A rendőr nem veszi el, ui. nem is ismeri, azt sem tudja, mi az. Még a saját URH-ikat is alig ismerik. Egyedül akkor lehet gondod, ha a HIF tényleg berág, és mérni kezd USB-n.
Helyreállt már a levelezés nálatok? Hétvégén nem leszek netközelben és néhány feltett kérdésemre jó lenne, ha még ma tudnál válaszolni. Este fél hatig leszek bent. Ha nem megy mailben, és ráérsz, akkor hívj fel. (Mindezt ne sürgetésnek vedd, csupán hétvégén barkácsolnék azzal a kapcsolással, amit küldtem.)
Kedves Latya!
A kiwwi sajnos nem jó... A schlumberger@index.hu viszont működik.
Nem prolan, de a Gyulay Petya mellett van az irodám. Én távmérésekkel foglalkozom (TVE, ÉBEM rendszerek gazdája vagyok). De érdekelne, hogy a prolan DCF külső antennáját, ill. rádióvevőjét hogy lehet kívülről megtáplálni, hogy otthon tudnám ellenőrizni, mekkora a jelszint. (Borisz Jelszint). Nem akar rendesen működni ugyanis az ébresztőm, nagyon ritkán szinkronoz.. Van itt a Petyánál egy tartalék, megmérném vele a térerőt.
Valaha OVIT-os voltam, a VLMO "kihelyezett tagozatát" alkottuk két kollégával.
Régi szép idők...Akkor még a fagyi is hidegebb volt, ahogy HA1TS szokta mondani.
Sch
Schlumberger! Neked Jó a kiwwi-s mailod? Mert ugye az tudtommal kifújt. Szóval én is inkább a régi épületet, meg a másik huszon alaphálózatit látogatom telefónia ügyben. csak nem PROLAN?
Köszi az infókat mindenkinek.
Most így egyben válaszolnék mindenre:
A Stalker mennyiben tér el a Granttól műszakilag?
Voltam Kispesten egy CB szaküzletben, de a nő elkezdett parázni, hogy
ez be van tiltva, meg "Elveszi a rendőr,ha a kocsiban meglátja".
Erre mondtam neki, hogy szerintem azok nem foglalkoznak ilyennel,
arról nem is beszélve, hogy majd biztos képesek megkülönböztetni, hogy CEPT-es,
vagy nem CEPT-es a rádió... Nekem különben is a lakásba kellene, mert a haverokkal
akarok dumálni, de még nekik sincs, tehát minél több, annál jobb.
A PMR rádiók szerintem gagyik, és drágák is. Akkora távot a fixfrekis kis CB-m is át tud hidalni. (2 utca belvárosban.) Az egy TEAM termék, de Conrad logóban. Németországban vettem, 2 db 20 DM volt.(Raktárseprésből maradt.)
A QTH, ahol a 24 emeletes van Szolnok, de ezt azt hiszem, már írtam.
Huhh, ennyi így sűrítve...
Helyette rám akartak sózni még anno egy LM1035-öst, azt állítván, hogy az is ugyanazt tudja, de nem. Szóval, ha venni akarsz belőle, akkor ragaszkodj a 1036-oshoz! Az adatlapját a www.national.com oldalon találod. Persze, előbb rá kell keresni.
Sch!
Természetesen rád is vonatkozik a felajánlás! :-)
Tehát - főúr - volt egy "Mhz"-em, egy egy "buzasör"-öm, és egy "ezetúl"-om, az annyi mint 3 Paulaner, na meg a korábbi felajánlottal együtt az már legalább 4 üveg! Jelölje meg kérem a helyszínt és az időpontot, és állok rendelkezésére!
(Most akkor azt nem tudom, hogy vajon én fogok-e hamarabb előfordulni a győri képviseletünk környékén, vagy Ön az itteni augusztusi amatőrtalálkozón, de majd biztos megoldjuk valahogy... :-).
Igaz ami igaz, rég volt az már, amikor a dicső szabadszállási MN-7038-ban meg kellett tanulnom a tízujjas gépelést, hogy a főnököm helyett én tudjam írni a jelentéseket! Ma jó, ha három-négy ujjal megy a dolog, - arra azért még élénken emlékszem, hogy: A-S-D-F, J-K-L-É, de a többit talán borítsa a feledés jótékony homálya...
A CB-k 10 m-es átalakításának nagy divatja volt erre felénk, 2-3 klubtársam megcsinálta a "nem hivatalos" DXCC-t mindenféle "maszek" hívőjellel,(nekem is van vagy 35-40 országból QSL lapom valahol valamelyik fiók mélyén), és páran pont emiatt lettek hivatalosan is hívójeles rádióamatőrök, mert akkor még (ha jól tudom) a 2 m-hez "járt" a 28 MHz is. (Most meg vizsgázhatsz 2 évente, és "fejlődhetsz" rendesen felfelé...:-)).
Tegnap - lehet, hogy a nagy melegtől? - teljesen feléledt az R4-es csabai átjátszó, ami eddig csak fű alatt, alig 1-es S-értékkel volt hallható nálam, (a konyhában, egy mágnestalpas GSM-mobil antennával a 3 méter magasan lévő gázcsövet ellensúlynak használva), most 6-os signal-lal itt volt, hallottam néhány temesvári magyar op.-t forgalamazni itteni amatőrökkel, és utána a Jász-Kun Klub (?) magnóról bejátszott "műsorát", riportokkal, beszélgetésekkel. Nekem ez (mint kezdőnek) teljesen új volt, de azért emlékeztett az "egykori szép időkre", amikor a ROE-tól kazettán kapott havi tájékoztató anyagot én is (mint klubtitkár) így játszottam be az USB 32-n, hétfőn este 9-től...
Ez az R4 úgy fellelkesített, hogy este 11-kor még kocsiba vágtam magam, és kimentem a város szélére, és nagy örömre - kb. 40 km. légvonalban - kézből, fél Watt-tal, gumiantennával nagyon szépen tudtam indítani az átjátszót, amit ott természetesen +10-es értékkel tudtam vételezni. Ha lúd, legyen kövér, átkattintottam az R1-re, (Galyatető), és 8-ból két esetben elindult...
Nem tudom, a topic-lakók közül tapasztalt-e valamelyikőtök ugyanilyen jó terjedést az ország más részében, de biztos, hogy nagy szerepe lehetett mindebben a Kárpát-medencébe beáramló meleg légrétegeknek.
Ezennel meg is kérdezném a tapasztaltabb amatőröket, milyen körsugárzó antennát szereljek fel, ha már végleg kitavaszodik, (Trio Star?), és várnám a tippeket is, hogy hol, mennyiért lehet hozzájutni egy ilyen antennához?
Na, indulnom kell a "nagyfalu" irányába, mindenkinek szép napot! :-)
Ecce
Majdnem! Az erőmű mellett van egy 400/120/35/20 kV-os alaphálózati alállomás is Litéren. Az erőmű külön cég lett (pénzmosoda, de ebbe ne menjünk bele...) Én az alállomásra megyek, van ott távmérésünk, ott döglött be egy METS-MD adatgyűjtő. Tegnap hoztam egyet a Ganzból, Gödöllőről, ma kicseréljük Litéren, a leszerelt meg megy vissza a Ganzba, megnézik mit tett tönkre a túlfesz a soros port körében.
Ha jól emlékszem, te már csak múlt időben 750???
De most már indulnom kell
Sch
Ma Gödöllőn jártam, és érdemes volt hazaérkezve még benézni ide (amellett, hogy muszáj volt még a főnököm asztalára letenni a csütörtöki előadás anyagát. Mert ő azt még látni akarja). Nagyon jót derültem ecce homo hozzászólásán. Kár, hogy rám még nem vonatkozik a búzasör , mert "Felajánlok ezetúl"
(nem buzasör!!! búzasör :-))))) ) (az Orionos hozzászólásban)
Nekem is van egy Grantom, amit én sose használtam, mert nem volt sose cb-engedélyem. Hogy hogyan került hozzám? Az egy külön sztori. Valaki, aki becsempészte (akkor még), nagy örömében Mosonmagyaróvár után egy parkolóban megállt pakolni. És ottfelejtette...Egy kollégám meg megtalálta. Aztán megalkudtunk. Gondoltam, áthangolom 28 MHz SSB rádiónak, de aztán nem volt szívem hozzányúlni.
Airband!
Megvannak az LA-IC-k mind a ketten. Megkeresem a két TCA-t, mert -mivel nem nyilatkoztál a múltkor- azokat már valahova elraktam. Ha megtalálom (1-2 nap biztos beletelik, mert holnap Litérre megyek, csütörtökön előadást tartok Győrben (nyakkendő, szép ruha, brrr, nem jöhetek farmerben), és arra még készülni kell. Szerencsére a powerpointos részét megcsinálta a kollégám.
No, dologra!
Holnap estefelé megint benézek ide, mert itt jó.
Ja, és megvan a búvár is!
Sch
Airband!
Hát, "teve van egy-pupú, van két-pupú, van négy-pupú, sőt több..." :-))
Búzasör van Franziskaner, van Paulaner, van Oberdorfer, van Münchner Kindl, van Ilser, van Erdinger, - sőt több... :-))
Bár Sch. úgy tudom a Paulaner-t szereti, tehát akkor maradjunk ennél, bár én személy szerint a csatos-üveges Oberdorfert is kedvelem, némi citromkarikával vegyítve...
Na tessék, most összefutott a nyál a számban, de hát ma még vezetnem kell... :-(.
Ha küldtél nekem emilt az adataimnál látható címre, légy szíves ismételd meg a mis@posta.net-e, mert jelenleg a másikat nem tudom elérni. (Tényleg: ki tudja, hogy lehet átírni az "adatok"-ban látható emilcímet egy újra..?)
DJ Szegecs!
CB-ügyben lehet, hogy talán tudok segíteni, mert van itt a "fiók mélyén" :-) 2 megkímélt Stalker IX-es, (az egyik még 1983-as, talán az első fekete előlapos volt az országban, a lá Peky Funk), de ha Grant kell, akkor esetleg körülnézek a volt 27 MHz-es (látod, Sch? :-)) klubtársaimnál, hátha valakinek megvan még, és eladná...
Szóval akkor merre is van az a toronyház? A héten és a jövő héten valószínűleg megyek majd arra, ha a 4-es úton Abony felé útbaesik a QTH-d...
Persze ha korszerű, CEPT-normás, szabadon és engedély nélkül használható rádiót akarsz, vegyél PMR-rádiót. Majdnem olyan, mint egy 23 cm-es sávban működő amatőr rádió, az 500 mWatt-tal kézből talán összejön 3-4 km, ha pedig egy körsugárzót is felteszel hozzá a tetőre, biztos, hogy jóval több. Nincs zaj, nincs külföldi QRM, mint a 27 MHz-en, (Sch? :-), és előbb-utóbb talán mással is fogsz tudni beszélni, mint az ellenállomásod... bár ez nem biztos, hogy mindenki számára annyira kívánatos manapság...:-)
Errefelé napközben a CB-sávon már alig lehet hallani magyar forgalmazást, kivétel még az USB 40, ahol azért még sok kamionos és útonlévő "lakik", de őket nem hiszem, hogy nagyon érdekelné a január óta életbe lépett CEPT/HIF szabályozás. Ők eddig is adtak "fent", "lent", meg "még-feljebb", sőt, már szinte 28 MHz-en is, ahová pl. egy Jackson vagy egy felspécizett Superstar stb. el tudott menni, és tudták, hogy soha-senki el nem kapja őket. Főleg, ha pont mobiloztak valamerre...
Üdv mindenkinek!
Egyetlen logikus magyarázata van az elgépelésnek:
rossz a SHIFT billentyűd, vagy begörcsölt az ujjad, és egy pillanatra fentebb engedted a bill.-t :-)) !
Amúgy milyen márkájú az a búzasör? Mer' ha valami minőségi, akkó' átnézem mán én is aztat a szöveget...
Tudtam!! Tudtam!! Tudtam!!!!!
Tudtam, hogy bele fog kötni!
Sch!
Megszámoltam: az Orion frekimérős hozzászólásomban 10-szer (tízszer!!) írtam le helyesen hogy MHz vagy kHz, - olvastam én, kéremszépen, hogy tettél már korábban is (nagyon helyesen!) ilyen helyesbítést, - és tessék, pont egy helyen, a Radio Free Europe-nál elrontottam, és rögtön kiszúrtad!! :-)
(Pedig - ha lehet - én is "mániákusan" igyekszem ügyelni a mértékegységek - és egyáltalán, az összes szó - helyesírására, de ez a hiba becsúszott.)
Felajánlok ezetúl minden ilyen hibáért a felfedezőnek egy üveg búzasört! :-))
Most megyek, mert kihűl az ebédem!
" Szabad Európa magyar adásának frekije (5.985 Mhz)"
Nahát, te is hallgattad? 7.115 MHz-en (nem Mhz!!!! MHz) sokkal jobban szokott jönni napközben.
" elfogyott a buza-söröm" ez bizony súlyos gondatlanság!!! Tessék nagyobb raktárkészletről gondoskodni. Csak azért, hogy gyorsabban menjen a munka.
A dossziém azóta se jött elő...
Sch.
"Rejtélyes nekem az, hogy Magyarországon mindig is milyen titkolózás és misztika kísérte a hivatásos rádiószolgálatok frekvenciáit, de a különös az, hogy ez máig is megmaradt - bár már akárki hozzájuthat ezek vételére alkalmas készülékhez."
Maximálisan egyet értek veled mindenben! Titkolni egy frekvenciát olyan, mint elrejteni a karácsonyi ajándékot a gyerek elől. Ha kellően kitartó és kíváncsi, úgyis megtalálja! Egy áramkörépítő, akinek nincs elég pénze megvenni egy scannert, az épít egy vevőt, és türelmesen figyel. Azt pedig szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy ki mit hallgat, hiszen jelet nem sugároz. Sajnos a legtöbb döntéshozó többet élt a múltban, mint az ébredező demokráciában, és ez a "logikus" döntéseiken egyértelműen látszik. Egyébként tőlünk kicsit nyugatabbra csak az nem talál egy-egy frekvenciajegyzéket, aki nem akar. Legalábbis ami az Internetet illeti. És azok az adatok legalább naprakészek! Nézz meg egy hazai airband frekitáblázatot, és vesd össze a tartalmát a jelenlegi állapottal! Idejemúlt, pontatlan és hiányos adatokra lelsz. Ha valaki készít egy ilyen táblázatot, legalább annak tartalmát szavatolja, nem? Erről ennyit!
Kedves Airband!
Rejtélyes nekem az, hogy Magyarországon mindig is milyen titkolózás és misztika kísérte a hivatásos rádiószolgálatok frekvenciáit, de a különös az, hogy ez máig is megmaradt - bár már akárki hozzájuthat ezek vételére alkalmas készülékhez. Kb 20 évvel ezelőtt nagy kihívás volt, hogy a rendőrség által használt beszédtitkosítást feltörjem - 1 napi munkámba került minössze. (Ma már nem alkalmazzák és nem is titok a módszer.)
Egy jóbarátom kb 10 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy legális módon kivándorol az USA-ba, most Chicago-ban lakik, és elmondta, hogy arrafelé ez egyáltalán nem titkok ezek a frekvenciák, hanem ellenkezőleg - hivatalos kiadványban bárki számára hozzáférhető minden reptér minden szolgálatának frekvenciája. Jó ha mindenki tudja, hogy hol ne rádiózzon, még akkor sem ha kalózkodik. Igaz, hogy náluk 200 éves a demokrácia, nálunk meg még 1 sem.
9mck - ernő
Ha valaki rendelkezik eladó President Grant, vagy ehhez hasonló kaliberű CB-rádióval, kérem,hogy keressen meg emailban.
Elvileg ezek jan.1-től nem használhatóak, de azt úgysem lehet megtudni, hogy X.Y. milyen rádióval nyomul az éterben, nemde?
Megtört a jég!!! Na, nem a vizeken, hanem a légiforgalmi irányítók topicján. A 2252-es hozzászólástól a hazai és a szomszédos országok frekvenciái szinte "repkednek". Részletes felsorolást láthattok, amíg ne-adj-isten el nem tűnik onnan valahogy.
Úgyhogy akit érdekel, az gyorsan nézze meg.
Az elmúlt napokban nem igazán jutottam netközelbe, a hozzám intézett kérésekkel/kérdésekkel csak most kezdtem el foglalkozni. Ígérem, hogy bepótolom az elmaradásomat, de már megint mennem kell. Később még írok Nektek!
Rögtön egy újabb helyesbítés: (úgy látszik, tényleg késő van már...:-)
Természetesen a szentesi Kossuth (66.29) vételekor nem 66.3 hanem 66.2 és a kis "pötty" látszott, és ha tovább hangoltunk, akkor nem 67.0 következett, hanem 66.3 majd 66.4, és csak jóval később a 67.0 MHz.
Hiába, a "számtan" elsős koromban sem volt erősségem, hát még így 40 felé... :-)).
Edison!
A kis-Orion tuner frekimérője elég érdekes megoldású volt, leírom, ha nem ismerted volna, - én 84-óta nyüstöltem egyet egészen tavalyig.
( Nagyon jó kis vevő volt, 1,1 mikrovoltos érzékenységgel, amihez párosult még nálam egy 7 elemes Hirshmann-Gorenje CCIR antenna távtáplált FET-es fejerősítővel, a hangminősége is nagyon tisztességes volt, /sokat hallgatom a Bartókot,/ - de meguntam a sok "tekergetést", és szert tettem egy hasonlóan kitűnő hangú, de már szintézeres VT-7300-ra).
Az Orion kijelzője egy "3 és fél" digites LED-es kijelző volt, (vagyis nem volt teljes ez első digit), szerintem eredetileg egy digitális órahoz tervezték. Az első számjegy csak egy "1"-es volt, utána pedig 3 db. 7 szegmenses következett, tehát ha minden szegmens világított volna, akkor "l8:88"-at lehetett volna látni.
A kettősponton kívül volt még egy-egy "tizedesjel" az első és második, illetve a harmadik és negyedik karakter között, tehát nem volt gond kijeleznie pl. a CCIR-en a 107.3-at, (Szentes Bartók) frekijét. Az OIRT-on már kicsit nehezebb volt a helyzet, mert ott a csatornaraszter nem 50 kHz, hanem 30 kHz, vagyis pl. a Kossuth mind a mai napig a 66.29 MHz-en ad, és ekkor a kijelzőn csak a 66.3 látszott, de: volt még egy kis "pötty" a legutolsó számjegy után, középen, ami ha nem világított, akkor a 66.01 és a 66.49 MHz "között" volt a vétel, ha pedig fénylett, akkor átbillentél a "felső" 50 KHz-re, vagyis valahol 66.50 és 66.99 között volt a vevő. Ha tovább hangoltál, akkor átváltott 67.0-ra, és kis pont ismét nem világított, egészen 67.5-ig. A forgókondis hangolás miatt ez nem okozott különösebb gondott, és az "Auto Servo Lock"-nak elkeresztelt AFC 2 másodperc múlva amúgy is pontosan frekire húzta a vevőt, ha +-70 KHz-re megközelítetted. Rövidhullámon pedig a kis pötty 5 KHz-et jelzett ki, tehát az egykori Szabad Európa magyar adásának frekije (5.985 Mhz) 5.98-nak látszott, plusz a "pötty". :-)
Tehát van egy komplett, frekimérős rádiónk, aminek - ha kicseréljük benne a szűrőt egy kellőképpen keskenysávúra, (Sch. majd kiókumlálja) - igen jó szelektivitása is lehet(ne), de a frekimérő felbontását kicsit át kellene szabni. A kijelzőt a helyi oszcillátor működteti, de ha az airbandon kívánatos kijelzés felbontását nézem, akkor ott egy 6 számjegyű kijelző kellene, hogy pontosan kijelezhesse pl. a Sch. által említett ACARS frekiket, mondjuk a 131.725-öt. De vegyük pl. a 124.650-et (VOLMET Bp). Ha ezt akarnám kijelezni a "kis-ORION"-on,(itt már elég lenne az öt digit is, az utolsó nullát nem számítva), de ezen a kijelzőn "csak" 124.6 látszana, és a kis "pötty", ha megelégszünk azzal, hogy ez egyenlő a 124.65-el.
Viszont itt van a kezemben a kis Yaesu, aminek az AIR-sávban gyárilag beállítottt csatorna-rasztere 20 KHz, viszont a 25 KHz-es raszterrel (jelenleg) minden hallani kívánt freki lefedhető. Tehát az lenne jó, ha a kis "pötty" ennyit jelezne, - de akkor számolni kellene hangolás közben, mert 124.600 után először 124.625-nél jelezne, majd 124.650-nél, utána 124.675-nél, és ezután már 124.700 következik, és így tovább... Ennek úgyis csak akkor lenne jelentősége, amikor "vakon" hangolunk, (vagy inkább "siketen"? :-) - vagyis amikor pont nincs forgalmazás a hallgatni kívánt frekin, és oda akarunk találni. A kijelző meghajtója a már korábban jelzett orosz IC mellett még egy 74LS90, tehát biztosan át lehetne "programozni" a felbontást, ha már az oszci 110 MHz felett rezeg... És akkor lenne egy relatíve olcsón megszerezhető és könnyen átalakítható airband-vevőnk, ami egy tisztességes forgókondival hangol, és minden más (tápegység, térerő-kijelző, doboz, stb.) eleve adott.
Ja, és egy helyesbítés: az a "bizonyos" freki helyesen 120.250.
Sch!
Új adatok "feldolgozás alatt", de közben elfogyott a buza-söröm, de majd holnap pótolom a készleteket... :-)
Kellemes hétvégét mindenkinek!
Mivel video-KF IC, legalább 40 megáig "hivatalból megy."
milyen hatótávolságú vétel lenne várható attól a vevotol pl. egy háromelemes Yagival ?
nem biztos, hogy célszerű a Yagi. Ide inkább körsugárzó antenna kell, hiszen repülő erről is jöhet, arról is jöhet. A kolineáris antenna (NEM kollineáris!) antenna azért nem jó választás, mert az a nyereségét úgy szerzi, hogy felfelé nem sugároz, csak egy tórusz-szerű térrészben, azaz nem lát felfelé, tehát a repülők vételére nem előnyös. Sokkal jobb választás a quadrifiláris helix antenna, aminek a sugárzási karakterisztikája kissé benyomott félgömbhöz hasonló. Hogy fent be van nyomva, nem nagy baj, ha a gép épp a feje fölött van, úgyis nagyobb a térerő. Elrettentő neve ellenére nem bonyolult konstrukció, néhány méter radiátor-rézcsőből megépíthető. Majd teszek be linkeket, de sajnos most nem tudok, elérte a kék halál a másik gépemet, pedig most archiválnom kéne egy csomó mérési adatot. Ezért most nem érek rá.
Airband, erről a gépről nem tudok postázni, de majd találok megoldást holnapig.
TDA440:
Monolithic Integrated Circuit
Applications:Video IF Amplifier for colour and monocrome television receivers
Táp: 10-15 V max., pin13
Milyen adatára vagy kiváncsi konkrétan ? A katalógusban (papir formátum) itt 7 oldal van róla angolul/németul.
De pl. a maximális használható frekvenciát nem találtam.
Az Interneten elég sok helyen találtam 30 KHz sávszélességu szüröt, talán valahol kapni is lehet idehaza.
Nekem csak 18 KHz-es van, ami esetleg az airband-ra lenne OK.
Áthangoltam a tranzisztoros rádiót airband-ra.
Sajnos nem tul érzékeny,meg aztán egy stiroflex forgóval áthangolni 100 0 csatornát nem az igazi, de néha hallottam benne 1-2 forgalmazást.
Alaposan átnézve egyre jobban tetszik nekem a Hetényi L. féle vevo az RT ÉK/1995 -bol, csak egy digitális skála nagyon kellene hozzá.
Kérdéseim:
milyen hatótávolságú vétel lenne várható attól a vevotol pl. egy háromelemes Yagival ?
A forgókondis hangolás miatt nem túl nehézkes a megfigyelés ? Tekintve hogy itt nyilván nagyon szakaszos a forgalmazás 1-1 csatornán. Egy varikapos hangolást egyszerubben ki lehetne egésziteni egy automata szkennelo funkcioval.
Ecce homo, egy otlet az Orion tuner átalakitásához:
ha már ugyis a 100 Mega felett indulna a mérés, akkor az elején az 1-t nem kéne kijelezni, igy finomodhatna a kijelzés. Feltéve, hogy a legelsö digit teljes, de a rovidhullám miatt gondolom, hogy az.
Airband!
Sajnos, sok! Akartam mondani, hogy írj egy fax-számot, úgy egyszerűbb az ügy. Beszkenneltem az este néhány oldalt innen-onnan, majdnem 1 Mbyte. Részletekben küldöm, ahogy a múltkor. Én meg valszeg nem leszek neten hétfőig. Maradt még faxolnivaló akkorra is.
Dacia 1300 könyvet találtam, nem 1310.
Régebbi eresztés a tba 400 kf-erősítő, csak már nem lehet hozzájutni. Az is kellemes ilyen célra. Persze mit ér, ha már nincs...
Nálunk nem esik. SÜT A NAP!!! Végre. Mert már hetek óta nem láttuk, hogy van-e egyáltalán.
Ecce homo! már hiányoltalak.
Az orion-torony: valóban szépen megcsinált szerkezet. Ugye, ha rendesen meg van tervezve, és bele van téve ami kell bele, akkor lehet jó szerkezetet gyártani. Szűrőcserével megoldható a szelektivitás javítása, van annnyira stabil az a gép, hogy elbírja a keskeny szűrőt. Egyébként én is épp a múlt héten bogarásztam a régebbi irodalmat, és én is találkoztam az Orion-toronnyal. Meg is akadtam a forgókondin! Igen, úgy lehet szelektív, jó rádiót csinálni.
Kiegészítetted-e már a fájlt a helyi jellegű specialitásokkal? Ha igen, elpostázhatnád!
Ma lehet, hogy csak 3-ig vagyok.
Üdv mindenkinek! (Sajnos nem volt gépem, és ki kellett hagynom egy-két hetet. Kellene mostmár egy állandó gép, de hát tudjátok, suszternek...:-)).
Azért nagyjából figyelemmel kisértem a Sch. és Airband "monológját", :-) - (de semmi gond, közben szépen szaporodtak a résztvevők), - és a lehetséges frekimérővel illetve a a TDA 440 vagy A244D-vel kapcsolatban eszembe jutott egy ötlet airband-vevő témában: biztosan van köztetek, aki még emlékeik az anno 1983-ban megjelent "kis-ORION" torony tunerjére.
Ez volt az első frekimérős tuner kis szocialista hazánkban, egy jó kis ALPS forgókondival hangolt, és tudta a középhullámot, (520-1600 kHz), a 49 m-es rövidhullámot, (5,9-6,3 MHz), és az OIRT-CCIR FM sávot FOLYAMATOS hangolással, vagyis 66-110 MHz között mindent vett. (A www.polizeifunk.de-n leközölt frekik szerint Némethonban már most is jó lenne rendőr- és tűzoltó megfigyelőnek, - a szükségesnél sajnos jóval nagyobb KF-sávszélességet nem számítva...)
Előkerestem a kapcsolási rajzát, az AM rész egy A 244 D-vel és egy CFMQ 001 kerámiaszűrővel ment, az FM vevő négy (!) hangolt körös, 2 db. BF-961 dual-gate MOS-FET volt benne, a ferikmérő pedig (hála a szocialista hiánygazdaságnak) egy K 500-IE 137 programozható Made in USSR (СДЕЛАНО В СССР - ha még emlékszik rá az idősebb nemzedék...)IC volt. (Szerintem sok amatőr használta akkoriban...).
Az apronet-en gyakran előbukkan egy-egy ilyen rádió, kb. 8-10e. magyar forintért, - nem kellene elgondolkodni azon, hogy át lehetne-e alakítani? Igaz, hogy a szelektivitásán sokat kellene javítani, az airband sávon FM helyett AM üzemmód kellene, de tulajdonképpen benne van minden, még a frekimérő is... Ha a kb. 44 MHz-et átfogó FM vételi tartomány 110 MHz-nél kezdődne, akkor bőven benne lehetne a 2 méteres amatőr sáv is, átkapcsolható lenne szükség szerint AM vagy FM üzemmódra, - csak hogy lehetne megvalósítani a szükséges szűkebb KF-sávszélességet, illetve a frekimérő kellőképpen finom felbontású kijelzését...? Ez csak gondolat-ébresztő volt, lehet, hogy hamvába-holt ez az ötlet, és egyszerűbb új vevőt építeni.
Airband! Légy szíves küldd el nekem is a új kapcsolási rajzot, meg a dokumentációt, előre is köszi.
Ha valaki mostanában a "hírös város" környékén jár, érdemes belehallgatnia nemcsak a 122,000 Mhz-be (Tower), hanem a 120,025-ön akár még Fulcrum-okat is hallhatja, na meg Ádám "Joe", Németh "Germán" Zoli vagy Hegedűs "Gege" forgalmazását, háttérben a 2 hajtómű dübörgésével... :-)
Üdv: Ecce
Ma este fél hatig, holnap nem, hétvégén mindkét nap netközelben leszek. Leghamarabb tehát szombaton tudom letölteni a leveled, úgyhogy nem olyan sűrgős. A freemail-esre küldd! És ezer köszönet! Írd le, hogy milyen Dacia-s dokumentumokra akadtál (mármint ha volt ilyesmire időd mostanában). Felétek milyen az idő? Esik?