azt nem! Max. a két hidat :-) Nem tudom a pontos nevüket, szóval amire én gondolok, az nem a Malmø-Koppenhága híd, hanem a másik, a dán-dán, és nem Øresund, hanem Odense, a kettőt szok keverni, bocs...
Vonatozásról: Egyetértek, én tavaly szeptembertől-decemberig dolgoztam Oslóban és csak arra volt lehetőségem, hogy hosszú hétvégéket csinálva vonatozgassak. Úgy viszont elég sok mindent sikerült bejárni, a vége felé már 100 vonaton eltöltött óra fölött jártam... (persze sajnos a szépségek több, mint fele csak autóval érhető el és gyakran lezárnak utakat szeptembertől). Szerencsére nagyon sok féle kombinációkat lehet venni költségcsökkentés gyanánt. A kényelmes norvég vonatokon aránylag jól lehet aludni.
A nohab által említett vonalokat mindenképpen érdemes megnézni, több meg nem is nagyon van.
Na kozben eszrevettem, hogy a norveg kirandulasrol keszult oldal linkje nem el. Na ennyit az ingyenes szolgaltatokrol, meg 1 mailt se kuldtek, hogy mentsem le. :( Darabokbol osszeszedtem vmit es feltettem a http://www.tar.hu/norway/ cimre. Bocs azoktol, akik kulfoldon vannak (bar Mo-rol, se tul gyors), de hirtelen ez jutott eszembe. Azoktol is bocs, akik anglolul keveset tudnak. A magyar forditas mar masfel eve keszul :)
Még azt is hozzátenném, hogy a komp árak nincsenek lineáris összefüggésben az út hosszával. Szóval egyHelsingör-Helsingborg jegy nem sokkal kevesebb a Scandlinesnél mint egy Sassnitz Trelleborg. És kompozni jóóó:)
A vámmentes üzletben pl extra király dolgok vannak, igen meglepő áron:)))
Az biztos, hogy a Scandlines a legolcsóbb...:)
Vonattal is vannak érdekes helyek. Én mindháromszor autóval voltam (egyszer lakóautóval, Norvégiára az az igazi, de nagyon drága), de akarok vonatozni is - talán jövőre. A Bergensbanen, Raumabanen és a Nordlandsbanen kihagyhatatlan.
A tapasztalataim alapján az a legolcsóbb eljutás, ha az Øresund-szoroson hídon mész (lehetőleg éjjel, bár lehet, hogy csak az új hídon számít ez), és Helsingør-Helsinborg között komppal. De meg lehet nézni a neten is.
A Rødbyhavn-Puttgarden komp egy kicsit drágább, mint a fent javasolt híd - de nyersz kb. 80-100 km-t.
Az árakról: személyautóval júniusban kb. 30 ezer HUF volt egy irányba a kettő együtt, lakóautóval szeptemberben kb. ugyenennyi.
Lonely Planet: nagyon jó, bár a Skandináviásban elég tágan van értelmezve Skandinávia, mert benne van a Baltikum is, vagyis: Dánia, Észtország, Faroe szigetek, Finnország, Izland, Kaliningrad, Lettország, Litvánia, Norvégia, Szentpétervár, és Svédország.
Tehát elképzelhető, hogy ha csak Norvégiába mész, akkor érdemes kifénymásolni (fujj, ronda jogdijcsalók:)). A Lonely Planet.com -on is érdemes lehet körbenézni, bár a könyv azért annál részletesebb, és ugye mobilabb is:)
De ha Skandiba mész, akkor nem a 7000 ft-os könyv lesz a legnagyobb tétel:)) Én azért vettem meg, mert több utat is tervezek oda, eddig 2x voltam, és bármikor mennék, ha lehetne:)
Komp:
Készülj fel rá, hogy elég drága. A Helsingör-Helsingborg kb 15 perc csak. Nézegesd a Scandlines, a Color Line, a Stena Line weboldalait. Ha mész, érdemes online foglalni, főleg nyáron (Mi Svédországba mentünk Sassnitz Trelleborg 4 óra 260 dem/ autó). Ha ugyanis hosszabb komp útra készülsz, és nem férsz fel a járatra, akkor kellemetlen lehet.
Kompozni kiru, mindenképp próbáljátok ki:))
Fotók:
kb 400 fotó van, és sok képeslap is. Nekem is vannak körpanorámás képek, és télleg nem adja vissza azt a mérhetetlen gyönyörűséget... Azt szoktam mondogatni mindig, hogy Norvégiában még a rossz idő is gyönyörű.
Egyetlen gond van a képekkel, hogy a 400 kép kb 40 mega, és itthon most egy igen csak soványka sávszélem van. De majd megoldom valahogy. Meghát jó lenne valahogy indexelni is őket:) Megcsináljam?:) Kiváncsiak vagytok rá?:))
És az nagyon halott ötlet, hogy elmegyünk egy kávézóba, elvisszük a fotókat meg egyebeket, és megcsodáljuk?:)
Útvonal:
Kicsit megdöbbentő, ellenben érdekes útvonalon voltam: Szlovákia, Lengyelország, Bjeloruszia, Oroszország (Sztpétervár, hajnali séta a Néva hidjain) non-stop. Majd átjutás Finnországba, Helsinki, Turku, majd északon Rovaniemi, Inari, Északon átjutás Norvégiába, Nordkapp, Alta, Svartisen gleccser, Bjerka, Végig le a fjordok mellett a parton. Lillehammer, Trondheim, Oslo, Stockholm, Helsingör, Koppenhága, Hamburg. Majd Németországon, Ausztrián át nonstop haza. 12500 km :)
3 hét. A 400 kép az egész útról szól.
Interrail:
Nem sok vonat van, északra pl csak busszal lehet menni, vagy persze autóval. Az utak nagyon békések, bár a tengerparton eléggé kanyargós:) De északon alig van forgalom, és Oslo se egy München:) Ne felejtsük el, hogy 3 Magyarországnyi területen 4.5 millióan laknak, szóval elférnek:)
Északon, ha nyár van, egy dodzsemezés vezetni:) Ugye éjjel is nappal, bár hamar jöhet rossz idő, és akkor tényleg ködös.
Arra gondoltam, esetleg egy kisbuszos utat össze lehetne szervezni, sátorban egész türhető. Mi pont azért mentünk azon a vad útvonalon fel, mert azon a vidéken bazi olcsó a gázolaj:) Na persze, lehet, hogy a saját autómba nem tankolnék belőle.
EGyébként idén nyáron voltam Svédországban 2 hétig (1 nap Norvégia:))), a benzin árak nagyjából azonosak voltak a hazaival. Csakhát 10 000 km-nél már azért elég sokat kell tankolni...:))
Tavaly Nordkappig, Oslo-Lillehammer-Geiranger, ki az E39-re, összevissza, Alesund, Trondheim, Rakvag, Molde, Rorvik, innen komppal (Hurtigrute) Lofoten sziget, aztán fölfelé Nordkapp, kiss Finnország, Svédország, Are, Trondheim, Trollstig szerpentin, Geiranger, Hardangervidda, Telemark csatorna, Kristiansand, Dánia. 489 fénykép. 5 hét.
Idén gyakorlatilag a Bergen Trondheim Lillehammer háromszögben, főleg a Hardangerviddán, Jostedal, Jokulen részeken. 380 kép, 3 hét.
Gyakorlatilag nincs vonat. Ott ahol nézni érdemes, főleg nincs. Ezzel együtt a Hardanger közepéig Myrdalig érdemes bevonatozni, és le a Flam vasúttal a Sognefjordhoz Keress a Norway in nutshell programra.
Hello,
én jó tíz éve voltam arra, de azóta is vágyom vissza. Jövô nyárra talán végre szervezünk valamit. Nordkappnál nekünk is verôfényes idônk volt, egyébként is a Narvik-Tromsö-Nordkapp-Vardö útvonal valami csuda. Végig kempingeztük az egészet.
Mostani friss tippeket (utak, szállások, árak, stb.) írjon legyen szíves, akinek van rá energiája! Köszi elôre is!
Most neztem meg az interrail honlapjat es azt szeretnem kerdezni, hogy mennyire erdemes azt megjatszani, hogy elmesz valahova Norvegia deli reszere es otthagyod a kocsid, aztan tovabb mesz vonattal? Mennyire koltsegkimelo es mennyire jutunk igy el a termeszet csodaihoz?
Pl amikor a Jotulenwegen nevű úton suhantam, kb 80 km sugarú körben láttam mindent :-))))) Hihetetlen volt, sajnos nincs az a fotó ami visszaadná, pedig csináltam pár 360 fokos körképet.
Avagy kedvencem a Vasalóhegy :-))) úgy érzésre 30-50 km távolságból látszik az illető (vasalóra emlékeztető hegy), és ahogy közeledsz hozzá persze egyre nagyobb, és amikor odaérsz, egy gyakorlatilag függőleges kb 1400 m magas falat látsz, amibe belemegy az alagút, Stryn felé. Ha nem mész az alagútba, akkor jobbra irány Geiranger, át egy másik hágón, aminek a teeén Dalsnibba, 1500 m magas, amit látni onnan az egyszerűen dermesztően szép. Ide pl fizetős út visz fel, 50 NOK. Egyébként is elég sok fizetős út van. (bomveg) Egyébként az alagútba kkor se menj, ha lehetne, hanem a 256-os utat járd végig :-))))))))) Annak mentén van pl Strynefjellet, ahol nyáron is síelnek. Az utat hóban jelző póznák 3-4 m magasak :-)))))
Czy! Mit ertesz a latastavolsagon?
Sajnos egyre nkabb az a gyanum, hogy nalunk az eszaki reszek ki fognak maradni, plane, hogy tul friss a jogsim, igy kenytelen lesz a parom vegigvezetni az utat:((( Patri
A korabbi kepeidet mar letoltottem, hogy Kedvesemmel otthon is gyonyorkodhessunk benne es meginkabb felcsigazzon minket. Szerintem nyugodtam rakjal meg fel kepeket, gondolom senki sem fogja banni, en csak tamogatni tudom az otletet. Ez a Lonely Planet rohadt draga!!!
Szerinted azert erdemes megvenni? Az utvonaladat nem tudnad leirni? Es esetleg arrol nincs infod, hogy a kovetkezo helyek kozott jar-e komp: Frederikshavn-Goteborg, Helsingor-Helsingborg, Ruttgarden-Rodby Haun.
Elore is koszi.
Szia, Patricia
Útikönyv: Lonely Planet Scandinavia könyv nagyon jó, de műemlék ismertetés nicsn benne, csak nagyon praktikus úti infók, árak stb. Magarorsázgon kb. 7000 ft a könyv, angolul van.
Én jártam a Nord-kapp-on, és olyan mázlis vagoyk, hogy fantasztikus időnk volt, néhány tucat hozzászólással ezelőtt linkeltem be pár fotót, amit ott csináltam.
A Nordkapp centrumba sajnos vagyon bejutni (asszem 200 korona a csoportos jegy...), ha nincs szép idő, lehet, hogy nem éri meg... Vent van egy panoráma mozi, ami tényleg nagyon jól meg van csinálva. Számomra az egész felejthetetlen. Ha valaki szervez oda utat, szóljon már nekem is;) Úgy mennék:)
Alta és az Alta kanyon-ja tényleg fantasztikus, de tényleg vödör szunyogirtó kell a túrázáshoz:) Altában kiru a kemping:) Bjerkában is:) Sőt a Nord-kapp-i kempingben is 20 korona volt a sátorhely, + 5 korona a zuhany tantusz.
Osloban van egy kemping kb 20 percnyi sétára a Holmenkollentől. Az egy nagy kemping, midneféle népekkel, az tetszett a legkevésbé, de ott legalább ingyen van a zuhi:))
Fotó midnenről van:) Szóljatok, hogy miről linkeljek ide képet:)
Most látom, hogy kétszer is nekem írtál, ezért a dupla válasz.
Nordkappra elmegy az ember, és többnyire nem lát semmit, viszon k. drága az út is, és a belépő is. Úgy számolj, hogy Bp-Nordkapp-Bp kis nézelődéssel 11.000 km. Azonban az út odafelé lenyűgöző, ahogy egyre északabbra egyre szokatlanabb minden. Kiemelem Altát, és az Altafjordot, illetve az odafelé vivő úton az Alta előtti hágót.
Érdekes a pisilés úgy a sarkkörön túli szakaszon, kedvesem úgy oldotta meg, hogy kirohant az autóból, be a fűtött(!) budiba, befújt szúnyogirtót, visszarohant, aztán fél perc múlva már be is mert menni :-))))))
Ami elképesztő, az a látástávolság.
Svédországban az a legszebb, hogy közel van Norvégia.
Ez a PTE, a Pecsi Tudomagyegyetem es azon belul is a Foldrajz Tanszek. Jomagam is ott koptattam a padot, januarban diplomaztam. Visszaterve a szervezett utakhoz. Gondoltam, ha a mi egyetemunk nem szervez iden Norvegiaba, akkor majd nezek mas egyetemen, mert azert jo lett volna focis vezetovel menni. Beszeltem az ELTE-vel, a Szegedi Tudomanyegyetemmel, a debreceni Kossuth Lajossal es sehol semmi. Pedig fociben szerintem ez a 4 a legnagyobb az orszagban. Hat, nem jartam sikerrel. Egyebkent tavaly a PTE-n ez az ut 140.000 Ft-ba kerult, 22 nap es Baltikum es egesz Skandinavia benne volt. Raadasul az Eurazsia tanarom vitte az utat...
Az egesz utra lenne cirka 3 het idonk, bar az attol is fugg, hogy hogy kapunk szabit. Persze egy kis Svedo. is lenne benne, meg Koppenhaga mindenkeppen, de a fo cel Norvegia. Eredetileg az egyetemmel szerettunk volna menni, ahol minden evben szerveznek ide egy 22 napos utat, de iden ki akarjak probalni e helyett a Nemetorszag-dania-Feroer-szigetek turat. Szoval most ugy nez ki, hogy ketten megyunk Kedvesemmel es autoval, igy nem tudom, hogy a Nordkappra eljutunk-e. En nagyon szeretnek, mert ki tudja, hogy visszajutunk-e valaha is ide, de nagyon messze van es a benzin nem olcso mulatsag, foleg, ha csak kettovel osztodik a koltseg. Igy probaljuk a kompokbol is majd a legolcsobbat es rosszulletem miatt a legrovidebbet kikeresni. Lehet, hogy meg korai elkezdeni a tervezgetest, de mar nagyon be vagyunk indulva. Elvileg mar 2001 nyaran akartunk volna menni, de ido- es penzhiany miatt egy Csehorszag (Praga, Ceske Budejovice, cesky Krumlov) es Ausztria (Linz, Salzburg, Gossl am Grundlsee, Graz) utra futotta.
Az a 36 utan annyi nulla, amennyit latok?
Angollal szerencsere nincs problemam, koszi a tippet nagyon. Pont a kompokrol is szerettem volna kerdezni, de megeloztel a valasszal. Meg biztosan lesznek kerdeseim:)
Norvégia istentelen hosszú, elmélkedjetek azon is, hogy mennyire akartok északra menni. Érdemes valamelyest azon is elmélkedni, hogy inkább hegyes, vagy inkább fjordos legyen, vagy fele-fele :-)
Vegyél útikönyvet, ajánlom:
Norway
Nelles Guide
ISBN 3-88618-048-4
36000 ft, nem tudom hol vettem.
Angolul van, nem tudom, hogy viszonyulsz hozzá.
3 hét az egész út, vagy a norvég része? Ha az egész út, akkor bő két hét Norvégia. Kompot szerintem érdemes úgy választani, hogy Oslóba érkezz, és ne onnan gyere vissza. Jöhetsz Krisiansandból, Bergenből, és a kettő között is vesz fel a bergeni autókat, de nem jut eszembe a város neve. (fordítva is jó :-) Oslóból 2-3 nap elég, attól függ, mennyire vagy múzeumlátogató.
Az árakról: természetesen minden 10x annyiba kerül mint itthon. Főleg a sör (és nem is árulják este 8 után) :)
De:
- A kétszemélyes kisház átlag 6000 Ft. (ebben nincs benne a reggeli zuhanyzás, ami zsetonokkal vagy apróval megy... :) A sátorhely átlag 3000.
- A komp 5-10 ezer, de inkább kevesebb, ami a 3-4 kompút esetében nem sok.
Tehát ki lehet bírni, ahhoz képest, hogy rémtörténeteket olvastam itt. :) Persze azért anyagilag nem egy erdélyi körutazás!
Komp-menetrendekkel vagy házfoglalással nem érdemes nagyon foglalkozni, mert a komp gyakran jár, és ha este 7 körül elkezd az ember camping után nézni mindig talál ágyat (sátrat azért érdemes vinni, mert jót nem állok... :). Meg egy jó térkép kell, amin az összes camping "ikon" rajta van.