A Szöke Tisza sose volt Erzsébet királyné mivel
az már rég odaveszett, szerintem ez csak a szent István lehet. VAn egy könyvem amibe leirták a dunai hajók elpusztulását vagy jóvátételét ami igen érdekes.
Eredendően a Hannoveri Világkiállításon mutatkozott volna be. Természetesen pénzhiány miatt nem készült el addig, s azóta gondolom még nehezebb pénzt szeezni.
Ja, és pestiek! Már kérdeztem, de még mindíg nem tud senki semmit arról, hogy Széchenyi Hableány nevű hajójának újraépítése miért akadt el? (Hajógyári sziget)
Böngészem a topicot visszafelé. Egy kicsit megkésve adnék infót FOMA kollégának. :O))
"FOMA válasz erre | adatok | e-mail 2000.08.30 11:37 (97)
Győrben a Rábán van egy lakóhalyó ebből az osztályból. Sajnos már kicsit lepusztult (legalábbis kívülről) Nem tudjátok, hogy honnan került oda és mi volt a neve?"
Nos a kérdéses a hajó a volt Dunaföldvár motoros, amely a 80-as évek elején Apostag és Dunavecse térségében csinált munkásjáratokat, majd 86-ban kibelezték. Gönyüre került. Bakokon állva rohadt a parton a vízparti kocsma mellett. Majd újra vízre tették, s egy építész alakította ki magának irodának. Ekként működik a Rábán.
A Kecskemét gyászos halála kapcsán megpróbáltam felidézni a közép-dunai vontató sorozat tagjait. Szeretném teljessé tenni a sort, ezért kérem, tegyétek teljessé a listát, ill. javítsátok a hibákat.
Vontatók
Vontató Megjegyzés
Dorog szegecselt testtel
Tatabánya 2001-ben még üzemelt
Szombathely ma is üzemel
Győr ma állóhajó D.földváron
Esztergom pár éve még állóhajó Uszodon
Vác
A jég elmúltával ismét van egy kis élet Szegeden. A hajóállomáson pihen egy kis testmozgás után a Jégtörő I. és még egy vendégmunkás, aminek nem, tudtam leolvasni a nevét, illetve tegnapelőtt pont elkaptam az a href="http://www.tar.hu/foma/hajozas/eniko.JPG">Enikő tolóhajó érkezését, amiről viszont semmit nem tudok, még soha nem láttam Szegeden. Akinek van infója róla, kérem, hogy ossza meg a topic-kal.
Szia! A jelenlegi bontást a Kecskemét motoroson végzik. Vontatóból alakították tolóvá. Kitűnő hajó volt, de megöregedett.
Ezen a hajón volt a tűzoltóknak a gyakorlat asszem febr. 7-én.
A Szolnokról nem tudok sajnos.
Megismételném korábbi kérdésemet, hátha valaki tudja a választ:
Tud valaki valamit az MS Szolnok toló-vontató sorsáról?? Mikor, hol bontották el és miért?
Másik kérdésem: melyik közép-dunai vontatót bontják most éppen Csepelen??? (Lehet, hogy toló, ez már nem látszik, lévén orra már nincsen.)
Az Ercsit 1991 (?) óta Bakonynak hívják, és a Balatonkenese-Tihany-Füred-Tihany-Balatonkenese útvonalon közlekedik. Legalábbis 2000 nyarán még azt tette. A Zebegényt 1991-től Halápnak hívják, majd selejtezték és eladták. Visszakerült a Dunára, ott fut, mint Attila. A hátsó fedélzetet beépítették teljesen, hasonlóan az Ercsihez. Pesten szoktam látni a Margit-hídtól fölfelé. A harmadik a sorozatból a Balatonon, a Szentendre 1991-óta Gulács név alatt közlekedik, valahol Balatonfölvár és Tihany környékén.
A Tahi, amely mindíg dunai maradt, -ahogy az a jelen topicból korábban kiderült- a Hajózási Szakközépiskola tanhajója Hunnia néven.
Ha már szóba került...Tudja valaki közületek, hog ymi lett a 80-s években "mindennapi használatban lévő" Ercsi, és Zebegény-motorosokkal?
(Balatonon...)
Ha megvannak még, akkor bocs, hogy kérdeztem, de Balatonszárszón szoktam nyaralni, ehhez képest előtte (Földvár) és utána (Szemes) van kikötő, (ott nincs) így én ezekről (közelről) mindíg lemaradok...:-( Csak távol látom menni őket messze...Anno volt szerencsém mindkettőn ülni egy évben, amikor Lellén nyaraltunk...
Tegnap lattam az (obudai) Hajogyari-sziget mellett (az Europa nevu nagy hajo mellett) kikotve egy barna felepitmenyu hajot, amelyik nagyon hasonlit a Balatonon kozlekedo Gulacshoz. Nev nem volt rajta, legalabbis a hatuljan nem. Tudtok rola valamit, hogy ez melyik hajo?
G.