Azt hiszem, az urak most Schrödinger macskájára gondolnak. Minden tovább vita helyett leszögezném: nem az atomban van a rejtély kulcsa, hanem a macskában. OFF Most hülyeséget mondok ON Minden attól függ, hogy a macska mire volt predestinálva: életre vagy halálra.
Oda felesleges illesztgetni effélét, mert egy ahhoz hasonló szituációban, még a részecskék az atomban elfoglalt helye is bizonytalan, nemhogy egy gondolkodó tudat felépítése megmaradjon...
Azt hiszem, nem tudom jobban elmagyarázni, mint Hawking a könyvében, azonkívül én sem értek mindent.
Egyébként is az egész csak egy hipotézis.
De még azt is meg kell jegyeznem, hogy az is nyitott kérdés, hogy egyáltalán miért kezdett el tágulni a Világegyetem. Mi indította el a hirtelen tágulást? Egyesek szerint egy hatalmas külső erőre, legalább egy nagy rúgásra volt ehhez szükség. Na itt hozzák be Istent.
Tényleg nem voltam elég figyelmes! Ez ciki! :-(
Bocs!
A többivel kapcsolatban pedig megnyugtattál, mert épp a Te hozzászólásaid miatt kezdtem azt hinni, teljesen félreértettem a könyvet...
Akkor azt nem értem, hogy a szingularitásos elgondolás miben tér el a másiktól...
Mármint a szingularitással sem a semmiből van, hanem előtte valamiből összeroppant szingularitássá, csak minket nem érdekelhet az előzmény...
Mind a kettő szerint egy roppant gravitációjú helyen gyűlt össze az összes cumó!
Eszerint az általad említettben a gravitáció nem volt akkora, hogy az idő leálljon, vagy még most sem értem?
Thoughts, én csak egy könyvet idéztem, Az id? rövid történetét, minden idézet abból van. Ezek szerint mégsem olvastad elég figyelmesen.
Inkább olvasd el, mert látom, alapvet?en nem érted. A határtalanság és a szingularitás hiánya nem azt jelenti, hogy nem volt Nagy Bumm. A szingularitás nélküli elgondolás is Nagy Bummot és utána tágulást, vöröseltolódást jelent. A kett? között a különbség a legels?, kezd? pillanatban van. Nagyon leegyszer?sítve: a szingularitásos kép szerint a Világegyetem hirtelen, élesen bukkant fel a semmib?l, a szingularitás nélküli kép szerint meg nem volt ilyen hirtelenség, hanem szépen, lekerekítve, fokozatosan történt a dolog. De a folytatás mindkét esetben ugyanaz: tágulás, vöröseltolódás, stb.
Tehát a Hawking-elmélet egy szingularitás nélküli Nagy Bummot javasol.
Hawkingnak csak egy könyvét olvastam egyenlőre...
Abban emlékszem az általad idézett mondatra is...
Úgy emlékszem, hogy az az elgondolás amely szerint a világegyetem véges mégis határtalan, is úgy elképzelhető, ha a Nagy Bummhoz
hasonló tágulások és szűkülések tarkítják...
A másik könyvből vetteket így hirtelen nem nagyon tudom értelmezni, de igyekezni fogok azt is elolvasni...
Annyit had kérdezzek meg: miképpen magyarázza ez az elgondolás a vöröseltolódást?
A fő kérdés az az, hogy úgy fix e a világegyetem mérete, vagy volt olyan idő amikor egészen összeszűkült? (Mondjuk nem egy szingularitás kialakulásáig.)
Pedig a Nagy Bumm elmélete éppen a szingularitás miatt tetszett meg a katolikus egyháznak. Hiszen az elmélet szerint az id?nek volt kezdete. Ezért a katolikus egyház 1951-ben hivatalosan bejelentette, hogy a Nagy Bumm-modell összhangban van a Bibliával. Hawking Az id? rövid története c. könyvében leírja, hogy 1981-ben részt vett egy konferencián a Vatikánban. Ennek a végén a résztvev?ket fogadta a pápa, és kifejtette, hogy rendjén való, ha a tudósok a világegyetem fejl?désének az ?srobbanást követ? szakaszait tanulmányozzák, de ne feszegessék magának a Nagy Bummnak a kérdését, mert ez volt a Teremtés pillanata, következésképpen Isten m?ve. Hawking így folytatja a könyvét: "Örültem, hogy a pápa nem tudta, mir?l tartottam el?adást éppen ezen a konferencián - arról a lehet?ségr?l, hogy a térid? véges ugyan, de határtalan, akkor pedig nincs kezdete, tehát a Teremtés pillanata se létezhetett."
Kés?bb Hawking ezt írja, A világegyetem eredete és sorsa c. fejezetben: "A gravitáció kvantumelmélete új lehet?séget tárt fel, amelyben a térid?nek nincs határa, így szükségtelen a határon tanúsított viselkedésr?l beszélni. Nincs tehát szingularitás, ahol cs?döt mondanának a tudomány törvényei, ahol kénytelenek lennénk Istenhez folyamodni vagy definiálni a térid? viselkedését a határon. Kijelenthetjük: A világegyetem határfeltétele az, hogy nincs határa. A világegyetem tökéletesen önálló, semmi rajta kívül álló tényez? sem befolyásolja. A világegyetem nem teremt?dik és nem emészt?dik el. A világegyetem egyszer?en csak VAN.
Nem áll szándékomban vitába szállni, mert mint már említettem, túl sokat nem tudok a fizika efféle mély rejtelmeiről, ellenben Hawkingot olvasgattam egy keveset tegnap óta és még mindíg azt írja, hogy a "Nagy Bumm szingularitás"...
Emiatt bátorkodtam azt gondolni, hogy Nagy Bumm oszefüggésben áll egy szingularitással...
Az egységes elmélet tudom, hogy még nincs meg, viszont azt már ugye tudjuk, hogy ha most tágul, akkor valaha szűkebb volt...
A szingularitásba pedig egy kicsit erős lenne bármiféle Istent préselni!
(Meg minek?)