"1842-ben itt kezdték József nádor elhunyt leánya tiszteletére a Hermina kápolna épitését. A Herminamező s vele Zugló történelme ettől a naptól datálódik."
Söt, ilyen hangulatos nevek vannak:
" Városrészei: Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kisszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr, Városliget."
(Forrás: www.zuglo.hu)
De sajnos, magyarázatott ott sem találni :-(
Ami éredekes hogy Nagy-zugló, de Kis-Szugló, Mondjuk Városliget érthető, de Törökőr-nél Törököt őriznek, vagy a Török őrzi? :-))
Herminamező, Istvánmező talán valamelyik fönemesi (királyi) családtag nevét őrizné? (Mintha valahol valamit olvastam volna róla, annó...)
Zuglot eredetileg Szuglonak hivtak tehat nem hiszem hogy köze lenne a Zug szonak a szoösszetetelhez ha egyaltalan erröl van szo.hogy a Szuglo mit jelent nem sikerult idaig felkutatnom.
Viszont Zugligetröl a következöket talatam:
"1847-ben kapta az addigi Auwinkel (Ligetzug), korábbi nevén Sauwinkel (Disznózug) ezt a nevet. Valószínűleg az itt volt vadaskert vaddisznókban gazdag területe volt ez a rész."
Itt viszont egyertelmuen Winkel=zug szora törtent az utalas.
"Másodállás". Besegítőnek is mondják. Hobbinak is lehet mondani, kellemes kikapcsolódás a heti "irodai hajtás" után. Természetesen ugyanolyan tanfolyamok és vizsgák kellenek hozzá, mint a főállásúaknak, hiszen a közlekedésben nem lehet pardon. Félévenként elmélei oktatás, kétévenként vizsga "mindenből", az utasnak is oly' mindegy, hivatásos, vagy "hobbista" az, akire a biztonságát bízza pár megálló erejéig. A jövő héten egyébként - remélem, sikerrel - vizsgázom a csuklósokból is, így nemsokára "hazai pályán" is közlekedhetek... :-)
Node, hogy ONtopic is legyen: tényleg, mi köze lehet városrészünk elnevezésének Zugligethez? A közös szótő csak véletlen lenne? Mit jelent a "zugló" szó valójában? Én nem találtam rá megoldást...
Tudom, hogy némiképp idősebb vagyok, megnéztem a "nacionálédat" az adatok alatt, így értem a villamosokhoz illetve trolikhoz fűződő vonzalmad. :-))
Hogy lehet szabadidőben trolit vezetni? Részmunkaidő? Hobbi?
Amúgy magam '81 óta lakom a ltp-n.
Nnna, Te nyertél... :-) Én akkor még csak 11 voltam...
Igen, lehet, hogy nem a '70-es évek vége, hanem eleje-közepe felé volt ez. Azt nem tudom biztosan, hogy már a régebbi csuklós villamosok jártak a 64-esen, vagy még a középbejáratúak, de már itt laktunk, és ugye, '80-tól már troli van, tehát '72 és '80 között kellett készülnie a filmnek.
Most, hogy felvilágosítod csekély értelmem, valóban rémlik valami, de csak nagyon nyomokban, jóllehet emlékeznem illene, hiszen akkor már bősz szilveszteri műsor néző voltam. A ház, amiben tavaly április óta lakom, legjobb tudomásom szerint '73-ban épült, tehát lehetett akár ez is (én abban az évben 19 éves voltam).
Arra gondolok én is, a "tizenötemeletesek"-re... :-)
Kibontom:
valamikor a '70-es évek végén az egyik szilveszteri tévéműsorban volt egy szatírikus filmecske "Riadó a Pitypang Szállóban" címmel. A téma az volt, hogy új szálloda épült, és az előrehozott (ugye, "határidő előtt elkészült") ünnepélyes átadásra egybegyűltek az építőipar, és a szoc.haza előkelőségei, de még nemigazán volt minden kész, ezért pl. a liftet az "ügyviteli csoport" húzta fel az emeletre a magasrangú vendégekkel, stb., stb.
No, a lényeg az, hogy az egyik "tizenötemeletes" volt a főszereplő, már szerkezetkészen, de még lakók nélkül...
"Amidőn megvallom, hogy én Zuglóban lakom, rendszerint kérdőleg néznek reám, és tíz közül legalább heten csodálkozásuknak adnak kifejezést, hogy mehettem én oda és kíváncsian tudakolják, hogy miképpen lehet odajutni, milyenek ott a közbiztonsági viszonyok, jó-e a kutak ivóvize, miképpen gondoskodunk az élelmezésről? A szakértők gyakran oda is nyilatkoznak, hogy nyáron talán kellemes ott a tartózkodás, de télen a zord hegyi levegő bizonyára kellemetlen és amidőn viszont ezen szakértői véleményt én hallgatom, kérdő tekintettel, kiderül, hogy az illető Zugligetet gondolja és Zuglót nem is ismeri."
Jo volt otthon lenni ismet,kicsit a nosztalgia kedveert körbe setaltam a Köszeg,Mirtusz,Vadvirag utca es környeket.Mennyire megvaltozott a környek az utobbi 10 ev alatt,sok helyen több emeletes tarsashazak epultek a regi satortetos csaladi hazak helyen.eltunni erzem a regi lombos,arnyas,kertvarosi hangulatot e környekröl :(((
Most talaltam ezt a topikot, nagyon megorultem neki. Husz eve lakom Zugloban, a Jobarat etteremben, illetve abban a hazban. :-)
Tunderlala Te az vagy akire gondolok?
koka.
Én is csatlakoznék a csapathoz, magam is Zuglóban nőttem fel, azon a bizonyos patak-környéken :o)
Bazsaróza utca (Fogaras köz), Gödöllői u., a felmenőim még mindig ott laknak.
A "külső" Egressybe jártam, kivéve az első két osztályt, amit a vadiúj Újváros-parki iskolában végeztem, és oda mellé jártam oviba is.
Középiskola az István volt, sportolni a Telefonba, a Szőnyi úti usziba és az MTKba jártam úgyhogy a kerületet keresztül kasul "belaktam". :o)
A Patakparthoz sok nosztalgikus élményem fűződik, első szerelem, első gyerkőccel való sétálgatás, effélék. Bár már 7 éve elköltöztünk onnét, azért én még mindig "zuglói" vagyok. :o)
hű az angyalát, nagyon megörültem a linknek, egyrészt mer régi képeslap (gyűjtöm), másrészt mer a Rákospatak... én is emlékszem a bolgárkertészekre a patak mellett, sőt eszembe jutott egy nagy nyári vihar, amikor is a pataknál voltunk játszani és mire hazarohantunk szemünk- szánk tele volt homokkal-kaviccsal... de az árvízre nem emlékszem...
van valahol egy egyesületi honlap, a Rákospatakért tevékenykednek, mingyá megkeresem...