Sifonér: bútor, leginkább a konyhában.
Ámbitus: tornác, de a zenében is van ilyen fogalom, ha jól emlékszem.
Sperhakni: tolvajkulcs, álkulcs.
A lerninek nincs köze a tűzhely sütőjéhez, a lerhez?
Ha 5 szó kell (az 1477. hozzászólás szerint), akkor van irdatlan sok, ha értelmes szónak kell lennie, akkor is bazi sok, ha 5 köznév kell, akkor van sok, ha 5 magyar köznév kell, akkor van még jó pár összetett szó, ha nem összetett magyar köznév kell, akkor még mindig van 4, ha pedig tájnyelvi szó sem lehet, akkor csak 3-at tudok.
Természetesen alapszavakról van szó. Ha jól tudom, a subick szótárban is megtalálható változata suviksz (esetleg suvix :-) ). Német eredetije Schuhwichse.
Igen, jobban belegondolva inkább cicázásnak tűnik: "Add nekem azt, elkapom azt!"
És a "szita-szita péntek, szerelem csütörtök, dob szerda." tükrözi, hogy régen is csak egy hétig tartott a szerelem, amint azt napjainkban Bródy is megfogalmazta.:))
hat en a cickot, mint a noi mell becezeset ismerem :)
bar nem lennek meglepve, ha ez a gyerekdal sem gyerekdal lenne eredetileg. lsd "Hejj halaszok, halaszok, mit fogott a halotok..." kezdetu nepdal.
ozy
"Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod?" - szól a gyerekdal.
Esetleg cicok, cicak, cicka?
Ismert a
cickafark - növény
a cickány - vagy annak ehhez semmi köze?
És a cicerél, cicerézik? Az már érdekesebb, bár ki lehet következtetni.
Van ilyen, hogy szóvégmutató szótár? (Réka a tudatlan :)
Ez a három nekem is hirtelen összejött. Akkor az lett volna a helyes válasz a nyelvvizsgán, hogy csak 3 van?
Itt egy másik:
Évek óta keresek -ck-ra végződő szavakat, mert egy magyarországi magyar nyelvizsgán (külhoniak részére) az volt a feladat, hogy írjanak le 5 db (!) ck végű szót. Sokat gondolkodtam, sok embert megkérdeztem, de csak hármat tudtam összeszedni. Hátha itt találok még egyet legalább!