En is ugy tudom, hogy mukodik a dolog, mivel a beutazott km utan kell megfizetni a menetdijat.
Csinaltam en is ilyet Nagykanizsa-Kelenfold-Erd felso viszonylatban 240 km -es jeggyel. A kaller szo nelkul kezelte.
Az attól függ. Ha nem retúrral mész, akkor az nem lesz gilt, mert egy egy útra szóló 220 km-es jegy az tényleg egy útra szól. Márpedig itt visszafelé mész már ez esetben...
Most van vegre idom- 2-3 het kihagyas utan ranezni erre a topicra!
Addig is egy kerdes:
Ha en Szegedrol Kobanya-Kispest erintesevel Vecses kertekaljara utazom, akkor milyen jeggyel kell rendelkeznem?
1, 220 km-es menetjeggyel.
2, Egy 190 km-es jegy Kokiig es egy 20 km-es jeggyel Kokitol
3, Egyeb
Csak azert kerdezem, mert en az 1, valtozatot hasznalom,de majus 1-en a Kokirol Vecsesre menet a kaller meg akart buntetni, mert szerinte nincs ervenyes jegyem a Koki-Vecses tavra:-((
"MTI] Csütörtök délelőtt kisiklott egy személyszállító vonat, az első információk szerint sérültek nincsenek. A Romániából érkező, Budapestre tartó szerelvény vontató mozdonya tért le a sínpályáról, eltorlaszolva mindkét irányból a vasúti pályát. A baleset miatt a vasúti forgalom csütörtökön délelőtt teljesen leállt. "
7305 siklott, a 8 sz. (csúccsal szemben érintett) kitérőn. Gépszám: 1210 (ha minden igaz). Szolnokról kiment a segélymenet, hátha vissza tudják piszkálni, hogy mellette el lehessen menni. Ha nem akkor indul a daru. Ha daruzni kell akkor bontani kell mindent a felsővezeték miatt.
M43 1107 viszi haza D. Nagyékat részegen. De ha már itt tartunk, akkor szeretném megemlíteni, hogy igencsak figyelemreméltó, hogy a Bikini számokban milyen surun fordul elo a vonat, ill. mozdony téma.
Pl.:
Indul a vonat és a bakterház (Veri az élet)
Szívás a vonaton minden vonalon (Füstmérgezés)
A hangosbemondó ásítva szólít mellém társat, álmomban vonatok indulásra várnak (Széles, tágas a tér)
Körutazáson a Balkánon, ülök egy száguldó vonaton (Dolgozni ne kelljen)
Párnás semmittevéshez szokott fapados gondolataik
Elso osztályon utaznak, érdemeiket mozdonyként használva a síneken (Katica II.)
OFF
Marslakó,
Nem gondolod, hogy ez már háromszoros telepátia?
:-)))
Kisiklott egy vonat Szajolnál ... Bűnügy
2001. május 3. 11:45
[MTI] Csütörtök délelőtt kisiklott egy személyszállító vonat, az első információk szerint sérültek nincsenek. A Romániából érkező, Budapestre tartó szerelvény vontató mozdonya tért le a sínpályáról, eltorlaszolva mindkét irányból a vasúti pályát. A baleset miatt a vasúti forgalom csütörtökön délelőtt teljesen leállt.
Grey Submarine: legyen meg a kép, aztán a többi már nem lesz gond, megoldjuk, ha nem én, akkor más. Nem hiszem, hogy Nohab-fotó ügyben ne akadna jópár segítőkész ember...
"Bar a MAV megtakaritasbol ki lehetne oket fizetni, bosegesen."
A szombat esti-vasárnap hajnali üzemszünetet a MÁV-ra ráerőltették. A diszkósok által a rongálások az első időben megnövekedtek, a személyzet idejét a laktanyázás miatt 50%-ban fizetni kellett, a motorokat a fűtési időszakokban járatni kell, ezzel szemben a bevétel elszállt. És nem vettem figyelembe a vonat helyett autóval utazó drogos/ittas fiatalok által okozott balesetek növekedéséből eredő károkat... Meg az emberéleteket...
Egy érdekesség: a Nagyszénás-Orosháza diszkós vonatot MD-ből kellett kiállítani,annyian voltak rajta. Más napokon ez a vonat Bz volt.
Carpy!
Az időszakfüggő pótjegyről már korábban megírtam, hogy a jelenlegi utasszámot igen jelentősen meg kellene növelni, hogy legalább azt a bevételt kapjuk, mint most. Ennek ellenére a vasút bevezeti egyes vonatokra a kedvezményes IC pótjegyet.
Az ICR-ről még senki nem tud semmi biztosat, mert minisztériumi jóváhagyás még nincs (tudod, nekünk a KÖVIM a tulajdonosunk, amely megmondja, mit, hogyan és mikor kell csinálni...). A MÁV javaslata szerint, csak az üzletpolitikai kedvezmények, a vasúti arcképes, és a 65 éven felüliek kedvezménye nem lenne rá érvényes. Az ICR-pótdíj lehet, hogy megegyezik majd IC pótdijjal, tehát több bőr nem lesz lehúzva. A japán nyelvű Kit-Kat egyenlőre nálad marad.
"Amire ki szeretnek lyukadni: ugy kellene a busz es vonatkozlekedest tekinteni, mint egymas kiegeszitoit, nemcsak merolegesen, de parhuzamosan is, amikor szukseges."
Ismerve a MÁV-Volán kapcsolatról a véleményedet:ezt pont Tőled nem vártam volna! Ezt a kommunista demagóg dumát!Közlekedési munkamegosztás? Hol? Hogyan? Kivel? A Volánnak nem érdeke, gazdasági érdekből neki az a legjobb, ha lenyúlja a vasút utasait. Neki meg a KÖVIM sem parancsol ez ügyben. Megfigyelhető, hogy a Volán ahol teheti nem a vonatra hord rá, hanem inkább közvetlen járatot indít. Ezzel szemben: A MÁV nem üzemeltethet autóbuszokat, mert ugye vasúti közlekedési vállalat. A vonatpótló autóbuszok bérelt buszok. Szeged-Újszeged között sem lehetett a törvényi szabályozás miatt buszokat közlekedtetni, mert a Tisza Volán jogosult Szeged belterületén a közúti tömegközlekedésre. A maszekok pedig csak helyközi járatokra kaptak engedélyt. Szerintem ez jól ki van találva...
Tényleg: a Volán Egyesülést nem kötik semmiféle teljesítmény normák ,mint a MÁV-ot, vagy a BKV-t (paramétrkönyv)?
Éjjel többször láttam már M41-et végigmenni a Kerepesi fölötti töltésen Kőbánya-Teher felől a Nyugati felé. Mindig 1:15 - 20 körül, egyedül. De láttam már szerelvénnyel is éjjel M41-et arrafelé. Mit csinálhat? A napi 2 nyugatis lajosmizsei ingában jár, Pestnek pedig már nincs Csörgője.
Ha érdekel, legközelebb írok egy gyűjteményt filmekben, klipekben megjelent mozdonyokról (Bikini: Ki visz majd haza? stb.)
Sziasztok!
Mivel nincs időm végigolvasni a topicot, ezért kérlek segítsetek választ adni néhány kérdésemre:
-Miért ujították fel a Burma vasutat?
-Mi közlekedik rajta (Honnan-Hova)?
Tudtommal soroksárra fordul be sín, ha szeged fele akar menni, akkor meg kell a menetirányt fordítani...
Üdv.
Pitecus, aki Szemeretelepről figyel...
Nemtudom, miert kell lovalgolni a teman.... Ez egy film, egy filmben pedig minden megtortenhet.
Erdekes, az senkinek sem tunt fel, hogy Dobo Kata szereplesevel keszult nemzeti buszkesegunkben - (a 1st genration ota nem csodalkszom semmin) - , egy gengszterfilmben a Bp-Wien vonat felett egy szal felsovezetek sem volt, es a gyorsvonatot Csorgo vitte. Ja, es kint ugraltak a vonat tetejen a fiatalok, es lodoztek egymast meg a tobbieket halomra.
nna, ennyit a filmekrol. Tessek oket ugy elfogadni, ahogy vannak.
> a hátsó vezérállásban utazgató plusz mozdonyvezetővel (na ennek mi értelme volt?).
A Csalagútban valóban utazik egy mozdonyvezetô a hátsó állásban. Ennek az a célja, hogy baj esetén visszafelé ki lehessen húzni a vonatot. Csak az alagútban utazik. Ez volt a filmnek talán az egyetlen hiteles mozzanata. A filmet egyébként többször is hosszan kitárgyalták az angol vasutas Newsgroup-ban. Onnét tudom, hogy a felvételeket Angliában készítették és egy TGV-t kaptak kölcsön hozzá. A TGV-t egy dízel tolta a forgatás alatt. Az alagutas felvételek pedig számítógéppel készültek.
Akkor tovább cifrázom: arról van szó, hogy az egyik diákunk - kiküldetésben lévő szüleihez - Bécsbe jár "haza". Vasárnap este 7-re kell megjönnie a koleszba, és eddig az Arrabona jó közelítéssel megfelelt ennek.
Mármost gondolom, 1/2 6-ra nem akar jönni, éjfél felé meg már nem jó a koleszos program miatt...
Úgyhogy tartok tőle, tényleg busz lesz belőle...
Tovabbgondolva ezt a szombat deltol vasarnap delig tarto uzemszunetet:
Az erintett vonalakon, nevezzuk oket mellekvonalaknak, valamilyen hivatasforgalom hetvegen is zajlik, peldaul a szombat delelottosok hazaszallitasa 14.40 korul (ami meg mindig eleg jelentos forgalom), ezert a MAV altal szuneteltetett szolgaltatast valakinek at kell vennie. Ki masnak, mint a kozutnak: Volannak, vagy egyeb busztarsasagnak.
Ettol mondjuk a busztarsasagok sem biztos, hogy lelkesednenek, ahogy nem tettek ezt a szombat esti utolso/vasarnap hajnali elso vonatok forgalmanak atvetele eseten sem. Bar a MAV megtakaritasbol ki lehetne oket fizetni, bosegesen.
Viszont a dolog a "vasutra nezve veszelyes" precedenst teremthetne: ha mar szombat deltol vasarnap delig meg lehet csinalni, akkor meg lehet egesz hetvegen, aztan hetkozben napkozben, stb.
Amire ki szeretnek lyukadni: ugy kellene a busz es vonatkozlekedest tekinteni, mint egymas kiegeszitoit, nemcsak merolegesen, de parhuzamosan is, amikor szukseges. Ehhez tarifakozosseg kellene, de legalabbis a berletek kolcsonos elfogadasa. Budapesten ezzel kapcsolatban millios bevetelkiesessel szamolnak, ami szerintem nem igazan megalapozott (legalabbis ilyen szempontbol ertelmezve nem). A mellekvonalak kornyeken jol belathato, hogy egy tarifakozosseg tulajdonkeppen utasok jobb eloszlasat jelenti, amihez jobban igazithato a kinalat, gazdasagosabban uzemeltetheto a kozlekedesi halozat.
Leginkább az érdekelne Arrabona címszó alatt, hogy este 7 óra tájban hogyan lehet majd Bécsből Mosonmagyaróvárra eljutni?
(Ezek szerint június 10-től...)
"ICR-"végleges": Szombaton nem megy le Nyírbe, vasárnap meg nem jön fel onnan. Egyébként közlekedik."
Foldhozvagodott volna a MAV, ha azt az egy napot is lekozlekedi az a szerencsetlen vonat? Ha ennyire keves a szombat esti-vasarnap hajnali utas, akkor inkabb egy sima IC-t nem kozlekedtetnek, ha rajtam mulna, hogy az uj szolgaltatas fixebb legyen.
Ha minden kotel szakad, vasarnap mondjuk delutan hoznam fol Pestre az ICR-t.
OK, nem kotok bele. De kerulnem a "Tirpak" kifejezes hasznalatat egy varosra. Bizonyara keveset jarsz ott.
Tovabba nem sikerul megertenem, hogy miert pont a Delibol miert pont a Nyugatiba vezetne az az alagut.
SzigDani! Megjegyzéseim az általad belinkelt munkával (nagyseb. vasutak) kapcsolatban:
„Kelet-Európában még ma is ezek a sebességértékek jellemzők, valamint a vonatok fékezési rendszere is gyakran megegyezik a száz évvel idősebb társaikéval.”
Ezt nem értem. Talán a TGV-n meg az ICE-n nem ugyanaz a Knorr kormányszelep van (csak más kiegészítésekkel), mint a legtöbb (ha nem az összes) MÁV járművön?
„ICE vonatok Európa szerte…” , és elkezdi mondani az IC történetét. Az bizony nem ugyanaz. Az Intersziti is egyfajta ekszpresszvonat, de az InterSziti Expressz mást takar, mint tudjuk.
„Csak első osztályú kocsik”: tudomásom szerint már a TEE-n is csak első osztályú kocsik voltak, ugyanúgy, mint az olasz Pendolinon (azaz az elején, azért is lett piros!). Meg most az elit Metropolitanon is.
„Az évtized végén a vonatok sebessége már elérte a 250-350 km/h-t, és ezzel elindultak az InterCity-Express...”
Mi?!? Az IC ment 250-350-nel?!? És utána jött az ICE?!?
Ad 1.: az ICE a mai napig menetrencerint 250-nel megy, megengedettje 280, a TGV, ha jól tévedek, 3 kilóval.
Ad 2.: egy nagysebességű vasútakról szóló írásban nem lenne szabad megfeledkezni a korszakalkotó Shinkanzen, TGV, Pendolino vonatokról. Az ICE, hiába is közelebb áll pici szívemhez, csak ezek után jött.
Viszont, ha már a német rendszert emeli ki, nem lett volna szabad megfeledkezni sem a Fulda-Göttingen, Stuttgart-Mannheim nagyseb., de a tucatnyi 200-as pályákról sem!
„a fejlettebb nyugat-európai államokban az engedélyezett sebességek elérik a 300-350km/órát”
Mondom, menetrend szerint nem.
„E mellet biztosítani kell az alépítmény és a zúzottkőágyazat megfelelő tömörségét, a zúzottkőágyazat megfelelő rugalmasságát és vízelvezető-képességét.”
Megsúgom, hogy a DB már kavicságy nélküli pályákat épít az ICE3-nak. Mondjuk, kiváncsi leszek a hosszútávú üzemeltetési tapasztalataikra.
Nem tudom, de most pici késztetést érzek arra, hogy begépeljem a gépembe a ’96-os technikusi vizsgamunkámat, ugyanerről a témáról, nátha valakit érdekelne. Picit hadd legyek nagyképű, de az enyém volt az egyik a kevésből (ha nem az egyetlen) szakdoga, amit az osztálytársaim is (!) el akartak olvasni.
De ha már magyarországi nagyseb. elképzelések, én is, csak úgy biliképpen felvázolnám az én ötleteimet. Akit nem érdekel, lépjen tovább.
Bp-Győr között nem Tatabánya, hanem Sv felé vezetném a pályát. Sv-Kisbér között teljesen felújított pályával, talán az olcsóbb, mint a teljesen új. Ez nem sokkal hosszabb, sőt lenne közbenső megállóhelyen le-felszálló (nem, mint az 1-es vonal fele), és egy csapásra több EU-korridor részeként is épülne (ti. szétágazva Veszprém, Zalaeg., Szlovénia, ill. Győr-Osztrákia felé).
Bp.-n átmenő valagút a Déliből Nyugatiba (járműtelep mondjuk Istvánteleknél), onnan Ferihegyre, majd nagyseb. a 100-as mentén Debrecenig v. Tirpákig.
Másik csapásirányom: a déli autópálya helyetti vasút, mondjuk így: Sopron-Szombathely-Körmend (eddig ÖBB is jöhetne, tovább Szentgotthárd fele, ha a semmeringi bázisalagút ellen döntenének), -Zalaeg.-Nagyk.-Kaposv.-Pécs-Baja-Szeged-Békéscsaba-Debrecen-Tirpák(-Miskolc). Fehérvárról pedig felújított pálya –mondjuk Pendolino-féle csodákkal- Sárbogárd-Szexárd-Bátaszék-Pécs vonalon. Pécs-Baja közötti nagyseb. mehetne itt is, költségcsökkentés címén, de így elkerülendő azt a paradoxont, hogy az eggyel kisebb rangú Pendolino (vagy ICE-T) gyorsabb, Bátaszéken a „nagy vonat” nem állna meg.
Csak úgy első szusszra ennyit írtam. Másodikra esetleg már beleraktam volna egy kis Transrapidot is. :-))))
És mi lenne a jármű? Első körben mondjuk az SNCF nemsokára leselejtezendő, első TGV-jei, ami nekik már túl drága lenne üzemeltetni újabb felújítás esetén, de szvsz nekünk meg elég olcsó lenne még felújítással is. (Ne kössetek bele, ez csak amolyan álmodozás).
Vagy írjatok jobbat! :-))
pg54!
Legjobb tudomásom szerint a menetrendváltásig még a jelenlegi fekvésében közlekedik az Arrabona.
Június 10-től a megszűnő Donau-Spree-Kourier fekvésébe kerül át. (a zürichi és az egyszem berlini kocsival). Azt hiszem gfeca nevezte "tolatós teher"-nek a leendő Arrabonát. Azért a Bem sem lesz semmi (szczecini, chebi, soproni, celldömölki kocsikkal) Hacsak nem módosult már azóta ötször-hatszor a tervezet...
Mopi:
"Ápr. 29-én Győrben láttam 3 Szilit összekapcsolva, az első kettőnek fent volt a szedője."
Gyesev-es Szilik voltak? Ugyanaznap Sopronban láttam Gysev Sziliket összekapcsolva ugyanígy fent lévô szedôkkel az állomáson álldogállni, de akkor még négyen voltak. Sajnos a psz-kat eltakarta az elôttük álló autós szerelvény. Én szintén nem értettem, miért álldogállnak ennyire egy brancsban?
Piret: Egy álló napig kerestem a filmet, már kezdtem infarktust kapni, de megvan! Holnap viszem elôhivatni. Eszem ágában sincs elsunnyogni. Ha kész van elküldöm emilben. Közzé tudod tenni vhogy???