Keresés

Részletes keresés

mouser Creative Commons License 2001.09.26 0 0 30
akkor kifejtem bővebben: faltól-falig galériában gondolkodom, középen szinteltolással. a két végén (a falaknál) alulról oszlop támasztaná, középen pedig a szinteltolásnál felfüggeszteném. bár ez még csak egy gondolatkísérlet, én is fázom ettől a felfügesztéstől.

egyébként épp a galériacsodáidat nézegetem! :-))

Előzmény: maestro (28)
mouser Creative Commons License 2001.09.26 0 0 29
ez igazán gyors volt! :-)

ennél az ellenmenetnél, nőiesen bevallom, kicsit megkavarodtam :-))

úgy érted, hogy a korlát a falba fut be vagy oszlopokon áll, és arra van felfüggesztve a galéria? próbálom elképzelni :-)

Előzmény: maestro (27)
maestro Creative Commons License 2001.09.26 0 0 28
Elvileg semmi akadálya, de nem akármilyen födémhez és nem akárhogyan!!!
Nem akarok itt tyúkanyóként mindig óvni mindenkit, de tényleg lássa egy statikus, mielőtt több mázsás terhet akasztasz egy ki tudja, milyen födémre...
Előzmény: mouser (26)
maestro Creative Commons License 2001.09.26 0 0 27
Szia mouser,

az oszlopmentes tartószerkezetre van egy megoldásom (épp most készülök egyébként egy ilyet elkövetni): a lényege, hogy nem támasztjuk le, és nem függesztjük fel sehova a galériát, hanem a korlátot úgy alakítjuk ki, hogy egyben tartószerkezetként is működik! Gondolj bele, egy 90-100 cm szerkezeti magasságú acél rácsos tartóhoz elég 40x40-es zártszelvény is, különösen hogy nem a nagy súly a gond, hanem a belengés és a lehajlás. Korlátból sem csinálnánk sokkal kisebbet, csak itt ügyelünk arra, hogy tartószerkezetként is működjön.

Persze, ez a megoldás akkor tökéletes, ha nem szakítja meg lépcső vagy feljárat a korlátot, hanem a galéria alján vagy egy lik, és ott jön fel a lépcső...

Bátrabbak azt is megtehetik, hogy a két szélén, a fal mellett felállított két oszlophoz kötik fel sodronnyal és ellenmenetes feszítővel a szerkezetet (kb. a harmadoló pontjainál), ekkor középütt lépcső is lehet.

Mindez értelemszerűen alkalmazható a félszinteltolásos galériánál is (bár ott én pl. kihasználnám az eltolást, és úgy készítenék kéttámaszú tartót a korlátból/sodronyból).

Ja, és egy kis galériareklám: SzépLAK most megjelent októberi száma, 10-13. oldal... :-)

cm.

Előzmény: mouser (25)
mouser Creative Commons License 2001.09.26 0 0 26
a felső födémhez.
Előzmény: odson forja (12)
mouser Creative Commons License 2001.09.26 0 0 25
forja, az eltolásos galériának milyen a szerkezete? merthogy most gondolkodom épp ezen a megoldáson, de nem akarok oszlopot a lakás közepére, de nemigen tudom elképzelni, hogy megoldható másként is az eltolás megoldása. bár acéloszloppal nem tűnik annyira durvának.
esetleg meg lehetne csinálni a dolgot úgy, hogy a szinteltolásnál a födémhez rögzítve?
Előzmény: odson forja (12)
evibly Creative Commons License 2001.09.04 0 0 24
Kösz a segítséget, de egyelőre nem tudok vele élni, mert már egy másik vonalon elindultam a dologban.
Amint ott megakadok, rögtön fogok szólni!
Hát, ilyen az, ha egy üzlet beindul:))
Előzmény: identicalmcqc (23)
identicalmcqc Creative Commons License 2001.09.03 0 0 23
hello
van egy epiteszmernok haverom akinek galeria van a lakasaban... Ha gondolod akkor megkerdezem tole hogy mit jvaasol vagy hogy foglalkozik e ilyennel. Dobj egy mail-t telefonszamodddal meg azzal hogy mit is szeretnel pontosan... Amint tudok valamit valaszolok...
Udv

Kuszi

Előzmény: evibly (-)
evibly Creative Commons License 2001.09.03 0 0 22
Ok!
Szóval ez egy 46nm-es lakás. Jelenleg 1+1/2 szoba (külön bejárattal) +konyha+előszoba+fürdő+külön WC.
De! A lakhangyi elég csúnyán le van lakva,meg az elrendezés is elég rossz, tehát az eredeti elképzelés is az volt, h. az egészet felújítjuk úgy ahogy van. Ergo a mostani állapot nem jelent semmit.
Az elképzelés jelenleg a köv.:egy nappali egy térben egy konyhával+ étkezővel, WC, fürdő egyben, valamint egy kisszoba, ami a későbbiekben átavavanzsálódhat gyerekszobává. Tulképpen az eddigi agyalásaink alapján a konyharész fölé és a kisszoba fölé is lehetne galériát tenni, sőt mindkettő fölé (lehet hogy végül lesz hidunk?!:))akár.
Vendégjárás is gyakori nálunk, tehát kellene egy vendégágy+ sajnos egy dolgozórész is.
Bútoraink egy szobára valók vannak, mivel most egy szobában élünk ketten: franciaágy, íróasztal, kis étkezőasztal, székek, dohányzóasztal. Ja és szekrényünk nincs, de nem is szeretnénk (inkább valami gardrób kéne)

Most hirtelen ennyi jutott eszembe...

Előzmény: maestro (21)
maestro Creative Commons License 2001.09.01 0 0 21
Szia, evibly,

nem rossz ötlet az a háló, de ez eléggé függ az életstílusotoktól is.

A mi régi lakásunkban (1 szoba + konyha) a szobában acél galéria volt, és ott számunkra egyértelmű volt, hogy lent lesz a nappali, és fent a háló, pedig utálok melegben aludni. De aki belép, ne az ágyamat és a szétdobált gatyámat lássa, hanem az asztalt, széket, stb. A nappali funkció jobb volt lent, és a galériára igen egyszerűen felaggattam a láncos polcaimat is, amiket azóta is sikerrel alkalmazok, és meghatározó elemei belsőépítészeti formavilágomnak ;-)

Persze, ugyanígy jogos lehet az is, hogy lent van egy kihúzható heverő, amin alszotok, majd megágyazva ez lesz a nappali társalgó terének fő bútora, miközben a galérián éjjel-nappal mehet az internetezés...

Ha bizonytalanok vagytok, segíthetne a kívánságok részletesebb összegyűjtése, előnyök-hátrányok felsorolásával, rögtön könnyebb lesz dönteni. Vagy esetleg bízzátok tervezőre, és akkor a döntés felelőssége is lekerül a vállatokról: sokkal jobb érzés később azt mondani, hogy "bezzeg, ha mi csináltuk volna...", mint hogy "ezt sajna de elcsesztük..." :-)))

És még könnyebb lenne okosat mondani, ha tudnánk, mekkora a lakás, a szoba, a lehetséges galéria, a szóba jöhető bútorok, hogy milyen egyéb igények vannak, stb...

Előzmény: evibly (15)
evibly Creative Commons License 2001.08.31 0 0 19
Köszi, de tudok róla, sőt pont én kértem tőle tanácsot és arra reagálva linkelte be az adott lakásról szóló cuccuost (ha megnézed..)
Előzmény: Csokis (18)
Csokis Creative Commons License 2001.08.31 0 0 18
Nezz be a Lakberendezes! -- Segitesz? topicba, a heten pont ez a tema. Cicamacska belinkelt egy altala tervezett komplett galeriazast. Öleg allat!
evibly Creative Commons License 2001.08.31 0 0 17
mailt megkaptam, köszönöm!
Előzmény: haharin (16)
haharin Creative Commons License 2001.08.31 0 0 16
mail ment.
Előzmény: evibly (15)
evibly Creative Commons License 2001.08.31 0 0 15
Köszi mindenkinek az építő ötleteket:)
Ami még felmerült bennem az az, hogy ki mit rakott fel a galériára?
Nálunk (ahol elég nagy alapterületű lesz a gal.) az első ötlet egy dolgozó/vendégszoba volt, aztán mindenki azt javasolta, hogy a hálót tegyük fel, mert hogy az nem foglal el így akkora teret.

Kinél hogy van ez: nincs meleg egy galérián az alváshoz, nem macerás minden alkalommal le-fel mászni (pl. éjszaka a WC-re).
Mik az előnyök, hátrányok...

odson forja: a szinteltolás jó ötlet, bár nálunk 4 m a belmagasság.

haharin: ok

haharin Creative Commons License 2001.08.30 0 0 14
Nem felejtettem el, csak még nem jutottam hozzá. De meglesz.
mouser Creative Commons License 2001.08.29 0 0 13
nálam is galéria van, amit az előző lakó csináltatott, ennek alapján a tapasztalatok: lehetőség szerint faltól-falig megoldást válassz, az sokkal kevésbé fogja le a teret. nálam van egy oszlop a szoba közepén, mit ne mondjak, nem a legszerencsésebb. még ha oszlopos szerkezetű is, a fal melletti oszlop sokkal jobban néz ki szvsz.

a másik, ami nagyon szimpatikus, a faborítású acélváz, ami nem annyira bumfordi, mint a sima fa, viszont tisztességesebben néz ki, mint az acél.

Előzmény: evibly (2)
odson forja Creative Commons License 2001.08.29 0 0 12
egy jó tanács: szinteltolásos galéria. Ha tényleg helyet akartok nyerni, mindenképpen ilyet csináltassatok, nekünk eléggé bevált. A galériának van egy járó-(közlekedő)szintje, ahol elférsz állva. És van egy emelt szintje, ahol nem. Az emelt szinten lehet jó nagy ágy(lábak nélkül=elég a matrac, íróasztal lapja, bármi, amire nem akarsz felállni, tehát magasabban lehet. Betöltheti egy részét valami szekrény-tárolórendszer is. Ha ezeket a terebélyes objektumokat a galéria emelt részén helyezed el, akkor lent a szobában jó sok hely marad, és ami a legfontosabb: magasabb belmagasságod marad az emelt rész alatt, több fény, kosras ismerősöd se veri be a fejét, stb. A galéria alacsonyabb, járószintje célszerűen az ablaktól távolabbi fal(ak) mentén lehet, alatta lehet lent a kanapé, ülőgarnitúra, ami fölött szintén nem kell nagy belmagasság, mert ül az ember.
Ezzel a módszerrel olyan lakásban is teljesértékű galériát lehet csinálni, ahol nincs meg a 360+ belmagasság. (nálunk pont 360)
evibly Creative Commons License 2001.08.28 0 0 11
Igazad van cicamacska.
Azért mentem át más topikba mert ez még nem lódult be igazán, neked meg elfelejtettem szólni:(
Sorry. De az a lényeg, hogy itt vagy és ellátsz tanácsokkal;)
Előzmény: maestro (9)
maestro Creative Commons License 2001.08.28 0 0 9
Szia,

a lakás, amit vettünk teljes felújítás előtt áll, tehát dúrni, bombázni most lehet csak igazán:)

Az naggggyon jó, akkor viszont érdemes a galériát a födémre, ill. acél kiváltókkal a boltozat gerendáira támasztani (ugye jól emlékszem, századfordulós bérház?).

De mondd csak, miért nem említetted, hogy nyitottál külön galériás topicot? Teljesen véletlenül találtam csak rá... :-(

a cicamacska

Előzmény: evibly (7)
pingo Creative Commons License 2001.08.28 0 0 8
Az más, akkor tényleg érdemes emeletként funkcionálót építeni.
Előzmény: evibly (7)
evibly Creative Commons License 2001.08.27 0 0 7
kösz pingo, de nálunk épp az a helyzet, hogy a lakás, amit vettünk teljes felújítás előtt áll, tehát dúrni, bombázni most lehet csak igazán:) Emiatt nagyobb galéria van tervbe véve, amin még egyéb bútorok is elférnek az ágyon kívül.
pingo Creative Commons License 2001.08.27 0 0 6
Ezt elszúrtam: _fél_ napot gondoltam, csak a kimeneten összekeveredett az 1/2 és a 0,5.
Előzmény: pingo (5)
pingo Creative Commons License 2001.08.27 0 0 5
Hahó!
Galériaágy is szóba jöhet. Nekünk ilyen van, az IKEÁ-ból származik, amikor vettük, csak fenyőből készült volt, most lehet kapni fémet is. Előnye, hogy nem kell széttúrni a lakást, falakat, áthelyezhető, szóval esetleges költözés esetén megy a gazdival. Alatta pedig lehet kanapé, íróasztal stb. Kis hátránya, hogy 1/5 napig tartott az összeszerelése (bár a Legón és az egyéb építőjátékokon nevelkedetteknek ez inkább szórakozás).
Előzmény: evibly (4)
evibly Creative Commons License 2001.08.27 0 0 4
ok. Azt hiszem, hogy nem csak a csupasz acélváz látszik, hanem az egész cucc valamivel burkolva van.(így az egész könnyebb mintha fából készült volna?!) de végül is mindegy, a fa talán szebb lehet...
haharin Creative Commons License 2001.08.27 0 0 3
Nincs mit.
Fából. Acélvázast még sose láttam, meg különben is, hogy néz az ki...pláne gangos házban...
Majd igyekszem előkeríteni a nevet. Nem lesz könnyű, de talán menni fog.
Előzmény: evibly (2)
evibly Creative Commons License 2001.08.27 0 0 2
Az jó lenne, kösz. Egyébként fából van? Csak azért mert hallottam acélvázas galériáról is. Létezik ilyen?
haharin Creative Commons License 2001.08.27 0 0 1
Nekem kb. ugyanezekkel a paraméterekkel van egy működő galériám, ha érdekel, megpróbálom előkotorni, ki csinálta (jól sikerült), ő biztos kimerítően képes értekezni a tárgyról.
Előzmény: evibly (-)
blaumann Creative Commons License 2001.08.27 0 0 0
0 ötletem van.
Előzmény: evibly (-)
evibly Creative Commons License 2001.08.27 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Próbáltam átnézni a topicokat, de nem tudom hogy galériákról esett-e már szó? Ha nem akkor ontsátok a tanácsokat: objektum egy 46 nm, másfél szobás lakás 4 m-es belmagassággal. (régi körfolyosós társasház, 3. emelet) Milyet javasoltok, milyen megoldások léteznek egyáltalán?

Thanx

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!