Mert ők is úgy tanulták. És nem tudják elképzelni, hogy másképp is lehet. Azoknak, akik államilag finanszírozott zeneoktató intézményekben tanítanak a nagy részük őskövület, akik nem hogy nem értik a "könnyű" zenét, vagy a könnyed, oldott, szórakozni vágyó megközelítést bármilyen zenéről legyen is szó, hanem egyenesen üldöznivalónak tartják.
Szerintük már a Beatles is vérlázítóan szabados volt. hehe. Freddyben sem a kivételes tehetséget látták, hanem a dekadens buzit.
Tisztelet annak a kevés kivételnek, akivel találkoztam.
kulonszedik az SZOLFEZS-t es a HANGSZERES orakat, holott a ketto osszefugg. Én azt nem értettem soha, hogy énekórán miért vettünk szolfézst, főleg olyanokat, hogy hallás alapján mondjuk meg, hogy adott akkord dúr vagy moll. Persze ez nem olyan nehéz némi gyakorlás után, de miért várják el egy embertől, hogy megértse a skálák, előjegyzések, hangközök logikáját, hogy felismerjen akkordokat, ha egyszer az életében nem volt hangszer közelében ???
Részemről egyelőre a dúr és a moll skálákat teszem magamévá, úgyhogy nagyokat nézek hogy nem csak ez a kettő van. :) Ilyeneket még tessék irni, de csak óvatosan, mert analfabéták is vannak köztünk. :)
A harmonikus moll 3. fokát,fríg dominánst akkor használ Malmsteen, ha Pl. C harmonikus mollban E7-re játcik valamit.
(asszem)
A lényeg, hogy mindhárom skálának(dúr, mollok)vannak modális skálái,tehát az alapskála hangjait tartalmazó,de más-más hangokról induló hangsorok,ezeket különbözően hívjuk.
(Lásd. fenn)
"Szoval az, hogy konnyuzenet jatszol, plane, ha kemenyet, nem ment fel az alol, hogy tulajdonkeppen buta vagy a zenehez.
Fuled, tehetseged van, de TUDASOD nincs. Ahhoz bizony tanulni kell! " ---nanana! és ha valaki kemény és buita zenét akar játszani, akkor azzal mi van??
Reszemrol a Kodaly modszerrel semmi baj!
Ugyanis pont azt a cel szolgalja, hogy akinek nincs abszlut hallasa is atlassa a dallam vonulatot, hangkozoket stb.
Ha nem lenne kenytelene lennel a zenei abc ja bocs ahc-s hangokkal enekelni. Pl Fisz durban eleg vicces lenne. Szoval az a jo benne, hogy nem szamit a hangjegy.
A kreaitvitashoz pedig annyi a velemenyem, hogy a klasszikus zeneszeknek csak a zeneszerzoi szakon tanitjak es persze ott van szo "feeling"-ezesrol.
A masik nagyobb baj, hogy a konnyuzeneszeknek meg nem tanitjak es nem is akarjak megtanulni az elmeletet.
En jartam 8 evig zeneiskolaba es keszultem a Liszt Ferenz zenemuveszeti Foiskolara, es speciel a legnagyobb butasagnak tartom, hogy kulonszedik az SZOLFEZS-t es a HANGSZERES orakat, holott a ketto osszefugg. Az eredmeny az volt a SZOLFESZorakon, hogy a hegedusokkel es a Fuvosokkal stb. evekbe telt mire a Zongoran tanultakat egyaltalan at tudtuk magunktol ultetni a gyakorlatban.
A negyes hanzatok forditasairol nem is beszelve, Szoval ha az elmeletben is el akarsz merulni, akkor irany a zongoraora! :))))) Csak vicc volt.
Erdemes az Andrasik Remo: Gitarkezikonyvet megvenni, de ugy tudom tol, hogy most jelenik mmeg egy ujabb kiadas ami tartalmazza ez elozot is.
Szerencsere ez jo elmagyaraz mindent, gitaros szemlelettel.
Szoval az, hogy konnyuzenet jatszol, plane, ha kemenyet, nem ment fel az alol, hogy tulajdonkeppen buta vagy a zenehez.
Fuled, tehetseged van, de TUDASOD nincs. Ahhoz bizony tanulni kell!
Tisztara beleelem magam ebbe az okoskodasokba! :))
Bocs
...na ma megint tanultam valamit :-), mivel csak a természetes és a harmonikus moll skálát ismertem ezeddiglen, ezért teljesen az volt a meggyözödésem, hogy Malmsteen a harmonikus moll skálák nagy use-re...
AORBandi!
Jah. Amikor megérkeztél, pont akkor volt a chilli, de aztán következett egy-két normálisabb szaám is. Ja, még U-kettő is volt, axem a With Or Without You.
Pyramid!
A gitározást valóban megbeszéltük, de örömködésről nem volt szó, és aszt hiszem, én is inkább csak a gitározásban vennék részt :)))
Amugy amit beírtál ujjgyakorlat, a neten is fennvan, most meg nem mondom, hol, de bármely keresőbe beírod, hogy Steve Vai, keress egy olyan linket, hogy "TEN HOUR WORKOUT", ami tdonképp egy Vai gitárlecke- sorozat, és letölthető.
Jaésakkor, csak hogy le ne maradjak, tovább fokozom az élvezeteket, ismét malmsteen fanok kedvéért, a fríg skála harmadik hangját felemelve fríg dominánst kapunk (malmsteen előszeretettel használja, sok más gitárossal együtt, jameg az egész moszlim- flamenco zenei világ erre épül). Pölö ami a C-dúr hangnemben E fríg (azaz a harmadik fokra épített skála) 3. hangját felemelve, hangjai:
E- F- G#- A- A##( a vita elkerülése végett, noha helytelen a jelölés, hiszen nem az A-t emeltük fel kettővel, hanem eleve B hangot haxnálunk) C- D. Ez hangsorilag valóban harmonikus moll, de mivel más a kezdőhangja, mégis fríg domináns. ( itt a lehetőség egy ujabb hülye vitára: a Malmsteen akkor most harmonikus mollt, avagy fríg dominánst használ. Kezdhetjük az anyázást?)
Hahó!
Találkozott-e már személyesen valamelyiktek a Digitech GNX2-es effektjével! Nagyon érdekelne milyen! A szeptemberi zenészmagazinban a GNX1-et tesztelik. Érdekelne pl. a GNX2 és a Line6 POD összehasonlítása mert kb egy árban vannak.
Köszi a jótanácsokat.
Egyébként valszeg csütörtökön még nem nagyon kell gitároznom, csak pénteken és szombaton, mert a basszus, billentyű és dobrészeket vesszük fel mankóénekkel. És mivel időszűkében leszünk lehet, hogy nem is jut idő olyan számra amiben gitárszóló is van (az kötelezően előirányzott három nóta), szal valszeg csak kíséretet kell játszanom, ami jókis wahos funky sika-mika, tehát inkább csak a lábam dolgozik a Cry-Baby-n. De még minden lehetséges. Szal reméljük a legjobbakat.
Urak itt ülök Csepel City-n egy NetCafé-ban...
Sorry a flood-ok miatt nem direkt csinálom,
valami szar van itt a hálóval...
Tényleg ne haragudjatok....
Bocsika
Ha rám hallgatsz, akkor csütörtökön te csak a mankót játszd fel, és ha majd helyére kerül a kezed, csak akkor játszd fel a sávjaidat...
Időben sem ugyanannyi, meg szerintem nem a lexerencsésebb ugyanaznap mindent felvenni...
Az idő meg pénz (ez itt areklám helye!!! -sok stúdióban igen, nálam viszont másként megy a rögzítés, nem óradíjas!!!-).
Nemegyszer voltam én is úgy, hogy mire rám került a sor: dob, bőgő, és persze a rögzítést megelőző hangzás beállítások, qrvára elfáradt az agyam, nem voltam megelégedve a végeredménnyel...
Ezért másnap frissen újra játszottam a dolgaimat, és ment minden rendesen...
Szal szerintem pihentesd magad, csak a mankósáv, hogy a többiek tudjanak dolgozni...
És akkor neked se lesz rossz szájízed a végén, mert a kezed úgy fog műxeni ahogy mexoktad!!!
Jóbulást (mondjuk, Pamela Andersont)
Ha rám hallgatsz, akkor csütörtökön te csak a mankót játszd fel, és ha majd helyére kerül a kezed, csak akkor játszd fel a sávjaidat...
Időben sem ugyanannyi, meg szerintem nem a lexerencsésebb ugyanaznap mindent felvenni...
Az idő meg pénz (ez itt areklám helye!!! -sok stúdióban igen, nálam viszont másként megy a rögzítés, nem óradíjas!!!-).
Nemegyszer voltam én is úgy, hogy mire rám került a sor: dob, bőgő, és persze a rögzítést megelőző hangzás beállítások, qrvára elfáradt az agyam, nem voltam megelégedve a végeredménnyel...
Szal szerintem pihentesd magad, csak a mankósáv hogy a többiek tudjanak dolgozni...
És akkor neked se lesz rossz szájízed a végén, mert a kezed úgy fog műxeni ahogy mexoktad!!!
Szal szerintem pihentesd magad, csak a mankósáv hogy a többiek tudjanak dolgozni...
Amiket írtam azok ujjrendek és nehogy bárki is az első fekvésben játsza, hanem kezdjétek inkább a 8. környékén és ha jól megy akkor lehet utána lejjebb menni, de az első fekvés környéke megeröltetheti a kezeteket!!!!!
Pengetési gyakorlatnak meg :
Bemelegítésként kettőt pengetsz minden hangon!
Aztán 4 hang/hur minden húron(kromatika), aztán 3(skálázás Figyelem fordul a pengetés iránya fel-le játéknál!)
Aztán 2 hang/húr(ha jól megy lehet pentatont is játszani)
a karakterek eltolódása miatt figyeljetek, nem kell nagyterceket, meg kisszexteket fogni, hanem minden húron 4 hangot kell le-fel pengetni, csak ez a szutyok rövidebb vonalat rajzolt, mint én. Wazz...
Szerintem hagyd gyógyulni,ne ragaszd le, hog y szellőzzön, aztán holnap, vagy holnapután kicsit jáccál vele, de ne slideozz sokat ezzel az ujjaddal! Csütörtökre meg majd meglátod, hogy lesz, de szerintem egy kis leukoplaszttal is menni fog a játék!
:))
Toom, hogy nem vigasztal, de
Nekem az ujjhajlító(in)szalag fölötti keresztszalag van megsérülve és most nagyon fáj!
:((
Elég kilátástalan a gyógyulás ideje, mert nem regenerálódik olyan gyorsan, mint a bőr!
A hétvégén disznópusztításon voltam. A nagy vidámkodásban (lecsúszott egy-két feles ugye) meg húsfeldolgozásban sikeresen belemetszettem a mutatóujjam végébe. Köröm mellett, azért szerencsére nem az ujjbegybe. Most ragtapasz van rajta. A komikus az az egészben, hogy csütörtökön stúdióba megyünk a bandával és így a vibrátóm, meg az egész játékom hagy némi kívánnivalót maga után.
Tudja valaki a Mona Amps gyártóinak, ill. Mezey Béla bácsinak az elérhetőségét?
Valamint érdekelne Carlsbro GLX80-as combo kapcsolási rajza. Haverom nagy szarban van, jó lenne, ha bárki tudna segíteni.
Sajna még mindí szaraxik a háló...
tehát több részletben:
1#:
Nos ezexerint nem mindenki olvas el mindent...
Ez kérem felhábbbborítttó...
Szal:
December 11.- én (kedd)az INDEX "Gitármánia" fóruma összeröffenést tart a SoundCheck Stúdió -ban, mindenkit szeretettel várunk, lesz hűtő a sörnek, tehát hozzatok, jam (lekvár), mer van cuccos is, dobembert, meg bőgőst hívok, de kaziról, cédeszről, meg MP3, meg MIDI -ről hozhattok forrást, zenélünk, örömködünk, meg mindenféle marháskodás, gitárszépségverseny, és hát az egészről készül majd: