Sziasztok.Már régebb óta olvasom a topicot,és már egyszer megbeszélték,hogy Harry vszinűleg Griffendél leszármazottja apai ágon.Nekem elég logikusnak tűnik ez a feltételezés.
Honnan veszed hogy dumbleodore 150 eves?
Az elejen nekem is olyan erzesem volt, hogy piszok oreg. DE aztan ahogy a titkok kamrajanak es Tom Denem titka kiderul megvaltoztatam a velemenyem. Hiszen a Hargid kicsapasa a sulibol a titkok kamraja elso felnyitasanal D. meg csak fiatal tanar vay tanarseged. Ami nem tudom hany eves embert jelent, de biztos nem 100 evest marpedig az az akcio csak 50 evvel ezelott volt.
Dumbledore azt mondja Harrynek, hogy olyasmirol van szó, amit még nem tudna felfogni, majd késobb elmeséli neki. Valamit, ami már Voldemort megjelenése, a szülok megölése, a sebhely szerzése, a párszaszó Harryre való átszállása elott nyilvánvaló volt a varázslótársadalom (legalábbis annak egy csoportja) elott. Nem lehet, hogy Harry eleve KIVÁLASZTOTT? Ez az, amit titkolnak elole, hiszen gyerekként nehéz együtt élni a tudatával?
Az (angol) könybek belső címlapján ott van a Hogwarts címer és körülötte egy szalagon e jelmondat.
És van a Titkok kamrájában egy mondat, ami hasonló: ,,Deliberately causing mayhem in Snape's Potions class was about as safe as poking a sleeping dragon in the eye.'' Kb. annyit tesz hogy Piton Bájitaltan óráján szándékosan káoszt okozni pusztán annyira veszélytelen, mint szemen bökni egy alvó sárkányt. Valaki keresse ki a magyar szövegben.
Ha jól emlékszem, a könyvben nem volt benne, de erre nem mernék megesküdni.
Én onnan tudom, mit jelent, hogy egy angol nyelvű Harry Potter oldalon ezt a fordítást találtam: "Never tickle a sleeping dragon", és ezt fordítottam le magyarra.
Tényleg nem sok szó esett a tanárok magánéletéről... De feltevések szerint majd Snape is szerelmes lesz, ezt az utolsó kötetre jelzik előre mindenféle jól értesült egyének.
Egyébként nem tartom kizártnak, hogy mivel a tanári munka nagy elhivatottségot követel, meg ők is ott laknak a diákokkal a kastélyba, előnyben részesítik felvételnél a független jelölteket. Házi nyúlra meg nem rántunk pálcát, tartja a mondás, tehát tanárok egymással nem kevernek. És hát valljuk be, nem is lenne nagyon kivel... Dumbledore 150 éves, McGonnagal 70-es, van egy pár száz éve halott töritanár, egy vészmadár jóshuhogány, stb, stb.
És egy kérdés: valaki latinos meg tudná mondani, mit jelent a Hogwarts címerén a jelmondat? Nem emléxem, írták-e a könyvben... Draco Dormiens Nunquam Titulandus A draco sárkány, ezt tudhassuk a kis Malfoy nevéből, a dormiens az úgy hangzik, mint az alvás szó... a titulandus talán a titulusra emlékeztet. Egyéb ötletek?
Nem lehet hogy arra a kijelentesre gondolsz, (a karacsony utani musorban hangzott el) hogy ,,majdnem kesz van'' az otodik konyv?
Mert a majdnem kesz az jelenthet meg akar szeptemberi megjelenest is. (Es az csak az angol.)
Magánélet? Egyik regényben sem esik szó a tanárok magánéletérol (maximum hobbykról, kedvtelésekrol). Nincs is magánéletük. Nincs férjük, feleségük. Hagrid kis románca madame Maximmal talán az egyetlen olyan szál, mely teljes mértékben a magánéletrol szól. Nem furcsa ez Nektek?
Lehet, hogy a magyar fordításba került egy árnyalatnyi jelentéskülönbség? Az is lehet, hogy én tévedtem és nem igazi duzzogás volt, egyszeruen sajnálta, hogy nem maradt nála a térkép. Tény, hogy Harrynek voltak ellenérzései Mordonnal szemben. Megpróbálom megkeresni a regényben, ha otthon leszek. (Most az irodában ülök.)
Mindenesetre köszönöm az idézetet.
Ha telleg igy van, akkor nem valami bolcs V., mivel megjosoljak neki, hogy H. elteszi lab alol(mondjuk valami jo forrasbol) es odamegy? Inkabb akkor a buszkesege miatt ment oda, hogy megmutassa ot nem lehet legyozni.
Köszönöm -xan- -nak a webhelyet, a találgatásokon kívül is rengeteg hasznos infó van ott!!
Például találtam valamit, ami már olvasáskor is szeget ütött a fejembe: mikor van Hermione-nak és Ronnak szülinapja? Mindig csak Harry-é volt említve ugyanis. Nos, Hermione szeptember 19, Ron március 1. Ezek állítólag JKR szájából elhangzott tények, van még egy pár, de hát semmi sem biztos...
Voldemort egyértelműen azért kereste fel őket, hogy Harryt megölje.
Kell lennie valami jóslatnak Harry és Voldemort viszonyáról; Dumbledore utal valamire az első könyvben, meg Voldemort is amikor azt mondja, hogy az anyjának nem kellett volna meghalnia.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez vajon Trelawney azon bizonyos első valódi jóslata-e, vagy arról valaki tud valamit?
Igazán szórakoztató a ki-kivel-fog-összejönni találgatásaitokat olvasgatni...
Egyébként találgatások: egy nagyon komoly gyűjtemény van (angolul) thehpn.rupture.net
Imadom az otletet, hogy Pittont Fleur-rel (igy irjak??)! Igazan megerdemelne mar az a szegeny pasi egy kis boldogsagot -bar azthiszem ot Harry bosszantasa igazan boldogga teszi. Kivancsi lennek, miert volt halalfalo, meg hogy hogy lett kettos ugynok meg Voldi eltunese elott.
Egyebkent Voldi tutira tudta, hogy Harryvel meg bajai lesznek es azert akarta megolni. feltetelezem, lehetett benne valami idovisszaugras. (ugy mint a 3. vegen a homokora). Bar ez ugye rengeteg ellentmondast rejt magaban (mint az idoutazas altalaban).
Én abban reménykedem, hogy Durmstrang és Hogwarts (izé, bocs Roxfort, de én németül olvastam) mártírhalál nélkül is összefognak. Milyen jó lenne mondjuk egy quidditch-meccs Durmstrang és Hogwarts között, a két fogó pedig Krum és Harry lennének...
Én inkább abban reménykedem, hogy Durmstrang és Hogwarts (izé, bocs Roxfort, de én németül olvastam) mártírhalál nélkül is összefognak.
Én nagyon kiváncsi lennénk mondjuk egy Hogwarts-Durmstrang quidditch meccsre, és a két fogó Harry és Krum lennének... Biztos jó meccs lenne.
Kedves Kipper, a vélák szvsz tök jók! Szépen belevezethetnék a dementorokat a tengerbe, vagy valami hasonló. Szupi 5let!
Kedves MrsBennet, ez is tök jó szvsz, de még jobb lenne, ha esetleg tényleg barátok lehetnének és a kis Malfoyból nem lenne papakövető módon halálfaló. Remélem, a kamaszkor nála így fogja kihozni az atyai tekintély elleni lázadást. Hm? Arról nem is beszélve, hogy a legelején szeretett volna Harry barátja lenni, csak Harry visszautasította. Tehát őbenne volt valami vonzalom Harry iránt, csak akkorra HP már Ron barátja volt és nyilván nem állhatott össze egy olyannal, aki Ront sértegette. Viszont, ahogy a Draco fiút elnézem, ezek a böhöm barátocskái sem intellektuálisan, sem érzelmileg nem elégíthetik ki és nem lehetetlen, hogy végül igazi barátot is talál. Lehetne az akár Neville is, bár ez túl bizarr így elsőre...
Kedves Jgermeister, én megteszek minden tőlem telhetőt, de nem én vagyok Rowling néni magyar alteregója, sajnos...
Ejnye, Cinnamon, kedves! Bár nem rossz, nem rossz. ;)
Kedves Spidermike, remélem, lesz a néniben annyi önérzet, hogy nem ugyanezt az eszközt választja arra, hogy Krum kiiktatódjék a képből, hanem kitalál valami ütősebbet. Pl. Voldi következő Harryszerzési kísérletét bevezethetné Hermione elrablásával és Krum az ő védelmében halhatna hősi halált, mellesleg nagyon lovagiasan. Egy "közös" mártír pláne nagyon hasznos lehet, ha össze kell röffenteni a Durmstrangosokat meg a Roxfort népét valami nagy közös cél érdekében, hm?
Azt, hogy Krum el fog tűni a képből, azt arra értettem, hogy Hermione összejöhet Ronnal. De Krumnak (aki nekem is szimpi) akkor meg kell halnia, csak úgy nem hagyja ott Hermione-t, aki iránt úgy érez, mint még senki más iránt. Gáz lenne, hogy JKR csak úgy kiiktatja a főhősök kedveseinek a kedveseit (huh), ahogy tette Cedriccel is.
Sziasztok, olvasgatom már egy ideje a topicot, de ez most megfogott, amit borzimorzi írt:
"Ami Viktort illeti, szerintem valahol Dél-Európában lesz az első nagyobb összecsapás az 5.-ben és ő, adott esetben Hermione védelmében, ekkor fog elesni."
Ne már, én nagyon bírom Krum-t, ne haljon már meg. :( Remélem ez nem így fog történni.
Ha már a szövetségeknél tartotok: valaha, amikor még csak az első két kötet jelent meg, egy angol honlapon olvastam hasonló feltételezéseket a további kötetekről. Az egyik ilyen volt, hogy az ötödik kötetben Harry kénytelen lesz Malfoy-jal szövetkezni (asszem az életben maradásukért).
Valahogy nem nagyon vágyom arra, hogy Harrynek, Viktornak, Siriusnak, Hargridnak stb a dementorokkal kelljen szembeszállniuk, ez nem lenne fair!
Hátha vannak olyan lények, melyekre a dementorok sem tudnak hatni, esetleg olyanok - természetesen a jó oldalon -, amelyektől egyenesen félnek a dögök. Mondjuk a vélák...