a kutas kocsog meg 75%ban jogos, ezert tankoljon mindenki maga, vagy olyan helyen, ahol ismeros.
kamera mindenhol van, akit "felrekannazassal" at tudnak verni, az csak magat okolhatja:)
nem szabad bizni bennuk es kesz, ez van sajnos.
tovabbra sem vedem oket, de ok csak tetezik a meglevo rosszt.
a benzin okadek, es ha azt is figyelembe veszem, hogy idekint amcsiban most atszamitva 100 forint sincs a benzin, akkor mar csak az zavar megjobban, hogy naponta 4xer tudnam teletankolni az itteni fizetesembol!
otthon legjobb esetben is hetente, esetleg (4xer).
Nekem is van barátnőm, az ő apja viszont kamionos, és konkrétan tudom, hogy az egész cég összes (20-30) kamionja ugyanahhoz a kúthoz (MOL) viszi a spórolt naftát.
Ezért ne haragudj, de nehezen hiszem, hogy egy kamion spórolását egy kutas ne tudná röhögve benyomni...
Az meg a másik, hogy kutas köcsög ritkán jár trabanttal, hogy finomak legyünk...
Hali!
Az 5 lit. az névleges térfogat. Mindegyik szállítóedény nagyobb térfogatú. Ezzel akarják az éghető folyadék kezelést biztonságosabbá tenni, mivel foly.-tól függően (hőtágulás miatt) max. 97%-ig tölthetők lennének az edények. Magaddal tolsz ki, ha túltöltöd.
Cső drszp
oke, a baratnod faterja hallott ezt meg azt meg a haverom haverjanak a noverenek a volegenyenek a kutyaja...:)))
en arrol beszeltem, hogy EN ott voltam a kuton es EN tudok dolgokrol, EN SAJAT MAGAM.
nagyon unalmas ez a sokadkezbol duma.
az ellenorzest a tankereseket koveto autora gondoltam, civil kocsik, akik "csak ugy" veletlenul akkor hajtanak el a kut elott, amikor letoltes van a tartalyokba.(foleg ejszaka)
ugyanis ilyenkor lehet "levenni" benzint, megsporolt 100 litert 5000-bol.
van nehany kut, ahol van megfelelo akna, ott szo szerint csapolni lehet a tartalyokat egy kezifejtovel is, de nagyreszt csak a tankeresre szamithatsz.
az pedig regota teny, hogy az 5 literesnek mondott veszkannak siman benyelnek 5.5-6 liter folyadekot, probald ki, ha nem hiszed. (de ne kuton:)
foleg a muanyag "kut"szabvany kannak.
azt viszont en is elismerem, hogy a magyar benzin mindennnel rosszabb, jomagam is 0.5-1 literrel kevesebbet mertem a nemet-osztrak benzinnel fogyasztaskent.
U.i: nem vedeni akarom a kutasokat, hiszen leirtam, hogy van machinalas, de azert ne essunk altalanosito tulzasokba, mindig is lesz ellenpelda.
ha pohus voltál dévú előtt, tudni kéne vannak, igaz, diesel modellek, a 70 helyett 100lötyis a tank : ), csak be kell nyomni a levegőztetőt tankolás közben (és 6-700km-ig el se mozdul a mutató a maxról).
amugy ha lassan tankolsz, a benzin is kitölti a tágulási tartályt/rendszert ami plusz 3-5 lötyi, tipustól függően (pláne télen), na igy lehet egy csontszáraz 50es tankba 53-55 lötyit préselni.
vpower99 1szer akart rámtukmálni gyerek, majd mutattam a kocsin lévő v6 jelzést, mondom minek kisapám, hogy 7,0 helyett 6,9 alatt legyen százon? és akkor még 80ft volt a lötyiár difi.
amugy kártya ide v oda, érdemes megnézni mindig a tételeket, ha csak tankoltál, 1 összeg lehet a cechen, ha több, akkor bibi van! és érdemes mindig magának tankolnia embernek.
az olajszint ellenőrzés meg, meleg motoron??? amikor az olaj a rendszerben van és nem a teknőben, tutkó bebizonyitható minden autóról, tele olajteknőnél is, hogy kell bele 1 liter, aztán amikor szétmegy a tömítés???
beírni meg felesleges, mert mondom, max szoliszöszi válaszol, hogy eddig ilyen, soha...ld mészáros utcai kút, kamerával felvéve gyerek hogyan locsolja kannába a benzint.
A buherálásról meg annyit, hogy a barátnőm faterja az OMH-nál melózik, nem a kúthitelesítőknél, de hallott pár cifra dolgot. Az ellenőrők nem mindig sárosak, panasz érkezik, ők kimennek és mindent rendben találnak. Aztán 2 napra rá jön az újabb panasz, hogy valaki 6 liternél többet tankolt egy 5 literes kannába!! Újabb ellenőrzés, de nem tudják tettenérni a kutasokat. Mesélte, hogy volt már olyan, hogy a plombához hozzáért az ellenőr és darabokra esett szét, de itt sem tudták bizonyítani a szándékosságot.
Nehéz ügy, de én igazából azt tartom felháborítónak, hogy Magyarországon ha nem basznak át és normális vizmentes benyát tankolsz, akkor is szarabbul megy a kocsid és többet eszik, mintha Szlovákiában/Ausztriában/Horvátországban tankoltál volna.
Capri-3-hoz csatlakozva: nekem még soha nem volt bajom a Shell üzemanyagokkal. Tíz év alatt, több tucat autót vittem oda, s egyikkel sem volt semmi bajom. A mostani nagyobbik autóm viszont jóval kevesebbet eszik, mióta itt itatom(amióta nálam van, elötte OMV-hez jártak vele), s ez 1,5 liter.
Tegnapelött is amikor reggel odagurultam, akkor töltött az egyik kutas srác téli szélvédőmosó-folyadékot a vízbe. S ha kérek tőlük egy kis kerékfújást, szélvédőmosást, soha nem várják meg, míg adok nekik valamit, s nem is szemtelenek.
na ha mar ennyire szidjuk a shellt...akkor en nem fogom:))
3 even keresztul tobbnyire shellnel tankoltam, soha semmilyen problemam nem volt.
ezen idoszak vegen fel evig a baratnom egy kuton dolgozott, tehat "haza"jartam tankolni:)
shell volt persze.
a kutas nem nagyon machinal, soxor a kutfej van atallitva.
am csak olyan rohejes mertekben, hogy azt legfeljebb 100 liternel venned eszre, 1-2 liter formajaban.
egy jobb forgalmu kutra 2-3 naponta erkezik szallitmany, napi szinten 5-10ezer! liter is elfogyhat.
ha 10%-ot csalna a fej, az naponta 500 liter benzint jelentene, azt pedig lehetetlen "levenni".
a tankeresek felnek adni, ellenorzik oket, egy honap utan meg nem lenne hova tenni az erkezo naftat.
na mindegy, gondoljon mindenki, amit akar:)))
ja, es marha draga megfizetni a muszereszeket, hogy allitsanak az oran, akar egyetlen szazalekot is, de nem tizet!
Szerintetek, ha hagyom, hogy a kutas tankoljon, de végig ott állok mellette, és nézem, akkor át tud verni? (Úgy értem, olyan módon, ami nem következne be akkor is, ha magam tankolok, tehát nem a kút mérője van átállítva, vagy ilyesmi).
Természetesen megjegyzem a végösszeget, amikor visszateszi a pisztolyt (tele szoktam), és ha nem annyit tesznek elém, nem írom alá a kártyás bizonylatot (mondjuk ilyen még soha nem fordult elő).
Attila út, shell:
éppen villogni kezdett a piros lámpa az üzemanyagszintmérön, tankoltam 5000ft.-ra, 95-öst.
nem indult! kb. 10mp inditózás után megkérdeztem a kutast, hogy ilyenkor mi van... azt mondta, hogy visszaereszt az AC.
szerencséjére pont akkor indult el amikor kiszállni készültem... egyébként egy 1994-es xantiával történt. amig ez a lötty volt benne nehezen indult és feltünöen gözölt meleg motorral is...eddig semmien negativ tapasztalatom nem volt a kutakkal/kutasokkal kaocsolatban kiv. egyszer amikor tizezressel fizettem és visszakaptam öt-böl a szentendrei úti esso-nál...
Nos apamnak egy Seat Cordobaja van ugyanugy 45 literes a tankja. Eddig ha tankolt maga tankolta meg a cegenel (dizel) es mindig ugy 40-42 liter ment bele. Egyszer viszont benyomta a levegozopockot es lam majdnem 50 litert tudott beletankolni. Ja ausztriaban tortent. Egyebkent amikor en tankoltam sajat magam a kocsim es nem nyomtam be a pockot igaz csak 38 liter korul ment bele de kevesebbet is tudtam menni vele szoval valoszinu hogy annyit nem csal egyik kut sem. Egyebkent irom folyton a tankolas kilometer allast es kb azonos kilometerre jovok ki mindig.
Szerintem a gyár valós adatokat ad meg. Elképzelhetőnek tartom hogy 1-2 literrel több megy a tankba de az kiderül a negyedik vagy ötödik tankolásnál, és nem két év múlva.Szerintem egyszerüen megvan buherálva a kút.
A Shellnél egy Szkladányi Emil nevű emberke (okleveles technikus! el is bújok a mérnöki diplomámmal...) intézi az ügyfélpanaszokat, amíg a Porsche Hungáriánál voltam, akkor is elmagyarázta, hogy az Ibiza AC pumpa a rossz konstrukció, hogy miért pont a Shelles tankolások után mentek tönkre (számlák voltak)? Véletlen.
Most a Daewoo-nál vagyok, volt pár túltöltéses eset (pl. 35 literes Matiz tankba 43 liter!), szerinte a gyárnak azt is meg kellene adnia, hogy mennyivel lehet többet tankolni egy névleges űrtartalmú tankba. Szerintem ha 20%-nál több megy bele és nem folyik ki sehol, az már sok, ennyi nem mehet bele. Semmit nem tudsz vele elérni, mindent jobban tud.
Na, ha már ennyir szidjuk a Shellt, akkor elmondom, hogy egyszer úgy 2.5 éve nyáron a II.ker-ben egy Shell kútnál gyanútlanul tankolok az 1.6-os Suzuki Sedanba fullra. Na irány Balaton...
Már az autópályán éreztem, hogy valami nem oké, mert elég vérszegény volt a gép. 2. napon indulnék a beachre:). Kb 5.-re beindul, de köhög, prüszköl, leáll. Víz lever...Na du-nra meguntam a gyaloglás irány egy szerelő. Hát nem olcsó a Balcsi ilyen szempontból sem, de nem ez a lényeg.
Csávó nézi, katalizátor el, tank leszív és finoman hozzátette: "Csak nem Shellnél tankoltál?"
Fejem egy picit elvörösödött és nem ám a nyári naptól.
Irány haza, Shell felhív, kultúráltan közlöm valami nagygóréval, hogy milyen okádék a löttyük és akkor hol vehetem fel a katalizátor és a szerelés árát.
Erre az ürge elkezd ordítani, tüdőböl, hogy én hogyan képzelem hogy az ő benzinük vizes, meg koszos és, hogy anyámmal szórakozzak.
Egy kis shell 'adalék' :)
Pár éve történt. Családi ismerős küldöldi rokona shellnél tankolt, majd kártyával fizetett. Kövi kártyahasználatnál kiderült, h ~300ezerrel volt rovidebb a bankszamlaja..
Azóta kicsit kevésbé komálja kis hazánkat. Ami persze részéről általánosítás, de vhol meg lehet érteni..
Jaj ne csináljátok már! Ez abszolút nem "olajtársaság"-függő. Mivel a kutak nagy része magánkézben "kiadva" van kizárólag a köcsög kis főnök pondró kis kutasai nyúlnak.
Ha tudnátok, hogy hány kutas ismerősöm van és miket mesélnek. Szerintem a legnagyobb lehúzás a világon a benzinkút.
Van olyan haverom, aki egy héten 3-4 napot dolgozik és ÉJJEL!!!. Napi 20-25e Ft-ot visz haza és higyjétek el nem nagyzolós a srác. No nem is trabanttal jár...:)
Szóval észnél kell lenni és tankolj magadnak, ennyi, amit megtehetsz az érdekeidért!
Ez igy igaz a Polomba pl aminek hivatalosa 45 literes a tankja mindegyik kutnal bele tudtam tankolni az 50-51 litert ha mar nagyon lenn volt a mutato (piros alja). Most a Hondaba aminek asszem 45 literes a tankja ugy hogy a piros alatt volt a mutato csak 38 liter ment bele de a tank beontonyilasnal allt a benzinszint teteje.
Ehhez azért hozzátartozik, hogy nem biztos, hogy akkora a tank, amennyi rá van írva.
Az egyik kollégám a 45 literes tankba 51 litert tankolt (nem a kutas volt, soha nem engedjük, hogy ők tankoljanak).
Úgy tudom van a tankokban hely a levegőnek is, szerintem ennek egy részére biztosan lehet még benzint rakni, csak nem célszerű.
Ma tankoltam a 7 es ut 10 km nél lévő shell kutnál.Épp elötte gyulladt ki a lámpám tehát 6-7 liter még kellett legyen a tankba.(45 liter) Mégis valahogyan sikerült a kutasnak 44 litert beletöltenie.Némelyik kutasban egy heri potter veszett el.Balhét verni nemtudtam mert siettem. Soha többet shell!
Asszem ez a sztori ide kivankozik. Egy hete a baratnom a Bartok Bela uti JET kuton szeretett volna tankolni. A kutas srac rendkivul keszseges volt. Azt mondta o megtolti a tankot, o ne fagyoskodjon odakint, menjen be a shopba es fizessen....
Hat, valahogy 47 liter csuszott a 45 literes tankba :) Itthon vette eszre es szolt nekem. Visszamentunk, eros kiabalasok es fenyegetozesek utan a src visszaadott ketezer forintot. Elotte persze a penztaros csajjal bizonygattak, hogy ok ilyet nem tennenek, sot nem is tettek. Aztan oda jutottunk, hogy ha visszaadjak a penzt, azzal elismerik. Na itt elborult az agyam es kertem a panaszkonyvet, a fonok telefonszamat. Es beigertem a kirugatast, fonok feljelenteset es Fogyasztovedelemnel torteno feljelentest :)
Szal megkaptam a 2000 forintot, aztan a gyerek kozolte, hogy az nem 2000 forint volt csak 4 liter :))
Forróvíz, jégkása.
A fizika fintora, hogy a kirakott meleg víz hamarabb fagy meg mint a hideg. Próbáljátok ki. Már nem emlékszem miért, de valahol olvastam.
Jet kút a Gyáli út és a Hungária között. (Lurdy után a hidon jobbra). Gázolaj az első hidegre, kb -8ban úgy ledermedt, hogy csak úgy jutottam haza, hogy vettem kannába, és a szűrőbe töltögettem gázolajat, onnan tudott szívni... Persze elég macerás a dolog, mert a fagydugó miatt vákum lesz a rendszerben, úgyhogy kb 800-1000 méterenként a kocsi megáll, ki kell szálllni, letekerni egy picit a szűrőt, akkor hallod a szisszenést, amint végre levegőt tud szívni, szűrő vissza, indít, 1 km után újra megáll... Garázsban egy éjszaka alatt kiolvadt, rá a dermedésgátló, aztán MOL gázolaj. Azzal még sosem volt bajom. Azóta is gond nélkül indult, a -15-ben is.
Amúgy a JET-nél nyáron jó a jégkása. valami 90 forint fél liter... Persze a szezonra még várni kell egy kicsit :)
OFF:
A haverom barátnője le akarta olvasztani a jeget az erkélyen vasárnap. Forró vizet öntött ki, de az is odafagyott, mialatt a rongyot feltette a felmosófára.
A benzinkútnál is van olyan, hogy a vödörből lemosod a szélvédőt, aztán odafagy mire lehúznád...