem fog menni. Már csak azért sem, mert itt egyetlen koncertről van szó, a Toto meg kétévente túrázik egy nagyot...
Örülök, hogy sikerült idecsalogatni Téged, mégiscsak jobban képben vagy a dolgokról ;-))
A személyi kultusznak viszont ára van, mert tudod Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, egy névnapi jókívánságról, már nem is beszélve ;-DDD
Mit szólnátok hozzá, ha minden ide betérő megszavazná a kedvenc LGT albumát ill. 5 kedvenc számát! Remélem jó sok összejön és a kedvenceket HZS eljuttatná a zenekarhoz, hogy játssza már le.
A profik persze nem a slágerekre szavaznak szvsz, mert az úgy is lejátsszák majd...
Ha hülyeség, vagy nem megoldható, akkor lőjetek le:-DDD
Addig nem részletezném, várom az észrevételeket...
Amennyi lét belerak az Union a reklámkampányba, ennyi járhat nekik. Többek között ezért nem lesz 4000 a jegy. Különben is két mozdulat. Egyik ablak lecsuk, másik full screen-be, aztán csók. További tippeket hadd ne adjak, rutinos, öreg csókáknak minek is?
Lehet, hogy erős vagy pontatlan volt a "hitvita" kifejezés. Csak annyit akartam, hogy ízlésekről, tetszik-nem tetszik dolgokról jobb nem vitatkozni. Rengeteg olyan mű létezik, amivel kapcsolatban el sem tudom képzelni, hogy tetszhet értelmes embereknek - ahogy azt sem értem, hogyhogy nem jött le a 424 annyiaknak. Hogy én miért vagyok tőle oda, azt megpróbáltam itt megfogalmazni, ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy az elmúlt négy évben sem csökkent számomra az ereje. Különben hasonlóan voltunk az Ellenfél nélkül-lel 1984-ben. Akkor talán ha tíz embernek tetszett - beleszámítva a zenekart és Kiss Pistát. Nekem is csak fél év után kezdett derengeni, mi is van ott. De akkor úgy éreztem, hogy öt-tíz év múlva majd beérik, elkezdik mások is értékelni. És lőn.
Ismeritek különben az angol nyelvű változatát? Dobozban maradt, de Herskovits Iván leadta 1988-ban. Na, az még a valami, ahogy megszólal. Gondolom, lett volna odaát néhány ember, aki összepisili magát tőle - de most már mindegy.
Leírhatod pontokba szedve, miért nem tetszik neked a 424 (de miért e-mailban, miért nem itt?), érdekel is, csak valószínűleg nem fogok vele egyetérteni. Ami persze nem baj.
A koncertfelvételek, bizony, bizony. Mindent beleszámolva úgy negyvenórányi LGT-koncetfelvétel létezik, ennek mindössze a tizede jelent meg az elmúlt három évtizedben. Pedig... Talán majd egyszer. Úgyis gyökeresen át fog alakulni a hangfelvétel-kiadás a következő években, hátha oldódnak majd e körül is az akadályok. Jó lenne, nagy zenei értékek, csemegék rejlenek abban a negyven órában.
Nyugaton voltak már jópofa kezdeményezések. A Yes például pár évvel ezelőtt a teljes észak-amerikai turnéját felvette, kirakták a webre a mintákat, bele lehetett hallgatni bármeyik koncert bármelyik dalába, ezekből összeállíthattál magadnak egy vagy több CD-t (akár mondjuk 7 különböző Heart Of The Sunrise-ból), választhattál borítót, leemelték az árát a bankszámládról, és ment a postaládádba az egyedi CD - vagy ha a pénztárcád bírta, akár az turné teljes anyaga egy nagy dobozban. Nem mintha rendeltem volna egyet is, de a kezdeményezés nagyon-nagyon tetszett. Asszem, nem kéne nagyon elereszteni a fantáziánkat, hogy hasonló jókat kitaláljunk LGT-vonalon. Megspékelve azzal, ami pár év múlva lesz: nagy letöltési sebesség, védett formátumok stb.
Nehogy már emailben, írjad ide azokat a pontokat. Dotis meg a választ rá. Szeretem az olvasni az efféle elemzéseket.
És magam is boldog névnapot az illetékesnek, én mondjuk nem mertem volna így kikapni az urat az inkognitóból, de ha már mások megtették, becsatlakozom. :-)
Hello Dotis,
(boldog névnapot, így ismeretlenül is)
Az említett búcsúkoncert anyagból valóban hiányzik az 'Egy dal azokért...', meg persze az elejéről a mozdony, de ez utóbbi nélkül tudok élni... ;-) Ugyan a teljes anyagot nem vetettem össze hangról hangra a megjelent CD-vel, de mivel ezt említetted, most ellenőriztem az 'Áldd meg a dalt': nos ez is a 17-i felvétellel indul, csak rámásolták egy másik nap felvételét. Valljuk be, ilyesmire elég sok példa van, és nincs is ezzel semmi bajom. (Mondjuk ami a Generál "koncert"-CDt illeti, az már túlmegy egy számomra elfogadható határon, de ennek ellenére örülök, hogy legalább így megjelent.) Természetesen eszem ágában sincs James-t bántani ezzel, hiszen nem csak az LGT-ből, hanem az egész magyar zenésztársadalomból az egyik kedvencem, nagyon szívesen dolgoznék vele. Minden tiszteletem az övé nem csak a zenei világáért, hanem azért is, hogy annak ellenére sem kurvult el, hogy elég ritkán jut "szóhoz"... (Egyébként hogy nekem honnan van meg e felvétel azt valószínüleg jól sejted, de nem én vagyok a forrás.)
A 424-esről végülis azért nem írtam kritikát, mert egyrészt nem akarok megbántani vele valakit akit amúgy becsülök, másrészt természetesen elismerem, hogy önmagában nagyon színvonalas munka, főleg ha a hazai konkurenciához viszonyítjuk. (Hidd el, én is sokszor meghallgattam...) Mindezek mellett viszont TUDOM, hogy az egész csapatban ennél jóval több van. És nem hiszem, hogy ez csak hitvita volna: ha netán érdekel, pontokbaszedve le tudom írni (emailben) hogy mi a bajom vele. Talán nem véletlen, hogy nagyon sokan jobban szeretik a Loksi koncertfelvételeit bizonyos stúdióalbumoknál, nekem pl az 'Azalbummm' messze a legkedvesebb LGT-lemezem. Meggyőződésem, hogy mindig is nagyon kellett volna melléjük egy valódi és kiváló producer (-hozzáteszem azonban, hogy ilyet itthon én sem ismerek). És tudom, hogy lusta a Somló, de a francba is, valaki rúgja már seggbe ;-))) igazán megérné, ő és a James olyan (persze különböző) zeneiséget képviselnek nálunk, ami iszonyúan hiányzik a magyar zenekarokból...
Lattam az egyik jegyarusito ceg hirdeteseben egy olyat, hogy LGT fesztival.
Errol tudnatok valami ifot nyomni? Mar a Westeles buli ota varom, de eddig semmi.
Jaj, jaj, jaj! Mecsoda személyi kultusz! Most hazudjam azt, hogy nehezen bírom az ilyesmit? Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Hát, igazán jólesik! Úgy meghálálnám azzal, hogy megosztom veletek, amit tudok az új lemezről, csak még asszem, nem publikus. Talán a jövő héten, de lehet, hogy már holnap.
Búcsúkoncert. Valami vágott kalóz lehet nektek, sejtem is, hogy honnan. Mindenesetre a teljes koncert 3 óra 21 perc volt a kismozdony berobbanásától a kitolatásig. Gondolom, azt a részt kapásból kihagyták, mikor átsunyiztak a kisszínpadra az Egy dal azokért... alatt. Különben a Búcsúkoncert CD nem csak a 17-i, vasárnapi koncert anyagából készült. Például az Áldd meg a dalt tutira nem vasárnapi, merthogy akkor James jól elrontotta. (Amúgy nem jellemző.)
Ami meg a 424-et illeti: ez már hitvita, nem akarok ilyenekbe bocsátkozni, csak megjegyezném, hogy nálam nyomban ott van a Loksi után - és tudom, mit beszélek. Tegnapelőtt kétszer hallgattam meg, hát igen...
1992 május 17. Ugyanaz a (profi) felvétel, aminek egy harmada hivatalosan is megjelent. Sőt ezt "remastereltem", úgyhogy jobban is szól, mint az a CD ;-)