köszönöm a tippeket nagyon informatív volt, mostmár sokkal világosabban látom a dolgokat.
talán az is egy lehetőség volna, hogy egy-két külföldi figuraépítő munkájából is szemezgethetnének az olvasók akárcsak képek alapján is, nem?
az újság szerkesztése tényleg nem egyszerű dolog,
és nem is tartozik rám a tartalom formálása..
csupán hangot adtam a véleményemnek, ami szerintem nemcsak az enyém.
a hangnemet pedig pontosan direkt ilyenre vettem, ugyanis a reakcióból ami érkezik rá le lehet mérni
hogy volt-e, lesz-e foganatja.
kiderül egy-két hónapon belül azt hiszem.
mindenesetre köszönöm a gyors választ, örülök neki, hogy nem a levegőbe panaszkodtam..:)
viszont ha az ember újságot szerkeszt, készít, akkor az egy kicsit olyan mintha közszereplést vállalna.
kritikák érhetik igen könnyen, amiket fel kell dolgozni és kideríteni, hogy mi is áll mögötte.
egyértelműbben: az előző hozzászólásom nem támadás volt és nem is csesztetés, hanem olyan javaslat amit nem nekem kellett volna igazából megtennem és nem is az olvasóknak.
ennek ellenére nagyon színvonalasnak tartom az újságot és biztosan furcsának tűnik, de visszamenőleg is elolvastam néhány számot a bennük lévő hasznos tippek miatt, sőt meg is vettem egyet-kettőt.
de továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy túl sok a HK meg a repcsi.
tényleg lehetne egy kicsivel több figura vagy akár hajódioráma is..!
maradok tisztelettel, köszönöm a figyelmet.
köszi az elismerést, vannak ott sokkal jobbak is.:)
íme egy két link figura tárgykörben, talán belefér valahol, valamelyik újságban apróbetűvel a lap alján..
remélem mindenki hasznát veszi:
Szeretnék veled ismét megosztani egy-két "műhelytitkot", ha megengeded.
Bizonyára észrevetted -bár ha nem lapozgatod a Pro Modellt nem biztos-, hogy minden témakörnek van egy ún. rovatvezetője.
Nos, a figura szekcióval valóban sokáig csehül álltunk, egészen addig, amíg meg nem találtuk ennek a témakörnek is a "szószólóját". (Ha netán megvennéd?elolvasnád majd a következő számot, majd meglátod!) Ezért eddig a kollektíva határozott (az összes rovatvezető) egy adott lapszámban szerepeltetett figura mennyiségéről, milyenségéről, stb. a rendelkezésre álló makettek alapján. Ha jól számoltam az elmúlt fél év valamennyi számában legalább 2db. -azaz kettő(!) darab-, különböző témakörbe tartozó figura szerepelt a lap hasábjain. Ez alól csak a 2002/1-es lap jelent kivételt, ahol valóban egy figura "árválkodott"! (Ennek oka az állandó helyhiány...) /Ezt is lehet nem szeretni, de sajnos így van!/ Azzal pedig sajnos nem lehet vitatkozni, hogy kis hazánkban még mindig a repülős, harcjárműves témakört kedvelők vannak a legtöbben, így kénytelenek voltunk a tartalom meghatározásánál a mérleg nyelvét feléjük billenteni. Remélem a figurákat kedvelők tábora a közeljövőben növekedni fog (az autósokkal egyetemben!) és az Ő javukra is tudjuk majd az újságot bővíteni. Ahhoz pedig, hogy ez az ország nemhogy egy, de két makettező újságot tartson el, az olvasóknak is egy kis türelemre lesz szüksége a helyes irányú fejlesztés érdekében. Nos, ehhez lenne nekünk szükségünk az építő jellegű kritikákra (amely lehet akár negatív is!), a megfelelő hangnemben és nem első sorban tálalásban!
Az észrevételeket ezúton is köszönöm!
Üdvözlettel: Rácz Róbert (rrobbie@uze.net)
Ui.: A következő lapszámban -ígérem- már az újdonságok között is fogsz figurákat találni! (...és ha a rovatvezető az internetes szerkesztő figyelmét felhívja egy-két jobb weboldalra, azokat is biztos megosztjuk a "hallgatósággal"!)
legelőször is annyit, hogy jók a figuráid az újságban!
Másodszor: az igaz, hogy manapság egyre többen kezdenek figurázni, de azért még mindig a repülők+ a harckocsik vannak túlsúlyban. Nyugaton ezt a késhegyes dolgot úgy oldják meg, hogy alapból ugyanaz a kiadó 3 makettesújságot ad ki különböző témában: repülő, harcijármű, figura
Csakhogy Magyarországon ez nem jönne be,azt már szerintem nem kell ecsetelnem, miért. Szerintem akkor rendeld meg a Figurines-t, abban van elég figura... Az már más kérdés, hogy 2000 ft.
ui: megdobhatnál egy pár jó figurás oldallal!
Köszi
arra azért kíváncsi volnék, hogy a figurás részek melyik oldalán hullottak le ennek a bizonyos késnek, amin az élén táncolnak a szerkesztők.
hiszen olyan jelentéktelen a figura termés a nagyvilágban.
ezekkel a nyamvadt tankokkal meg repcsikkel már
dunát, tiszát, bodrogot lehet rekeszteni.
figurás cikk meg jó ha számonként egy(1) akad ezekben a makettes újságokban.
éppen néztem a legújabb promodellt..
az újdonságok rovatban egyszer sem esik szó figurákról..!
nemcsak tankokból meg repülőkből áll a makettezés.
ja, elfelejtettem a kamionokat meg az autókat, bocs..!
figurák..? kit érdekel!
itt van a helyette a legújabb,PZ4,5,6,9,stb..übermegapanzerkampfwagen, meg a
f1-6,7,8/j/k/l/stb repcsi.
többek között ez az oka, hogy nem veszem egyik makettes újságot sem, ugyanis már herótom van ettől a begyöpösödött harckocsi meg repcsi imádattól.
ezek remek témák de már nagyon unalmasak.
ha más érdekel, lehet előfizetni a külföldi makettező magazinokra.
a másik meg mintha az interneten is csak repülős honlapok léteznének, legalábbis a pronodell szerint.
nekem meg tele van a linktáram jobbnál-jobb figurás oldalak linkjeivel.
érdekes..
ezt nem rossz szándékból írom, hanem építő jellegű kritikaként.
lehet vele egyetérteni, szidni, stb..
na ennyi..
frikinek tök igaza van.
nekem is kellenek régebbi számok..:)
szerintem nem rossz újság kár, hogy kicsit kevés benne a horgászásról szóló írás.
vagy a halászat? midig összekeverem a kettőt.
-:)))))
de most komolyan:
a promodell régebbi számai egy részének átadásával mecénázhatná a sanyarúbb sorsú makettezőket (leginkább partot).
szerintem ez remek ötlet és egyre jobban tetszik,
főleg az utolsó kitétel..:)
Én igazából nem tudok véleményt alkotni a lapotokról, mert bár ezzel talán nagy elmaradottságomról teszek tanúbizonyságot, mégis bevallom, nem lapoztam bele egyetlen ProModellbe sem. Igaz, én nem is fikáztam sosem az újságot. :-) Na de ami késik, nem múlik, egyszer csak eljut hozzám egy példány. (Esetleg ha küldenél nekem egy-egy korábbi számot, csak úgy, hogy belekukkantsak, Nektek meg felfogahtó volna reklámfogásképpen.)
Na de amit mondani akarok: szerintem semmiből sem lehet visszafejlődni, még az ember saját szintjénél rosszabb cikkekből is lehet tanulságokat levonni, pl. hogy mit hogyan nem akarunk csinálni, meg ilyenek. És ne mondja senki, hogy van olyan profi, hogy már nem tudnak újat mutatni. Jó pap holtáig tanul. Mellesleg nem csak profi makettesek léteznek, hanem vannak ám szép lassan fejlődő kezdők, vagy kevésbé profik. [ Friki itt magára gondol. :-) ]
Először is elnézést kérnék azoktól a nyertesektől, akik még nem kapták meg a Pro Modell 2002-es első számát, de a szerkesztőség átköltözése miatt az adminisztració egy kicsit lelassult. A jövőben ezt megpróbáljuk mihamarabb pótolni! Engedjétek meg, hogy néhány észrevételt tegyek az elhangzottakkal kapcsolatban:
- az, hogy az újság két hetet csúszik- véleményem szerint- egy kicsit erős. Ha jól megfigyelitek az impresszum alatt mindig az szerepel, hogy: megjelenik xy hónap végén. Ami ugye azt jelenti, hogy 26-28-adika körül, mint ahogy ezt a gyakorlat is mutatja. A mostani csúszásnak (ami 7 nap volt) az az oka, amit bizonyára sokan (?) észrevettek, hogy immár 52 oldalon jelenik meg és ez a tervezésben jelentett eg kis többletmunkát. Ez a késedelem prózai oka!
- Hogy "repülős" lenne az újság? Nem gondolom, mert ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megszámolja hány ilyen vagy olyan téma van benne, kb. azonos számértéket fog kapni. (Persze ettől lehet eltérés, de mi szinte patikamérlegen egyensúlyozva próbáljuk a harcjárműves, repülős, stb. rovat kedvelőit kielégíteni!)
- Inkább visszafejlődni lehet belőle? Hát ezekkel a kritikákkal vajmi keveset lehet kezdeni!!! Jól esne egyszer (valamennyi újságkészítő nevében!), ha végre valaki konkrét észrevételeket közölne és ezt nem nyílvános fórumokon belekiabálná az éterbe, hanem venné a fáradtságot és a promodell@freemail.hu címen tenné meg. Biztos "méltóztatnánk rá válaszolni" !!!
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Tisztelettel: Rácz Róbert, a Pro Modell magazin egyik munkatársa
Ui: Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett.
Kérdéseiteket szertettel várjuk a fent említett címen.
Gondolkodtam otthon a mostkészülő Panzer 38t lánctalpán. Tudjátok, amolyan ósdi Italeri nejlon egybelánctalp. Na mondom, ez tök gáz lesz, belógást ezzel ugyan nem produkálok, hát gondoltam, beleinvesztálok egy szemenkénti lánctalpba. Utánakérdezek a Sasban, erre mondják, hogy 5000 zseton! Hát levert a víz, és nem kicsit. Tényleg ilyen árban lehet kapni szemenkénti lánctalpszettet? Nincs valakinek ötlete, hol lehet olcsóbban ilyesmit beszerezni? Nagyon kéne. Vagy tippeket is elfogadok arra nézvést, hogy hogyan csináljak nejlon egybelánctalppal belógást. Előre is köszi.
Szerintem ha azt mondták, hogy 1 éves, akkor biztos az. Még én sem kaptam meg a mostani számot, pedig már tudtommal megjelent! Ma is azt hittem, hogy az van a postaládában, de miután kivettem, rájöttem, hogy az a Modell és Makett volt!
A válaszod jogos, én is tudok tanulni a cikkekből, de nem mindegyikből!
Én elsősorban harcijárműveket csinálok, így inkább azokra értettem (nézd meg a PM 2000/2 számában a 25. oldalt), de azt is mondtam, hogy azért vannak benne tök jó dolgok pl. ugyanebben a számban a Famo.
Egyébként azt is hozzá kell tennem, hogy szerintem ebben az újságban a repülőkre nagyobb hangsúlyt fordítanak (kép, szöveg). Mondjuk az AN-2 cikkből lehet mit tanulni. 3 számon keresztül boncolgatták. Ilyen minőségben kellene tesztelni a harckocsikat is!
A felinduláshoz annak is köze volt, hogy tényleg nem szoktam időben megkapni az újságot!
tisztelt egybegyűltek!
makettező olajfestéket szerintetek mivel lehet tutkóra kimosni egy festékszóróból..?
meg ecsetből is..
jelige: "minden megoldás érdekel"
Nagyon örülök, hogy olyan magas szinten műveled a hobbit, hogy a PM-ből már nem tudsz tanulni. Figyelmedbe ajánlanám a 2000/5-ös szám MiG-3 összeépitését a kabintető polirozásának telsajátitásának céljából.
Friki,
Nekem negyon tetszenek, a lovakkal kapcsolatban meg osztom a tobbiek velemenyet. A kamo tenyleg nagyon ott van a szeren. Nekem is valami ilyesmit kene csinalnom 120mm-ben :-)
reddevil,
Koszi az eszreveteleket.
Igen a foto foleg kihangsujozza a festek szemcsezettseget ami akril tamiya x-11 volt. Jobb valasztas lett volna valamelyik testors polirozhato fem vagy a tamiya ts-29. Na majd legkozelebb.
A lovag cimere andrea dry transfer matrica amit szinten elrontottam mert nem 'olvasztottam be' rendesen a kornyezetebe. Mentsegemre szolgaljon ez volt az elso 54mm figuram es elso dry transferes proba is.
Szóval a két lovasomról a véleményeitek nagyjából tükrözik is a valóságot. A lovak tényleg nem a legjobbak, az arcokon is van mit javítani. Igazából a kamuflázsra koncentráltam, az érdekelt igazán, ez meg is látszik a maketten. A próbababás ill. sterilségre utaló megjegyzéseket viszont nem tekintem 100%-osnak. Ugyanis a szerszámok mindegyike meg van csinálva a legapróbb csattig, a csízmák koszolva vannak, ha ezt is jól megnézi a néző. Na persze azért köszi az építő kritikákat, minden tanácsot hasznosítani fogok.
Lehet, hogyott maradnak, de -elvileg- a lakk betölti őket, így a fénytörésük azonos lesz a környező műanyagéval... Legalábbis ezért átlátszó a cuccos, amikor vizes. A fogkrémet viszont kipróbálom.
Kösz,
MD
Mandark: El lehet, de előte vegyél be egy levél gyugtatót!:-)))
Szóval ha nagyon mélyek a karcok, először vizes 1000-es 1200-as papírral csiszold ki őket, ügyelve, hogy ne csak ott csiszolj, ahol a karc van, hanem néha térj át az érintetlen felületekre, nehogy a vége az legyen, hogy van egy gödör a kabintetőn.
Utána egy vattapamacsra nyomj egy kevés fogkrémet(nekem az Amway vált be legjobban), nedvesítsd meg, és kezd el polírozni a felületet. 1-2 óra múlva jó is lesz. Soxor ellenőrizd, hogy jó e már, ne dolgozz feleslegesen.
Sok sikert!.-))
ManDark,
Elvileg fel lehetne újra polírozni, de ez eddig nekem nem sikerült. A fényes lakk meg szerintem nem ér semmit. :-( Attól a karcolásnyomok ugyanúgy ott maradnak.
Egy kabintető becsiszolásánál sajnos a nem kívánt helyre is elért a csiszolópapír, így kissé ködös lett. El lehet valahogy tüntetni a csiszolásnyomokat? (Benedvesítve ugyebár újra átlátszó lesz -működne ez mondjuk fényes lakkal is?)
Írtam a Promodellnek egy ímélt, kiváncsi vagyok, hogy egyáltalán méltóztatnak-e visszaírni.
Egyébként sokból kimaradtam, mik vannak benne? Habár már nem is tudom, minek rendelem, ebből max. visszafejlődni lehet, legalábbis ami a cikkeket illeti. Néha azért van benne egy-egy jó dolog.
Bocs azoktól, akiket megbántottam ezzel!