Nézz be a honlapomra, írok elég bőven a SoundFont v2.1 "okairól" az APSLive-on. Gyakorlatilag csak arról van szó, hogy CC-ket rendelhetsz amúgy csak NRPN-nel, vagy azzal sem elérhető belső .sf2 paraméterekhez.
Ez érdekes... azt észrevettem, hogy nem teljesen egyformán kezeli a Live szintijét a két driver... pl. SBLive-ként SF2.0 kompatibilisnek látja a Vienna, míg APSLive-ként SF2.1-nek, itt sokkal több beállítást enged, lehet, hogy itt van valahol a probléma gyökere... arra gondolok, hogy valamit elkurtak az általad emlitett Bright Piano-ban (pl. velocityhez véletlenül hozzárendelték az OSC mod. LFO-ját), és ezt az APS lekezeli, az SBLive pedig nem. Persze ez csak okoskodás...
Esetleg töltsd le és nézd meg a soundbank.hu-n az Acoustic Grand Piano SF2-t, hogy annál is csinálja-e. Ha igen, akkor nincs több ötletem hirtelen...
Haasz Andras:
Időközben - amíg oly nagy csend volt itt a listán - rájöttem néhány dologra.
Ha bankokat az Emu APS Soundfont Bank Managerrel töltöttem be (mivel ez erre a célra szolgál ugyebár) és ezután választottam ki a Cakewalkban a Track Propertiesben a kivánt hangszert, úgy vagy szólt, vagy nem. Viszont ha Cakewalkban az Options menüben a Soundfont-nál csatoltam bankot, nem volt gond.
Azt viszont továbbra sem tudom, hogy miért szól másképp APS-el néhány SF2. Természetesen ugyanazokat a fájlokat hallgatom, a gyári GM hangbankokról már rég leszoktam :) Hangzásbeli különbség alapján nekem úgy túnik, mintha az APS nem kezelné korrekt módon az SF2 formátumot. A legzavaróbb vibráló hangokat eddig Bright zongoráknál tapasztaltam. Hallgathatatlan! Érdekes, hogy az ugyanebben az Sf2-ben lévő Grand Piano pedig teljesen jól szól.
budasp:
Biztos, hogy ugyanazt a két soundfont bankot használod a két oprendszeren? Lehet, hogy az APS driverhez csak a vacakabb 2 megás GM bank töltődik be alapból.
A másik: Cakewalk, Cubase stb. felvételnél ugye minden hangszernek beállítasz egy külön MIDI csatornát? /:)
"A Creative több cégnek is tulajdonosa: Digicom Systems, Inc., E-mu Systems, Inc., Ensoniq, Cambridge SoundWorks és most már az Aureal eszközei is a Creative birtokába kerültek. " - Tomshardware.hu
Egyeduralom ezerrel? Kár hogy nincs egy vetélytárs aki lenyomná egy kicsit az árakat....
Még egy kérdésben szeretném kérni a segítségeteket.
Cakewalk-ban, Cubase-ben és Massiva-ban is próbáltam egy trekket felvenni, egy hangbankot a trekkre beállítani, néhány hangot beütni és megszólaltatni. Sikerült is, viszont ha léptetek előre ill. hátra, vagy Stop-gombbal leállítom a lejátszás majd újra indítom, a hangszer már nem szól, de a MIDI kivezérlés jelző mutat MIDI adatforgalmat. Egész addig csend van, amíg a trekkhez újra ki nem választom a hangbankot vagy a hangszert (akár "néma" lejátszás közben is).
Ugyanezt tapasztaltam két külön op. rendszer valamint Live és AWE kártyákkal is.
Köszönettel:
budasp
Az lehet, hogy nagyon láma vagyok, de sok kudarc után elgondolkodik az ember azon, hogy talán nem minden esetben ő maga a ludas.
A minap lecseréltem az AWE-t Live-ra. Win98 alatt APS, WinME alatt pedig saját SBLive driverrel hajtom. Gondoltam letesztelem, van e különbség hangzásban a két diver között (mellesleg hülye tesz, elméletileg nem szabadna jelentős különbségnek mutatkozni...). WinME alatt (SBLive mód, AudioHQ/Keyboard) tökéletesen úgy szólnak a zongoráim, mint annó AWE-n, tehát minden rendben. Win98 alatt (APS mód, Emu APS SoundFont Bank Manager) viszont mintha egy szűrőn keresztül hallgatnám + adtam volna rá egy kis vibratót, tehát vacakul.
Kezdek belefáradni, hogy 3. napja ilyen banális marhaságokkal kell foglalkoznom, ahelyett, hogy kiadnám magamból az ihletet.
Szívesen vennék új ötletet ötletet, vagy akár építő jellegű kritikát.
Még jó, hogy nem adtam el a AWE-t! :)
budasp
Tudtok-e olyan Plug-in ről Cakewalk 8 alá, amivel a Real time játszott MIDI sávot lehet effektezni és esetleg rögzíti is az eredményt, a sáv többi eseményével együtt? Esetleg olyan program, ami nem Plug-in, de azért párhuzamosan a Cakewalk 8-cal, nem zabál sok erőforrást?
Az alábbi hozzászólásokban keveredik kétfajta késés.
Van egyszer az audio késés. A bejövő, illetve a kimenő hang különféle puffereken tárolódik ideiglenesen, amíg feldolgozásra kerül. Közben a Windows mindenfélét csinál. Ezért van a szoftverekben a hangfile bizonyos eseményei és a megszólalás között 600-800 ms késés. Ez a Windows multimédia platform alatt van így. Az ASIO-s szoftverek és kártyák kihagyják a Windowst a játékból, és közvetlenül csatlakoznak egymáshoz. Itt is vannak pufferek, tehát feldolgozási időszükséglet, de egy nagyságrenddel kisebb, tehát 3-50 ms közötti érték szokott lenni. A latencyt több kártyánál lehet állítani is, minél gyorsabb és jobb időzítésű az alaplap-vinyó-RAM- processzor összeállítás, annál alacsonyabb értékre lehet levenni.
A hangkártya midi meg azért késik külső bemenetről táplálva, mert kell egy idő a bejövő midi üzenet kiértékeléséhez, a hangkeltő rendszer aktiválásához, a hang megszólaltatásához. Ha ezt nem a hangkártya DSP, hanem a proci végzi, elég nagy késés (akár 100-500ms is) lehet.
Speciel a Lájvoknál, ha nem valami szekvencer programon keresztül irányítjuk a midi bemenetet a kártya szintijére, akkor olyan 20 ms nagyságrendű a késés, ami nem vészes, de azért jóval több, mint egy átlagos szintetizátornál.
GONDolK: Nem lehet IRQ ütközés?
Nézd meg az alaplap könyvében, hogy melyik slot melyik IRQ-ra van rakva, és próbáld meg adott esetben átrakni máshová a kártyát. Próbáltad már csak magában az SB-t hogy müxik-eée?
budasp: Egyetértek, hogy ár/teljesítmény szempontjából jó választás az SB. Az tuti, hogy a legkevesebb szívás (szerintem) ezzel van. Ha komolyabban érdeklődsz a zenélés iránt, akkor 30-40eFt alatt nem hiszem hogy találsz használható kártyát. (Mj.: én 700ms-nál kevesebb (2-300ms) latencyre emléxem, de lehet hogy csak öregszem:)
Én épp most keresek valami jobb kártyut, mint az SB...
A számítógépen 2 oprendszer van(win98 és NT). A közelmúltban új hangkártya került a gépbe(Sblive) a régi Crystal kártya mellé. Win98 alá tökjól fel lehetett installálni a cuccot, viszont NT alá nem, pedig elvileg ez lehetséges. A Biosban még látszik a kártya, de az NT már nem látja.
Igazából nem az a baj hogy a Sblive nem m1 fel NT alá, hanem az hogy a Crystal se szól, úgyhogy az NT kussol. ez itt a gond
ha valakinek van ötlete írjon l1n szíves
köszönöm
Azt hogy lehet megcsinálni hogy az EAX effekteknél, ha megy a Winamp, akkor mondjuk csak a mikrofont torzítsa és a zenét ne???
Mert nekem eddig nem megy..........
Kezdő midisként az AWE 32 után első „komolyabb”hangkártyám megvásárlása előtt állok (valószínűleg SBLive! lesz ár/teljesítmény paraméter alapján), de mielőtt elkölteném rá kevés kis pénzem megerősítést szeretnék kérni néhány kérdésben.
Szóval, a lista átböngészése után (nem kevés, more than 1200 hozzászólás) jól értem e, hogy a Live! nagyjából 700 ms-os latencije miatt, a midi keyboardon bejátszott sáv késni fog a többi sávhoz képest elég jelentősen? Ugyanez viszont ASP driverrel nem gond, mivel ott elhanyagolható a latency time?
„SBLive! sajat drivereivel NEM LEHET eccerre 2 MIDI effektnel tobbhoz CC szamot rendelni”
A CC rövidítés mit takar?
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 1 midi csatornán 2 effektet használhatok, viszont különböző csatornákon különbözőket?
Van e tapasztalatotok abban, hogy általában a PCI eszközök (jelen esetben a Live!) mennyire viselik el az emelt PCI órajelet (33-ról 41 Mhz-re)?
talán a creative mixerben kéne.. Mondjuk úgy hogy ne két asztali hangszoró legyen beállítva. És aztán körbebásttyázhatod magad, és döböghet a 3d.
Persze nem csak 3d-re lehet használni, mert pl a buzzban le lehet osztani sávonként mi, hova menjen.. eax out drivert kell használni hozzá
Kedves Andzsin! Tetszik az oldalad :) Gratu az ötlethez. Bár laikus vagyok szintik (és hasonló jellegű kütyük) terén, de ha Setleg érdekel, tudok felvenni Boss VF-1 multieffekt hangokat neked. (ez egy "univerzális effekt").
A Hoontechhel kapcsolatban : nézd meg feltétlenül a reviws-eket! Nem túl biztató. (nem úgy, mint a Midiman esetében...)
Pedro7 : Csak XP alatt van ilyen gond?
Nekem win2k alatt van állítási lehetőség hogy 4 kimenetes legyen, (van a mixernek egy ilyen funkciója. Pontosan nem tudom, hogy hol, de egy kis legördülő listában lehet kiválasztani. )
----
Az Extigy ok, hogy 96kHz-es daccal rendelkezik, de mintha olvastam volna, hogy az Audigy is valami hasonló tudású csoda... Nem lehet hogy csak az az alapvető különbség a kettő között, hogy az Extigy USB-s? (+mondjuk egy két effekt) Bár az USB-től egy kicsit tartok. Amúgy télleg érdekes "kártya".
Ha valakinek a természet lágy öle után lenne vágyódása, tán segít a fíling megteremtésében a NATURELOOPS hangmintagyűjtemény, mely innen letölthető: http://web.axelero.hu/tarp. Nem stúdióminőség, inkább csak szórakozásnak ajánlom.
Az xp alá letöltöttem a Live 5.1-es hez a drivert de install előtt kiír valamit hogy kell a legutolsó creative program???
Én feltettem enélkül a drivert a winxp saját driverére-cd-rőé sem tettem fel semmit. Az a baj hogy autós játékokban zenénél, meg még néhány játékban a magas hangoknál serceg a hang! Be is lassul tőle a játék! Ez mitől van?
SB live hangkártyámon nincs hang a másik line output-on.Letöltöttem az új XP-s driver-t.Vele együtt az audiohq és a surround mixer progikat.De ezeken nem találtam olyan beállítási lehetőséget amivel aktívizálni lehetne mindkét output-ot.Segítséget várnék.Köszi.
"A Creative piacra dobta az első olyan "hangkártyáját", mely külső egységként működik, a készülék a Sound Blaster Extigy nevet kapta.
Mondhatni szokatlan, hogy a számítógépes hangkeltés elismert alakja egy külső egységgel rukkoljon elő, ugyanis eddig még nem láttunk tőlük hasonló eszközt. De ha már megtették, akkor azt bizony a tőlük megszokott színvonalon.
Az USB portra csatlakoztatható Extigy 24 bites felbontású 96 kHz-es DAC-al rendelkezik, 100 dB-es jel zaj arány mellett. A kimenetre kerülő jel kiváló minőségéről az EAX ADVANCED HD technológia gondoskodik. Segítségével akár egy gyengébb minőségű felvételt varázsolhatunk sokkal hallgathatóbbá (ezt főleg a bakelit lemezekről készült digitális kópiák tulajdonosai kedvelik majd), továbbá lassíthatjuk/gyorsíthatjuk a felvétel lejátszását. Lehetőség van a hangok szabadon mozgatására az 5.1 –es hangtérben, sőt 2 csatornás felvételt is képes az 5.1 –es térbe helyzni. Ez még nem minden, lévén az Extigy a PC-től függetlenül is használható bármiféle audio jelforrás feljavítására.
A Creative Sound Blaster Extigy ára 149,99 dollár, dobozában megtaláljuk a PlayCenter 3-as verzióját is.
andzsin >> bocs, ha megbántottalak. Nem sértegetni akartalak, csak rávenni, hogy nézz már körül és számolj...
A specifikáció teljesen rendben van, de funkcionálisan az értékek ott vannak Live közelében. Így jobb? 8-)
lezoli>> Csak letöltöd és telepíted... ennyi. Ja, telepítés előtt a kártyát tedd be a gépbe! :)
Egy oras a topikon valo keresgeles utan sem leltem ra, hogy pontosan mik a lepesei az APS telepitesenek. (A Live! kartyat is most fogom beletenni, mert uj a gep is).
Kerlek benneteket, hogy par mondatban irjatok le nekem a telepites lepeseit.
Koszonom:
LeZoli
Valami nem stimmel. Ha a DAC snR= 96 dB, akkor az analog line out snR hogy lehet = 98? Akkor a kártya digitből kifelé 96-ot tud. Másból pedig miből? Ugye. Átmenő jel? Ahhoz minek hangkártya?
ADC snR=87dB?
Akkor egy digitalizált jel csak 87 dB-s snR-t tud produkálni; felvéve. Ehhez hozzájön a DAC és a line out. Számolj már... hol a live? Mennyiért? :)))
Nagyonokos.
Azért ringasd csak magadat szép adattáblákkal! :))