Keresés

Részletes keresés

onobody Creative Commons License 2001.08.16 0 0 25
Szerintem meghökkentő pusztulás lenne.
Gondoljatok csak bele , nincs közlekedés sem ,
felbomlana a központi irányitás is.
A falvak megpróbálnák megvédeni magukat ,az
éhező vándorló városi lakosoktol.
Iszonyu öldöklés a kajáért. Néhány nap alatt
elfogyna minden.
Az élemiszer raktárak körül kis hatalmi gócok
alakulnának.
Gondolom aztán csak beállna valami egyensuly,
beindulna valami egyszerü mezőgazdasági termelés ,
de az is csak a minimumon.
Számitogép? Telefon? 1000 év mulva!
Gondoljatok csak bele , még a gabonát sem tudnánk
learatni , és akkor még hol vagyunk a kenyértől.

Üdv Onobody

ddani Creative Commons License 2001.08.16 0 0 24
szerintem seperc alatt elszabadulna a pokol. először is, egy csomó ember betegségben meghalna, köztük én is. ránk szabadulna mindaz, amit tárgyainkkal és civilizációnkkal úgy-ahogy féken tartunk: indulatok, hisztéria, agresszió, mindez óriási méretekben, mégiscsak sok-sok ember esne elég hamar kétségbe, már ha képes mit kezdeni magával egyáltalán. a nagy, kétségbeesett tömegek nyilván bárkit-bármit (pl érvet, ésszerűséget) kellő uszításra szemrebbenés nélkül letipornak, indulatban nincs hiány lsd fent. véletlenszerű, hogy mi marad meg a nagy zúzás után. a kérdés inkább az, hogy mi mindent kell túlélnie.
ittazüti Creative Commons License 2001.08.15 0 0 23
Emlékeztetőül a kezdeti feltételek: kezdetben SEMMILYEN (!!!)tárggyal, géppel, használati tárggyal nem rendelkezünk (kivétel: saját ruházat). Nincsenek városok, közművek. Nincs egészségügy, nincs. Akkor mi az amivel rendelkezünk? Hatmilliárd emberi agy a tudásával.
Nos, az én véleményem kicsit lesújtó lesz.

Első napok: pánik. Következő néhány nap: káosz, anarchia, ami az éhséggel egyre növekszik (furcsa dolgokra képes az ember ha nem jut élelemhez). Eszeveszett kutatás meglévő ehető/iható természeti források után. Heteken belül alultápláltság, járványok. Polgárháború - kicsit furcsán hangzik ez a szó itt (igen,botokkal,kövekkel).
Szerény becslésem szerint a népesség lecsökken az eredeti 10 % alá 1 éven belül.
És ezután?
Néhány kérdés amin elindulhatnánk:
-Kik maradnak életben?
-Mi az első tárgy, amit elkészítünk?
Szerintem egy fegyver(bot,husáng stb.). Gondoljon csak bele mindenki, mielőtt elhamarkodottan válaszolna.
-Milyen módon szerveződne újjá a társadalom?
-Nagy vonalakban mik az első lépések a technikai fejlődésben?
Pl. menedék/földművelés prioritást élvez

Nagyon jó meglátásnak tartom a tudás elfelejtésének problémáját.

sniffí Creative Commons License 2001.08.12 0 0 22
Tc.Boad Bandi
Mert nem tuddsz példát, szerintem nem támasztja alá,hogy így is maradjon.A meg osztottság,és az erő egyensuly is tudomásomszerint valaminek a szükségszerűsége.
Alapvetően mondjuk,elfogadnak egy civilizációban valamijen termék bevezetését,ezt a terméket nem tudják korlátlan számban és időben biztosítani, normál dolog,hogy rivalizációhoz vezet(és ha ilyenkor merül fel,az erő egyensúly az már elég gáz).Szerintem az erő egyensúly fenttartása már több energiát vinne el mint a megoldásra való törekvés.
Ammit írsz számomra a rivalicáció szökségség szerű elfogadása, számomra meg a technologia és a gondolkodás fejletlensége,amiből kiutat kell találni.
Most úgy látom a "civilizáció" fogalom nekem azt jelenti,kényelmesebbé,érdekesebbé tenni az életet,s ha az viszályára fordul nem kellő előre látás miatt,hát az legfeljebb érdekes.
u.i.:ezt a pusztulatív dolgot,nem értem, fejtsd ki légyszives.
sniff
Broad Bandi Creative Commons License 2001.08.11 0 0 21
Kedves sniffí!

Írod:"Gondolom "ritkán" alatt a nem elég fejlet civilizációt érted."
Nem! Inkább azt, hogy eddig ismert történelmünk során nem volt rá példa (sem idöben, sem térben). A "békés" lehetőség mint írtam, amolyan "metastabil" állapotnak tekinthető. A "fejlettség" mindössze a "nem békés" út (erőszak) módozatait befolyásolja (fizikai, jogi, gazdasági, ideológiai, információs, ...).

Mivel véleményem szerint egy rendszer élő voltának posztulatív tulajdonsága, hogy életbenmaradási esélyeit (lehetőségei szerint)maximalizálja, így vagy igen nagy kockázatot (globális külső fenyegetettséget) vagy igen nagy nyereség reményét (tangenciális növekedés) kell feltételezni ahhoz, hogy a Föld népességének tartósan a "béke" lehetőségére esélye legyen.
Másképp az erőforrások feletti rendelkezés "újrafelosztása" lokálisan növeli az életbenmaradási esélyeket, amennyiben nem vezet szükségszerű pusztuláshoz (pl.: kis létszám vagy kölcsönös (had)erő egyensúly következtében).

Üdv: BB

Előzmény: sniffí (18)
vtomato Creative Commons License 2001.08.11 0 0 20
Szerintem eleg nehez megmondani, hogy kb. hany ev alatt sikerulne a mai szintre eljutni, erdemes lenne szetszedni, hogy konkretan milyen lepeseket kene megtenni.

A tudas nem hiszem, hogy elveszne, mert biztosan lennenek vezetok, akik tudjak, hogy a legfontosabb epp a tudas megtartasa. Es ha mar sikerul leirni, akkor mar nem lenne problema.
Szerintem a demokracia eloszor megvalosithatatlan lenne, de eleg gyorsan bekovetkezne, ugyanis az emberek emlekezeteben benne lenne...
Arrol eddig nem volt szo, hogy mi meg eleg motivaltak lennenk, de a kovetkezo generacio? Akik ezekrol meg nem is hallottak? Egyaltalan elhiszik-e, hogy ilyen szint megvalosithato? Hiszen 100 evvel ezelott nehez lett volna valakinek elmagyarazni, hogy miert jo, ha a lakasaban egyszer szamitogep lesz...

Tenser Creative Commons License 2001.08.09 0 0 19
S miért olyan egyértelmű, hogy ugyanazon az úton járna az emberiség, csak gyorsabban, lépcsőfokokat kihagyva. Az nem lehet, hogy lényeges kérdésekben teljesen másképp fejlődnénk?
sniffí Creative Commons License 2001.07.28 0 0 18
Gondolom "ritkán" alatt a nem elég fejlet civilizációt érted.
Előzmény: Broad Bandi (17)
Broad Bandi Creative Commons License 2001.07.28 0 0 17
Kedves mindenki!

Nem tudom ittazüti, a feladatot milyen kezdőfeltételekkel képzelte el, "Robinson" vagy "Malevil" közelítésben, de ez lényeges lehet a fejlődés iránya, és sebessége szempontjából is.
Bizonyos erőforrás - ismeret - népesség egyensúly esetén, kellően elszigetelt helyzetben, elképzelhető akár "bushman" vagy "amazonas" tipusú "békés" lehetőség huzamos stabilitással, de ez is csak "metastabil" állapotnak tekinthető.

Még ebben az esetben is, az elérhető formában rendelkezésre álló, egy főre eső erőforrások mennyiségének ismeretek és tevékenység általi növelésének/növelhetőségének lehetősége, illetve a tevékenység (vagy annak hiánya) következtében való csökkenésének ismert kockázata határozza meg (szerintem) az egyének és közösségek viselkedési/tevékenységi irányait. Ez egyben az erőforrások hozzáférhetőségének folyamatos időbeli biztosítására is kiterjed. Ez pedig ritkán megy békés úton.

Üdv: BB

sniffí Creative Commons License 2001.07.27 0 0 16
Tudomásomszerint nyersanyag készleteink elérését már mi is csak a fejet energia alapu technikának köszönhetjük.
Bár,ottvan az újra hasznosítás.Bár,a fegyverektől,még sosem lett jobb semmi.
emp Creative Commons License 2001.07.27 0 0 15
kizártnak tartom, hogy elfelejtenénk írni. az írás, akár a képzőművészet, hál'stennek nem igényel különösebb tech. felszereltséget - már a nagyon korai emberre jellemző - és ez az a tudás, melynek talán a legtöbb ember birtokában van. szerintem a fejlődés mozgatója pontosan az a tényező lenne, mely sokak szerint a legnagyobb veszélyt jelentené az eszközök nélkül maradt emberiségre, a harc a fennmaradásért. oké, nagyon gyorsan milliárdok pusztulnának el, de valszeg gyorsan kialakulnának a kisebb-nagyobb területi hatalmak, erőközpontok is.
amiben biztos vagyok: egy éven belül lenne működő tűzfegyver a földön. talán egy hónapon belül is.
Előzmény: subcommandante Marcos (14)
subcommandante Marcos Creative Commons License 2001.07.26 0 0 14
Szerintem LamaXX és neruda járnak a legközelebb az igazsághoz. Primitív technikai színvonalon(azért balták egyből lennének) csak néhány tízmillió embert tudna eltartani a föld, és ezek a legprimitívebb népek közül kerülnének ki. Ha a tudást le is írnák a "tudósok" hamar kihalnának és néhány embberöltővel később talán már az új papok őriznék a "Bibliákat" és senki nem tudná meg, hogy mi van bennük. Írni elfelejtenénk és talán újra kellene építeni mindent. De szerintem a legideálisabb esetben is legalább 500-1000 év kelene a mai szinthez.
Előzmény: LamaXX (6)
neruda Creative Commons License 2001.07.25 0 0 13
Nem lenne olyan rózsás a helyzet, mint ahogy itt lefestitek többen is. Az eredeti felvetés az volt hogy még a szerszámok is eltűnnének életünkből.
Ahhoz, hogy 6 mrd polgártársunk kis hasát megtömhesse és elégedetten böfghessen bizony szükség van a modern technika vívmányaira. magyarán nem lesz elég kaja. Azzal fogjuk kezdeni hogy egymás torkának esünk, a szűkös erőforrások megszerzése érdekében.
Azzal kellene kezdenünk, hogy újra szerszámokat gyártsunk magunknak. Itt a bökkenő. Tudja valaki hogyan kell magas vas taralmú ércet keresni, esetleg rézércet? van néhány geológus aki tudja, de akor előkell szedni azokat is akik tudják hogyan kell belőle kinyerni a vasat. Persze nem lehetne Martin kemencébe, vagy nagy kohóba rakni, hanem fa tüzeléssel megoldani(faszén is jó de ahhoz találni kell egy szénégetöt :( ), agyag kemencében.

És még csak ott tartunk hogy egyszerű szerszámokat próbálunk kreálni, miközben egymást gyilkolásszuk az étel miatt.

Egy szó mint száz nulláról kezdve gyorsabb lenne a fejlődés, de 1-1,5 ezer évet igénybe venne.

Előzmény: net-boy (12)
net-boy Creative Commons License 2001.07.25 0 0 12

Szerintem talan 100 evet sem kellene varni.
Azert sem mert mig az elozo korokban egy-egy talalmany a letrejottet kovetoen meg igenyt is kellett tamasszon addig itt az igeny mar megvolna azok hasznalatba vetelere. De ez csak a legcsekelyebb erv.
Nyomosabb indok viszont, hogy az emberek tudnak mit kell 'feltalalniuk', tehat a K+F nem vonna el jelentos idot es energiat a termekek letrehozasanal.
Egy pelda: A villanykortenel nem kezdenenk el egy rakat embert a dzsungelekbe vezenyelni mint azt edison tette volt hanem 'tudnank', hogy a szénszál az gagyi es a wolfram a 'tokeletes' megoldas. Vehetjuk a nyomdaszatot is. Nem tokolnenk olombetukkel hanem mindjart ramennenk a foto-offset technologiara.
Gozgepet is vsz. csak atmeneti idore es kenyszerusegbol alkotnank amig nincs mas ami elvegezze a munkat.

Valoszinuleg sok dolog nem pont ugy lenne kivitelezve mint ahogy erededetileg lett de ez a fo iranyvonalat nem nagyon befolyásolná. Ez a nyersanyagok rendelkezesre allasanak fuggvenye volna es az eppen alkalmazhato technikai szinvonalé.

Gramofon vs. CD lejatszo. Hogy egyszerubb az igaz viszont van koztes technologia a hang rogzitesere es visszajatszasara. Ez mindenkeppen uberelne a gramofont. Az elektronika ipara azert viszonylag konnyen megteremtheto a semmibol. Ezt jol bizonyitja a mikroelektronika rohamos fejlodese is. Amit az ember elert ossszessegeben annak nagyobb reszet a mult szazadnak koszonheti. Ezen belul is a fo szerep az elektromossage.
Egyenaramot fejleszteni pedig mar egy gyerek is tud.
Velemenyem az, hogy olyasmi lenne lathato, hogy egyes technologiak medencehosszal elhiznanak mas technologiak mellet a fontossag fuggvenyeben.
Az epiteszet (kulonosen a magasepiteszet) valoszinuleg lemaradna a kommunikacioval szemben. Elsodleges helyre kerulne viszont egy olyan agazat amely ma eleg szamkivetett. Ez pedig az adattarolas es rendszerezes. Szoval amit ma jobbara konyvtaraknak hivunk.

zsengevagyok Creative Commons License 2001.07.24 0 0 11
Nem biztos, hogy nem készitenének gramofont, lássuk be, sokkal egyszerűbb szerkezet, mint a CD lejátszó. Szerintem inkább a kezdetleges gramofont hagynák ki, és egyből annak egy fejlettebb verziójával kezdenék, ami mondjuk annak idején tiz év fejlesztést és kisérletezést igényelt.
Ez a jó szó, kevesebb időt és energiát kellene befektetni a kutatásba. Itt nyernénk sok-sok évet.
De pl. a szoftvermérnökök sajnos elmehetnének a sunyiba, és ezen a példán keresztül valóban bekövetkezhet a tudásvesztés, hiszen ha igaz, hogy 100 év múlva születne meg az első számitógép, ők addigra már sehol sem lennének. Leirhatják ugyan a tudást az elkövetkezendő nemzedékek számára, de a nem közvetlen tanitásról nem állitanám, hogy ugyanolyan hatékony. 100 év alatt a nyelvezet is megváltozhat annyira, hogy nehezebb megérteni a papirra vetett szavakat.
Más: Mi lenne pl. az ügyvédekkel?
Előzmény: net-boy (9)
sniffí Creative Commons License 2001.07.24 0 0 10
Te mijen eneregia hordozóra gondolsz amivel hamar elérnénk az említett szintet.
Előzmény: net-boy (9)
net-boy Creative Commons License 2001.07.24 0 0 9

Erdekes gondolat.

Valoszinuleg jol keresnenek a magasan kvalifikalt szakemberek. :0

Viccen kivul pedig:
Feltetelezem, hogy nagyon hamar elernenk azt az infrastukturalis szinvonalat amelyet elveszitettunk. Sok-sok lepcsofok ki is lenne hagyva. Pl. gramofont sem valoszinu, hogy keszitenenk ujbol.

Előzmény: ittazüti (-)
ForestGoku Creative Commons License 2001.06.06 0 0 8
hmmmm....szerintem a tudást leírnánk.
és sokan jó pénzért árusitanák, ill licenszelnék valami EULA-val, de lesznek olyanok is akik "ingyen" terjesztenék a leírt tudást.
szvsz néhány évtized alatt eljutnánk a vaskorig. utána max 100 év és lenne számítógép, tövábbi 50 év és uitolérjük magunkat.
Persze nem vettem figyelembe a morális megrászkódtatást ami az emberiséget érné, és a vallálsi elfajulásokat sem. Ezek igencsak visszavethetik a fejlődést, sőt akár az emberiség kihalásához is vezehetne a "fejlett nyugati" világban.
sniffí Creative Commons License 2001.06.05 0 0 7
A nem tudás akkor gond,ha jelentkezik hiánya.
Ha pedig semmit nem tudunk,akár jól is érezhetjük magunkat.Így elmondhatjuk utól értük magunkat.
LamaXX Creative Commons License 2001.06.05 0 0 6
Én azt gondolom, hogy hamar elfelejtenénk azt a tudást, mivel az emberiség nagy többsége (elsősorban az intelligensebbik fele) igen hamar kipusztulna. Éhen halna. Szomjan halna. Megfagyna. Megennék vadállatok. Betegségbe halna bele.

Pl a mai Magyarország területén 400000 ember tudna elélni halászó-vadászó szinten. Ha ennél többen lennénk, a fölösleg hamar kihalna. És, ugyebár, a bentmaradók nem a mérnökök meg a fizikusok lennének :)

Másfelől meg a gáz már ott van, hogy mi van a vassal? Vas nélkül nincs technikai civilizáció. Ok, talán van 1000 ember az országban, aki tudja, hogyan lehet vasércet keresni, kibányászni, faszént kokszolni, koksszal acélt csinálni, stb...

No de, hogy mivel fogsz vasat bányászni? A két kezeddel?

Én azt gondolom, hogy a gépek fejlődésének nem is igazán a szellemi kapacitásunk ad gátat, hanem az, hogy idő kell, amíg le tudjuk gyártani azokat a gépeket, amelyekkel le tudjuk gyártani azokat a gépeket, amiket elképzeltünk...

Szerintem sokkal hamarabb elfelednék a tudást, mint hogy képesek lennének rekonstruálni a gépeket.

free spirit Creative Commons License 2001.06.05 0 0 5
Bocsi, lehet, hogy tényleg félreértettem.
Én úgy értettem, hogy mi lenne, ha egyszerre eltűnne a civilizáció minden vivmánya, de a fejekben ott lenne az emlék és a tudás?

Hát erre mondtam, hogy majdnem ugyanez történt, mikor egy maroknyi ember átment Amerikába egy hajón. Igaz, hogy megvoltak egyes dolgok, pl. ruha, cipő, stb., de pl. előről kellett kezdeniük a házépitést, gépkészitést, stb.

De gondoljunk bele úgy, ahogy mondtad.
Ha az emberek fejében meg lenne a tudás, azok szerintem egészen rövid idő alatt elkezdenének dolgokat előállitani, amikhez értenek.
Szerintem 1 éven belül egész normális házakat produkálnának. Lehet, hogy nem lenne benne még televizió. Ruha is lenne. Az is nagyjából egyszerű előállitani.

Remélem, most közelebb voltam a témához.

Előzmény: ittazüti (3)
sniffí Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4
Amennyiben feltételezzük,hogy nem önmagunktól vagyunk itt.Igaza van.
Valamint ha valami értelmes biztosan,tanúl a hibájából,ha rájön.
Én is még csak annyit tudok,úgy érzem hibáztam valahol.Ezt nevegyétek hivalkodásnak.
ittazüti Creative Commons License 2001.06.04 0 0 3
üdv der freie Geist!

Nem olvastad el a bevezetőt pontosan.
Herr sniffi viszont ráérzett a kérdés bonyolultságára.

Előzmény: free spirit (2)
free spirit Creative Commons License 2001.06.03 0 0 2
Ez már egy párszor megtörtént.
Lásd Amerika és Ausztrália felfedezése és benépesitése.

Nagyon rövid idő alatt behoztak mindent, sőt egyes dolgokban még túl is szárnyalták a régi társadalmat.

Üdv

free spirit

Előzmény: ittazüti (-)
sniffí Creative Commons License 2001.06.03 0 0 1
Gondolom,darabig az állati szinten menne a túl élésért a küzdelem.Így aztán a magam részéről elég kiszámíthatatlannak tünik.
ittazüti Creative Commons License 2001.06.01 0 0 0
itt nincs semmiféle hülye nullázgatás
Előzmény: ittazüti (-)
ittazüti Creative Commons License 2001.06.01 0 0 topiknyitó
Ugye,a gépeknél is megfigyelhetünk sajátos evolúciót.Vagyis mióta elkészítettük az első kőbaltát, minden gép(szerszám,tárgy,eszköz) szintén géppel(szerszámmal,tárggyal,eszközzel) készült.

Namármost, mi lenne, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne az emberiség birtokából az ÖSSZES eddig épített gép/szerszám/eszköz/használati tárgy/technikai fejlesztés?
Tehát ebben az elképzelt világban csak az emberek lennének az eddig megszerzett összes (de csak az emberek fejében létező) tudással/információval, és természetesen a természeti erőforrások, de SEMMI más.

Mennyi idő alatt érnénk utol magunkat a technikában/technológiában és egyáltalán civilizációban?
Milyen lépésekkel haladnánk(gondolom sokat kihagynánk)?

No, szóval ezzel a témával kapcsolatban várom a hozzászólásokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!