Ja, és pestiek! Már kérdeztem, de még mindíg nem tud senki semmit arról, hogy Széchenyi Hableány nevű hajójának újraépítése miért akadt el? (Hajógyári sziget)
Böngészem a topicot visszafelé. Egy kicsit megkésve adnék infót FOMA kollégának. :O))
"FOMA válasz erre | adatok | e-mail 2000.08.30 11:37 (97)
Győrben a Rábán van egy lakóhalyó ebből az osztályból. Sajnos már kicsit lepusztult (legalábbis kívülről) Nem tudjátok, hogy honnan került oda és mi volt a neve?"
Nos a kérdéses a hajó a volt Dunaföldvár motoros, amely a 80-as évek elején Apostag és Dunavecse térségében csinált munkásjáratokat, majd 86-ban kibelezték. Gönyüre került. Bakokon állva rohadt a parton a vízparti kocsma mellett. Majd újra vízre tették, s egy építész alakította ki magának irodának. Ekként működik a Rábán.
A Kecskemét gyászos halála kapcsán megpróbáltam felidézni a közép-dunai vontató sorozat tagjait. Szeretném teljessé tenni a sort, ezért kérem, tegyétek teljessé a listát, ill. javítsátok a hibákat.
Vontatók
Vontató Megjegyzés
Dorog szegecselt testtel
Tatabánya 2001-ben még üzemelt
Szombathely ma is üzemel
Győr ma állóhajó D.földváron
Esztergom pár éve még állóhajó Uszodon
Vác
A jég elmúltával ismét van egy kis élet Szegeden. A hajóállomáson pihen egy kis testmozgás után a Jégtörő I. és még egy vendégmunkás, aminek nem, tudtam leolvasni a nevét, illetve tegnapelőtt pont elkaptam az a href="http://www.tar.hu/foma/hajozas/eniko.JPG">Enikő tolóhajó érkezését, amiről viszont semmit nem tudok, még soha nem láttam Szegeden. Akinek van infója róla, kérem, hogy ossza meg a topic-kal.
Szia! A jelenlegi bontást a Kecskemét motoroson végzik. Vontatóból alakították tolóvá. Kitűnő hajó volt, de megöregedett.
Ezen a hajón volt a tűzoltóknak a gyakorlat asszem febr. 7-én.
A Szolnokról nem tudok sajnos.
Megismételném korábbi kérdésemet, hátha valaki tudja a választ:
Tud valaki valamit az MS Szolnok toló-vontató sorsáról?? Mikor, hol bontották el és miért?
Másik kérdésem: melyik közép-dunai vontatót bontják most éppen Csepelen??? (Lehet, hogy toló, ez már nem látszik, lévén orra már nincsen.)
Az Ercsit 1991 (?) óta Bakonynak hívják, és a Balatonkenese-Tihany-Füred-Tihany-Balatonkenese útvonalon közlekedik. Legalábbis 2000 nyarán még azt tette. A Zebegényt 1991-től Halápnak hívják, majd selejtezték és eladták. Visszakerült a Dunára, ott fut, mint Attila. A hátsó fedélzetet beépítették teljesen, hasonlóan az Ercsihez. Pesten szoktam látni a Margit-hídtól fölfelé. A harmadik a sorozatból a Balatonon, a Szentendre 1991-óta Gulács név alatt közlekedik, valahol Balatonfölvár és Tihany környékén.
A Tahi, amely mindíg dunai maradt, -ahogy az a jelen topicból korábban kiderült- a Hajózási Szakközépiskola tanhajója Hunnia néven.
Ha már szóba került...Tudja valaki közületek, hog ymi lett a 80-s években "mindennapi használatban lévő" Ercsi, és Zebegény-motorosokkal?
(Balatonon...)
Ha megvannak még, akkor bocs, hogy kérdeztem, de Balatonszárszón szoktam nyaralni, ehhez képest előtte (Földvár) és utána (Szemes) van kikötő, (ott nincs) így én ezekről (közelről) mindíg lemaradok...:-( Csak távol látom menni őket messze...Anno volt szerencsém mindkettőn ülni egy évben, amikor Lellén nyaraltunk...
Tegnap lattam az (obudai) Hajogyari-sziget mellett (az Europa nevu nagy hajo mellett) kikotve egy barna felepitmenyu hajot, amelyik nagyon hasonlit a Balatonon kozlekedo Gulacshoz. Nev nem volt rajta, legalabbis a hatuljan nem. Tudtok rola valamit, hogy ez melyik hajo?
G.
Sajnos nem tudom a jegeseket.
De az jutott eszembe a Tiszai eset kapcsán, hogy ha az Elevátor hajóútban süllyedt el, márpedig javíts ki, ha nem jól szólok, de a Tiszai vonal esetében a folyó jelentős felülete hajóút, vagy legalábbis nagy százalékban része a sepert sávszélességnek, akkor, ha ezt nem találják meg a "hajózási szezon" beindulása előtt, akkor lehet ebből még komolyabb baj is.
Az a szóbeszéd, hogy egyre több a baj az Admiralitással...
Mostanában csak nehezen jutottam netközelbe, de látom, hogy még nem volt róla szó: hétfőre virradóra a Boszorkány-szigeti Admiralitás-kikötőből elszabadult a Vica vontató és egy bárka. Zentánál fogták meg őket a jugók. Az Elevátor kotróhajó meg azóta is hiányzik a leltárból, valszeg a Tisza fenekén fogják megtalálni. Eddig szépen gégbe voltak fagyva,
nekik nem használt az olvadás.
Trophy:
nem tudod, hogy melyik két Jégtörőt irányították át Tokajra a Jégvirágok segítségére?