"a csörgő a Gyík után lett olyan amilyen és ez baromian dühít"
Khm-khm.
Milyen is lett a Csörgő a Gyík után? Tulajdonképpen mi a problémája? Hol a konstrukciós hiba?
Nem figyelsz, de inkább nem akarsz figyelni. 2585 testközelből ismerte az M63-asokat, és az dühíti, hogy az M63-asokhoz kapcsolódó negatív tapasztalatokbókl semmit sem használtak fel az M41-es tervezésénél, mert nem volt rá igény. De itt nem elsősorban a vevő oldaláról nem volt igény, hanem a tervezői oldalról volt igénytelenség (is). A nagy baj az, hogy ha nem olyan "piac" lett volna akkor, hogy csináljunk valamit - tök mindegy, hogy mit, mert a MÁVnak úgyis ezt kell megvennie - , hanem az lett volna a cél, hogy a rendelkezésre álló kitünő szürkeállományt (ami érzésem szerint jóval több volt, mint manapság hiszen aki igazán kitűnő szakember volt, azoknak jelentős részét biztosan megtalálták azóta a külföldi cégek, neadjisten' szakmát váltott...) minél jobban felhasználják, akkor ennél több, sokkal több jöhetett volna ki, mert a lehetőség a fejekben igenis megvolt. De a kényelmesség győzött.
Igazad van, a Csörgő rengeteg feladatra alkalmas. De sajnos a komoly terhelést tartósan nem bírja. Szerencsére ma igazán komoly terhelést csak a 29 jelent neki. Viszont ezt is bírhatná, ha nem lenne oly sok szempontból alulméretezve, pl. olajhűtő, vízhűtő... Ha már ennyire rákérdeztél, ez mind-mind konstrukciós hiba.
Ja, ma én is megvettem a menetrendet, a szegedi nagyállomáson nem tartják be a nyugtaadási kötelezettséget... Első olvasatra csak az tűnt fel, hogy a 154-150 menetrend szerkesztőjének adok egy pirospontot, már régóta szerettem volna egy Baja-Halas-Bp. sebest... :-))
A szabadszállási balesetnél melyik gép gázolt? Siklott is? Csak azért kérdezem, mert reggel 3/4 7-kor M62 231 kihozta a daruszerelvényt, indulásra készen (személyzettel), majd másfél óra után visszatolta a fűtőházhoz.
Más: valszeg Szeged-Rendezőnél, a hattyasi átjáróban elromlott a fény- és félsorompó, az előbb indult V43 1194 gyorsteherrel, és nem csukták le (fotó!!! az ablakból), úgy ment át a vonat az átjárón, folyamatosa dudálva!!!
Vasárnap beterveztem egy kis vonatozást-fotózást. Ki tudja, a 29-en megy.e mostanában Szergej???
Pontosabban délután gépmenet Tatabányára, onnan 40671-es teher elöfogat Kelenföldre, Gigantját behúz Keletibe, elöfogatolva 928 Györbe, majd a Postát elöfogatolva a Délibe. MINDEN HIBA NÉLKÜL! Másnap 902-es. (Ott már visszafelé megint nyüglödött)
Csak gyanakodtunk a trafózárlatra, de nem az volt, hanem "csak" a föüzemi eir-ban ment tönkre az egyik dióda, vagy tirisztor. Ki lett cserélve. ELVILEG tök jó moduláris felépítésü az eir-szekrény, de GYAKORLATILAG baromi nehezen szerelhetö. Egy kb. 80 kilós modult fejmagasságba berakni jó szük helyen, majd egy nagy rakás csavart nagy felületen becsavarni úgy, hogy a furatok egybe essenek...a bolhák vizipólóztak a hónom alatt.
Talán azt is érdemes lenne megnézni, egy új mozdony mennyivel gazdaságosabban üzemeltethető. Részben azért, mert kevesebb áramot fogyaszt ugyanahhoz a feladathoz, részben azért, mert kevesebb karbantartás elég neki, mint az öreg gépnek. És ha a megtakarítás nagyobb, mint az új gép árának a törlesztőrészlete, akkor érdemes megvenni.
"
>meddig tervezed még járatni a Sziliket? 2081-ig, a következo napfogyatkozásig? >
Miért is kell lecserélni oket? Gazdasági haszonnal járna? Vagy? Csökkenne a vonatok menetideje? Mennyivel? Egyetlen vonalon tizenöt perccel, a többin öttel? (Félek, hogy a számok eltúlzottak.) Ezért tényleg érdemes százmilliárdokat kiadni új mozdonyokra."
Eddig az idézet. Ha közhelyszeru akarnék lenni akkor azt mondanám, hogy ilyen felfogás mellett még mindíg 424-essel meg Rockettel vontatnánk Pest és Vác között.Félre téve a tréfát mindenki azt látja, hogy azok a Taurusok vagy kitudja mik majd mennek és azt a bizonyos minusz 5 perces szerepet fogják játszani. Kétségtelen, hogy lesz benne ilyen is. Abban kell reménykedni, hogy ez minél kevesebb legyen. Az idok végezetéig nem lehet a Sziliket toldozni, foldozni. Egy ido után biztos vagyok benne, hogy többe kerül a felújítgatás mint egy normális nagyobb darabszámban gyártott újabb konstrukció csatasorba állítása.
Lehetne jönni most azzal, hogy az USÁban a B52-es bombázók egyes példányait kb 80 éves korukig tervezik hadrendbe hagyni. Csakhogy ha megnézzük az összképet nem minden feladatot a B52-esek látnak el. A Szilire viszont igaz az, hogy mindenhol és mindenre használják.
- Azt irod, hogy sok pénzt kell a vasútra költeni, de a fővonalakat még ezzel együtt is fenn kell tartani.
- Én azt írom, hogy NEM a mellékvonalakon képződik a veszteség zöme.
KONKLÚZIÓ: a veszteség nagy része mindenképp meg kell maradjon szerinted is, mert fővonalon keletkezett.
- Azt is írod, hogy a busz gazdaságosabb, hiszen 1 sofőr elvisz 10-50 embert, ez költségesebb mint a vonat. (ennyire én sem vagyok hülye)
- Én ugyanakkor azt írtam, hogy nem tudni hogy a FŐVONAL (aminek szerinted is meg kell maradni!) vesztesége miért nagy, és hogyan, melyik része csökkenthető. És nem azt elemeztem, hogy napi 4 pár Bzmot esetén a vasút vagy a busz a gazdaságosabb....
Tehát az egészben egy ellentmondást vélek felfedezni.
Mert a mellékvonalakon, amiket Ti (Manhattani, Takilaci, Carpy, stb.) támadtok, alig keletkezik veszteség a fővonalhoz képest. (már előre látom Takilaci reagálását: "szeretném zsebre tenni azt a pénzt...") Az tény, hogy ettől még lehet hogy érdemes felszedni ezeket a vonalakat, és busszal helyettesíteni.
DE ETTŐL még ugyanúgy lesz 40-60-100 mrd HUF fővonali veszteség, amire igaz, hogy:
"Vonjuk meg a vállunkat, hogy sajnos, nincs mit tenni? Ezt szeretné a MÁV is. De van mit tenni. Megelégedni pedig egyáltalán nem kell. "
Amúgy én nem azt mondtam, hogy a MÁV-ot nem kell szidni, hanem a vasutat, mint közlekedési eszközt.
"Miért is kell lecserélni a sziliket?" Van egy VOLÁN társaságod, és van pár 20 éves buszod. Szerinted az örökkévalóságig mennek, tehát nem cseréled le SOHA???
Az első szilik lassan 40 évesek. Az utolsók csk 20... Átlag kb. 30. lehet hogy ez nem sok, de 10 év múlva 30 lesz a legfiatalabb is, nem? DE ki tudja, lehet hogy olyan jók, hogy mennek még 30-40 évet. Mint a Krokodilok :)))
" És jó volt a régi egyenruha is. Arról nem beszélve, hogy egy MÁV-fonök rászólt a jegyvizsgálóra, hogy "Milyen bohóc ruhában teljesít
itt maga szolgálatot?" Az meg mondta, hogy "Ez az új egyenruha, maguk adták rám!" "
:-)))
vasárnap láttam a Keletiben a forgalmistát az új ruhában, alig bírtam röhögés nélkül :-)
OK. Akkor majd Valkonyan szamoljuk meg, hogy hany utas szall fol es le arrol a napi nehany buszrol, ami bemegy, es eldonthetjuk, hogy a jelenlegi korulmenyek kozepette ez jo szolgaltatas-e vagy sem.
Egy szolgáltatás színvonala nem függhet attól mennyien veszik igénybe. Azzal nem takarózhatunk, hogy "azért rossz mert kevesen veszik igénybe" (ennyi utasért nem éri meg fenntartani a jobb színvonalat). A valkonyaiaknak sem járhat rosszabb szolgáltatás, mint a becsehelyieknek. Ők nem tehetnek arról, hogy egy pici faluban laknak.
Az általad képviselt álláspont a nagyobb településre költözésre ösztönzi az embereket (urbanizáció gyorsítása) amit én nem tudok támogatni.
Ha Becsehelyről be lehet jutni Kanizsára naponta 15-ször, akkor lehessen Valkonyáról is. Ha máshogy nem megy, akkor átszállássa, ha nem busszal, akkor iránytaxival.
Amíg ez a jelenlegi gondolkodásmód megmarad, nem tudok a Volánnak 2-esnél jobb osztályzatot adni a kis települések kiszolgálásában.
Ennek a megváltoztatásán gondolkodjunk!
>DJ. Bakter! Igazad van, nincs értelme a MÁV-ot (a vasutat meg pláne!) szidni. De vannak olyan komoly hibái, amikrol tenni kell. És mivel mi itt többet nem tudunk, azért tör ki némelyikünkbol a valóban értelmetlen szidalmazás.
>de ez olyan, mint a foci..mindenki jobban ért hozzá, hogy mi mennyibe kerül... Azért ez így nem igaz. A busz 1 soforrel elvisz 10-50 embert, ehhez a vasútnak minden állomáson kell lennie néhánynak. Aki ebbol nem látja, hogy melyik a költségesebb, az még a MÁV-nál sem lehetne gazdasági szakember....
(bocs... :-))) )
>Ezen két mondat alapján meg kell elégedni, hogy ennyi pénzbol ennyit tud a MÁV.... Vonjuk meg a vállunkat, hogy sajnos, nincs mit tenni? Ezt szeretné a MÁV is. De van mit tenni. Megelégedni pedig egyáltalán nem kell.
>meddig tervezed még járatni a Sziliket? 2081-ig, a következo napfogyatkozásig? > Miért is kell lecserélni oket? Gazdasági haszonnal járna? Vagy? Csökkenne a vonatok menetideje? Mennyivel? Egyetlen vonalon tizenöt perccel, a többin öttel? (Félek, hogy a számok eltúlzottak.) Ezért tényleg érdemes százmilliárdokat kiadni új mozdonyokra.
>Az elektronikus biztber meg szerintem sem létkérdés, a D70 is elég jó állítólag. Én is azt gondolom. És jó volt a régi egyenruha is. Arról nem beszélve, hogy egy MÁV-fonök rászólt a jegyvizsgálóra, hogy "Milyen bohóc ruhában teljesít itt maga szolgálatot?" Az meg mondta, hogy "Ez az új egyenruha, maguk adták rám!"
> "a VOLÁN szolgálni igyekszik az utasait. A MÁV-ban nem vélek felfedezni ilyen szándékot. "
>A MÁV-ban egyetértünk, Nem az volt a kérdésed, hogy miért írunk csúnyákat a MÁV-ról? :-))))
Mondjuk inkább így: talán valamivel rugalmasabb, mint a MÁV. Nap, mint nap van alkalmam személyesen tapasztalni a távolsági buszközlekedés összes betegségét. A péntek-vasárnapi kocsihiány legalább akkora gond, mint a MÁV-nál, és még offtopicolhatnék egy sort.
Nem is az a lényeg, hogy a VOLÁNra vagy a Városi eszközökre kell azt mondani, hogy rossz.... de a vasútra sem...
A vasútra költött sok pénz tényleg hiba, de ez olyan, mint a foci..mindenki jobban ért hozzá, hogy mi mennyibe kerül...én nem tudom, hogy mi mennyi, így nem tudom hogy mennyit lehetne spórolni. BIZTOS hogy lehet, de amíg nem mutatják meg nekem a költségvetést, addig nem tudok erre mit mondani...
Annak, hogy a buszok arra mennek, amerre az utas, az az oka, hogy az út is arra megy. De ettől én még nem alélnék el a VOLÁN szolgáltatásaitól (természetesen tapasztalataim alapján).
"Az a rengeteg pénz a baj, amit a vasútra kell költeni, hogy ezen a színvonalon muködjön"
"A fovonalat nem szabad felszámolni, akkor sem, ha rengeteg veszteséget termel"
Ezen két mondat alapján meg kell elégedni, hogy ennyi pénzből ennyit tud a MÁV....
Taurus: ha nem is Taurus, de valamilyen mozdony lassan már azért kell (nem holnap, de lassan), meddig tervezed még járatni a Sziliket? 2081-ig, a következő napfogyatkozásig?
Az elektronikus biztber meg szerintem sem létkérdés, a D70 is elég jó állítólag.
"a VOLÁN szolgálni igyekszik az utasait. A MÁV-ban nem vélek felfedezni ilyen szándékot. "
A MÁV-ban egyetértünk, de szerintem ezt már mindenki leírta itt...a VOLÁN viszont tényleg csak igyekszik....
Ezek a 3000-es rendeletek a CD-jogtarban megtalalhatoak! En se ertem, hogy miert. A koltsehógvetes allta a cehhet es talan ezert hozzaferhetoek?
De sajnos biztos van egypar hasonszoru rendelet, amely annyira 3000-es, hogy meg a CD-jogtarban sincs benne, de a tema szempontjabol izgalmasnak szamitana.
"A MÁV jelenleg, szerintem, beteg, és sebészkés kell neki, mert a maga erejébol nem képes meggyógyulni."
Attól tartok, nem csak a "maga erejéből" nem képes meggyógyulni. Az itt korábban elhangzottak alapján, van egy magyar állam, amely igazából nem akarja (meri?) felvállalni a sebészkés vagy a sebész szerepét. Aztán van egy EU, amely ugyancsak többé-kevésbé nem ideálisan működő vasutakból és vaciáló állami apparátusokból áll. Ilyen környezetben elég nehezen áll össze a műtéthez az orvoscsapat, vagy ha időnként össze is áll, mindig ellopja valaki a sebészkést...
Más.
Jelentem, Tallin felé tartó marslakó még egyben van, a 190a Lvov-Szentpétervár személlyel közeledik Orsa felé (ha rendes a vonata, 35 perc múlva van ott, és holnap reggel 06:26 Sz.pétervár). SMS-ben persze nem lehet túl közlékenynek lenni, de azért írogatja, hol mivel ment... Majd biztos ír egy hosszabb lélegzetűt, ha visszajött - lesz miről értekezni, az egyszer tuti...
"a csörgő a Gyík után lett olyan amilyen és ez baromian dühít"
Khm-khm.
Milyen is lett a Csörgő a Gyík után? Tulajdonképpen mi a problémája? Hol a konstrukciós hiba?
Ez az egész onnan indult ki, hogy nem bírja, ha a 29-esen 10-12 kocsis vonatot akasztanak utána. Tényleg nem bírja; nem ez lenne a feladata, nem ilyen terheléssel. Szóval EZT nem bírja. De ezért már nem jó gép? Rosszul van megtervezve, szar az egész?
Akkor nézzünk szét egy kicsit másfelé; pl. Szentes - ott miért nem mondják, hogy szar? Ott miért működik megfelelően, miért elégedett vele a személyzet és mindenki? Igaz, ott nem nyomnak vele, csak max. 5-6 kocsis vonatokat - közepes terhelésű személyszállító vonatokat, tulajkdonképpen erre készült. Vagy nem?
De jó, nézzünk meg mást is; Hatvan, Miskolc, Dombóvár, vagy akár Debrecen - ott miért működnek a gépek? Csakis véletlen lehet, igaz? Miért nem mondja senki, hogy szarok? Biztosan az emberekben van a hiba...
Khm-khm.
"Friss" hír:
"Halál a fénysorompónál ... Bűnügy
2001. május 29. 9:38
[MTI] Két halálos áldozatot követelt Fülöpszállás és Szabadszállás között az a vasúti baleset, amikor kedden kora reggel egy Toyota a jól működő fénysorompó ellenére a sínekre hajtott, és az oda érkező személyvonat az autónak ütközött. A baleset miatt mintegy két órán át szünetelt a forgalom az egyvágányos vasúti pályán. "
DJ. Bakter! >sem a VOLÁN sem a Városi Topicban nem megy egész nap az, hogy az illeto közlekedési eszköz, amirol a topic szól, az egy nagy sz@r... Talán mert nem is az... :-)))))
>...és vissza kell szorítani. Bocs, nem ez a lényeg. Itt nem fáj senkinek a vasút léte. Az a rengeteg pénz a baj, amit a vasútra kell költeni, hogy ezen a színvonalon muködjön.
>Tessék már nekem kifejteni, mitol olyan jó az a VOLÁN??? Most csak egy okot írok: a buszok általában arra mennek, amerre az emberek akarnak, nem arra, amerre a sín...
>Azt is megértem, hogy a MÁV ebben a formában csak egy pénznyelde...de szerintem ezt a veszteséget nagyrészt a fovonalak okozzák, és nem a mellékvonalak, ... Azt hiszem, ez ilyen szempontból közömbös. A fovonalat nem szabad felszámolni, akkor sem, ha rengeteg veszteséget termel, mert közúton csak drágán lehetne kiváltani (nagy tömegu áruk szállítása), a mellékvonalakat még így, rossz karbantartás mellett is olcsóbban lehet kiváltani közúti szállítással.
>(most sem oda kell majd Taurust venni, meg most sem Drávafokra meg Kisszénásra kellett elektronikus biztber.) Dehogy kell Taurus! Az szerintem leginkább a MÁV-nak kell. Elektronikus biztber.. hát talán növeli a biztonságot, ezt nem tudom.
Úgy látom én, hogy nem MÁV és VOLÁN ellentét van itt, hanem távolsági, sines és közúti közlekedés ellentéte. MÁV-VOLÁN ellentétet abban látok, hogy úgy érzem, a VOLÁN szolgálni igyekszik az utasait. A MÁV-ban nem vélek felfedezni ilyen szándékot.
Meg, ami szerintem a lényeg: ha beteg a gyerekem, nem azt mondom, hogy "de jól áll neki", hanem elviszem orvoshoz. A MÁV jelenleg, szerintem, beteg, és sebészkés kell neki, mert a maga erejébol nem képes meggyógyulni. A kés pedig azért kell, hogy megmaradjon. De, bocs, lehet, hogy ez csak az én véleményem.
Ne is mondjátok, csütörtöktől vasárnapig voltam Erdélyben (Csíkszereda), hááááát.... még az 1.számú út is BORZASZTÓ állapotban van, néhol csak murva van az úton (igaz, épp most építik), szinte nem lehet annyival se haladni, amennyivel szabad....
De a vasútjaik elég jó állapotban vannak. Pl. a Parajd felé vezető mellékvonal egészen jó, a zúzottkő rendesen megvan, elég jól karbantartottnak tűnik.
Az egész törzshálózatuk UIC 60-as sínekből vannak, meg orosz R65 sínekből. (ilyen pl. Kolzsvár-Apahida-Dés)
Ami fura volt, hogy 1981-ben hengerelt KRUPP sínek voltak lenn a félig egy, félig kétvágányú Nagyvárad-Kolozsvár dízelesített vonalon, a Mádéfalva-Gyimesbükk vonalon meg BRITISH STEEL 1986-os sínek voltak (hevederes illesztéssel)...
Nem tudom hogy jutott eszükbe hogy nyugatról vegyenek sínt a Ceausescu rezsim idején
Valaha 15 éve mentem úgy a Bihar túlvégén kétszámjegyű román főúton (ahol szintén volt buszközlekedés), hogy öklömnyi kövek hevertek egy széles, hepehupás földúton.
"és nem a mellékvonalak, amire semmit nem költenek."
sőt gyakorlatilag az építésük óta max a talpfákat cserélgették...
Romániában láttam ennek a közúti megfelelőjét: 50-100 méterenként elő bukkan egy kis aszfalt folt, egyébként meg némi zúzottkő van leszorva, hogy legalább azt lehessen tudni merre az út. És az ilyen úton van menetrendszerinti autóbusz közlekedés, 15-20 km/h sebességgel...
na szerintem ezaz amit össze lehet vetni pl a 62-essel...