Rosszul írtam: Tass után 51-es úton a SZalkszentmárton táblánál BALRA kell menni Szalk felé, elhagyva a falut, balra üdülőtelep, utána hosszú rész, ahol peccantani lehet, stégekkel!
Nincs csukatilalom, ugyanis vannak részei, amiket nem lehet megközelíteni, itt ívik a csuka, és mivel nagyon sok van, nincs fajlagos tilalom. Én azonban mindegyiket visszaengedem!
Örömmel hallom. Tehát összefoglalva az eddigieket: a víz neve Kiskunsági főcsatorna, nem tartozik Ráckevei rendszerhez, és március közepén is lehet rajta csukára pörgetni. Right?
Igy van,nem tartozik a mellékvizekhez.Viszont lenne egy kérdésem,vagyis nem nekem hanem egy haveromnak. Van olyan területi jegy,hogy "Össztiszai". Ez vajon mit takar? 8500-ft. Szerintem az egész Tiszára érvényes.Legalábbis a neve erre utal.Erröl tudtok-e valamit?
Jaj de várom Családos jelentkezését.
Egyébként az se hagy nyugodni, hogy aszongya: nincs csukatilalom. Hát ez meg hogy lehet? Ilyet csak ún. intenzív vizeken láttam, téglalap alakú tavaknál, ahol még horgászigazolványt se kérnek, meg persze a vadvizeken. De ez egyik se.
Családos: segíts. Most melyik vízről van szó? Értelemszerűen a _Kiskunsági-főcsatornáról_? Vagy nem? Mert nem tudom hová kérjem a napijegyet, (Kunsági nevű vizet ugyanis nem találtam a térképen, legalábbis Tass környékén. :-)
A tassi megállást értem, de a másik helyet, az általad leírtak alapján sehogy se nem. (Tass után) Szalkszentmártontól _jobbra_ ugyanis két kis tó-szerűségen kívül semmilyen más vizet nem mutat a térkép (balra, légvonalban kb. öt kilométerre viszont megint ott van a rejtélyes, de ígéretes csatorna).
Szóval világosítsd fel setét elmémet. (Egyébként a mondott hely még Ráckevei dunaági mellékvíz?)
Kösz.
Mennyire jellemző: beszüntetjük a halászatot - jelentik be -, majd közlik, hogy azért nem egészen úgy van az. Busafogás? Haha. Ugyanúgy kiszednek mindent, mint eddig. Ja persze, majd kizárólag _tizenötkilós busákra_ való hálóval halásznak.
És még ez is: "Veszteségei csökkentése érdekében a halászati cég a déli parton lévő halastavainak egy részét, például a fonyódit és a balatonföldvárit horgásztóvá fejleszti." És mi a f@szér' nem onnan halászik?
RÖVIDHÍR - Balaton - a halászat felfüggesztése és haltelepítés
kod: turizmus/vízgazdálkodás/IDFO/MEZG
fk: HU
ld: Siófok, 2002. március 1., péntek (MTI) - Őszig beszüntette a nagyhálós halászatot és terven felül körülbelül száz tonna, kilós, azonnal kifogható, úgynevezett méretes pontyot telepít az idén a tóba a Balatoni Halászati Rt., hogy hozzájáruljon a horgászturizmus fejlődéséhez - hangzott el a cég pénteki, siófoki sajtótájékoztatóján.
Gönczy János vezérigazgató elmondta: a balatoni horgászok számára 2001 az elmúlt másfél évtized legrosszabb esztendeje volt, s a tó életkörülményeiben bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt évek óta csökkennek a halászati és horgászeredmények.
- Ezért változtatunk az eddigi gyakorlaton, és az idegenforgalmi idényre a nemes halak, a fogassüllő, a ponty és a keszeg halászatát felfüggesztjük - közölte.
Folytatják viszont a legalább tizenöt kilós busák kifogását, a halakat a cég saját üzemében dolgozzák fel.
Veszteségei csökkentése érdekében a halászati cég a déli parton lévő halastavainak egy részét, például a fonyódit és a balatonföldvárit horgásztóvá fejleszti.
Mióta mondogatjuk, hogy ezt kellene csinálni...
Persze: Folytatják viszont a legalább tizenöt kilós busák kifogását, pontosan tudjuk, mit jelent.
Segítsetek!
Ismeri valaki a Kerkát? Úgy Magyarföld-Csesztereg között-környékén horgászható hely?
Valamint Szentgyörgyvölgy kiindulóponttal merre érdemes a környéken (10-30 km.-en belül) horgászni.
Már mos hálás vagyok.
Jól tudod: sem csuka, sem pergetési tilalom nincs.
Jobb részek:
1. 51-es úton Tass táblánál jobbra kanyarodva egyől megállsz. Itt van kb 6-7 beálló ami jó sokot lenni (itt edig mindig fogtam)
2. 51-es úton Tass után Szalkszentmárton táblánál jobbra, Szalkot elhagyva lesz egy üdülősor a bal oldalon. Ez után megszűnik bal oldalon a nyaralósor. Innentől a szalki zsiliig van kb 30-40 beálló, ez egy egész napos program lehet, eddig itt is mindg jött.
3. Ezt a részt elhagyva lesz egy híd az 51-es úton. Ez a zsilip. A zsilipkamra előtti rész még nagyon jó.
Ezen kívűl sok hely van még, de ezeknél jó a vízmélysé, illetve ide személykocsival is el lehet jutni. A többi jó részre az unokatesóm Patroljával járunk, de volt már, hogy ez is elsüllyedt!
HA gonodolod a jövő héten meglátogathatjuk együtt is. T: 20-9323-741
hm, lehetne erről a kunságiról kicsit részletesebben? mondjuk:
1. ha jól tom', ott ugye nincs csukatilalom?
2. jól sejtem azt is, hogy ezek szerint pergetési sincs? régebben mintha az lett volna...
3. jobb részek?
4. megközelítés? (autóval)
5. napijegy árak, megvásárlási lehetőségek?
derítőről nincs infó, mondjuk melegfront van, tehát bármi lehet...
ELég rég írtam már, most a segítségeteket kérem A Derítővel kapcsolatban. Aki friss infókat tud, kérem adja hírül!
Egyébként decemberben-januárban-februárban a Kunságira jártam pergetni. A 40-60 cm-es csukákból rengeteg van, sokat tanultam a pergetésről (az ő kárukra) Legutóbb tegnap voltam a szalki rész végén lévő zsilipnél. A zsilip előtt felgyülemlett nád és hínár alól-mellől 7 db jött ki 2 fajta Rapalára (CDJ-9-PSD és CDJ-9GFR) kb. 15 perc alatt. A tiszta vízben fanasztikus volt látni a rávágásokat és ráfordulásokat. Ja és egy 30 cm-es sügeret is fogtam!
Egyébként egész szezonban legjobban a CDJ típusok váltak be a kunin, ezekből is a BRH és a PSD színek.
szombat-vasárnap az állatketben voltam a családdal (bérletünk van) és döbbenetes élményben volt részem. A nagy tónál ácsorogtunk, mert a kisfiam imádja a kacsákat etetni. Nézelődés közben figyelmes lettem egy kormoránra, amelyik a parthoz közel vadászott. Alábukott, a buborékok jelezték, hogy merre úszik, és felbukkanva egy féltenyérnyi kárász volt a csőrében,amit rögtön le is nyelt. Ezt 40-50 másodperc alatt négyszer tette meg. Elképzeltem egy 250-300 fős csapatot: egy perc alatt kb. 80-90 kg halat zsákmányolnak.
A szelep a henger felső részén lévő furatra tett gumikorong, amikor a henger megtelik anyaggal, a korong a vákuum miatt letapad, s a cucc benne marad a hengerben (ami egyébként lyukacsos.
Egyébként jó kis szerkezet, akkor kezdtem használni (egy kölcsön darabot), amikor már nagyon elegem lett abból, hogy a konzervdoboz pereme felhasgatja a kezemet, a fával való kikapirgáláskor meg túl sok lárva ment tönkre.
De szép idők is voltak: lehetett kérésszel horgászni, volt időm kérészt szerdni-sarat dagasztani, no meg horgászni. csak felültem a biciklire, s 20 perc alatt kint voltam a Tiszán vagy a Szamoson vagy a Krasznán vagy a Keskenyen vagy más holtágakon.
Az fődíj beváltható egy italra is, mondjuk a csinovnyik által említett büfében egy kólára :)
A bagger (báger) a kérész szedéséhez használt eszköz. Ezzel emelték ki az agyagos partoldalból vagy a mély vízből a lárvát. Mivel a kérészt védetté nyilvánították, elvileg ezt az eszközt sem használják már. A szelep valószínűleg a fölösleges agyag kiengedésére, vagy a kiemelés megkönnyítésére lett beiktatva.
Ez lenne a 185. 1,5 grammos úszóm, ezért köszönettel eltekintek tőle:)
Van egy könyvem, még gyerekkoromban kaptam. Antos Zoltán: Horgászok barkácskönyve. Többek között az ólomöntés fortélyait is említi. Érdemes antikváriumban vagy könyvtárban szétnézni. Sok hasznos tanács van benne. pl. horgászlámpa kiselejtezett infralámpából, villantó kiskanálból, úszókészítés, szelepes bagger.
Aki ez utóbbiról tudja, hogy mi, az kap tőlem egy 1,5 g-os úszót.
Adaptálnák, némi módosítással, egy ígéretes külföldi horgászmódszert. Ehhez először is kéne egy fenékólom. Ha lapos kéne, semmi baj volna, hanem ez kör-keresztmetszetű lenne, konkrétan úgy nézne ki, mint egy hosszában bordázott rögbilabda, füllel föllű. Hossza max 2,5 cm, súlya max 15 gr. lehet.
Kérdésem: hogyan öntenétek ilyen formájú ólmot? Miből csinálnátok meg az öntőformát (negatívot)?
Talán nem néztek kapásból hülyének.
a probléma az, hogy az idő még hideg, de rablózni a tilalom miatt már nem lehet. tehát jól jönne egy megbízható információ a fehérhal-állományról.
fischinfo szerint 500 Ft/nap a csónakbérlés a maconkain, ami gyanúsan jól hangzik
nem venném a lelkemre, ha nem kaphatnál elsőkézi információkat a maconkai tározóról. ha úgy jön ki a lépés, megnézam és beszámolok róla.
orcla egyébként már pecált arra, és mivel degeszre fogta magát csukákkal, szerinte tűrhető az a víz. (sajnos most már tilalom van csukára) a fishinfón is van róla valami, ha jól emlékszem.