Sokat olvasott aforizmás kötetem a Solum Ipsum...
László András írta...Hamvas Béla "tanítvány",akárcsak Mireisz L. és Dúl A.
László András nagyon sokat tett a metafizikai tradicionalitás magyarországi dolgaihoz...Ő maga is mintegy húszonneakárhány munkahelyet tudhat maga mögött,míg a '70-es évek közepén megismerkedve a Buddhista "misszióval" és annak tanáraként,később doktoraként előadássorozatok formájában kifejti gondolatait a metafizikai tradicionalitásról...N.hoz komoly kapcsolatok fűzik,itt a Tk.n több előadást is tartott(hála Hadházi Rolandnak és a műv.kiad.)...
László András tradicionális létszemléletének kulcsfogalma,egyik kiemelt kulcsfogalma:
SOLUM IPSUM-Szolipszizmus...
László András Szolipszizmusa viszont többet takar,mint az ettikai-gyakorlati szolipszizmus(mely egyfajta szélsőséges egoizmust takar)...
Buji Ferenc nagyszerű kommentárt fűz a mű végére,és kiemeli annak lényegét Eckhart mester egyik kulcsfontosságú gondolatával:
"Az a szem,amellyel Istent látom,ugyanaz a szem,mint amellyel Isten lát engem.Az én szemem és Isten szeme egy szem,egy látás,egy megismerés,EGY SZERETET."
Kifejti még,hogy mindez nem tévesztendő össze egy patológikus,félreértelmezett autoteizmussal ill. (teo)monizmussal,amellyel,mint tradicionalitást elemzők a "negációnizmus" problematikájával küzdenek,hanem:"A szolipszizmus tehát az autoteizmus és a (teo)monizmus eggyüttesének logikus konklúziója-s ezt a konklúziót László András a következő kvintesszenciális tömörségű és tisztaságú definícióba sűrítette:"A heteron(a más) fel nem ismert auton(önmagam)""(ammi semmiképpen sem egoizmust takar!)
Íme egy két aforizma:
Prológus
1.Ahogy Buddha is mondta:"Azok számára beszélek,akiknek szemét csak kevés por fedi."Még fedi,de már csak kevés.Vagyis nem azok számára,akiket teljesen beborít a por,és nem is azok számára,akiket egyáltalán nem fedi por.
Metaphysica Fundamentalis
38.A metafizika önmagam bejárásának az útja.
39.Egyetlen igazi normalitás van:a középpont normalitása
43.A metafizika abban különbözik a vallástól,hogy míg az utóbbi az Alany felé fordulva azt mondja:"Te",az előbbi azt mondja:"Én".
48.Minden megnyilvánulás egyszersmind alászállás.
54.Az idea önmagam önmagam általi meglátása egy létmodalitás értelmében.
57.Csak azokat tudom egyesíteni,amiket előbb szétválasztottam.
66.Az egész lét tudatos.
Isten
69.Ha azt mondom,hogy Isten van,akkor isten eszmei objektivitását tételezem fel,vagyis deszakralizálom-és ez blaszfémia.
70.Ha isten rajtam kívül lenne,akkor Isten a létezők egyike lenne,nem pedig Isten.Egy objektív Isten tételezése tulajdonképpen indirekt istentagadás.
Az Egyetemes Alany
76.Egyetlen szubjektum van,s az én magam vagyok.
77.Miután mindent megkülönböztettem(sz. viveka) Önmagamtól és mindent leválasztottam(középfélnémet abegescheidenheit)Önmagamról,kiderül,hogy minden én vagyok.
78.Minden,ami van,illúzió.Egyedül az nem illúzió,aki/ami vagyok.
82.A szolipszizmusból egy morzsányit feladni annyi,mint az egészet feladni.
A Lét Mágikus Természete
99.A valóság-illúzió;de valóságos illúzió.
101.Minden észlelésben-egyes szám első személyt használva-én vagyok a teremtő.Ugyan ki más is lehetne?
Metafizikai praxis II.-Az Alapelvek
200.Nem juthatok el máshová,csak ahol már voltam-mert ahol voltam,ott potenciálisan "vagyok".
Metafizikai Megvalósítás
258.Önmagamat megvalósítani annyit jelent,mint megteremteni önmagamat:hogy önmagam létének okává és okozójává-vagyis URÁVÁ váljak.
Tradíció és Antitradíció(lásd Metafizika/Filo-, és (Teo)(s)zófia)
291.A tradíció átadás(latin trans-dare):egy időfeletti principium-kör átadása az időben
294.A tradíció az örökkévalóból ered,az örökkévalóra mutat rá és az örökkévaló felé törekvést prezentálja az emberi létformában.
302.Az antitradíció csak tradícióból érthető;önmagát képtelen értelmezni.
304.A tradicionális embernek az antitradicionalitás "tudósává" kell válnia.
Antitradicionális Erők
307.Azok az erők,amelyek a világot manipulálják,tevékenységük zavartalansága érdekében két dolgot akarnak elérni:mindenekelőtt azt,hogy létüket kétségbe vonják,de ha ez nem működik,akkor legalább azt,hogy legyőzhetetlennek higgyék őket.(Kali-yuga)
Idő és Örökkévalóság
757.Azért van időbeliség,mert a jelenlét átélése nem eléggé intenzív.Ha a jelen átélése teljesen intenzív lenne,akkor az időbeli jelen mintegy felszívná magába a múltat és a jövőt,és vele együtt maga is eltűnnék.
758.A jövő valójában egyfajta potencialitás:a jövő felől érkeznek a dolgok,majd jelenné válnak,s ha a széttöredezett lét újraegyesítését az ember nem hajtja végre,múlttá lesznek.
Epilógus
780."Vagyok,aki vagyok"(Ex.3,14).Vagyis:Voltam,aki voltam,voltam,aki vagyok,voltam,aki leszek;vagyok,aki voltam,vagyok,aki vagyok,vagyok,aki leszek;leszek,aki voltam,leszek aki vagyok,leszek,aki leszek-teljesen önmagam,végtelenül.
Barátom,most elég.A folytatást ha kérded,
Indulj,s te magad légy az írás és a Lényeg.
tehát a tradicionális létszemléletről lesz szó...
...beszélgessünk róla...Pl. Hamvas Béla életéről, műveiről,akkor László András gondolataival kapcsolatban szintén...Mireisz Laci bácsi is beficcen majd...de elsősorban mindenki maga a lényeg...önálló gondolatai érzései...
a kinyilatkoztatások is előkerülnek majd...
...és az Egy-ség szellemében navigálva a Lényeg...
Agapé