Keresés

Részletes keresés

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2002.01.31 0 0 659
Egy új jelenség volt a tragédia oka, a pap nem volt hibás.
Lezárt a szifon mögöttük s várni kellett, hogy kijöhessenek. Amikor a szifon megnyílt elindultak kifele, de nem számolhattak a víz felett felgyült CO2-vel.Addig senki sem gondolt erre. Egy sima balesetbõl kreáltak politikai ügyet. Pfuj. Gyújtsunk gyertyát emlékükre a Libanon hegyén, karácsonykor valaki mindig visz le egy kis fenyõfát.
A halottaink hõsök, megkönnyezzük emléküket...
Jó szerencsét!
Előzmény: Claude Léon (657)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.01.31 0 0 658
Én úgy tudom, nem rosszul lettek, hanem sorba kialudtak a lámpáik. amikor már csak kettő volt, Walter atya és még egy (talán a tanárnő?) a két lámpával kijöttek segítségért, a gyerekek meg ott maradtak a sötétben.

De én csak hallottam a sztorit, ki tudja mennyit ferdült, mire hozzám ért.

Előzmény: Claude Léon (657)
Claude Léon Creative Commons License 2002.01.31 0 0 657
az mit takarhat, hogy rosszul lettek?
Előzmény: vidg (655)
Mbrio Creative Commons License 2002.01.31 0 0 656
Ha kicsit későn is de pontosítanám a dolgot. A Kossuthnál a Szabó Zoli találta meg a holttestet, mivel csak ő és a Sári Attila fért át a szűkületen az új részbe. Sajnos magam is ott voltam a mentésen, innen is tudom.
Előzmény: papetti (633)
vidg Creative Commons License 2002.01.31 0 0 655
1965-ben történt valóban szilveszterkor. Pásztori Walter atya elvitte a diákjait Aggtelekre és ott ünnepelték a szilvesztert a barlangban. Éjfélre el akartak menni a Styx patakban az akkori Csehszlovákiát Magyarországtól elválasztó határrácsig. Ez az út nem tartozik a Baradla legjobban járható részeihez szinte végig átlagosan 9 fok körüli vízben kell haladni, és van benne egy szifon amit még 1932-ben Kessler Hubert és két társa bontott át, ezen a helyen a vízfelszine és a föte között csak kb. 5-10cm a légrés és az egész járat sem magasabb kb. 70cm-nél (négykézláb éppen kényelmes, én nem mértem a magasságokat de abból ahogy ott végigmentem kb. ilyenek lehetnek a viszonyok). Maga a szifon talán 50m hosszú lehet és az egész Styx ág a Hangversenyteremtől a rácsig kb. 2km (pontosan meg kéne néznem most a térképen). Ezt a túrát csinálta végig Pásztori és néhány diákja. Az akkori jegyzőkönyvek (ezek egy része megjelent korábbi Karszt és Barlangokban) sem teljesen egyértelműek. Kb. annyi tény, hogy legalább egy diák már befelé és kettő diák valamint Pásztori is rosszul lett. Ha jól értelmeztem a jegyzőkönyveket akkor kb. a Tigris terembe jutottak vissza ahonnan a velük lévő Tanárnő segítségéveljutottak ki a felszínre és kértek segítséget. És ami ez után következik azt teljes homály fedi. Én több helyi emberrel is beszélgettem akik ott voltak fiatalon de szinte mindenki másképpen meséli az eseményeket. A következő amit szintén tudunk, hogy három fiatal diák 18 év körüliek életét vesztette. És innen kezdve megint ellentmondásos és homályos az egész történet.
Jakucs Lászlónak annyi köze volt a dologhoz, hogy akkoriban ő volt a "Barlangkutató" és Ő volt az egyik törvényszéki szakértő. Mível én csak kivonatokat olvastam a jegyzőkönyvekből nem tudom pontosan megitélni, hogy ő mit vallott és mennyit ártot az ügynek. De az szinte biztos, hogy voltak politikai fellhangok is benne. Gondoljunk bele 1965-ben egy népszerű pap aki rendszeresen szervez mindenféle kirándulást megmozdulást nem biztos, hogy az akkori politikai helyzetben ez előnyös. Néhány évvel később egy ha lehet még homályosabb története volt Pásztori atyának, ez egy balatoni csónakázás egy hölggyel aki kiszállt a csónakból úszni és jött a vihar, és álitólag Pásztori cserben hagyta a hölgyet. Végül a jelentések szerint a hölgy az erős viharban a túlparton ért partot (északi partról indult és a déli parton jutott szárazföldre), tőbb vitorlással beszélgettem és ők kizárják, hogy valaki a viharos Balatont átussza. És ami ezen kívül van az puszta találgatás.

Jó Szerencsét!

Előzmény: papetti (649)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 654
Akkor jó.

Még egyszer köszi a beszámolót és a válaszokat.
Most kiszállok, Jó Éjt.

Előzmény: papetti (653)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 653
Nem, szerncsere.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 652
Értem, köszi. Ha nem jutsz ki, legalább vissza tudsz menni a "biztonságos" helyre.
Azt sejtem, hogy nem egy életbiztosítás.
A Te klausztrofóbiád remélem nem valami cikis helyzet miatt van? /Bocs, még mindig kérdezek./
Előzmény: papetti (651)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 651
Jol ertetted nem ismerem, persze lehet, hogy latasbol igen, de ott nem volt SZERNCSEM latni.

Nem igazan tudom, hogy viseli. Az biztos, ha en kerultem volna ilyen helyzetbe, az elso dolgom lett volna, hogy az uregbe ahova jutottam lelkileg "kipihenem" magam, aztan rogzitem a kotelemet egy sziklahoz, es irany vissza. Persze Ot annyira sokkolta a teny, hogy eltevedt, es elszakadt a kotele, hogy nem tudta mit tegyen, ezert inkabb vart. Ilyan helyzetben az ember minnel tobbet var annal nehezebb raszannia magat a visszauszasra.

Szerintem idovel kiheveri, az biztos, hogy marad benne nemi klausztrofobia, de azt le lehet gyozni, nekem is sikerult. Sok embert ismerek, akik majdnem ott maradtak egy barlangban, es meg mindig merulnek.

Persze, ha a csaladja az elso, akkor hagyja a fenebe, mert tenyleg baromi veszelyes

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 650
Köszi, köszi,
Van még kis időd? Még egyet kérdeznék.

Habár írtad, hogy nem ismered a Zsoltot, - remélem jól értettem és nem a társát nem ismered- szerinted hogy fogja ezt lelkileg megélni, fog-e még merülni, barlangba menni?

Előzmény: papetti (649)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 649
Egy pap diakokbol allo lelkes csapataval bement az agteleki cspkobarlangba, es elkapta oket egy arviz, sajnos pont szilveszter kornyeken tortent. Ugy dontott kimegy segitsegert, de a hatarorok, akiktol szamitott a segitsegre reszegek voltak, ezert csak jo par oraval kesobb mentek be a gyerekekert, es addigra par gyerek (mar nem emlekszem hany) meghallt.

A Jakucsnak annyi koze az egeszhez, hogy a pap targyalasan o volt a szakerto, es egyertelmuen a papot tette felelosse a balesetert, es ot mondta ki hibasnak, ezert eliteltek a papot. Ezt sokan nem tekitettek jo szakvelemenynek, mert a pap mindent megtett, es a hatarorok voltak reszegek szolgalatban. Ez osztotta meg a barlangasz tarsadalmat Jakucsot szereto, es Jakocsot nem szereto reszre. Eleg regi ugy, 60-as, 70-es evek beli.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 648
Ja, a Jakucs féle aggteleki balesetre gondoltam.
Előzmény: papetti (645)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 647
Köszi ezt is.
Előzmény: papetti (645)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 646
Értem, köszönöm szépen.
Előzmény: papetti (642)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 645
627-ig hozzaszolas, Onnantol, hogy:

"A lenyeget gondolom mindenki ismeri"

papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 644
A lenyeg, hogy fix vezeto kotel nem volt a keresesnel, legalabb is hetfoig.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 643
Milyen baleset? Lécci, csak pár szóban, fröcsögés nélkül. o)
Előzmény: papetti (640)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 642
Nem. Irtam, hogy a Branka stoboszkopjara figyelt fel a srac, azt a helyet, ahol ez tortent a Branka megjelolte. Utana a Czako ment be elsokent. O tomlon kapta a levegot. A felszerelsenek az a lenyege, hogy a palack kint van a to partjan, es a levego egy hosszu tomlon jut el hozza, a tomlo mellett megy a telefon vezetek is. A buvar ilyenkor arcmaszkot visel, ami azt jelenti, hogy a szaj is a maszkban van, igy tud beszelni. A Czako mar ismerte a jarast, bar lehet, hogy berakott egy vezeto kotelet, ezt nem tudom pontosan. A tobbiek is a Czako cuccat hasznaljak most mar, mivel keszulekkel nem nagyon lehet beferni.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 641
Én teljesen laikus vagyok a búvárkodásban, és a barlangászatban is, ahogy írod azért el tudom képzelni milyen nehéz lehetett vakon, víz alatt, ismeretlen helyen.

És mielőtt kijött a Zsolttól valaki bement a tömlőjén, mármint az volt a vezető, kötél helyett?

Előzmény: papetti (639)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 640
Kicsit visszaolvastam, es meg egy-apr dolog: sajnos tenyleg megfordult Zsolt fejeben az ongyolkossag, bar azt hiszem ezert nem lehet elitelni. Ez hetfon tortent kb. 50 ora utan. Ki tud olyankor epp esszel gondolkodni. Egybkent is ket perc alatt levetette az otletet.

Olvastam azt is, hogy a barlangaszok nem szeretik a Jakucsot, gondolom sokan tudja miert. Az aggteleki barlangban tortent balesetrol irt beszamoloja miatt, de errol nem szeretnek frocsogni, nem az en dolgom megitelni...

papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 639
A terkepet is bongesztek sokat, csak nem volt osszefuzheto a vizalatti, es vizfeletti valtozat, es a vizalattin nem volt rajta ez a jarat, mivel tok uj.

A rajzolassal szerintem az a baj, hogy kicsit nehez ugy kepet alkotni egy szifonrol, hogy csak tapogatsz. Persze ha mar voltal ott konnyebnek tunhet, bar szerinem nem az, es amint azt mar irtam az emlekek, es ismeretek sokszor rossz kovetkeztetesekre vezthetnek, peldaul, hogy oda nem mehetett, mert oda nem megy senki.

Az elejen ugy gondoltak a kijarattol par meterre lehet az uj oldalag, a CZako azonban nem talalt semmit, ezert meszebb probalta, nem volt eleg az 50-es tomlo, ezert rendorokkel elhozattak Debrecenbol a 100-at. Vegul a megolds az volt, hogy az elso terem befele menve bal oldalan, egy uledekes lejto tetejen indult a jarat. Kb. 20 m-re a bejarattol, es meg 20 m-t kellett benne felfele uszni.

Nem tudom en sem mi a tokeletes terv ilyen esetben, azonban a barlangaszoktol sokat lehet tanulni, es erdemes lenne egymast is meghallgatni, nem tekintely elven elvetni mindenki mas otletet...

Claude Léon Creative Commons License 2002.01.31 0 0 638
ööö..ebből a szegény profot értettem :/
Előzmény: Törölt nick (627)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 637
Értem, igen, azért kell valami szisztéma szerint, pl. a kötél ahogy írtad.
Előzmény: papetti (636)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 636
Persze azert probaltak konzultalni, csakhat ugy nehez, ha nem tudod hol voltal...
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 635
Köszi szépen.

Úgy gondoltam, hogy így csinálták ahogy itt leírtad. Megbeszélik, esetleg lerajzolják ki merre járt már.

Előzmény: papetti (631)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 634
Koszonheto ez a barlangaszoknak, azok kozul is Adamko Peternek az elo legendanak, ahogy hivja magat. Annak ellenere, hogy iszakos, nagyszaju pacak nagyon profi, es pontosan tudja hogyan kell a media kozeppontjaba vonzani egy ilyen esemenyt. A buvarok fele a tv-bol, radiobol ertesult az esetrol.
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 633
Sajnos az eddigi helyzetek, amiket mar emlitettem nem arra utalnak, hogy barki is tanult volna a tortentekbol. A 97-es Kossuth barlangnal is ment a janizas. A Czako, es a Kovacs Gyuri versenyztek ki talalja meg elobb a holtestet. A Gyuri akkor nyert, bar kicsit meg is sertodott, nem nagyon akarodzott neki a mostanihoz lejonni. Talan tobbre mennenek, ha egyuttmukodnenek...

Egyebknet meg talan jo is lett volna, ha olyan merul, aki nem ismeri a barlangot, mivel egy csomo helyet eleve elvetettek, mondvan oda nem megy senki, aztan persze ott volt.

Havária Creative Commons License 2002.01.31 0 0 632
Egyébként meg bármekkora dszembori is van ott, az azért _nagyon nagy dolog_, hogy van egy olyan sport, hivatás, ami ha balesettel jár akkor ewnnyi segítő kollégát odavonz.

Hav

Előzmény: papetti (631)
papetti Creative Commons License 2002.01.31 0 0 631
Ja a lenyeg a szervezesben, hogy szegeny Czako Lacinak nem kellene 5-10 orakat folyamatosan merulnie. Nagyon sok buvar volt a helyszinen, tapasztalt, jo buvarok, es azt hiszem 0 latasban nem annyira lenyeges, ki merult itt korabban, es ki nem. A Laci nem vitt le vezeto kotelet, mivel a tomloje eleg volt neki, a tobbiek pedig kihoztak, amit bevittek. Ezzel csak az volt a gond, hogy sokszor nem tudta hol jart az elozo merulesnel. Szerintem egy fix vezeto kotel, amin mondjuk meterenkent, vagy 2 m-kent csomo van jo otlet. Minden buvar vegignez egy-ket csomonyi reszt. Igy mindenki tudja hol volt, es mit neztek mar at addig, ha pedig megvan vissza lehet menni, mivel tudjak hol voltak. A stoboszkopot mar Vasarnap ajanlottuk, akkor mndenki lehulyezett, hogy azt nem latni. A beosztas is fontos, a barlangszok azal kezdtek, hogy osszeszedtek a buvarok nevsorat. Ezt utana senki nem hasznalta. Pedig be lehetett volna osztani a merulseket, merulesi listat lehetett volna kesziteni, percre, orara lebontva ki mikor merul. Nem tudom, biztos van meg egy-ket jo otlet. Ha ezeket ossze szednenk a kovetkezo jobb lehetne.
Havária Creative Commons License 2002.01.31 0 0 630
Huh, ezt köszönjük. Így már sokkal jobban érthető, hogy mi is történt valójában.

A panaszokhoz csak anyit tennék hozzá, hogy ezt követő esetekben már biztosan szervezettebb lesz az ügy, hisz gondolom ezeket a tanulságokat még a legnagyobb janik is levonják. Hisz már élesben van emberéletről - egy másik ember életéről - szó és azt hiszem az azért egy kicsit fiaskó, hogy ilyen sokáig tart ez a mentés több mint száz embernek. Értem én, hogy bonyolult, nade ennyire?

Hav

Előzmény: papetti (629)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!