Keresés

Részletes keresés

csakb Creative Commons License 2002.02.05 0 0 408
hááát, azért szerintem van egy kicsi...

Plom-plom. Igazan reszletes keresoterkephez valoban nem eleg a skyglobe... De egy - akar fenymasolt - Uranometria majdnem minden vizualice igenyt kielegit (szerintem).

Van a Starry Nighthoz hasonlo ingyenes, linuxos progi, az Xephem. (Ezt csak ugy halkan mondom.)

Ha van internyeteleres, akkor ingyenesen rendelkezesre allnak a csillagaszati adatbazisok:

- hihetetlen mennyisegu info: NED, ADS stb.

- Digitized Sky Survey: DSS.

csakb

Előzmény: Dr. Lecter (407)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.04 0 0 407
Szvsz. a hatekonysagukat tekintve nincs valami boduletesen nagy kulonbseg,

hááát, azért szerintem van egy kicsi...
Nemrég vettem meg a Starry Night Pro-t, szerintem igen izmos cucc. Sajna Meade LX200 hiányában a kukkervezérlést még nem bírtam kipróbálni, többi feature viszont elég ütôs. (hihetetlen mennyiségű infot tud helybôl, plusz felmászik a netre pl. bármelyik HST-felvételért a kb. százezer közül, az ég bármely pontjáról a nagy Digital Sky Survey katalógushoz, stb)

Mondjuk nem távcsô melletti keresônek használnám leginkább, az igaz.

Előzmény: csakb (406)
csakb Creative Commons License 2002.02.04 0 0 406
hattyas (396)

Igen, ott. Lassan egy eve, hogy megdoglott az ST-6-os kamera a kukkeren. Nemreg szereltuk fel az uj ST-7E-et, ugyhogy a lenti kep tkp. a first-light kategoriaba tartozik. Ha sikerul majd rendesen polusra allnunk, akkor lesznek jobb kepek is. Most max. 20 mp-et lehet bemozdulas nelkul exponalni.

Amugy honnan ez a hattyas nev? A Hattyason laksz?

Deino (403)

A Skyglobe elfut egy 286-os gepen 640 k RAM-mal, DOS alatt. Szvsz. a hatekonysagukat tekintve nincs valami boduletesen nagy kulonbseg, az arukban annal inkabb. A valodi egboltnal egyik sem tud tobbet, tavcso mellett keresonek meg elegge korlatozottan hasznalhatoak. Ha valakit erdekel, a skyglobe-ot el tudom kuldeni mailben.

Az 1024x768-as Univerzumnal millioszor tobbet er a valodi.

csakb

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.04 0 0 405
Nem, most nem a saját gépemen vagyok, majd belinkelem honnan szedtem.
A jusztírozás megtörtént a távcsövön?
Előzmény: gyuribá (401)
540i Creative Commons License 2002.02.04 0 0 404
Éppen ma láttam a SkyGlob-ot.
Szerintem a Calc. sokkal részletesebb: pl. M vagy NGC jelzésű objektumokat is megmutat, két csillag távolságát is tudja, etc.
De az is lehet, hogy a a SkyGlob-ot nem ismerem elég jól.
Előzmény: Deino (403)
Deino Creative Commons License 2002.02.04 0 0 403
Mivel tud többet, ill. mennyiben más a Skyglobe, mint a Starry Night?
540i Creative Commons License 2002.02.04 0 0 402
Sziasztok!

Ajánlom mindenkinek a StarCalk 5.5 programot.
Másodpercre mutatja a csillagképeket, csillagokat, távoli objektumokat, bolygókat.
A legrészletesebb könyvben sincs ennyi csillag és azok adatai(színképosztály, látszólagos fényesség,távolság...).

gyuribá Creative Commons License 2002.02.03 0 0 401
Hattyas,
Ez a bolygómozgás-képsorozatot nem egy program gyártotta?

Csakb,
Köszi a tippeket

Kicsia alaposabban kipucoltam az objektívet és az okulárokat, de rá kellett jönnöm, hogy ettől nem fog javulni a határmagnitúdóm ha egy kicsit is párás a levegő- még zenitben is enyhén szürke az ég, 10mg felett mindent elnyel...

Most nyílik az Electro World nem messze, és a legtőbb estén fölötte 20-30 fokig kb. 1-es a hm...

kaviat Creative Commons License 2002.02.02 0 0 400
ja azt meg grillezve kell megenni [vagy són sütve - holnapi menü lesz, fiastyúk són sütve]

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: syrius (399)
syrius Creative Commons License 2002.02.02 0 0 399
Mert eltakarja a Fiastyúk :-)
Előzmény: kaviat (398)
kaviat Creative Commons License 2002.02.02 0 0 398
te jobbat csináltál volna, ezen még a sat. gyürüje se látszik és a jup. holdakat se lehet azonosítani :))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.02 0 0 397
Ezt sajna nem én készítettem. o))

Előzmény: csakb (394)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.02 0 0 396
Hú, ez szuper, gratula!
Hol készült, a Béke épület tetején?
Előzmény: csakb (394)
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.02.01 0 0 395
Köszi a válaszokat. Az én távcsövem a Pilisben van, tehát egész tiszta az ég. Skyglobe-om volt régen, megint be kellene szereznem...

Ami zavar (amellett, hogy rettenetesen lamer vagyok egyelőre a dologhoz), hogy ha a Holdon kívül bármi mást próbálok befogni, ha belenézek a távcső saját tükrét látom. Ha a Holdat nem látnám tökéletesen, arra gondolnék, fordítva nézem, nem jól raktam össze, de nem így van.

csakb Creative Commons License 2002.01.31 0 0 394
Az alabbi kepet tegnap lottem az M76-rol. Nem valami extrem jo, de a semminel tobb. Szeged belvarosabol keszult a Dom diszkivilagitas fenyokadekatol 100 m-re es majdnem telihold volt.

csakb Creative Commons License 2002.01.31 0 0 393
Próbáld ki a Skyglobe progit. 2-300K az egész.

Bizony, az egy tokjo progi! En is a Skyglobe segitsegevel tanultam meg a csillagkepeket.

Jó ez egy 60mm refraktortól?

En 20x60-as binoklival 11-11.5 magniig latok kitamasztas nelkul. Fog meg javulni a hmg-d, ha hozzasozksz a tavcsohoz. A nagyitas novelese javithat egy kicsit a hatarfenyessegen.

Az Andromeda-t csak egy kis szürke foltnak láttam.
Ha elmennék egy kicsit sötétebb helyre, ezzel a kb 10 mag limittel milyen mély-egek láthatók élvezhető módon?

Az M31-tol nem kell sokat varni. Jo melyegek mostanaban (ami eppen eszembe jut): nyilthalmazok a Cas-Per duo kornyeken (Ikerhalmaz, M103, M52, talan az M34), esetleg megprobalkozhatsz az M76 planetaris koddel. Az M33 binoklival szep. Ja, es ott van a gamma And, ami egy szep kettos. M74 a Psc-ben. Kicsit halvany, de kellemes galaxis, 20 centis tavcsovel mar sejthetoek a spiralkarjai is, es most durrant benne egy szupernova. 13.7 magninal tart, de fog meg fenyesedni egy-ket magnit. Valamivel fenyesebb GX az M77 a Cetben.

Gem: az M35 egy kellemes nyilthalmaz, es a DNY-i reszen lathato egy masik NY is, az NGC 2158. Vagy a Gem-ben van az Eszkimo-kod (NGC 2392) is, ami egy csinos kis planetaris.

Tau: M1 (Rak-kod).

Ori es nepi zenekara: termeszetesen az Orion-kod es kornyeke. A CMa-ban a Sziriusztol D-re konnyu celpont az M41 nyilthalmaz. Esetleg a Pup-ban az M46, vagy a Hya-ban az M48.

Kikapcsolodaskeppen az Auriga nyilthalmazai kozott lehet egy kicsit koborolni (M36, 37, 38).

Ha ezeket megnezted, akkor mar eleg magasan van pl. az UMa-ban az M81-82 GX duett.

A Leo es a Coma kornyeken van egy rakat izgalmas GX, de az elkovetkezo nehany napban a Hold miatt nem erdemes eroltetni.

csakb

Előzmény: gyuribá (391)
PETYUS Creative Commons License 2002.01.31 0 0 392
Az Andromédához még kisebb nagyítás lenne jó. 60mm-es objektív kb. 10-szeres nagyítással adja a legjobb fényerőt.
Előzmény: gyuribá (391)
gyuribá Creative Commons License 2002.01.31 0 0 391
Biga,

Próbáld ki a Skyglobe progit. 2-300K az egész. Amilyen egyszerű, olyan jó! Nekem sokat segített, most karira vettem csak egy kis távcsövet, azóta egész jól eligazodom már az égen.

Más

Sikerült tegnap bemérnem a Fiastyúknál, hogy fényességben meddig látok el: 10 magnitúdó volt a limit 35x okulárral. Zenit környéke, viszonylag kevés(?) fényszenny. Telehold azért rontott.

Jó ez egy 60mm refraktortól?

Az Andromeda-t csak egy kis szürke foltnak láttam.
Ha elmennék egy kicsit sötétebb helyre, ezzel a kb 10 mag limittel milyen mély-egek láthatók élvezhető módon?

csakb Creative Commons License 2002.01.30 0 0 390
Hogyan tudok távolabbi objetumokat behozni?

Beallitod ra a tavcsovet :))))).

Beszerzesre ajanlom a Csillagaszati evkonyvet (ez kaphato a konyvesboltokban), az Amatorcsillagaszok kezikonyvet (februarban jon ki a nyomdabol az uj kiadas) es egy tavcso mellett is hasznalhato jo terkepet/atlaszt (pl. a Pleione atlasz az MCSE-tol).

csakb

Előzmény: Biga Cubensis (375)
PETYUS Creative Commons License 2002.01.30 0 0 389
Melyik sorban? :-))))
Előzmény: kaviat (388)
kaviat Creative Commons License 2002.01.30 0 0 388
ja meg véletlenül fejre esik az ember [megint :))].. okozhat még optikai csalódást a túl nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol is, ugyanis akkor kettős holdat lát az ember

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: syrius (387)
syrius Creative Commons License 2002.01.30 0 0 387
Azt hallottam, hogy a feltűnő optikai csalódást (sokan bedőlnek neki) ellensúlyozni lehet, ha előrehajolva a lábunk közt kandikálva figyeljük meg. Ilyenkor nem tapasztaljuk az effektust. Kipróbálnám, de félek nem tudok utána kiegyenesedni. A kedvesem meg nem merem megkérni, mert félreérti :-)
Előzmény: kaviat (386)
kaviat Creative Commons License 2002.01.30 0 0 386
a holdat tegnap moziztam a villamosból hazafelé, amikor most jöttem, még nem volt olyna magasan, hogy a házak fölött láthattam volna.. annyira király, hogy a közeli tereptárgyaknak [háztetők] hála nagyobbnak látjuk

.kav]4t r.e.b.

PETYUS Creative Commons License 2002.01.30 0 0 385
A Nagykutyád már a Holdat is ugathatja. Innen pont nagyon szép.
Előzmény: syrius (381)
syrius Creative Commons License 2002.01.30 0 0 384
Az IO-ról hazafelé? :-)
Előzmény: kaviat (383)
kaviat Creative Commons License 2002.01.30 0 0 383
hazafelejövet a jupiterben gyönyörködtem

.kav]4t r.e.b.

PETYUS Creative Commons License 2002.01.30 0 0 382
Pedig egyáltalán nem ködös.
Előzmény: syrius (381)
syrius Creative Commons License 2002.01.30 0 0 381
A NAgy Kutyámmal a sarkamban. Ja Orion ködhöz ideális az idő.
Előzmény: PETYUS (380)
PETYUS Creative Commons License 2002.01.30 0 0 380
Ma is gyönyörű az idő, te is ott ragyogsz délkeleten.
Előzmény: syrius (379)
syrius Creative Commons License 2002.01.30 0 0 379
Ha letöltöd a StarryNight-ot a www.space.com-ról, akkor mindez még szebb, látványosabb és könnyen használható. Ki se kell menni a szabadba, mindent megnézhetsz. (rossz vicc volt, tegnap nemcsak az ég volt gyönyörű, de az idő is és... más is :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!